x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Matematician renumit, între bulău şi instanţă

Matematician renumit, între bulău şi instanţă

de Petru Zoltan    |    06 Noi 2012   •   22:14
Matematician renumit, între bulău şi instanţă
Profesori de la diferite universităţi din lume cer judecătorilor să-l elibereze
Florin Gorunescu, unul dintre cei mai valoroşi profesori de statistică din România, stă în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova de peste cinci luni pentru că ar fi primit o şpagă de 350 de euro de la studenţi săi.

Flagrant eşuat
La sfârşitul lui mai o echipă de mascaţi a tăbărât peste profesorul Gorunescu în timpul unor consultaţii la matematică pe care le dădea studenţilor săi de la Universditatea de Medicină şi Farmacie Craiova. Printre ultimii studenţi programaţi era Geanina Bărbulescu. Înainte de flagrant, ea se întâlnise cu un coleg căruia i-a dat împrumutat 50 de euro pentru a-şi plăti şi el consultaţia, bani marcaţi deja de poliţie. Cei doi au intrat la profesor însoţiţi de două poliţiste sub acoperire şi au început să discute despre examenul de informatică. La finalul discuţiilor cei doi Geanina şi Ionuţ au lăsat pe birou fiecare câte 50 de euro, bani marcaţi. Imediat, cele două poliţiste sub acoperire i-au cerut profesorului să discute separat şi l-au rugat să le dea, pentru 100 de euro, o notă mai mare la examen, dar profesorul le-a îndemnat să pună burta pe carte. La plecare, poliţistele au lăsat pe biroul profesorului câte 100 de euro şi au plecat. În urma lor a mai venit o studentă la meditaţii, moment în care mascaţii au năvălit în casă şi au început să scotocească prin locuinţă. Au găsit 1.570 de euro, dar pe nici una dintre bancnotele marcate nu exista vreo urmă, semn că profesorul nu s-a atins de bani. Această descindere a venit după ce în februarie anchetatorii craioveni au mai încercat să-l prindă în flagrant şi nu au reuşit din simplu motiv că profesorul nu cerea bani studenţilor pe care-i pregătea. Fiecare student plătea pentru meditaţii cât îl lăsa buzunarul.

Decizie rapidă
Iniţial, judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât arestarea profesorului începând cu 1 iunie 2012, decizie menţinută ulterior şi la Curtea de Apel Craiova. Avocaţii au cerut apoi înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea de a nu părăsi localitatea. Tribunalul Dolj şi ulterior Curtea de Apel s-au opus. Pe 4 iulie avocaţii au cerut eliberarea profesorului sub control judiciar.  Pe 18 iulie, judecătorul de la Tribunal care considerase cu o lună înainte că profesorul nu poate fi eliberat a decis să-l pună în libertate. Motivul: profesorul nu mai putea influenţa martorii şi reclamaţia iniţială dispăruse din dosar. Procurorii s-au opus eliberării şi Curtea de Apel l-a trimis din nou pe profesor la zdup. Ulterior, Gorunescu a fost pus din nou în libertate de Tribunalul Dolj, dar şi de această dată Curtea de Apel s-a opus. Acest du-te-vino a fost repetat şi în septembrie, când Tribunalul Dolj a decis din nou eliberarea profesorului, dar Curtea de Apel a decis să-l ţină la beci, în urma unei şedinţe fulger de zece minute. Marina Gorunescu susţine că pentru judecătorii au fost chemaţi special de acasă pentru recurs, doi dintre refuzând de câteva ori eliberarea lui Gorunescu. "Am văzut cu ochii mei că judecătorii Doru Filimon şi Camelia Şelea au intrat pe poarta Curţii cu aproximativ cinci, respectiv şapte minute înainte de începerea şedinţei. Este greu de spus cum au reuşit să parcurgă dosarul având în vedere timpul scurt dintre sosirea la Curtea de Apel şi şedinţă. Toată şedinţa a durat zece minute", a declarat soţia profesorului. Până să se hotărască judecătorii doljeni dacă profesorul Gorunescu este pericol public sau nu, acesta nu poate decât să facă naveta între bulău şi instanţă.

Scrisori de susţinere

"Profesorul Florin Gorunescu este unul dintre cei doi studenţi de excepţie pe care i-am avut în lunga mea carieră universitară în Matematici, al doilea fiind Louis Funar – triplu medaliat olimpic. A avut o traiectorie profesională remarcabilă, o suită de vârfuri absolute de evoluţie la nivel internaţional. Ultimul vârf maxim a fost monografia «Data Mining, Concepts, Models and Techniques», publicată de editura Spinger – Verlag Berlin, fiind cotată ca numărul 1 în lume, în domeniul cărţilor de ştiinţă", a precizat profesorul Valentin Boju. Profesorul Peter H. Millard de la Universitatea St. Georges din Londra, profesorul Sally McClean de la Universitatea Ulster, profesorul Kenneth Revett de la Universitatea Britanică din Egipt şi alţi colegi din Germania, doctoranzi şi studenţi au trimis scrisori profesorului Gorunescu pentru a-l încuraja să-şi continuie munca de cercetare (au trimis şi instanţei?).

×
Subiecte în articol: Florin Gorunescu statistica justitie