x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ipocrizia tehnocrată: Nu sunt bani pentru salarii mai mari, dar se fac seminarii de lux

Ipocrizia tehnocrată: Nu sunt bani pentru salarii mai mari, dar se fac seminarii de lux

de Ion Alexandru    |    15 Apr 2016   •   14:32
Ipocrizia tehnocrată: Nu sunt bani pentru salarii mai mari, dar se fac seminarii de lux
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

În plin scandal al negocierilor purtate între Guvern, prin Ministerul Muncii, şi organizaţiile sindicale, pe marginea Ordonanţei de Urgenţă care trebuia să stabilească grilele salarizării în sistemul bugetar din România, Ministrul Justiţiei, tehnocrata Raluca Prună, a făcut declaraţii halucinante. Cu o ipocrizie demnă de atitudinile Guvernului Boc, pe vremea căruia s-au tăiat salarii şi indemnizaţii, pentru ca statul să poată, ulterior, finanţa, prin contracte direcţionate clientelar, cu sute de milioane de euro firmele de partid ale fostului PDL, Raluca Prună a declarat că “România este o ţară în criză”. Nuanţând că, la Direcţia Naţională de Probaţiune, instituţie aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, “există salarii foarte mici”, iar bugetul nu poate suporta o mărire a acestor lefuri. În acest timp, Direcţia Naţională de Probaţiune cheltuie, numai luna aceasta, aproximativ 270.000 de lei pentru organizarea unor seminarii şi achiziţia unor servicii de hoteliere şi de restaurante, pentru nişte conferinţe derulate, la Bucureşti, în perioada aprilie-iunie anul curent. De la înfiinţarea ei, prin lege, în anul 2013, această structură, coordonată direct de către ministrul Justiţiei, a cheltuit pentru astfel de evenimente nu mai puţin de 5,4 miliarde de lei vechi, iar prestatorii de servicii agreaţi sunt două firme de turism, dintre care una aparţine fostei soţii a afaceristului gălăţean Maricel Păcuraru, patronul din acte al postului Realitatea TV, condamnat definitiv la închisoare în dosarul “Poşta”.

 

În criză fiind, aşa cum a declarat ministrul Justiţiei din guvernul tehnocrat, Raluca Prună, sistemul de probaţiune din România îşi permite să arunce pe servicii hoteliere şi organizarea de seminarii peste 122.000 de euro. Jumătate din această sumă a fost finanţată direct de la bugetul de stat şi a fost cheltuită exclusiv în mandatul actualului ministru. Alte sume, aruncate pe aceleaşi tipuri de servicii, au fost atribuite de Direcţia Naţională de Probaţiune în timpul mandatului ministerial al lui Robert Cazanciuc, fostul purtător de cuvânt al Laurei Codruţa Kovesi, pe vremea când aceasta conducea Parchetul General. Numai că, în 2015, aceste sume au fost alocate din fonduri comunitare.

 

Bugetul subţire cu cheltuială mare se ţine

Cu doar câteva zile înainte ca Raluca Prună să se roţăiască la organizaţiile sindicale, pe marginea legii salarizării, compătimind salariile mizere ale consilierilor de probaţiune, Direcţia Naţională de Probaţiune, din subordinea Ministerului Justiţiei, a contractat servicii de organizare de evenimente şi servicii de interpretariat, în valoare de 268.633 lei cu TVA inclusă, adică 61.060 euro.

În aceste costuri intră, potrivit anunţului de atribuire, publicat pe SEAP, servicii hoteliere, servicii de masă şi pauză de cafea, dar şi oferirea gratuită a sălilor pentru organizarea de evenimente, precum şi închirierea instalaţiilor de traducere simultană în mai multe limbi, la care se adaugă unele servicii logistice pentru organizarea de evenimente. Toate această cheltuială a fost făcută, din bugetul Ministerului Justiţiei, pentru organizarea, la Bucureşti, în perioada aprilie – iunie 2016, a unui număr de 12 evenimente sub auspicile Direcţiei Naţionale de Probaţiune. Dacă intrăm în amănuntele acestei afaceri, aflăm că, pentru aceşti bani, Direcţia Naţională de Probaţiune a contractat servicii privind organizarea de seminarii şi conferinţe la hotel, servicii de cazare hotelieră, servicii de restaurant cu ospătari, servicii de interpretariat şi alte servicii aferente organizării de seminarii.

