x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete UPDATE - Muzeul de Geologie adăposteşte radiaţii mai puternice decât centrala de la Cernobîl

UPDATE - Muzeul de Geologie adăposteşte radiaţii mai puternice decât centrala de la Cernobîl

14 Feb 2017   •   12:09
UPDATE - Muzeul de Geologie adăposteşte radiaţii mai puternice decât centrala de la Cernobîl

Jurnalistul GSP Cătălin Tolontan își cere scuze publice pentru erorile din articolul legat de radiațiile de la Muzeul de Geologie din centrul Bucureștiului. În același timp, Tolontan susține că dincolo de aceste erori, valorile reale de radiații sunt oricum periculoase. Între timp, Muzeul de Geologie a fost închis marți.

"Am preluat această eroare și ne cerem scuze!

De fapt, dacă acceptăm notația cu punct în loc de virgulă drept separator, corect este 0.124 radiație normală, iar 4.000 înseamnă, de fapt, 4. 21.680 este 21. Nu contează că am fost induși în eroare, ne asumăm că am greșit și rectificăm. Nu contează nici că am lucrat cu un raport pe care autoritățile l-au dorit secret și că abia azi am avut acces la comentariile oficiale ale Institutului Geologic Român care recunoaște și radiațiile foarte mari și propria eroare din raport. Facem rectificările și în articolul inițial. Eroarea nu modifică însă cu nimic concluzia raportului și sensul investigației jurnalistice: conducerea Institutului și a Muzeului de Geologie a ascuns cu bună știință existența unei radiații mult mărite, periculoase pentru sănătatea angajaților și a vizitatorilor! Ținând cont de rectificări, pentru mormanul din curte, radiația este de 20 de ori mai mare decât doza acceptată. În pivință e și mai mare. În depozitul subteran radiația oscilează între de 40 de ori și de 200 de ori mai mult decît doza acceptată.  Deci nu de 200.000 de ori așa cum am scris, ci de 200 de ori, ceea ce este oricum enorm. Dovadă că azi au închis muzeul până când vor lua măsurile pentru a proteja viața oamenilor. Se pregătesc să facă investiții și să ia decizii care nu i-au interesat, potrivit declarației directorului Rodica Tița, ”în ultimii 25 de ani”. De multe ori am scris că nu suntem infailibili ca ziariști. Greșim și rectificăm.
Regretăm propria eroare și comparațiile exagerate bazate pe cifra pe care am preluat-o din raport, dar  situația e și o demonstrație că riscul greșelii merită asumat de jurnaliști dacă, după 25 de ani în care pericolul asupra sănătății oamenilor a fost neglijat, în sfârșit se iau măsuri!"
, a scris Cătălin Tolontan, citează antena3.ro

Ştirea iniţială

O investigaţie demarată de Răzvan Luţac, Mirela Neag şi Cătălin Tolontan a scos la inveală pericolul la care sunt şi au fost expuşi sute de mii de oameni de-a lungul timpului. Locul se află foarte aproape de Piaţa Victoriei, unde, în ultimele saptămâni, au protestat în jur de 400 de mii de persoane. 

Este vorba despre Muzeul de Geologie a cărui conducere a ascuns un raport de sănătate publică în care sunt prezentate aceste fapte. După ce au aflat de investigaţie şi de faptul că va fi publicată, directorul Institutului Geologic Român a fost demis din funcţie.

”Fosilele au un grad de iradiere mare”, explică unul dintre paleontologii muzeului, șocat și el de felul în care sunt depozitate oasele de mamut. Muzeul deține fosilele a doi mamuți, sosiți în perioade diferite. Unul este aruncat aici, sub prelată! Al doilea este expus la etajul trei. Ambii mamuți sunt radioactivi, iar vizitatorii și lucrătorii nu beneficiază de nicio protecție.De altfel, aceştia sunt foarte bolnavi, dar refuză să vorbească.

Zona neagră, de la Cernobîl, în care nimeni nu s-a mai întors, niciodată, are radiații de peste 200μSv/h. Depozitul subteran al muzeului arată radiaţii între 4.000 și 21.680 μSv/h!

În investigaţie mai scrie că la data de "22 aprilie 2016, la Muzeul Național de Geologie de lângă Piața Victoriei din București, în două zone se descoperă radiații între de 20 de ori și de 100 de ori mai mari decât în zona interzisă de la Cernobîl.

Cu alte cuvinte, radiațiile din aceste puncte sunt de 200.000 de ori mai mari față de cifrele acceptate!

Din gardul muzeului sunt numai o sută de metri până în Piața Victoriei, iar între clădirea muzeului și clădirea Guvernului, în linie dreaptă, sunt sub 200 de metri.

Citiţi întreaga investigaţie AICI

×