x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Noroc pentru Băsescu, ghinion pentru Rarinca

Noroc pentru Băsescu, ghinion pentru Rarinca

de Oana Stancu Zamfir    |    08 Iun 2015   •   13:46
Noroc pentru Băsescu, ghinion pentru Rarinca
Sursa foto: Simion MECHNO / AGERPRES FOTO

Dosarul Marianei Rarinca a fost instrumentat de procuroarea care în 2012 i-a dat NUP lui Băsescu Traian în dosarul spălării de bani. În urmă cu o lună, procurorul general, Tiberiu Nițu, a cerut în instanță redeschiderea acestui dosar, constatând că sunt indicii ale unor infracțiuni. Decizia instanței de acceptare a solicitării lui Nițu o desființează pe procuroarea Carmen Damian, arătând pas cu pas cum aceasta a lucrat pentru albirea lui Băsescu.

Judecătorul de cameră preliminară care a acceptat solicitarea procurorului general Tiberiu Nițu constată că procurorul care a instrumentat dosarul Băsescu-Cășuneanu nu a făcut niciun efort pentru a investiga în amănunt acest caz: nu i-a audiat pe cei implicaţi şi a tras concluzii în baza unor verificări incomplete. Ca atare scrie în încheierea emisă: „Soluţia infirmată a fost rezultatul unei cercetări incomplete a faptelor sesizate, deficienţă care a condus la concluzia că fapta de spălare de bani ce a făcut obiectul cauzei nu există. În acest sens, se constată că niciuna dintre persoanele implicate în tranzacţiile sesizate ca fiind suspecte nu a fost audiată pentru a oferi explicaţii cu privire la aspectele neelucidate rezultate din modalitatea în care au fost încheiate tranzacţiile imobiliare şi efectuate operaţiunile bancare, procurorul ce a dispus soluţia iniţială concluzionând doar pe baza unor verificări incomplete că faptele denunţate nu există”.

Judecătorul mai spune că „sunt necesare verificări inclusiv cu privire la existenţa şi legalitatea încheierii unor contracte de către Căşuneanu Costel cu Ministerul Transporturilor şi PMB în perioada vizată în denunţ, dar şi cu privire la achiziţionarea de la Căşuneanu Costel a unui autoturism de către Băsescu Traian”.

Cum au făcut nevăzut Mercedesul lui Băsescu

Una dintre cele mai vizibile probe ale disperării celor doi procurori de a-l albi pe Băsescu Traian este felul în care au mințit în legătură cu limuzina primită de Băsescu de la Cășuneanu pentru doar 13.000 de euro, potrivit contractului, când ea costa aproape 100.000 de euro. Deși actul a fost făcut public de Jurnalul Național încă din 2002, deși Băsescu a recunoscut și tranzacția, și prețul, ca fiind unul „prietenesc”, deși Cășuneanu a declarat la Antena 3 că i-a dat un Mercedes S500 lui Băsescu, Damian și Șelaru au susținut că acuzația nu se probează întrucât Cășuneanu nu a avut niciodată în proprietate o astfel de mașină!

Procurorul general descoperă banii negri

Ce n-au văzut Damian și Șelaru văd însă procurorul general Nițu și judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul București: banii negri ai lui Băsescu Traian. Nu doar că a plătit un miliard și jumătate de lei vechi CASH pe terenul din Privighetorilor fără să poată justifica această sumă (la cursul din 10 august 2000 e vorba de 66.713 euro), și pentru casa din Băneasa a plătit tot cash, 280.000 de euro de data aceasta, pe care raportul de la Oficiul pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor arată că nu-i avea (întrucât banii de la Cășuneanu i-a transferat Ioanei Băsescu, iar ea nu i-a scos să achite prețul vilei cu ei). Lui Ghețeu îi intră însă în conturi această sumă la o zi după semnarea contractului cu Băsescu. Suma este depusă de Ghețeu însuși, semn că a primit banii CASH. De la cine? Poate le va spune procurorilor! Dacă de la Băsescu, atunci operațiunea de spălare de bani este dublu probată: și pentru teren, și pentru casă!

Judecătorul vrea audierea lui Băsescu

Parchetului i se indică și să-i audieze pe Băsescu și pe Cășuneanu, pe cumnata lui Cășuneanu, Gabriela Blaj, pe vânzătorii terenului (Peticilă și rudele) și pe cei ai vilei din Băneasa (Ghețeu Virgil Dan), precum și pe Ioana Băsescu, căreia tatăl i-a transferat și banii de la Cășuneanu, și vila cumpărată.

Judecătorul mai spune că „sunt necesare verificări inclusiv cu privire la existenţa şi legalitatea încheierii unor contracte de către Căşuneanu Costel cu Ministerul Transporturilor şi PMB în perioada vizată în denunţ, dar şi cu privire la achiziţionarea de la Căşuneanu Costel a unui autoturism de către Băsescu Traian”.

Judecătorul vrea audierea lui Băsescu

Probele abuzului făcut de Damian și de Șelaru
În 2012, în plină campanie pentru referendumul de demitere a lui Băsescu Traian, doamna Damian, pe atunci procuror-șef adjunct la Secţia de Umărire Penală şi Crimi-nalistică la Parchetul General (din 2013, delegată la DNA), nici nu avea nevoie să audieze martori. Ea știa de principiu că Băsescu Traian este nevinovat și că Grupul pentru Investigații Politice care sesizase Parchetul bate câmpii. „Toate tranzacțiile imobiliare sunt însoțite de documente autentice, conturi bancare, în timp ce susținerile privind nelegalitatea tranzacțiilor sunt însoțite de copii, integrale sau parțiale, ale unor articole de presă și care nu au nicio legătură cu elementele constitutive ale unei infracți-u n i d e spălare a banilor”, scria în rezoluția de neîncepere a umăririi penale. Numai că azi procurorul general constată că plata terenului cumpărat de Băsescu în Băneasa a fost făcută cash, deși se lăuda că toate operațiunile au fost făcute prin conturi bancare. După care cumnata lui Cășuneanu i-a dat de 8,5 ori mai mult pe teren, banii provenind chiar de la asfaltator ca împrumut. Iar Băsescu Traian i-a virat suma fiicei sale și, fără alte surse financiare cunoscute, a cumpărat vila din Băneasa. Cu bani negri? Albiți astfel?

Dovada că Damian avea aceste informații încă din 2012 și le-a îngropat o dă chiar procurorul ierarhic superior la care s-a contestat NUP-ul, dl Horia Șelaru, azi judecător la Înalta Curte: „Nu există niciun indiciu al folosirii unei modalități care să împiedice identificare a beneficiarului și niciun indiciu al folosirii unui circuit financiar prin care să fie eludate normele legale, ci în temeiul unor tranzacții însoțite de documente justificative s-a realizat transferul proprietății terenului menționat”.

În atenția domnului Nițu!

Procurorul general trebuie să știe însă că are la dosarul redeschis acum și alte probe zdrobitoare pentru infracțiunile comise de Băsescu Traian. Probe pe care chiar dl Șelaru le-a pus la dosar în timp ce se străduia să-l albească pe fostul președinte. Este vorba de documentele care arată că primarul Băsescu și-a trecut cu mâna lui terenul din agricol în intravilan și din Ilfov în București cu trei zile înainte de a-l cumpăra. Același lucru l-a făcut și pentru beneficiarul celeilalte parcele, asfaltatorul Cășuneanu. Operațiunea a crescut semnificativ valoarea terenului.

×