x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Parchetul lui Lazăr declanșează ofensiva perchezițiilor informatice. O firmă din anturajul lui SOV va lucra la implementarea proiectului

Parchetul lui Lazăr declanșează ofensiva perchezițiilor informatice. O firmă din anturajul lui SOV va lucra la implementarea proiectului

de Ion Alexandru    |    02 Iul 2018   •   11:13
Parchetul lui Lazăr declanșează ofensiva perchezițiilor informatice. O firmă din anturajul lui SOV va lucra la implementarea proiectului

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pune la cale implementarea unor sisteme informatice de ultimă oră, pentru realizarea perchezițiilor calculatoarelor, telefoanelor mobile și a tabletelor utilizate de români. În acest sens, instituția condusă de Augustin Lazăr a achiziționat, la sfârșitul săptămânii trecute, servicii de consultanță în vederea întocmirii metodologiei pe baza căreia toate unitățile de parchet din subordinea PÎCCJ, inclusiv DNA și DIICOT, urmează să își desfășoare activitatea cu privire la perchezițiile innformatice pe care le derulează în dosarele penale pe care le instrumentează. Una dintre motivațiile invocate pentru implementarea acestui proiect este aceea că procurorii întâmpină neajunsuri, datorate evoluției tehnologice, fapt pentru care “infractorii reușesc să scape”, mai ales că, potrivit Codului de Procedură Penală, nu se poate ține în arest o persoană pe o durată mai mare de șase luni. Metodologia și caietele de sarcini în baza cărora se vor achiziționa echipamentele tehnice, softurile utilizate și pregătirea ulterioară a procurorilor vor fi realizate de compania Unique Solutions SRL, din Iași, un prestator de servicii al SRI, din acționariatul căreia a făcut parte, până în urmă cu câțiva ani, și societatea Romcapital Invest, controlată de omul de afaceri Dan Iulian Stratan, fosta mână dreaptă a lui Sorin Ovidiu Vîntu și fost președinte al Gelsor.

 

Augustin Lazăr, procuror general al României, face progrese de ultimă oră în privința mijloacelor prin care instituția sa urmează să urmărească eficient fluxul de date din calculatoarele, laptopurile, telefoanele mobile și tabletele existente pe teritoriul României. Încă de la începutul lunii aprilie, Ministerul Public a anunțat, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), faptul că este interesat să încheie un contract de prestări servicii de consultanță, pentru redactarea de metodologii și caiete de sarcini în cadrul unui proiect denumit “SIPOCA 54”. În concret, serviciile de consultanță a căror achiziționare se intenționa a fi realizată au ca obiect, pe de o parte, elaborarea unei metodologii unitare de realizare a perchezițiilor informatice și, pe de altă parte, redactarea a trei caiete de sarcini pentru achiziția de echipament tehnic necesar efectuării perchezițiilor informatice, a aplicațiilor licențiate aferente și a serviciilor de formare profesională specializată în domeniul utilizării echipamentelor tehnice și a aplicațiilor licențiate.

Modalitatea prin care Ministerul Public a achiziționat serviciile de consultanță descrise mai sus nu a implicat organizarea vreunei licitații deschise sau restrânse, și selecția de ofertă, prin procedură simplificată, având ca și unic criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț.

 

Evoluția tehnologică îi cam încurcă pe procurori

În data de 27 iunie 2018, autoritatea contractantă, în speță Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a deschis singura ofertă depusă pentru atribuirea acestui contract. Este vorba despre societatea ieșeană SC Unique Solutions SRL, care și-a adjudecat contractul exact la valoarea maximă estimată de către Parchetul General că o va cheltui pe această afacere. Respectiv suma de 155.116,5 lei cu TVA inclus.

Despre compania care va realiza această consultanță pentru Parchetul condus de Augustin Lazăr, structura acționariatului acesteia și interesantul ei istoric, urmează să vorbim mai jos. Informațiile esențiale și cu adevărat îngrijorătoare reies, însă, din cuprinsul caietului de sarcini, în special din capitolele referitoare la motivația pentru care Ministerul Public face această achiziție, premergătoare achiziţiilor de tehnică specială pentru perchezițiile informatice.

