x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Noua Putere se luptă cu locotenentul care a zdruncinat regimul Traian Băsescu

Noua Putere se luptă cu locotenentul care a zdruncinat regimul Traian Băsescu

de Dan Constantin    |    23 Ian 2013   •   20:58
Noua Putere se luptă cu locotenentul care a zdruncinat regimul Traian Băsescu
Sursa foto: Robert Frunzescu/Intact Images
Care este situaţia lui Gheorghe Alexandru, la un an de la prezenţa lui în Piaţa Universităţii?
Exact acum un an, în seara zilei de 23 ianuarie 2012, Piaţa Universităţii a cunoscut un moment de mare emoţie: un tânăr locotenent, îmbrăcat în uniformă, i s-a alăturat. “Nu uitaţi că mâine e 24 ianuarie”, s-a adresat el oamenilor. Locotenentul necunoscut a devenit în acea noapte un symbol al mişcării civice pentru schimbări radicale în societatea românească, puternic opresată. Gheorghe Alexandru venea din interiorul unui corp ofiţeresc care nu făcea politică, dar era la rândul lui opresat, umilit şi bulversat de un regim care introdusese arbitrariul ca lege şi abuzul ca normă de lucru. Protestul locotenentului a devenit celebru, a trecut graniţele ţării şi a determinat trezirea a milioane de conştiinţe de români.

Împotriva locotenentului s-a pus în mişcare un mecanism infernal de represiune care a acţionat imediat. Actul de curaj şi onoare al tânărului ofiţer a fost rapid repudiat de conducerea Ministerului Apărării, trompeta cu galoane a regimului Băsescu din armată – contraamiralul Tiberiu Frăţilă – l-a acuzat de fapte grave.
Unitatea militară de care aparţinea locotenentul Gheorghe Alexandru a executat ordinele primite de la Bucureşti: pedepsiţi-l exemplar! Discreditarea publică, atribuirea unorplanuri de răzmeriţă, de lovitură militară anticonstituţională şi puse în seama lui Gheorghe Alexandru au avut menirea să-l izoleze pe militar de societate, să dea apă la moară celor care aveau dubii legate de buna lui credinţă. Aceste manevre au eşuat, locotenentul avea de acum notorietate şi public el nu acuzase armata; chiar Traian Băsescu declarase că protestele oamenilor sunt justificate.

Un proces stalinist cu verdict ordonat
Pe fondul susţinerii publice, a atenţiei televiziunilor, locotenentul este judecat de un consiliu la Flotila 71 Aeriană care a încercat să se acopere de regulamente militare care să dea un înveliş legal sancţiunii drastice.
Iniţial nu i s-a permis nici dreptul la apărare, accesul în sala de judecată a avocatului ales – g-ral (r.) Ionel Panaitescu – fiind cu greu acceptat. De asemenea, procesul a fost închis, deşi era de notorietate că acest caz se înscria în avertizarea publică. Verdictul era previzibil: trecerea în rezervă. Pe 22 februarie 2012, ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, semnează ordinul respectiv, bazat pe Legea 80/ 1995 privind statutul cadrelor militare şi motivarea dată de propunerea Statului Major General din 16.02.2012 şi decizia Consiliului de Judecată de la Flotila 71 Aeriană din 15.02.2012.
Această succesiune rapidă de decizii a avut vicii de formă şi de fond care sunt atacate în instanţă şi contestate de Gheorghe Alexandru, care are argumente solide să considere că este victima unei serii de abuzuri care i-au întrerupt cariera militară.

Alexandru Gheorghe, trecut în rezervă, îşi caută de un an dreptatea. O acţiune în instanţă urmăreşte desfiinţarea Ordinului Ministrului Apărării, care a avut vicii de fond şi procedură.
Generalul (r.) Ionel Panaitescu, apărătorul tânărului locotenent în faţa instanţei militare dar şi în instanţele civile, ne-a precizat: Consiliile de onoare şi consiliile de judecată au avut un caracter de tribunal excepţional, deoarece ele funcţionează după regulamente care nu sunt publice. Am cerut desecretizarea lor pentru că era un process într-o cauză publică. Eu cred că instanţele de la Flotila 71 Aeriană nu au avut legitimitate şi deciziile sunt nule. De altfel, chiar şi felul în care au abordat cazul locotenetului Alexandru Gheorghe încalcă hotărâri ale CEDO. Art. 10, paragraf 1: orice persoană are dreptul la libertate de exprimare, ce curpinde şi dreptul la libertatea de opinie şi libertatea de a comunica informaţii ori idei, fără amestecul autorităţilor publice. Articolul 10 al Convenţiei nu se opreşte la poarta cazărmilor, iar autorităţile naţionale nu pot să invoce regulile disciplinei militare pentru a împiedica exprimarea unor idei, chiar când acestea ar putea fi îndreptate împotriva armatei ca instituţie a statului. Cele spuse de locotenent sunt toate de interes public, nu pot fi considerate abateri grave şi nu divulgă secrete sau informaţii militare clasificate. Dar, conchide generalul (r.) Panaitescu, instanţele de la Flotila 71 Aeriană nu au ţinut cont de argumentele noastre”.

