x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Mircea Băsescu, în război cu propria firmă. Cum și-a crescut de patru ori salariul, în timp ce compania falimenta

Mircea Băsescu, în război cu propria firmă. Cum și-a crescut de patru ori salariul, în timp ce compania falimenta

de Ion Alexandru    |    16 Iul 2018   •   07:43
Mircea Băsescu, în război cu propria firmă. Cum și-a crescut de patru ori salariul, în timp ce compania falimenta

Mircea Băsescu loveşte din nou în cazul falimentului fabricii de împa­chetat pui, pe care a condus-o în Portul Constanţa. Obligat, definitiv, de Tribunalul Bucureşti să restituie companiei Fattoria Terrantica SRL suma de 12.500 de euro, pe care şi-a însuşit-o după ce societatea a vândut o vilă aflată în staţiunea Eforie Sud, Băsescu a reuşit să convingă, recent, instanţa ca această creanţă să fie compensată cu salariile pe care compania i le dato­rează în calitate de director. Fratele fostului preşedinte ar fi dorit ca această compensaţie să se facă în legătură cu toate salariile restante, însă judecătorul a stabilit că nu pot fi luate în calcul decât restanţele de natură salarială exis­tente înainte de declanşarea procedurii generale a insolvenţei firmei în cauză. Cu acest prilej, aflăm că, în plină criză, în 2014, faţă de 2013, salariul lui Băsescu a fost dublat, după care a ajuns la o valoare chiar de patru ori mai mare decât cea dinaintea intrării în insolvenţă. În prima jumătate a anului în care a fost condamnat definitiv la puşcărie, până să fie concediat de la firmă, Mircea Băsescu avea de încasat, de la o firmă falimentară, aproape dublu faţă de valoarea salariilor anuale dinaintea intrării în insolvenţă.

Cum a încercat şi reuşit Mircea Băsescu să scape de plata sumei de 12.500 de euro, la care a fost obligat de către o instanţă de judecată? Simplu. Secţia a VII-a Civilă a Tribunalului Bucureşti a judecat, luna trecută, o contestaţie formulată de fratele fostului preşedinte al României, în contradictoriu cu firma pe care a condus-o, în calitate de director general, SC Fattoria Terrantica SRL, prin care a cerut anularea deciziei lichidato­rului judiciar, SC Prime Insolv Practice SPRL, de respingere a cererii de compen­sare a sumei de 12.500 de euro.

Mircea Băsescu a formulat, în fapt, o cerere de compensare a acestei sume cu sumele datorate de SC Fattoria Terrantica SRL, cu titlu de salarii neplătite după deschiderea procedurii insolvenţei. Concret, în 27 septembrie 2016, Tribunalul Bucureşti l-a obligat pe Mircea Băsescu la plata sumei de 12.500 de euro către Fattoria Terrantica, iar, ulterior, lichidatorul judiciar l-a notificat pentru realizarea plăţii. Atunci, Băsescu a soli­citat compensarea creanţei sale cu cea a companiei în ceea ce-l priveşte. Mai mult, Mircea Băsescu, care a avut calitatea de director general al Fattoria Terrantica, în prezent în faliment, a apreciat că este esenţial ca sumele disponibile în societate să fie redirecţionate către plata salariilor şi a utilităţilor, până la deschiderea procedurii generale a insolvenţei, adică 8 ianuarie 2014.

De menţionat mai este şi faptul că, după deschiderea procedurii insolvenţei, Mircea Băsescu a cerut înscrierea pe tabelul creanţelor Fattoria Terrantica SRL a sumelor pe care firma falimentară i le-ar fi datorat.

Dat afară din firmă, dar băgat înăuntru, la „răcoare”

Cu prilejul acestei dispute, aflăm ce salariu încasa Mircea Băsescu în calitate de director general al Fattoria Terrantica. În anul anterior intrării în insolvenţă a fabricii de împachetat pui pentru NATO, din Portul Constanţa, fratele fostului preşedinte trebuia să încaseze 36.260 de lei, adică puţin peste 3.000 de lei pe lună. În 2014, anul în care compania a intrat în insolvenţă, iar Mircea Băsescu, în arest preventiv şi în arest la domiciliu, în urma deschiderii urmăririi penale în cazul „Bercea Mondial”, salariul acestuia s-a dublat. Potrivit notitificărilor, restanţele salariale datorate de Fattoria Terrantica SRL către Mircea Băsescu erau de 76.535 de lei. intrat în insolvenţă, iar Mircea Băsescu,

Anul 2015, în care situaţia firmei, dar şi cea a lui Mircea Băsescu s-au degradat, iar fratele acestuia a devenit fost preşedinte de ţară, Fattoria Terrantica SRL i-a dublat încă o dată salariul din anul anterior, ajun­gând la o sumă anuală de 154.260 de lei, de patru ori cât avea în 2013.

