x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Pădurile, lăsate de deputaţii PDL şi UDMR pradă gateriştilor.

Pădurile, lăsate de deputaţii PDL şi UDMR pradă gateriştilor.

de Monica Iordache Apostol    |    09 Iun 2011   •   21:00
Pădurile, lăsate de deputaţii PDL şi UDMR pradă gateriştilor.

Retrocedarile ilegale din judetul Timis au ajuns pe masa deputatilor din Comisia de cercetare a abu­zu­rilor. Peste 11.000 de hectare de pa­dure, cu o masa lemnoasa in valoare de peste 30 de milioane de dolari, au fost cedate de autoritatile locale, cu aju­torul judecatorilor, unei societati-fan­toma, infiintata de autorii celor mai mari defrisari din zona, fratii Dorin si Florin Maran. Jurnalul Na­tional a relatat deja despre aface­rile ce­lor doi si despre increngaturile po­li­tice pe care s-au bazat in obtinerea dreptului de a stapani padurea.

Cazul a fost reclamat la Comisia de abuzuri de catre Regia Nationala a Padurilor – Romsilva si ar fi meritat infiintarea unei comisii parlamen­tare de ancheta, propusa de presedintele Comisiei de cercetare a abu­zu­ri­lor deputatul Ioan Stan (PSD). Acesta ar fi trebui sa extinda cercetarile si asupra altor cazuri de retrocedari, in conditiile in care Romsilva a informat Comisia de abuzuri ca, la nivel na­ti­o­nal, 562.530 de hectare de pa­dure au fost retrocedate cu in­calcarea pre­ve­derilor legale. Suprafata este enor­ma, echivalenta unui judet in­treg, dar, culmea!, deputatii n-au con­si­de­rat subiectul suficient de in­teresant sau de grav, astfel ca, in plen, in 24 mai, au respins infiintarea unei astfel de comisii de ancheta care sa intre in detaliile cazului. Manuitorii "druj­bei politice" care au taiat din ra­dacini ori­ce incercare de a dezvalui ilega­li­ta­tile au fost deputatii PDL si UDMR. Acestia au votat in bloc impotriva in­fiin­tarii comisiei de ancheta.
Presedintele Comsiei de cer­ce­tare a abuzurilor, deputatul Ioan Stan, a declarat insa pentru Jurnalul Na­tional ca va face totusi o cercetare mai restransa si ca a inaintat deja me­moriul catre Parchetul General.

In 2006, fratii Maran au infiintat Societatea Anonima Forestiera Na­drag, pretinzand ca este continuatoa­rea vechii Societati Anonime Fo­res­ti­ere Nadrag, care functionase din 1924 pana in 1948, cand co­mu­ni­s­ti­lor le-a venit ideea sa o desfiinteze. Pa­durea despre care se vorbeste in petitia Romsilva i-a apartinut industriasului Max Auschnit, iar fratii Ma­ran au pretins dreptul de proprietate asu­pra terenului respectiv.

In documentul adresat de Romsilva Comisiei de abuzuri, in 10 martie 2011, se arata insa ca nu exista nici un drept al Asociatiei Societatea Forestiera Anonima de a obtine cele 11.144 de hectare de padure. Aceasta este o asociatie comerciala pe actiuni, si nu o forma asociativa de proprietate. Drept urmare, nu putea fi benefici­a­ra a reconstituirii dreptului de proprietate conform Legii 1/2000, pentru ca legea prevede ca beneficiari pot fi doar obstile, composesoratele, etc. Mai mult, Societatea Forestiera Anonima nici macar nu a fost deposedata abuziv de regimul comunist, padurea fiind preluata de stat in contul unei datorii neplatite. Societatea Forestiera luase un credit de la Socie­ta­tea Nationala de Credit Industrial, in valoare de 42 de milioane de lei, garantand cu padurea respectiva, si a fost dizolvata prin decizie a minis­trului Industriei, din 1948, ca urmare a nerambursarii creditului. Romsilva mai dezvaluie ca membrii Asociatiei Societatea Forestiera si antecesorii acestora nu au detinut paduri in pro­pri­etate, anterior anului 1948.