În primul rând, Caietul de sarcini, care poartă semnătura lui Augustin Lazăr, invocă faptul că legislația procesual-penală din România a fost modificată substanțial, prin apariția noului Cod de Procedură Penală, iar, prin Hotărârea Guvernului nr. 1155/2014, s-a adoptat Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar pentru perioada 2015-2020, care definește, printre direcțiile sale de acțiune, implementarea unui sistem unitar de management strategic la nivelul sistemului judiciar, precum și definitivarea procesului de punere în aplicare a noilor coduri. Instituția condusă de Augustin Lazăr face abstracție de faptul că aceste coduri au fost amendate, cu nenumărate decizii de neconstituţionalitate a articolelor componente, de către Curtea Constituțională, precum și de fapul că, în prezent, Parlamentul României urmează să modifice substanțial aceste coduri, pentru aducerea lor în concordanță cu deciziile CCR și cu directivele europene.

Astfel încât proiectul invocat și care urmează să fie implementat este “legat în mod direct de contextul ultimilor ani, care au demonstrat impactul semnificativ al tehnologiei informației asupra activităților economice şi sociale”.

 

DNA și DIICOT, beneficiare ale proiectului

Potrivit instituției conduse de Augustin Lazăr, tehnica de calcul a început să fie utilizată pe scară largă ca instrument informatic în comiterea de infracțiuni de drept comun, “fie că este vorba despre infracțiuni economice, de corupție sau de infracțiuni caracteristice fenomenului criminalității organizate”. “Aria probatoriului utilizat în cursul urmăririi penale efectuate de procurori s-a extins exponențial către probele prelevate din mediul digital”, se arată în Caietul de sarcini, care adaugă că “procurorii sunt obligați să se adapteze noilor realități și să utilizeze instrumente IT moderne pentru a obține datele stocate de către suspecți sau inculpați în telefoane, calculatoare, tablete etc., și să realizeze și să aplice metodologii pentru perchezițiile informatice și, de asemenea, să beneficieze de formare specializată în această materie”.

Printre factorii interesați de această problem, se numără Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA și DIICOT. În același document a fost inserat un paragraf care arată că “s-a constatat necesitatea eficientizării activității în domeniul perchezițiilor informatice care, în prezent, suferă de pe urma întârzierilor analizei dispozitivelor informatice percheziționate. În consecință, urmărirea penală se prelungește în mod nejustificat, prejudiciind activitatea procurorilor și favorizând dispariția inculpaților, aceștia neputând fi menținuți în arest mai mult de șase luni”. Fără comentarii.

Revenind la proiectul în cauză, mai este de menționat că serviciile de consultanță vizează, pe lângă elaborarea metodologiei unitare de realizare a perchezițiilor informatice, și redactarea a trei caiete de sarcini. Primul caiet de sarcini se referă la achiziţia de echipamente informatice necesare efectuării perchezițiilor informatice “în mod eficient și cu celeritate”, al doilea caiet de sarcini se referă la achiziţia de soft modern “care să permită efectuarea rapidă și eficientă a perchezițiilor informatice”, iar al treilea caiet de sarcini se referă la activitățile de formare profesională a specialiștilor care urmează să efectueze aceste percheziții informatice.

De altfel, metodologia de efectuare a perchezițiilor informatice va fi asumată de către toate structurile operative ale Ministerului Public și va fi stabilită printr-un ordin al procurorului general, ceea ce va determina aplicabilitatea ei în cadrul tuturor unităților de parchet din România.

 

Istoric interesant al consultantului selecționat

Compania selectată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru oferirea acestei consultanțe tehnice este SC Unique Solutions SRL, din Iași. Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), societatea a luat ființă în cursul anului 2003, asociat unic fiind, atunci, cetățeanul ieșean Ovidiu Ștefan Moișanu. În primii ani, compania în cauză se ocupa cu editarea cărților și revistelor, cu activități tipografce, reproducerea înregistrărilor informatice, arhitectură și consultanță, dar și cu furnizarea de soft pentru calculatoare.

SC Unique Solutions SRL a funcționat cu un singur acționar până la sfârșitul anului 2008, când, conform unei notificări de la Registrul Comerțului, Ovidiu Ștefan Moișanu a cooptat un nou acționar, care a preluat și majoritatea părților sociale. Este vorba despre compania Romcapital Invest SA, reprezentată de Dan Iulian Stratan, cel care și controlează această societate. Stratan a preluat, astfel, 51% din capitalul social al SC Unique Solutions SRL, devenind și cenzor al firmei, alături de Sorin Crăciunescu și Irina Ana Stratan.