O situaţie similară s-a petrecut şi în 2016. Pentru primele şase luni din acel an, Mircea Băsescu invocă restanţe de natură salarială pe care ar trebui să i le achite firma de 70.167 de lei. Pentru a doua jumătate a anului 2016, nu au mai fost revendicate restanţe salariale, întrucât Mircea Băsescu a fost condamnat definitiv la patru ani de puşcărie, fiind eliberat condiţionat de la Penitenciarul Poarta Albă în 11 septembrie 2017.

Lichidatorul judiciar al Fattoria Terran­tica SRL, Prime Insolv Practice SPRL, a anunţat, la vremea respectivă, instanţa de judecată, că, în 27 iunie 2016, a luat decizia concedierii lui Mircea Băsescu din funcţia de director general al companiei falite, în temeiul articolului 56, litera f, din Legea nr. 53/2004, a emis Decizia de încetare a contractului de muncă al lui Mircea Băsescu la Fattoria Terrantica, înregistrat în Registrul Salariaţilor, sub numărul 328, din 1 februarie 2010, ca urmare a „condamnării la executarea unei pedepse privative de libertate”.

Compensarea, mai mică decât datoria

La calculul făcut pentru compensarea sumei de 12.500 de euro datorate firmei Fattoria Terrantica, Mircea Băsescu a adunat toate aceste restanţe de natură salarială, la care se adagă alte creanţe ale firmei către el, ajungând în cele din urmă să se înscrie în tabelul preliminar al creanţelor cu suma de 811.540 de lei. Aceasta este evidenţa din data de 18 aprilie 2018, în condiţiile în care Fattoria Terrantica a intrat, oficial, în faliment la data de 1 martie 2017, cu o jumătate de an înainte de eliberarea din puşcărie a fostului director general.

Prin Raportul nr. 3018 din 6 noiembrie 2017, lichidatorul judiciar a respins cererea de compensare solicitată de Băsescu, întrucât aceasta nu îndeplinea condiţiile prevăzute de lege, mai exact pentru că aceste creanţe invocate nu erau certe, lichide şi exigi­bile. Chiar şi instanţa de judecată a constatat că solicitarea de compensare a sumei de 12.500 de euro cu sumele care îi sunt dato­rate de societatea falimentară, cu titlu de salarii ulterioare deschiderii proce­durii insolvenţei, nu poate fi primită, având în vedere, pe de o parte, faptul că Legea nr. 85/2006 nu permite compen­sarea creanţelor ulterioare deschi­derii procedurii, cât şi, pe de altă parte, faptul că suma la care creditorul (Mircea Băsescu) a fost obligat la plată este o creanţă anterioară deschiderii procedurii. Pe cale de consecinţă, arată instanţa, se poate admite doar în parte cererea lui Mircea Băsescu şi a dispus compensarea sumei de 12.500 de euro cu sumele ce îi sunt datorate de SC Fattoria Terrantica SRL cu titlu de salarii ante­riore deschiderii procedurii, în limita sumei mai mici.

Salariile restante ante­rioare anului 2014 sunt cele din 2013, respectiv 36.260 de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 60 la sută din creanţa a cărei compensare a cerut-o Mircea Băsescu.

Ca să nu restituie 12.500 de euro, Mircea Băsescu a încercat să compenseze datoria cu restanţele salariale pe care firma i le-ar fi datorat inclusiv după ce Fattoria Terrantica a intrat în insolvenţă.

Docu­mentele oficiale arată că, în 2013, salariul restant al directorului Băsescu era de 36.000 de lei pe an, iar în 2014 a ajuns la peste 70.000. În 2015, suma a urcat pânî la 154.000 de lei

A doua firmă, a doua insolvenţă, încă o ţeapă

O a doua companie controlată de fratele fostului preşedinte se judecă, prin instanţele civile, atât în procesul de insolvenţă declanşat împotriva ei, cât şi într-un litigiu comercial cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa. Peste 466.000 de lei este suma cu care CNAPM Constanţa s-a înscris la masa credală a companiei lui Mircea Băsescu, solicitând plata acestor bani în contul unor chirii restante şi a lipsirii de folosinţă a unui teren din incinta Portului Constanţa. Creanţa statului a fost înscrisă în tabelul preliminar, după ce Curtea de Apel Constanţa a obligat, la mijlocul lunii februarie a acestui an, firma lui Mircea Băsescu să achite aceste debite.