Cu toate acestea, Comisia locala pentru retrocedari Nadrag a stabilit dreptul de proprietate in favoarea Asociatiei, fara sa-i verifice conditia de beneficiar al legii fondului funciar, cu interpretarea eronata a ins­cri­su­ri­lor depuse si cu multe alte nere­guli reclamate de Romsilva. Soarta pa­durii Nadrag ia o intorsatura halu­ci­nanta gratie Comisiei judetene de fond funciar Timis, care initial a in­va­li­dat propunerea de retrocedare a co­misiei locale Nadrag, dupa care a va­lidat-o la distanta de doar trei luni, in mai 2009 (Hotararea 54/5/2009). In­teresant este ca in intervalul de trei luni s-a produs o importanta schimbare politica: prefectul liberal Ovi­diu Draganescu a fost inlocuit, prin de­cizie a Guvernului Boc, cu pedelistul Mircea Bacala.

Cazul ajunge apoi in instanta, ultima hotarare a Comisiei judetene fiind ata­cata de Directia Silvica Timis, dar fa­ra succes pentru ca Judecatoria Lu­goj a respins plangerea pentru ca re­pre­zentantii directiei silvice nu s-au ob­o­sit sa depuna documente relevante sau nici macar nu s-au prezentat in instanta. Povestea s-a repetat si la recurs, Tribunalul Timis res­pin­gand actiunea pentru ca Romsilva nu avea calitate procesuala.

Jurnalul National a relatat in re­pe­tate randuri despre lupta oarba care se duce intre doua grupari ale PD-L si PSD pentru a pune mana pe pa­durea din jurul orasului Nadrag, zona foarte cunoscuta pentru de­fri­sa­rile ilegale si pentru afacerile la ne­gru cu masa lemnoasa. Frac­tiu­nile im­plicate provin atat din PSD, cat si din PD-L, iar soldateii arun­cati in lupta pentru cele 11.280 de hectare de padure sunt cei doi lo­cal­nici, fratii Dorin si Florin Maran, mari gateristi din zona, care au distrus toate pa­du­rile timisene din comuna Criciova. Cei doi au manevrat o retea in­treaga de pioni in hatisul auto­ri­tatilor pu­blice, obtinand astfel retrocedarea padurii.

Cine apara statul in instante?
Deputatii din Comisia de cercetare a abuzurilor i-au audiat deja pe prefectul de Timis, Mircea Bacala, si pe primarul din Nadrag, Liviu Mun­te­an, fara a ajunge la clarificari suplimentare. Bacala a sustinut ca nu cunostea detaliile cazului, iar primarul din Nadrag a spus ca a aprobat retrocedarea pentru ca repre­zentantii Asociatiei Societatea Forestiera Anonima i-au prezentat o hotarare judecatoreasca ce arata ca este continuatoarea Asociatiei interbelice. In aceste conditii, pre­sedintele Comisiei, Ioan Stan, a trimis memoriul catre procurorul general, Laura Codruta Kovesi, care i-a raspuns ca l-a inaintat catre Parchetul Timis. In plus, Comisia incearca sa afle cine ar trebui sa reprezinte in instanta interesele statului in acest caz, intrucat instanta din Timis a respins calitatea procesuala a Romsilva. "Intrucat Ministerul Finantelor este depozitarul proprietatii statului, am adresat o intrebare catre minis­trul Gheorghe Ialomitianu (foto) pentru a vedea daca MF are calitate procesuala in aceste cauze", ne-a explicat presedintele Comisiei, adaugand ca in decurs de o luna nu a primit nici un raspuns.

×
Subiecte în articol: paduri defrisare