x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Marin Mândrilă, Mari Vila: "Şpaga pentru obţinerea unui contract cu STATUL a ajuns să fie de 40% din valoare!"

Marin Mândrilă, Mari Vila: "Şpaga pentru obţinerea unui contract cu STATUL a ajuns să fie de 40% din valoare!"

de Gabi Golea    |    11 Apr 2012   •   20:24
Marin Mândrilă, Mari Vila: "Şpaga pentru obţinerea unui contract cu STATUL a ajuns să fie de 40% din valoare!"

Ministerul Afacerilor Europene a transmis la Bruxelles argumentele Primariei Sector 3 privind acordarea unui contract de reabilitare a infrastructurii in valoare de 110 milioane de euro in 2009 unui grup de firme "de casa" ale lui Negoita, format din Axela Constructii, AB Construct, Tehnologica Radion si Pro Cons XXI.

Partea romana trateaza cu foarte mare rezerva motivatiile primariei, considerate insuficiente, asumandu-si chiar riscul unei condamnari a tarii noastre la Curtea de Justitie a UE. Procedura de licitatie a fost contestata la CNSC si la CE de societatile de constructii Mari Vila si Straco Grup, dedesubturile fiind prezentate de presedintele Mari Vila, Marin Mandrila.


● Jurnalul National: De unde a pornit toata aceasta sarabanda de contestatii, decizii, Curtea Europena, pericol de infringement?
● Marin Mandrila: Eu sunt cel care am fost pagubit in acest dosar, eu am facut reclamatie la UE si am sa povestesc pe scurt cateva dintre dedesubturile acestui contract. De fapt, el era pregatit pentru acel grup de firme. Sunt cateva care fac toate lucrarile din Sectorul 3 cu locuri de joaca, cu parcuri, cu panselute etc.
Prietenii de casa ai lui Negoita. De fapt, absolut tot ce se intampla in Sectorul 3 este numai smangleala. Negoita n-a facut o licitatie corecta. Daca el are curajul sa spuna cu mana pe inima ca a facut o licitatie corecta, eu ii dau firma mea gratis. Revenind la acest contract care a ajuns la UE, la a carei licitatie am avut ghinionul sa particip si eu, aceasta, ca de fapt toate, erau pregatite pentru anumite firme. Cand am vazut asta, in prima faza am contestat caietul de sarcini. CNSC ne-a dat dreptate, anuleaza decizia de castigator a asocierii de firme si trimite inapoi la primarie pentru reevaluare, Negoita a modificat ceva, nu foarte mult, si apoi in trei zile l-a scos din nou. Fara sa mai anunte, fara nimic… Se intampla asta in vinerea Pastelui 2009. Atunci a facut el (n.n. – Negoita) licitatie.

● Si ce vi s-a parut cel mai ciudat?
● Faptul ca, atunci cand se faceau toate astea, plimbarile astea pe la CNSC, Curtea de Apel etc., lucrarile erau deja facute. O parte mare din lucrarile trecute in caietul de sarcini era executata cu cateva luni inainte de a incepe licitatia! Am depus dovezi cu fotografii, cu ore, cu zile la dosar. Ei lucrau in draci cand noi ne jucam de-a licitatiile, un lucru foarte grav, care ar trebui verificat.

● De ce s-a stabilit licitatia in ajunul Pastelui?
● Pentru ca interesul era ca nimeni in afara celor carora le era dedicat contractul sa nu vina la licitatie. Cine era sa participe cand erau la dispozitie numai trei zile pentru intocmirea documentelor? Firma trebuie sa scoata certificate fiscale, o gramada de documente de la Camera de Comert, de la Fisc etc., recomandare, care poate dura si doua saptamani. Deci cum iti poti face in trei zile dosarul de licitatie? Ghinionul lor a fost faptul ca eu aveam toate documentele facute pentru ca participasem la alte licitatii, aveam si oferta facuta pentru aici si, surpriza! Le-am pus pe toate gramada si am participat la licitatie in vinerea Pastelui, lucru ce le-a dat toate aranjamentele peste cap.

● Cum era intocmit Caietul de Sarcini? Ce neregului ati constatat si le-ati sesizat?
● Pai foarte simplu. Lucrarile, operatiile (circa 150 la numar) care urmau sa nu se faca niciodata erau evaluate (notate) foarte bine, punctaj mare, pentru ca baietii destepti sa dea preturi foarte mici, suspect de mici. Iar pentru lucrarile care urmau sa se faca – asfalt, beton – se dadeau putine puncte, baietii bagau preturi de zece ori mai mari si acolo pierdeau puncte, dar foarte putin. Asta era smecheria, astfel ca baietii au castigat la puncte. Mai mult, proiectarea, avizarea, autorizarea, studiul de fezabilitate le-au obtinut in 24 de ore. Cum sa se poata asa ceva? Manarie pe fata.

● Puteti da un exemplu de operatii care nu s-au efectuat niciodata, dar care erau bine punctuate?
● Pentru inlocuitul unei guri de canal ei o dadeau pana intr-o suta de lei, in conditiile in care numai gura de fonta costa vreo 8 milioane. Cu inelul de beton, cu manopera se duce la 1.200 de lei cel putin, iar baietii destepti o punctau pe aia cu 120 de lei. Bineinteles. Exemplele sunt multe. Si vreau sa fac o paranteza. Am documentat foarte bine acest caz, altfel nu era acceptat la Comisia Europeana. Acelasi documente le-am prezentat DNA, presedintelui Basescu, Curtii de Conturi, Parchetului General. Daca aceste institutii ale statului roman isi faceau treaba nu se mai ajungea la Comisia Europeana.

● Ce spagi se dau pentru obtinerea unor astfel de contracte?
● Domne, au innebunit de tot. S-a ajuns la 40%. Daca inainte erau 3-5 procente, acum s-a ajuns la 40%. Va dati seama ce insemna un 5% din 100 de milioane? Cinci milioane de euro… Iar azi se ajunge la 40-50 de milioane. Doar 20% este suma care se aloca pentru lucrari. E strigator la cer!

×