x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete O nouă execuție marca DNA. Ținta: rivala lui Kovesi de la Tribunalul București

O nouă execuție marca DNA. Ținta: rivala lui Kovesi de la Tribunalul București

de Ion Alexandru    |    17 Mai 2018   •   18:14
O nouă execuție marca DNA. Ținta: rivala lui Kovesi de la Tribunalul București

DNA a cerut Curții de Apel București arestarea judecătoarei Elena Burlan Pușcaș, magistrat de penal la Tribunalul București, pe care o acuză de luare de mită. Între Elena Burlan și șefa DNA, Laura Kovesi, au existat animozități, în trecut, legate de recuzarea Cameliei Bogdan dintr-un proces al lui Sorin Ovidiu Vântu, motiv pentru care a fost sesizat Consiliul Superior al Magistraturii. Mai mult, în urmă cu câțiva ani, aceeași judecătoare a candidat împotriva consilierei Laurei Kovesi, Dana Tițian, pentru un post de judecător la ÎCCJ. Secția de Procurori de la CSM a avizat favorabil solicitarea DNA de la a cere în instanţă arestarea preventivă a judecătoarei Elena Burlan.

Potrivit unui comunicat al DNA, încă din 2016, procurorii au identificat date și indicii cu privire la faptul că, în contextul judecării unui dosar penal ce privea săvârșirea unor infracțiuni cu violență, judecătoarea Elena Burlan Pușcaș a primit, în perioada 2009-2010, de la patru dintre inculpații vizați de cercetarea judecătorească (din care doi cercetați pentru tentativă de omor calificat) suma totală de 50.000 euro.
“Banii respectivi au fost primiți de magistrat pentru a dispune față de cei doi inculpați cercetați pentru tentativă de omor calificat înlocuirea măsurii preventive a arestării cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, lucru care s-a și întâmplat în perioada 1 octombrie 2009 - 26 ianuarie 2010. De fiecare dată, aceste soluții au fost desființate de instanța superioară de control judiciar”, se arată în comunicat.

Acuzațiile procurorilor

Procurorii lui Kovesi mai susțin că, pentru aceeași sumă de bani, printr-o sentință din luna februarie 2010, judecătorul Burlan a pronunțat pedepse cu suspendare pentru toți inculpații din dosar.  În faza de apel, în decembrie 2010, Curtea de Apel București  a dat pedepse cu executare de 8 ani, respectiv 7 ani și 6 luni.

Față de aceste acuzații, judecătoarea Elena Burlan Pușcaș a declarat că nu este nimic adevărat. “Nu am avut probleme niciodată, timpul a dovedit întotdeauna că am judecat correct, așa cum am crezut de cuviință. Am fost în atenția DNA în permanență, cu toate cazurile mai spectaculoase pe care le-am avut, eu fiind instanță de fond întotdeauna. Aceeași soluție în toate dosarele mi-a fost menținută și ulterior. Sunt nevinovată”, a conchis, ieri, magistratul Tribunalului București.

Istoria zbuciumată a Elenei Burlan cu Laura Kovesi

“Jurnalul” a dezvăluit, anul trecut, că Elena Burlan s-a aflat pe o listă de judecători și procurori care au candidat pentru un post de judecător la Înalta Curte, devenind, astfel, pretendente ale unei poziții râvnite și de consiliera Laurei Kovesi, Dana Tițian. Ulterior, contracandidatele consilierei, fostul procuror-șef al DIICOT, Alina Bica, fostele judecătoare Antonela Anne Mary Costache și Veronica Cîrstoiu, au intrat, pe rând, în vizorul DNA.

Mai mult, Elena Burlan a avut, în 2011, un alt “meci” cu Laura Kovesi, după ce a judecat o cerere formulată de unul dintre inculpații din dosarul lui Sorin Ovidiu Vântu, de recuzare a judecătoarei Camelia Bogdan, pe care a acuzat-o că s-a antepronunţat. Elena Burlan a constatat incompatibilitatea, “sub aspectul îndeplinirii normelor de procedură cu gravă neglijență” de către Camelia Bogdan.

Elena Burlan, judecător: “Timpul a dovedit întotdeauna că am judecat corect așa cum am crezut de cuviință”.

 

×
Subiecte în articol: Elena Burlan Pușcaș