x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ministrul Justiției, numit notar prin propria semnătură. Tot el se va suspenda pentru incompatibilitate

Ministrul Justiției, numit notar prin propria semnătură. Tot el se va suspenda pentru incompatibilitate

de Ion Alexandru    |    04 Sep 2018   •   08:46
Ministrul Justiției, numit notar prin propria semnătură. Tot el se va suspenda pentru incompatibilitate

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a formulat către Uniunea Națională a Notarilor din Româia o cerere prin care îi solicită președintelui acestui for să propună către ministrul justiției numirea lui Tudorel Toader în funcția de notar, fără examen. Cererea, redactată în 10 august, a fost înregistrată la UNNR în dat de 18 august și, conform legii, ea se va întoarce la Ministerul Justiției pentru a fi supusă aprobării chiar de către ministru. Tot acesta va dispune suspendarea lui Tudorel Toader din funcția de notar public, pe perioada în care exercită funcția de ministru al justiției.

În 15 iulie 2018, în Monitorul Oficial al României a fost publicată Legea nr. 168/2018 care aduce unele modificări Legii r. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale. Una dinte aceste modificări, cuprinse în articolul 3 al legii de completare, prevede că, în legea inițială, la articolul 69, se introduce un al patrulea alineat, care arată că, “după încetarea mandatului, ca urmare a expirării termenului pentru care a fost numit judecătorul Curții Constituționale poate opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen”. Ei bine, ministrul justiției, Tudorel Toader, a luat decizia să profite din plin de prevederile acestei modificări și, în calitate de fost judecător al Curții Constituționale, a formulat, încă din data de 10 augist, către Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, o cerere prin care îi solicită președintelui Uniunii, Dumitru Viorel Mănescu, să înainteze Ministerului Justiției propunerea de numire în funcția de notar public, fără examen, a chiar ministrului justiției Tudorel Toader.

Incompatibilitate ministerială

Cererea este una cu adevărat inedită, avâd în vedere că ministrul cere ca numirea în funcția de notar să fie făcută pe raza circumscripției județului Iași, localitatea Iași, și, mai mult, odată cu propunerea de numire, conducerea Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România să solicite, aceluiași ministru al justiției, suspendarea din funcția de notar public a proaspătului numit în profesie, Tudorel Toader dn motive de incompatibilitate. Incompatibilitatea răzbate chiar din însăși faptul că solicitantul de a fi primit în profesia de notar public exercită în prezent funcția de ministru al justiției.

Concret, de numirea și suspedarea uui notar se ocumă Biroul Executiv al Consiliului Uniunii, condus de președinte, care, pe lângă asigurarea activității permanente, mai are ca atribuție și aceea de a propune ministrului justiției numirea în funcție a notarului public, schimbarea sediului biroului notarial, asocierea și încetarea asocierii, suspendarea și încetarea suspendării din funcția de notar public, revocarea ori încetarea calității de notar public.

Se putea numi în profesia de notar din oficiu

Conform modificărilor aduse Legii 47/1992, Tudorel Toader a optat penru funcția de notar public, fără examen. Nu a optat pentru a fi primit în profesia de avocat, tot fără examen, deoarece actualul ministru al justiției este deja avocat suspendat. Este evident că Tudorel Toader dorește să devină notar public după ce își va termina mandatul la Palatul Victoria. Nu înainte, pentru că, după ce va primi de la Uniune propunerea de numire a sa în funcția de notar, va purcede la suspendarea sa din funcția de notar, potrivit prevederilor articolului 42, alineat 1 din legea nr. 36/1995. Suspendarea încetează dacă au dispărut împrejurările care au determinat-o, iar termenul de suspendare începe să curgă de la data încheierii procesului verbal de preluare a sigiliilor și de închidere registrelor.

Suspendarea și încetarea suspendării din funcția de notar public se dispun prin ordin al ministrului justiției, la propunerea Biroului Executiv a Consiliului Uniunii, la cererea notarului public, sau din oficiu. Tudorel Toader a ales ca propunerea să vină către ministerul justiției din partea Uniunii Naționale a Notarilor Publici. Este foarte probabil ca ordinul de ministru să fie semnat de însuși ministrul Tudorel Toader, asta în cazul în care, în ziua când se va lua decizia de admitere a lui Tudorel Toader în funcția de notar public, ministrul justiției nu-și va delega aceste atribuții către un secretar de stat.

×
Subiecte în articol: Tudorel Toader