x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Lotrul, Pandurii si cele 20 de limuzine. Condescu şi-a făcut parc auto pe socoteala termocentralelor

Lotrul, Pandurii si cele 20 de limuzine. Condescu şi-a făcut parc auto pe socoteala termocentralelor

de Gabriela Mladin    |    Valentin Zaschievici    |    08 Iul 2012   •   19:10
Lotrul, Pandurii si cele 20 de limuzine. Condescu şi-a făcut parc auto pe socoteala termocentralelor

In doar un an, Clubul Sportiv Pandurii Lignitul Targu-Jiu, unde presedintele Consiliului de Administratie este sindicalistul Marin Condescu, a reusit sa achizitioneze peste 20 de autoturisme de lux, a caror valoare depaseste un milion de euro. Este chiar suspect de unde are acest club de fotbal atatia bani, in conditiile in care Pandurii nu a efectuat nici macar un transfer spectaculos.

Cu toate astea, in ultimul an, Clubul de Fotbal Pandurii Targu-Jiu s-a "bucurat" de fonduri peste masura de generoase din partea unitatilor miniere si energetice din Gorj, dar si a firmelor care presteaza pentru acestea. Toata lumea stie ca Marin Condescu, care este lider al Federatiei Nationale Mine Energie si presedintele al Consiliului de Administratie la Clubul Pandurii Lignitul Targu-Jiu, face legea in domeniul minier si energetic. Nici macar o achizitie de bunuri nu se face fara acordul lui Condescu la Complexurile Energetice Rovinari si Turceni si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, acum unite in Complexul Energetic Oltenia.

Si doar in ultimul an, aceste entitati, dar si cateva firme private aflate in stransa dependenta de companiile statului, cum ar fi Artego SA Targu-Jiu, au virat in vistieria Pandurilor peste 33 de milioane de lei.

Masini de un milion de euro

Una peste alta, din 2011 si pana in prezent, in parcul auto al Pandurilor au aparut peste 20 de Audi, Volkswagen Touareg, Volkswagen Passat CC, Ford Focus si lista continua cu alte marci de masini de lux, a caror valoare de piata depaseste pragul de 1 milion de euro. E adevarat ca si facturile achitate catre firmele de leasing au fost pe masura, peste 1,4 milioane de lei.

Pe langa club au mai prosperat si alte firme legate de acelasi personaj, care au facut "investitii" similare. Romriviera Group SRL, din Targu-Jiu, administrata de Emidio Mendes, unul dintre faimosii investitori portughezi adusi de liderul sindical, are ca obiect de activitate "productia de energie electrica" si este controlata de fapt de Madalina Berbecel, prietena veche a sindicalistului si mama celei mai mici fiice a lui Marin Condescu.

Portughezul cazat la Madalina

Aceasta firma-"capusa", despre al carei sediu coincide cu cel al Madalinei Berbecel, s-a dotat tot in 2011 cu patru autoturisme marca Mercedes ML, ce sar usor de 200.000 de euro, iar factura de leasing sare de 900.000 de lei. De fapt, societatea nici nu a avut alte cheltuieli in afara de aceste leasing-uri, iar banii necesari i-a asigurat, se spune, tot Marin Condescu de la Clubul Pandurii, in asa fel incat la sfarsit de an a mai ramas si cu un "mic" profit de 100.000 de lei.

Dar pentru ce-i trebuie lui Condescu atatea masini? E greu de raspuns insa, tot ce se vede este ca acestea sunt folosite personal de cele trei fiice majore aflate in Targu-Jiu ale sindicalistului, iar alte patru-cinci servesc echipelor de filmare de la Tele 3, televiziune achizitionata de Marin Condescu. Ce se intampla cu restul masinilor chiar nu se stie. Este clar ca aici exista o logica, dar ea se regaseste in actele financiare ale clubului. L-am tot cautat pe Condescu mai bine de-o saptamana sa ne dezvaluie secretul succesului, dar liderul sindical nu s-a lasat gasit si pace.

Banii companiilor, in contul sindicalistului

Despre sumele exorbitante primite de Condescu de la companiile statului vorbeste si deputatul independent Dan Ilie Morega, intr-o interpelare recent facuta primului-ministru. "Marin Condescu si zecile de firme ale acestuia, ale sindicatelor sau personale, au putut beneficia, prin lobby-ul facut la Ministerul Economiei, de negociere directa (rata profitului putea fi de peste 70%) de mii de miliarde ROL, pe de o parte, iar, pe de alta parte, prin impunerea la nivelul Ministerului Economiei, de a prevedea alte mii de miliarde in bugetele SNLO si ale celor doua Complexuri Energetice Turceni si Rovinari, la capitolul cheltuieli social-culturale si sportive, sume date ilegal unui club sportiv privat, respectiv Clubul Pandurii", ii scrie Morega premierului.