Din acelaşi document, aflăm că autoritatea contractantă a organizat o licitaţie deschisă, urmărind, ca şi criteriu de atribuire a contractului, preţul cel mai scăzut. Cu toate acestea, nu există un anunţ de participare publicat în acest sens de către Direcţia Naţională de Probaţiune.

La licitaţie, s-au înscris 20 de agenţi economici, toate ofertele fiind declarate admisibile. În urma deliberărilor, autoritatea contractantă a admis oferta depusă de agenţia de turism SC D.A.L. Travel SRL, cu sediul în Bucureşti.

 

Client preluat de tehnocraţi de la Robert Cazanciuc

SC D.A.L. Travel SRL nu este la primul contract derulat, pentru prestarea de servicii similare, pentru Direcţia Naţională de Probaţiune din cadrul Ministerului Justiţiei. Pe vremea când ministerul era condus de Robert Cazanciuc, societatea în cauză a mai primit nu mai puţin de cinci astfel de contracte. Diferenţa este că în 2015, contractele în cauză au fost finanţate din fonduri comunitare.

Astfel, patru dintre aceste contracte încheiate cu SC D.A.L. Travel SRL au fost atribuite de către Direcţia Naţională de Probaţiune, tot prin licitaţie publică, în data de 19 ianuarie 2015. Primul contract a avut valoarea de 980 de lei, cu tot cu TVA, aducă 680 de euro, şi viza contractarea de servicii de organizare de evenimente, hoteliere, de restaurant şi de vânzare cu amănuntul, servicii care au fost onorate  la Hotelul Rina Vista, de trei stele, din Bucureşti. La acelaşi hotel, aceeaşi firmă a prestat servicii similare aferente celui de-al doilea contract, atribuit tot în 19 ianuarie 2015, în valoare de 14.746 de lei cu TVA (3.351 euro). În aceeaşi zi, tot la Hotel Rina Vista, SC D.A.L. Travel SRL a primit un al treilea contract, în valoare de 5.572 lei cu TVA (1.040 de euro), iar al patrulea contract încheiat între cele două entităţi se referă la furnizarea de servicii de organizare seminarii şi servicii hoteliere la Hotelul Montana, de patru stele, în valoare de 8.724,64 lei cu TVA inclusă (1.983 euro). De această dată, serviciile includeau cazarea, micul dejun şi cina.

Ultimul contrat atribuit, anul trecut, firmei în cauză a fost încheiat de către Direcţia Naţională de Probaţiune în data de 8 mai 2015 şi a avut o valoare de 179.005,5 lei cu TVA, adică 40.683 de euro, serviciile contractate fiind oferite chiar la sediul SC D.A.L. Travel SRL, din Bucureşti. În total, firma în cazuă a încasat de la Direcţia Naţională de Probaţiune, suma de 478.691,1 lei cu TVA inclusă, adică 108.797,1 euro.

Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, societatea care a câştigat aceste contracte este deţinută de doi asociaţi, persoane fizice, Este vorba despre soţii Liviu Severin Nedelcu şi Daniela Elena Neelcu.

D.A.L. Travel SRL este o firmă de turism şi se ocupă cu organizarea de evenimente, conectată la multe contracte cu startul. Societatea a fost selectată, în ultimii ani, alături de alte companii de profil, să furnizezee servicii de evenimente sau să intermedieze achiziţia de bilete de avion pentru curse internaţionale pentru mai multe ministere şi autorităţi publice. Presa a relatat, în câteva anchete, faptul că statul a cheltuit în acest fel multe milioane de euro.

 

Al doilea furnizor, firma fostei soţii a unui condamnat

În afară de D.A.L. Travel SRL, Direcţia Naţională de Probaţiune din Ministerul Justiţiei a mai lucrat, pentru aceste servicii de organizare de seminarii si de contractare a unor hoteluri, cu o singură altă firmă. Este vorba despre SC Perfect Tour SRL, companie aflată în proprietatea Corinei Păcuraru, fosta soţie a controversatului afacerist gălăţean Maricel Păcuraru, proprietar, alături de Cozmin Guşă, al postului de televiziune Realitatea TV. În 2014, Maricel Păcuraru a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare, alături de fostul director general al Companiei Naţionale Poşta Română, în dosarul “Poşta”.