Dan Iulian Stratan este unul dintre milionarii României, cu o avere de 15 milioane de euro, implicat în domeniul imobiliar, al publicității și în activitățile de consultanță. Pe blogul ei, jurnalista Sorina Matei publica o anchetă în care arăta că Stratan oferă consultanţă principalelor companii care au câștigat contracte ale CNADNR, cum ar fi Vinci, Astaldi, Colas, Strabag, Aktor şi Apolodor. Însă același Dan Iulian Statan a fost membru în Consiliul de Administraţie și președinte al Grupului Gelsor SA, controlat de condamnatul Sorin Ovidiu Vîntu.

Romcapital Invest SA a decis, însă, în 14 noiembrie 2014, să părăsească strucura acționariatului Unique Solutions SRL, cesionându-i lui Ovidiu Ștefan Moișanu cele 51 la sută din acțiuni. Tot atunci, Moișanu a cesionat, la rândul lui, părțile sociale deținute inițial (49%), către o anume Roxana Mara Popovici Oncica, din Târgovișe. Această nouă structură a acționariatului se regăsește și astăzi.

 

 

Contracte cu SRI și cu alte instituții ale statului

 

În 2003, fostul director SRI, Radu Timofte, a propus CSAT înfiinţarea Sistemului Informatic Integrat, care se ocupă cu interoperabilitatea între bazele de date ale structurilor de forță ale statului. În calitate de coordonator al acestei structuri informatice, SRI a trecut la dezvoltarea acestui sistem și, în anul 2015, prin UM 0929 București, a început să facă achizițiile aferente, folosind fonduri europene, prin intermediul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. În 8 iulie 2015, contractul, în valoare de 15,5 milioane de euro, a fost atribuit unei asocieri de firme al cărei lider a fost SC Unique Solutions SRL, actualul consultant al Parchetului General în chestiunea perchezițiilor informatice.

În paralel cu legăturile companiei în cauză cu Serviciul Român de Informaţii, SC Unique Solutions SRL a mai derulat contracte și cu alte instituții publice. “Jurnalul” a descoperit că toate aceste contracte au fost atribuite prin aceeași procedură de selecție de oferte simplificată.

Astfel, în 28 decembrie 2012, compania respectivă a fost contractată de către Autoritatea Națională pentru Cercetare Știinţifică și Inovare, pentru furnizarea de servicii de consultanță IT și de operare de date, contract în valoare de 220.880 de lei fără TVA. La 25 octombrie 2013, Unique Solutions SRL a mai primit un contract, în valoare de 77.700 de lei, fără TVA, de la Ministerul Educației Naționale, pentru furnizare de produse IT.

În 27 iunie 2014, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a atribuit aceleiași companii un contract în valoare de 120.000 de lei, fără TVA, pentru servicii de management de proiect privind modernizarea și echiparea ambulatoriului din cadrul Spitalului Municipal. În data de 5 martie 2016, Unique Solutions SRL încheie cu Transgaz SA un contract în valoare de 49.719,15 lei, fără TVA, pentru furnizarea de sisteme de navigație și poziționare globală (GPS). În 19 noiembre 2016, societatea livrează Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală echipamente IT și pachete software de 6.500 de lei, fără TVA.

Alte contracte primite de această companie au fost încheiate cu Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi”, din Iași (75.850 lei, fără TVA), cu Autoritatea Navală Română (148.994,17 lei, fără TVA) și cu Primăria Comunei Fălcoiu, județul Olt (118.903 lei, fără TVA).

 

“Urmărirea penală se prelungește în mod nejustificat, prejudiciind activitatea procurorilor și favorizând dispariția inculpaților, aceștia neputând fi menținuți în arest mai mult de șase luni” – extras din caietul de sarcini al Parchetului General

 

 

Până în 2014, acționar majoritar al SC Unique Solutions SRL, consultantul instituţiei conduse de Augustin Lazăr, era compania Romcapital Invest, controlată de fostul președinte Gelsor, Dan Stratan, un apropiat al lui Vîntu.

 

×
Subiecte în articol: Augustin Lazăr Dan Iulian Stratan