x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Partidul lui Cioloș: legături cu Popoviciu, „Țigareta” și Securitatea

Partidul lui Cioloș: legături cu Popoviciu, „Țigareta” și Securitatea

de Ion Alexandru    |    25 Ian 2019   •   08:01

Fondatorul PLUS, respectiv al Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate, formațiunea revendicată ca fiind, de fapt, a fostului premier tehnocrat Dacian Cioloș, a demisionat din organizație, la o săptămână după ce istoricul Marius Oprea a făcut dezvăluiri incendiare cu privire la legăturile directe ale familiei acestuia cu poliția politică a lui Nicolae Ceaușescu. Adrian Alexandru Iordache, fiul cel mic al fostului maior de securitate Alexandru Iordache, a lăsat-o, însă, la cârma partidului pe soția sa Iulia, dar și pe colboratoarea acestora din cadrul Casei de Avocatură “Iordache & Partners”, Raluca Daneș, demisia fiind, astfel, una de ochii lumii. Partidul este, în continuare, controlat de familia lui Iordache, familie implicată, în urmă cu mai mulți ani, în afaceri controversate. Adrian Alexandru este al doilea fiu al fostului securist, acesta mai având un băiat, pe nume Mircea Constantin, unul dintre cei mai de succes notari publici din București. Atât de succes, încât au apelat la serviciile notariatului pe care îl deține afaceriști care de care mai grei, precum magnatul Puiu Popoviciu sau fostul șef al SIF Muntenia, Dragoș Bîtleanu.

Dacian Cioloş, „surpriza” care ar fi trebuit să apară pe partea dreaptă a eşichierului politic în anul 2019 cu dublă însemnătate electorală, se confruntă, încă de la debutul său politic, cu o situaţie care, dacă ar fi vizat oricare alt politician, ar fi condus, în mod cert, la retragerea din viaţa publică. Nu este însă cazul când vorbim despre fostul premier tehnocrat.

Ieri, formaţiunea pe care urmează să o conducă oficial, după organizarea primului congres, PLUS, a făcut anunţul potrivit căruia unul dintre fondatorii formaţiunii, avocatul Adrian Alexandru Iordache, „a renunţat la orice calitate în cadrul partidului”. În traducere, Iordache a părăsit, în acte, formaţiunea, după scandalul fără precedent provocat de dezvăluirile făcute de istoricul Marius Oprea, care a devoalat faptul că acesta este fiul fostului maior de securitate Alexandru Iordache, care l-a anchetat în anul 1988.

Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS) a luat fiinţă, potrivit Registrului Partidelor Politice, prin Sentinţa Civilă nr. 58/DEC/P/26 octombrie 2018, pronunţată de Secţia a IV-a Civilă a Tribunalului Bucureşti, în dosarul nr. 31929/3/2018. Cererea de înregistrare a formaţiunii politice, cu sediul declarat într-un apartament dintr-un imobil situat în Bulevardul Pipera, a fost înaintată instanţei de către fiul fostului securist Alexandru Iordache, Adrian Alexandru Iordache, de soţia acestuia din urmă, Iulia Iordache, şi de o anume Raluca Florentina Daneş, din Cluj-Napoca, toţi avocaţi în cadrul Societăţii Civile de Avocatură „Iordache & Partners”, coordonată, astăzi, de însuşi Alexandru Iordache. Ei bine, demisia lui Iordache junior din partidul pe care l-a fondat, şi la care a deţinut, încă de la început, funcţia de secretar general, pare a fi doar una de imagine, având în vedere că, în continuare, soţia sa, Iulia, nora maiorului de securitate, ocupă funcţia de vicepreşedinte, iar asociata lor, Raluca Florentina Daneş, este preşedinte al partidului, până la congresul care îl va „unge” în acest scaun pe preacinstitul Dacian Cioloş.

 

Dezvăluirile istoricului Marius Oprea

Recent, istoricul Marius Oprea a dezvăluit, într-un articol, faptul că toţi fondatorii partidului lui Dacian Cioloş fac parte din Casa de Avocatură „Iordache & Partners”, înfiinţată încă din anul 1992 de către Alexandru Iordache, „personaj care mi-e cunoscut mie, lui Caius Dobrescu şi Sorin Matei drept «maiorul Alexandru», de la Securitate, coordonatorul anchetei penale la care am fost supuşi, în vara anului 1988. (…) Partidul PLUS a fost înfiinţat, aşadar, ca partid de famile al fostului meu anchetator de la Securitate”.

