x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Pădurar cu proptele în PDL

Pădurar cu proptele în PDL

de Mihai Enciu    |    13 Mar 2011   •   18:48
Pădurar cu proptele în PDL

156066-fotografii-0023.jpgPădurarul Nicu Tudor, staroste al Pă­durii Groasa, din Ialomiţa, a fă­cut obiectul mai multor anchete jurnalis­tice şi penale. Proptelele pă­du­rarului s-au dovedit însă mai tari ca legea. Dat afară din slujbă ca urmare a unor nereguli crase şi a unor furturi de lemne inexplicabile, cercetat în câteva dosare penale fără finalita­te, pă­du­rarul Nicu Tudor a revenit de fiecare dată. Protejat cu în­că­pă­ţâ­­nare de de­pu­tatul PDL Tinel Gheor­­ghe, Tudor a fost reangajat la lo­cul faptei după ce deputatul a ob­ţi­nut de la Boc şefia Direcţiei Silvice Ialomiţa. Urmarea firească a fost ace­ea că pădurarul şi-a luat libertatea ab­so­lută şi a ieşit la drumul mare. Cu parul! Ultima is­pra­­vă a avut loc du­mi­ni­că, 27 februarie, când, împreună cu trei hai­da­maci, Tudor a snopit în bătaie un ce­tăţean. Că aşa au vrut muşchii lui de consilier PDL.

Mardeiaşul de partid a consti­tuit o echipă de bătăuşi care să-l ajute să restabilească ordinea în comună. Ţinta era un anume Iancu Mugurel, fost amic al pădurarului, care făcuse imprudenţa să-l dea în gât la Poliţie în legătură cu nişte lemn furat din pă­dure. Duminică la amiază, Iancu Mugurel şi Popa Carmen se întorceau cu maşina de la o pădure privată unde aju­taseră un amic. La intrarea în Horia, maşina celor doi a fost tamponată violent de un SUV marca SUBARU, proprietatea pădurarului Nicu Tudor. Dezmeticit repede din im­pact, Popa Carmen a apucat să îşi dea seama ce urmează şi a rupt-o la fugă. Iancu Mugurel s-a prins mai greu şi, după ce a coborât din maşină, a fost înconjurat de patru haidamaci. Nicu Tudor, conducătorul de oşti, fiul său, Tudor Andrei, în vârstă de 18 ani şi fraţii Ciobănescu (Ionuţ şi Neluţu) au tăbărât cu pumnii şi cu picioarele pe Iancu. La vedere şi la dru­mul mare, pentru că la Horia Poliţia există doar dacă Nicu Tudor îi dă voie. Iancu s-a ales cu un ochi umflat şi cu dureri groaznice la coaste. A reuşit să sune la Salvare, care a venit prompt şi l-a transportat la spital. Din spital a fost evacuat rapid şi programat luni pentru un control. Nimeni nu şi-a pus problema că pacientul ar fi putut avea leziuni ascunse în urma corecţiei administrate. Nici la această oră Iancu nu are un diagnostic stabilit, fiind nevoit să îşi facă analize complete la un spital din Bucureşti. Pentru că cel din Ur­ziceni este, din păcate, prea aproa­pe de comuna Horia.

Isprăvile pădurarului de la Groasa au ajuns obiect de studiu pentru or­ganele de cercetare penală. Chit pe la cantonul lui s-au tot perindat nişte procurori, plângerile împotriva acestuia au tot curs, deşi scepticii susţin că în cel mai bun caz omul va rămâne fără boii de la bicicletă. Dacă relaţiile pă­durarului sunt sau nu atât de puter­nice, încât să blocheze cercetarea unor presupuse infracţiuni, nu ştim. Dar o să ne convingem atunci când jus­tiţia îşi va spune ultimul cuvânt. Pe rolul Poliţiei Urziceni se află Do­sa­rul 798/P/2007, în care Tudor Nicolae este cercetat pentru infracţiunea de delapidare. Potrivit Parchetului, obiectul dosarului are legătură cu o can­titate de 27,39 mc masă lemnoasă pe care pădurarul nu o poate justifica. În Dosarul 1051/P/2008, pă­du­ra­rul este anchetat pentru neglijenţă în serviciu. Lipsa măsurilor de pază a con­dus la dispariţia a 19,8 mc de lemn din pădurea de care acesta răs­pun­de. Şi Poliţia din Axintele este pe urmele lui Nicu, pe care-l cercetează pentru încredinţarea autoturismului fiului său minor, care l-a şi condus pe drumurile publice. La această co­lecţie impresionantă se mai adaugă acum acest dosar, în care protejatul de­putatului Tinel Gheorghe este acu­zat deocamdată de vătămare corporală, distrugere şi tulburarea ordinii pu­blice. Dacă la o reacţie a Direcţiei Silvice legată de comportamentul ban­ditesc al pădurarului nu ne putem aş­tepta din motive evidente, o reacţie a organelor de cercetare penală şi a jus­tiţiei este obligatorie. Judecând după primele măsuri însă, situaţia pare scăpată total de sub control.

Victima, amendată la fel ca agresorul
Măsurile luate de poliţistul de la Axintele sunt de-a dreptul tembele. Omul legii a aplicat amenzi în stânga şi în dreapta, fără să ţină cont de gradul de vinovăţie. Astfel, Iancu Mugurel şi Popa Carmen au fost amendaţi pentru tulburarea ordinii publice, deşi ei au fost agresaţi şi nu au provocat în nici un fel agresiunea. Motivaţia consemnată în procesul-verbal este aceea că cei doi au participat la scandal! Cu alte cuvinte, cei doi sunt acuzaţi ca şi cum s-ar fi oferit voluntar să fie bătuţi. Aceeaşi măsură a fost luată în pri­ma fază şi împotriva pădurarului Tudor, şi a celor din gaşca lor, deşi îm­po­triva acestora există şi un dosar de cercetare penală pentru loviri şi alte vi­o­lenţe. De asemenea, agresorul a rămas şi fără permisul de conduce­re. Conducerea IPJ Ialomiţa a declanşat o anchetă internă după ce pă­du­ra­rul s-a plâns de măsurile luate împotriva sa.

×