x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Marcel Opriş, agentul STS care are 51 de contracte cu statul.

Marcel Opriş, agentul STS care are 51 de contracte cu statul.

de Adriana Duţulescu    |    06 Iun 2011   •   21:00
Marcel Opriş, agentul STS care are 51 de contracte cu statul.

Tema de vacanta pentru draga de ANI: Directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opris, are o nevasta. Nevasta e salariat la o firma. Firma este a unui prieten de familie al sotilor Opris, care, de cand domnul general este director, a castigat 51 (!) de contracte cu STS.

Am sugera si DNA sa se sesizeze si sa verifice modul in care au fost acordate cele 51 de contracte firmei prietenului familiei Opris, dar, dat fiind ca procurorii lui Daniel Morar isi bazeaza anchetele pe interceptari telefonice, si in cazul de fata, interceptarile l-ar viza exact pe seful "Timpanului" statului, nu avem mari asteptari legate de o finalizare cu mascati si descinderi televizate.

Serviciile secrete sunt cele mai bogate institutii ale statului, bugetele lor fiind periodic suplimentate de Guvern, pentru diverse nevoi stringente, evident, in numele sigurantei nationale. Sefii serviciilor secrete sunt intangibili, motiv pentru care isi permit sa fie si foarte transparenti. Ca de exemplu generalul Marcel Opris, numit in decembrie 2005 de Traian Basescu (oficial, de CSAT) in functia de director al STS, cu rang de secretar de stat.

Numirea a fost cu mare noroc pentru domnul general, avand in vedere ca din 2006 pana in prezent averea sa a inflorit. Mai precis, dupa numire s-a adunat averea, caci, potrivit declaratiilor de avere publicate, singura proprietate pe care Opris o avea dinaintea ascensiunii sale in fruntea STS era un apartament in Bucuresti, dar nici acela nu-i apartinea domniei sale, ci sotiei, Camelia Opris.

La un an dupa ce a ajuns sef la STS, Opris a cumparat 3,4 hectare de teren la Podu Dambovitei, in judetul Arges, intr-o zona de mare interes imobiliar datorat dezvoltarii turismului rural. Peste un an a mai cumparat inca 25 de hectare tot la Podu Dambovitei, si inca 450 de metri de teren intravilan la Bragadiru, langa Bucuresti. In 2009 si-a cum­pa­rat si un apartament de vacanta, la mare, la Eforie.

Cu toate aceste achizitii imobiliare, generalul a pus si bani deoparte, intre 2006-2009 adunand in trei conturi aproximativ 135.000 de euro, de pe urma carora castiga, anual, peste 10.000 de euro din dobanzi.

Nu-i rau pentru un bugetar, chiar daca unul cu o leafa peste medie – Opris castiga 133.337 de lei pe an, cam 31.000 de euro, din salariu, la care se adauga indemnizatia de membru in Consiliul de administratie al Institutului de Cercetari pentru Inginerie Electrica, indemnizatie de 20.000 de lei pe an.

Insa, daca lui personal ii merge bine, generalul Opris are grija sa le mear­ga si prietenilor la fel de bine. Mai ales daca prietenii o angajeaza pe sotia sa la firmele lor. Potrivit de­cla­ra­tiei de avere a sefului STS, sotia sa, Ca­melia, este salariat la firma Om­ni­vision Consultanta SRL, de unde cas­tiga, nu prea mult, 20.000 de lei pe an. N-ar fi nimic rau in asta, daca pa­troa­na firmei, Iuliana Nicolau, nu ar fi sotia celui mai norocos participant la licitatiile organizate de STS. Sotul Iu­lianei Nicolau, Dumitru Octavian Ni­colau, este unic asociat si adminis­tra­tor al firmei QUALITY BUSINESS SOLUTIONS SRL. Firma a ob­­tinut, din 1 ianuarie 2006 (adica dupa numirea lui Opris in functia de di­rector) pana in prezent, nu mai pu­tin de 51 de contracte publice scoase la licitatie de STS. Valoarea totala a contractelor este de 28.748.709 lei, fara TVA, adica 7,1 milioane euro.

Sotia lui Marcel Opris, desi sala­riata oficial la firma Omnivision Consultanta, lucreaza si pentru firma Quality Business Solutions SRL. Ambele firme functioneaza la acelasi sediu si impart acelasi numar de telefon, al firmei de avocati care se ocupa cu treburile juridice. De la avocati am aflat ca doamna Opris este contabil la cele doua firme, dar sotul sau a explicat pentru Jurnalul National ca este doar "sef administrativ, pentru ca nu are pregatire de contabil".

Generalul Opris ne-a declarat ca sotia sa este prietena cu Iuliana Nicolau, si ca il cunoaste bine si pe sotul aces­teia Dumitru Octavian Nicolau, dar ca nu vede nici un conflict de in­te­rese in faptul ca firma acestuia a ob­tinut 51 de contracte cu STS. "Il cu­nosc, cum sa nu! Il cunoaste multa lu­me la STS pe domnul Nicolau. Iu­lia­na este sotia lui si este prietena so­tiei mele. Nu tin eu evidenta li­ci­ta­tii­lor si nici nu le desfasor eu, deci nu am nici o legatura cu aceste contrac­te", a spus Marcel Opris. El ne-a rec­o­man­dat sa ii inaintam o cerere oficiala pentru a ne comunica modul in care s-au defasurat licitatiile respective.

×
Subiecte în articol: marcel opriş sts serviciu secret