Părintele lui Adrian Alexadru Iordache a lucrat, până în 1989, la Direcţia de Cercetări Penale (aripa Poliţie Politică a Securităţii), iar, în decembrie 1990, a fost trecut în rezervă, la cerere, din Serviciul Român de Informaţii.

La 15 iulie 2001, a fost reactivat pentru scurtă vreme în SRI. Iar în anul 2002 devenise consilierul personal în probleme juridice al generalului Toma Zaharia, secretar de stat în Ministerul de Interne, cunoscut de presă drept „generalul Heroină”.

Marius Oprea povesteşte că, „la ancheta din 1988, prietenii mei, Caius Dobrescu şi Sorin Matei, au fost bătuţi serios de anchetatori, conduşi de Alexandru Iordache, care se recomanda «maiorul Alexandru», venit pentru această anchetă de la Bucureşti, şi de căpitanul Gheorghe Moldoveanu din Serviciul de Anchete Penale al Inspectoratului de Securitate Braşov (acesta se prezenta tăios «Moldovan», copiindu‑l cumva comic pe comisarul din filmele lui Sergiu Nicolaescu). Eu am avut mai mult noroc. Securitatea m-a găsit la Sarmizegetusa, de unde am fost fost «săltat» chiar de pe şantierul arheologic.

În maşina care m-a dus la sediul Miliţiei din comună, maiorul Iordache şedea în faţă, lângă şeful de post, plutonierul Rusu. Eu eram încadrat de doi securişti, un anchetator de la Braşov şi şeful biroului Securităţii din Haţeg, căpitanul Jurconi. Cei trei conversau între ei, făcând pronosticuri asupra viitorului meu. Toate sumbre”.

 

Frăţia... masonilor

Pe lângă dezvăluirile făcute de Marius Oprea, alte date, mult mai recente, apar despre fiul fostului maior Alexadru Iordache, Adrian, fondatorul partidului lui Dacian Cioloş. În primul an al regimului Băsescu, Adrian Alexandru Iordache a devenit afacerist. El s-a asociat, în anul 2005, într-o companie denumită SC Debandada Media SRL, împreună cu Mihai Mărgineanu şi cu Andrei Cristian Vlad.

Însă, din datele furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, afăm lucruri spectaculoase. Secretarul general, până ieri, al partidului lui Dacian Cioloş a devenit, în 3 mai 2006, asociatul vestitului om de afaceri Adrian Ragnar Thiess, în compania SC Eurostar Catering Express SRL, o societate care avea ca obiect de activitate, iniţial, publicitatea şi, ulterior, servicii de comerţ, primind chiar un contract de la CFR Călători.

Adrian Alexandru Iordache împărţea, atunci, în mod egal capitalul social al companiei cu Adrian Thiess. Despre acesta din urmă, în mediile bucureştene se cunoaşte faptul că i-a fost consilier fostului primar general Sorin Oprescu, a fondat, în 2010, un cotidian central şi l-a adus în România pe fostul preşedinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov. Cetăţean german, născut la Sibiu, Adrian Thiess a fost considerat un apropiat al lui Klaus Iohannis.

Însă despre Adrian Thiess se mai cunoaşte faptul că este membru al masoneriei. El şi-a înfiinţat, tot în anul 2006, o companie a cărei denumire are legătură cu această organizaţie. Este vorba despre SC Mason Brothers Investments SRL, unde partener este acelaşi Adrian Alexandru Iordache, fiul fostului maior de securitate Alexandru Iordache.

Ambii fii ai lui Iordache sunt implicaţi în afaceri. Unul cu apropiatul lui Klaus Iohannis, Adrian Thiess, iar celălalt este notar pubic, căutat de afaceriştii Puiu Popoviciu şi Dragoş Bîtleanu, ex-preşedinte al CA al SIF Muntenia.

 

Afacerea „Ţigareta”

Tot din dezvăluirile lui Marius Oprea, care a citat unele anchete de presă din anii 2000, mai aflăm că Alexandru Iordache, fostul şef al Serviciului Cercetări Penale din Securitatea Municipiului Bucureşti a fost implicat în vaste acţiuni de contrabandă cu ţigări. În anul 2002 au fost prezente în presă, în mai multe rânduri, probe şi documente cu privire la „mecanismele celei mai profitabile reţele de contrabandă cu ţigări, care a adus României un prejudiciu de peste 110.000.000 de dolari”, reţea organizată de Bogdan Petrescu, informator al Serviciului Român de Informaţii, un tânăr de doar 21 de ani, în spatele căruia se afla însă „creierul” întregii afaceri, fostul anchetator al lui Marius Oprea de la Securitate, Alexandru Iordache.