Deputatul sustine ca numai SNLO in anul 2009-2010 a avut prevazute in buget cheltuieli cultural-sportive de 48,5 milioane de lei, dar si cheltuieli "turistice" ale administratiei si sindicatelor de 10,8 milioane de lei. Morega sustine ca "aceste escrocherii intreprinse de Marin Condescu, sub obladuirea fostelor guverne, au fost posibile prin siretlicurile primitive ale liderului sindical, de a-i speria pe guvernanti ca el este stapanul a 30.000 de mineri si energeticieni.

Multe milioane de lei

Deputatul independent Dan Ilie Morega reaminteste in interpelare si de sumele exorbitante care au fost incasate, din 2009 incoace, de societatile prestatoare de servicii la care sindicalistii sunt actionari. Astfel, trei firme au beneficiat, ani in sir, de contracte banoase de la companiile de stat, respectiv Minprest Serv, care, doar la fostul Complex Energetic Turceni, a incasat peste 6,5 milioane de lei in 2009, 5,3 milioane de lei in 2010 si 869.451 de lei in 2011. In 2012, SNLO a cotizat la aceeasi societate cu inca un contract de peste 8.000.000 de lei. Totodata, Olservmin SRL, firma la care actionar majoritar este Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia, a incasat, de la acelasi producator de energie din Turceni, peste 1,3 milioane de lei in 2009, aproape 1,5 milioane de lei in 2010 si 291.190 de lei anul trecut. Nu in ultimul rand, firma sindicatelor de la Jilt, Sind Jilt SRL, a incasat 8,6 milioane de lei in 2009, peste 6,3 milioane de lei in 2010, si 2 milioane de lei in 2011.

La aceste sume se adauga "cotizatiile" fostului Complex Energetic Rovinari, care, in perioada 2009-2011, a semnat contracte cu Turism Sind Min SRL de 2,8 milioane de lei, cu Olservmin SRL de 4,5 milioane de lei si, nu in ultimul rand, cu Minprest Serv de peste 8 milioane de lei. Aceste contracte au fost date fara licitatie pentru servicii de curatenie si de turism.

Carmaciul din umbra al Complexului Energetic Oltenia

Economia mondiala a intrat din nou in recesiune, iar Uniunea Europeana ne va intreba in curand ce am facut pentru conformarea termocentralelor la conditiile de mediu, altfel va trebui sa le inchidem definitiv in cativa ani, precum si exploatarile de carbune de pe urma carora traieste un judet intreg. Aceste lucruri nu par sa-i fi ingrijorat prea mult pe directorii unitatilor de stat aflate in portofoliul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, dar nici pe decizionalii care s-au perindat pe la conducerea acestui minister si au aprobat cu ochii inchisi bugetele de venituri si cheltuieli intocmite dupa bunul plac al lui Condescu. De fapt, acesti directori, secretari de stat sau chiar ministri s-au facut pres in fata solicitarilor din ce in ce mai agresive venite din partea liderului sindical, a carui influenta, bazata mai ales pe masele de mineri si energeticieni din Oltenia, a devenit atat de mare, incat a ajuns sa-i numeasca personal sau cel putin sa le acorde binecuvantarea. Nemultumirile ocazionale ale vreunui "curajos" fata de pretentiile exagerate ale lui Condescu s-au soldat fie cu amenintari de retragere a sprijinului, fie chiar cu demiterea si intrarea intr-un con de umbra. Infiintarea Complexului Energetic Oltenia nu poate decat sa ii convina acestui personaj controversat, care dintr-o data s-a trezit pe un munte de bani numai bun de "exploatat" in mod unitar, fara nici o remuscare fata de soarta miilor de sindicalisti care inca mai cred ca el se zbate pe la Bucuresti ca sa le asigure locurile de munca. Abilul papusar nu putea rata ocazia pentru a-si impune cu orice pret persoanele de incredere in posturile-cheie ale colosului energetic nou-creat, indiferent de compromisurile facute, astfel ca Marin Condescu va avea in continuare acces la resurse, pentru a-si alimenta clubul de fotbal si firmele cliente.

×