x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Palmaresul lui “Portocală”: scăpat de zece dosare penale, în zece ani. La ÎCCJ şi la Parchetul General

Palmaresul lui “Portocală”: scăpat de zece dosare penale, în zece ani. La ÎCCJ şi la Parchetul General

de Ion Alexandru    |    02 Mar 2018   •   10:47
Palmaresul lui “Portocală”: scăpat de zece dosare penale, în zece ani. La ÎCCJ şi la Parchetul General

Începând cu anul 2006, fostul procuror Mircea Negulescu, alias “Portocală”, vedeta “unităţii de elită” a DNA de la Ploieşti, a făcut obiectul a nu mai puţin de 13 plângeri penale, situaţia acestor cauze ajungând la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În zece din aceste dosare, plângerile petenţilor au vizat atacarea unor rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale sau de netrimitere în judecată emise de către procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General, condus, în perioada de referinţă, de către actuala şefă a DNA, Laura Kovesi, şi de adjunctul acesteia, Marius Iacob. În toate aceste zece cauze, Secţia Penală şi completele de 9, respectiv de 5 judecători de la ÎCCJ au dat soluţii de respingere a plângerilor. În două cauze, însă, au existat şi soluţii de admitere, iar soluţiile atacate au fost desfiinţate. Ultima reprezintă o plângere formulată de către fostul procuror din Sinaia, Daniel Bucur.

Din surse judiciare, afăm că, în prezent, ex-procurorul Mircea Negulescu este vizat în nu mai puţin de 12 dosare penale aflate în lucru la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La mijlocul acestei săptămâni, fostul deputat Vlad Cosma dezvăluia că deţine o listă cu 30 de persoane care au deps plângeri şi sesizări împotriva lui “Portocală”, precizând că toate aceste persoane descriu aceeaşi modalitate folosită de Negulescu de a falsifica probe şi de a incrimina oameni pe nedrept, prin intermediul unor mijloace ilegale.

Plângerile depuse împotriva fostei vedete a unităţii de elită a DNA de la Prahova vizează activitatea lui Negulescu desfăşurată atât în calitate de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, cât şi în calitate de procuror în cadrul Serviciului Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

“Albiri” pe bandă rulantă

Însă dosarele care îl vizează pe Mircea Negulescu nu au apărut recent, ca urmare a dezvăluirilor din spaţiul public. Încă din anul 2006, pe numele acestui procuror au fost depuse plângeri penale, în nu mai puţin de 13 dosare, atât la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, cât şi la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General. Deloc de neglijat este amănuntul potrivit căruia în zece dintre aceste plângeri penale, procurorul învestit cu soluţionarea lor a dat rezoluţii de neurmărire penală sau de netrimitere în judecată. Cum, de asemenea, deloc de neglijat, este faptul că, la momentul emiterii acestor rezoluţii, Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General era coordonată de procurorul-şef Marius Iacob, actual procuror-şef adjunct al DNA, iar Parchetul General era condus de actuala şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Toate aceste rezoluţii au fost atacate de persoanele care au depus plângeri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, un petent pe nume Ioan Zbenghevici a depus plângeri împotriva rezoluţiilor dispuse în cazul lui Mircea Negulescu, dar şi a altora, în 31 august 2006 şi în 9 iulie 2007. În primul dosar, Înalta Curte a dispus, în 2 februarie 2007, trimiterea cauzei la Parchetul Gerenal, iar în al doilea a decis respingerea cererii ca nefondată. Acelaşi Zbenghevici a mai formulat o plângere similară şi în 31 ianuarie 2008, dar a fost, de asemenea, respinsă la 23 iunie 2008.

Toate plângerile, “rezolvate” la Secţia de Urmărire Penală

Un alt dosar, înregistrat la 26 septembrie 2007, la ÎCCJ, vizează o plângere formulată de un anume Ionuţ Bortea împotriva rezoluţiilor de netrimitere în judecată vizându-l pe Mircea Negulescu şi alte trei persoane. În 31 octombrie 2007, cererea a fost respinsă ca nefondată.

O altă persoană care a atacat rezoluţii sau ordonanţe ale procurorului în ceea ce-l priveşte pe Mircea Negulescu este Neculai Bujor. Plângerile lui au fost înregistrate pe rolul Secţiei Penale şi al Completului de 9 Judecători de la Înalta Curte. Ambele au fost respinse, în 26 octombrie 2009, respectiv la 28 februarie 2011.

Alte două plângeri împotriva lui Negulescu au fost formulate de Ciprian Lăzărescu. Mai exact, în 22 februarie 2012, acesta a atacat rezoluţia procurorului Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică nr. 981/P/2011. Pe fond, instanţa a respins plângerea la 20 iunie 2012, iar la recurs a pierdut în 15 octombrie 2010.

Acelaşi lucru s-a întâmplat, la 14 noiembrie 2012, cu plângerea lui Romulus Vasile Barac, împotriva rezoluţiei Secţiei de Urmărire Penală 214/P/2012, dispusă în 21 mai 2012, tot în privinţa lui Mircea Negulescu.

Din aceleaşi surse, mai află că, în 2 iunie 2011, Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a mai închis un dosar în ceea ce-l priveşte pe Negulescu (1204/P/2010), fapt repetat şi în 2014 la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, în dosarul 336/P/2014.

2018, an cu ghinion pentru Negulescu. Exclus din magistratură şi trimis de ÎCCJ la Parchet

 

Anul trecut, Mircea Negulescu a continuat să se bucure de aceeaşi protecţie, chiar dacă, formal, nu mai era procuror, el fiind oficial suspendat din magistratură şi, de la începutul acestui an, exclus din profesie, prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii. Cu toate acestea, la data de 16 noiembrie 2017, Secţia Penală de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să respingă ca nefondată o plângere formulată de un petent, pe nume Iulian Costin Văduva, împotriva ordonanţei procurorului nr. 149/P/2017, emisă în 1 iulie anul trecut de către Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. Instanţa a decis să respingă şi cererea împotriva Ordonanţei 137/II/2017, care confirma ordonanţa precedentă, semnată, la 2 septembrie anul trecut, de către şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică.

În data de 10 ianuarie 2018, însă, Instanţa Supremă a decis să admită plângerea formulată de procurorul Parchetului Judecătoriei Sinaia, Daniel Bucur, împotriva soluţiei de clasare, vizându-l pe Negulescu, dispusă prin ordonanţa din 21 august 2017, în dosarul 276/P/2017 al aceleiaşi Secţii de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General. Această soluţie de clasare fusese, de asemenea, menţinută prin ordonanţă semnată de procurorul-şef de secţie. Înalta Curte a desfiinţat soluţia de clasare şi a dispus trimiterea cauzei la procuror, pentru completarea urmăririi penale.

În 2014, ÎCCJ a decis să respingă şi o plângere privind o rezoluţie din 2013 a Parchetului General într-un dosar ce viza o sesizare împotriva şefului lui “Portocală”, vestitul Lucian Onea, capul DNA Ploieşti.

×
Subiecte în articol: Mircea Negulescu dosare penale