 

Atribuire după atribuire

Pe vremea când Ministerul Justiţiei era condus de către Robert Cazanciuc, Direcţia Naţională de Probaţiune a atribuit companiei Perfect Tour SRL, cinci contracte, în valoare totală de 59.609 lei cu TVA incusă, adică 13.548 de euro. Primele trei contracte au fost încheiate, în urma organizării unor licitaţii deschise, în data de 12 martie 2015. Perfect Tour a încasat, cu acest prilej, 9.420 de lei cu TVA pentru organizarea de seminarii, servicii hoteliere şi de restaurant, la Hotelul Pala, de trei stele, din Timişoara. Alţi 7.558,5 lei au fost încasaţi pentru furnizarea de servicii similar la Hotelul Belvedere, din Cluj-Napoca. 11.508 lei cu TVA a reprezentat valoarea contractului penrru serviciile aferente puse la dispoziţie la Hotelul de patru stele Golden Time, din Braşov.

O săptămână mai târziu, aceeaşi instituţie organizează două noi licitaţii deschise, pentru atribuirea a două contracte reprezentând achiziţia de servicii hoteliere, organizarea de seminarii şi servicii de restaurant la Hotelul de 3 stele Yesterday, din Capitală. Ambele contracte au fost atribuite tot societăţii Sc Perfect Tour SRL. Primul a avut valoarea de 16.303 ei cu TVA (3.705,4 euro), iar al doilea a costat autoritatea contractantă suma de 14.814 lei cu tot cu TVA (3.366,8 euro). Toate aceste cinci contracte au fost suportate prin finanţare de la Uniunea Europeană.

 

Gafe în lanţ  în guvernul de tehnocraţi

La o săptămână după ce bilanţul acestor contracte ajunsese, deja, la 540.000 de lei, Raluca Prună a găsit de cuviinţă să plângă la televizor pe umărul angajaţilor Direcţiei Naţionale de Probaţiune. Marţi, sindicatele s-au întâlnit cu membrii Guvernului Cioloş, mai exact cu ministrul Muncii, pentru a discuta despre Ordonanţa de Urgenţă pe care Cabinetul de tehnocraţi se pregătea să o adopte, miercuri, în şedinţa de Guvern şi care viza salariile din sistemul bugetar. Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a comentat nemulţumirile sindicaliştilor, într-un mod de-a dreptul halucinant: “Rolul sindicaliştilor este acela să fie nemulţumiţi. Dar suntem o ţară în criză, trebuie să ştie asta şi sindicaliştii”. Prună şi-a nuanţat declaraţia la ieşirea din sediul Guvernului, când a precizat: “Când am spus că suntem o ţară în criză, m-am referit la domeniul meu. Consilierii de probaţiune au nişte salarii injust de mici şi, din păcate, nu pot fi făcute creşteri spectaculoase de salarii, deoarece bugetul este limitat. Este ca o familie. Am vrea să ne cumpărăm multe lucruri, pentru că toate ne trebuie. Dar, de fapt, bugetul este limitat, în sensul ăsta. Sigur că am consilierii de probaţiune care au nişte salarii foarte mici. Dar nu pot să fac măriri spectaculoase. Pentru că, nu?, suntem o ţară care pleacă de la teoria dreptului câştigat. Adică am câştigat ceva la salariu, am un salariu, nu mai pot să iau nimic dintr-un salariu care e mai mare, încât să-l cresc pe ăla mai mic şi să mai aduc puţini oameni care fac munci comparabilee la un venit salarial comparabil. Despre acest lucru discutăm”. Comentariile sunt de prisos.

 

Care sunt atribuţiile acestei instituţii

Direcţia Naţională de Probaţiune a fost reînfiinţată, prin Legea nr. 252/2013, privind organizarea sistemului de probaţiune, şi este o structură cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, prin reorganizarea vechei Direcţii de Probaţiune. Activitatea acestei structure este coordonată în mod direct de căte ministrul Justiţiei, potrivit articolului 16, alineatul 3, din lege.

Direcţia Naţională de Probaţiune se ocupă cu realizarea evaluării inculpaţilor, a minorilor aflaţi în executarea unei măsuri educative, respectiv a persoanelor supravegheate. Instituţia sprijină, potrivit legii în cauză, instanţa de judecată în procesul de individualizare a pedepselor şi a măsurilor educative şi coordonează procesul de supraveghere a persoanelor faţă de care instanţa a dispus amânarea aplicării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau liberarea condiţionată. Direcţia Naţională de Probaţiune se mai ocupă, de asemenea, şi cu ciirdinarea executării pedepsei amenzii, prin prestarea de munci neremunerate în folosul comunităţii.

268.633 lei cu TVA este suma alocată pentru evenimentele din perioada următoare . Licitaţia a fost organizată cu doar câteva zile înainte ca Raluca Prună să se plângă de bugetul mic de la Probaţiune

×