Curtea de Apel nu motivează decizia
Trecut în rezervă, Alexandru Gheorghe continuă lupta cu sistemul care l-a pedepsit în instanţele civile. Invocă, pentru desfiinţarea ordinului abuziv, faptul că deciziile ministrului au vicii de comunicare, reluând şi teza lipsei de fundament juridic a consiliilor de judecată de la Flotila 71. După o primă amânare, Curtea de Apel Bucureşti respinge cererea. De la hotărârea completului de judecată au trecut opt luni, dar nu a fost încă motivată sentinţa. “În absenţa acestei motivări, nu pot să mă adresez altei instanţe pentru un eventual recurs”, spune Alexandru.
Ne întrebăm cu îngrijorare despre presiunile făcute în acest proces în care Curtea de Apel refuză practic, prin întârzierem declanşarea unei căi de atac.

Speranţe în van!
Alexandru Gheorghe a crezut că noul guvern instalat după căderea lui Boc şi apoi a lui MRU va deschide calea pentru repararea abzurilor la care a fost supus. De altfel, ministrul Corneliu Dobriţoiu a declarat că va reanaliza cazul trecerii în rezervă a locotenentului. În câteva discuţii, noul ministru mi-a confirmat că îl consideră pe Alexandru o victimă a sistemului şi aşteaptă momentul potrivit pentru a repara greşelile fostului ministru în acest caz. În 30 iulie 2012, ministrul Dobriţoiu îl primeşte în audienţă pe Gheorghe Alexandru şi primeşte de la acesta o petiţie în care se solicită “reanalizarea excluderii mele din rândul cadrelor militare active după actul de solidarizare cu cetăţenii români ieşiţi să protesteze împotriva unor abuzuri şi jigniri aduse de anumite persoane publice, oamenilor de rând”. (vezi facsimil)
După o lună, Alexandru Gheorghe primeşte un răspuns semnat nu de ministru, ci de un general maior dr. – probabil Gabor. Este o trimitere la plimbare către instanţele care au pe rol cererea locotenentului (r.). Generalii din minister se spală pe mâini şi aşteaptă ca instanţa să anuleze ordinul lui Gabriel Oprea. Deşi rezolvarea poate fi mult mai simplă, ministrul având puterea să recheme oricând un rezervist în rândurile ofiţerilor activi. Corneliu Dobriţoiu nu a avut curaj să semneze un act administrativ în favoarea unui om care, cu preţul carierei a contribuit la aducerea la putere a USL.

Represiune fiscală
Ca şi când nu e destul că locotenentul Gheorghe Alexandru se luptă în justiţie pentru recuperarea drepturilor tăiate de regimul băsist şi ignorate de guvernul Ponta, ciracii lui Blejnar au primit prigoana fiscală.
În 5 octombrie 2012, locotenentul (r.) primeşte de la ANAF un titlu executoriu în sumă de 28.702 lei pentru despăgubiri către Unitatea Militară din Câmpia Turzii care l-a exclus din armată! În 19 noiembrie, conturile îi sunt blocate de ANAF, sub semnătura ec. Luca Florin, care trimite înştiinţarea de poprire. “Acum cred că sunt dator şi cu dobânzile şi penalizările aferente”, spune Gheorghe Alexandru.
Noul Ministru al Apărării, Mircea Duşa, l-a anunţat prin biroul de audienţe că-l va primi atunci când se va ajunge la numărul solicitării. Între timp, Gabriel Oprea a ajuns viceprim-ministru şi are în coordonare problemele de apărare şi ordine publică. Logic ar fi ca Gheorghe Alexandru să se adreseze lui Gabriel Oprea care să ordone retragerea ordinului odios semnat de Gabriel Oprea!!
Gheorghe Alexandru trăieşte în Ţara Absurdului Absolut. Nu regretă nimic din seara lui de glorie de la care, iată, vai, a trecut un an. Un an al dreptăţii înfrânte pe culoarele Ministerului Apărării şi al onoarei militare alterate de prea multele stele ale generalilor implicaţi în cazul Gheorghe Alexandru.

×