Petrescu şi Iordache au tras pe sfoară atât firma Papastratos, cât şi statul român, beneficiind de înalta protecţie de care se bucura fostul şef al cercetărilor penale din Securitatea Bucureşti în faţa autorităţilor. „Poate să nu fie tot o coincidenţă de nume că astăzi, în echipa de la Iordache & Partners care a fondat Partidul Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii condus de tehnocratul Dacian Cioloş lucrează şi o anume doamnă Antonia Zaharia. Ori că Sorin Boldi, «special counsel» la firmă are exact acelaşi nume cu unul dintre membrii consiliului de administraţie de la SAI Muntenia, societatea care administrează SIF Muntenia”, mai arată Marius Oprea. De altfel, într-un Raport al Curţii de Conturi din anul 1996, se arăta că, „prin nerespectarea OG 3/1992, privind introducerea TVA, s-a dispus de către Vama Otopeni Marfă restituirea nelegală către SC MAS-MED IMPEX SRL a sumei de 2,741 de miliarde de lei, reprezentând TVA aferent importului de ţigări efectuat în perioada iulie 1994 – iulie 1995”. La acel moment împuternicitul companiei către care s-a dispus restituirea de TVA era avocatul Alexandru Iordache, iar acţionar la societate era fiul cel mare al acestuia, Mircea Constantin Iordache. Compania se ocupa cu protecţia persoanelor cu handicap, fiind declarată „unitate protejată”.

 

Fiul cel mare, notar cu clientelă grea

Mircea Constantin Iordache este fratele mai mare al lui Adrian Alexandru Iordache, fondatorul partidului lui Dacian Cioloş. Fost avocat în Baroul Bucureşti, Mircea activează, de ani buni, ca notar public în Bucureşti. „Jurnalul” a intrat în posesia unor documente din care rezultă cât de important este acest notar, din prisma clienţilor care i-au călcat, în ultimii ani, pragul. Unul dintre aceşti clienţi este magnatul Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la şapte ani de închisoare, în dosarul fraudelor cu terenuri din zona Băneasa. Spre exemplu, în luna martie a anului 2006, notarul Mircea Constantin Iordache a autentificat un contract de vânzare-cumpărare încheiat între SC Mioriţa SA (companie controlată de Popoviciu) şi o societate Romconseng SRL, pentru achiziţia unui imobil din Sectorul 6. Tot în 2006, dar în luna ianuarie, acelaşi notar public a autentificat un contract de ipotecă asupra unui teren, în suprafaţă de 10.069,4 metri pătraţi, situat în Aleea Privighetorilor, pentru compania Băneasa Residential (tot a lui Popoviciu), care contractase un credit de 5,6 milioane de euro de la Alpha Bank România SA. De asemenea, în 2007, SC Farview Investments, o altă companie controlată de Puiu Popoviciu, prin intermediul mamei sale nonagenare Ligia Popoviciu, dar şi de off-shore-ul cipriot Anirunda Limited, a folosit o ipotecă autentificată la acelaşi notar public pentru contractarea unui credit de 390.000 de euro de la Piraeus Bank.

Notarul Mirea Constantin Iordache a mai autentificat, în 17 august 2004, un contract încheiat de Dragoş Bîtleanu şi grecul Ioannis Papalekas cu un anume Giorgos Papanakis, care a achiziţiont de la primii doi acţiunile de la compania Crown Invest. Dragoş Bîtleanu este fost preşedinte a Consiliului de Administraţie al SIF Muntenia şi soţul solistei Cristina Rus, cercetat de DIICOT, împreună cu Papalekas, într-un dosar penal. De altfel, notarul Iordache a mai prestat pentru Bîtleanu activităţi specifice, în 2006, când a autentifcat un contract de vânzare-cumpărare de către SC Emi SA (administrată de Bîtleanu) a unei creanţe de 217.900.155,9 lei de la o societate pe nume SELD Comeximp SRL.

Fratele cel mare al fostului secretar general al PLUS mai adminstrează o companie de investigaţii şi protecţie a bunurilor şi persoanelor, denumită Wolf Security, patronată de soţia sa, Ioana.

 

Partidul lui Dacian Cioloș a rămas fără principalul fondator. Fiul fostului maior de securitate Alexandru Iordache a demisionat din funcția de secretar general.

×
Subiecte în articol: dacian ciolos partidul plus