 

MB Consult Company SRL, firma de la care Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa are de recuperat peste 100.000 de euro, a fost înfiinţată în data de 8 mai 2002, la Constanţa, Mircea Băsescu având, atunci, calitatea de unic asociat. În momentul fondării, compania declara ca domenii de activitate consultanţa pentru afaceri şi management, consultanţa în domeniul gestiunii, al resurselor umane, asistenţa specializată pentru afaceri şi acordarea de consultanţă.

 

Şi-a băgat în buzunar banii societății, încasaţi de pe urma unei vile de pe litoral

Ce reprezintă suma de 12.500 de euro care face obiectul litigiului dintre Mircea Băsescu şi firma pe care a condus-o? O afacere care descrie în mod elocvent modul de lucru al acestuia. Povestea începe în 13 iunie 2016, când administratorul judiciar al SC Fattoria Terrantica, Prime Insolv Practice SPRL, a depus pe masa judecătorului sindic de la Tribunalul Bucureşti, în dosarul 40389/3/2013, raportul de activitate al societăţii pentru perioada 17 februarie – 13 iunie 2016. Pe lângă alte situaţii referi­toare la procesele pe care compania le avea pe rolul diferitelor instanţe civile, împotriva creditorilor şi a debi­torilor săi, raportul dezvăluie modul în care Mircea Băsescu a înţeles, încă din urmă cu opt ani, cum se pot „trage” bani necuveniţi. Administratorul judici­ar consemnează faptul că, pe rolul Tribunalului Bucureşti, a fost deschis un dosar, având numărul 31392/3/2015, de către o anume Narcisa Lazăr, acţiune declanşată împotriva SC Fattoria Terrantica SRL, prin care reclamanta a solicitat radierea privilegiului vânzătorului pentru un imobil amplasat în staţiunea Eforie Sud, din judeţul Constanţa.

Dosarul, pe fond, a fost soluţionat în 7 aprilie 2016, la patru luni de la condamnarea, tot pe fond, în dosarul privind traficul de influenţă exercitat de Mircea Băsescu şi a celor 600.000 de euro pe care i-a primit în acest scop de la membrii familiei Anghel.

Potrivit documentelor intrate în posesia „Jurnalul”, administratorul judiciar Prime Insolv Practice SPRL a formulat o cerere de chemare în garanţie a administratorului statutar al SC Fattoria Terrantica, în speţă a lui Mircea Băsescu. Tribunalul Bucureşti a admis cererea reclamantei Narcisa Lazăr şi a dispus în sarcina adminis­tratorului judiciar al SC Fattoria Terrantica SRL radierea privilegiului vânzătorului pentru imobilul care face obiec­tul contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub numărul 1705 din data de 10 iunie 2008. Totodată, l-a obligat, cu acest prilej, pe Mircea Băsescu, chemat în garanţie, să restituie averii SC Fattoria Terrantica SPRL suma de 12.500 de euro, plătibili în lei, la data efectuării plăţii, „reprezentând diferenţa de preţ pe care a încasat-o în nume personal pentru imobilul situat în Eforie Sud, strada Ioan Movilă numărul 15, judeţul Constanţa”.

Pe scurt, se înțelege din această situaţie că firma administrată de Mircea Băsescu a deţinut o vilă în staţiu­nea Eforie Sud, pe care a vândut-o la mijlocul anului 2008. Privilegiul vânzătorului, aşa cum reiese din Codul Civil, reprezintă o sumă constituită drept garanţie, pe care vânzătorul o primeşte de la potenţialul cumpărător, tranzacţia urmează să fie dusă la îndeplinire, conform înţelegerii. Suma de 12.500 de euro nu a intrat, aşa cum reiese din acest dosar, în conturile societăţii vânzătoare, respectiv Fattoria Terrantica SRL, ci direct în buzunarul lui Mircea Băsescu. Acest privileîn avans, pentru a se asigura de faptul că giu al vânzătorului, în cazul vilei din Eforie Sud, a fost radiat abia după opt ani, în aprilie 2016, la cererea petentei Narcisa Lazăr, însă banii se află tot la Mircea Băsescu. Ceea ce a urmat se înscrie în logica firească cu care ne-a obişnuit, în ultimii ani, Mircea Băsescu. În data de 10 iunie 2016, cu doar şase zile înainte ca instanţa Curţii de Apel Constanţa să pronunţe condamnarea definitivă, la patru ani de închisoare, în dosarul privind traficul de influenţă, Mircea Băsescu a atacat, la Curtea de Apel Bucureşti, Hotărâ­rea Tribunalului Bucureşti prin care a fost obligat să restituie cei 12.500 de euro către propria firmă. Instanţa a respins, în cele din urmă, cererea lui Băsescu, acesta rămânând să restituie companiei această sumă. ­

×
Subiecte în articol: mircea basescu Fattoria Terrantica SRL