x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Partidul lui Cioloș, plin de slujbași la stat pe bani grei. De la CA-uri, până la comisii guvernamentale

Partidul lui Cioloș, plin de slujbași la stat pe bani grei. De la CA-uri, până la comisii guvernamentale

de Ion Alexandru    |    18 Dec 2017   •   09:25
Partidul lui Cioloș, plin de slujbași la stat pe bani grei. De la CA-uri, până la comisii guvernamentale
Sursa foto: Adrian Manolache

Fostul premier tehnocrat, Dacian Cioloș, a anunțat, recent, că își va face partid politic. Acesta urmează să colaboreze, în viitor, cu opoziția parlamentară și să participe la următoarele alegeri împotriva coaliției de guvernare PSD-ALDE. Organizaţia politică se va desprinde, așa cum a anunțat însuși Cioloș, din Asociația Platforma România 100, unde activează, în prezent, 54 de membri, majoritatea foști slujbași la Cancela­ria Primului-Ministru Dacian Cioloș și, ulterior, funcționari în diverse poziții guvernamentale tehnocrate. „Jurnalul” a descoperit, studiind activitatea acestora, că pe lista membrilor acestei asociații există câteva personaje aflate în strânsă legătură cu activitatea fundațiilor și organizațiilor din România finanțate de miliardarul George Soroș, dar și că unii colaboratori ai fostului premier au încasat sume importante în calitatea de membri ai unor consilii de administrație ale unor companii de stat. Există chiar un membru care, în prezent, este consilier la Cancelaria Prezidențială.

În data de 10 decembrie, la un hotel din București, fostul prim-ministru tehnocrat Dacian Cioloș, în prezența mai multor personaje publice, printre care se afla și colaboratorul Monicăi Macovei, Mihai Polițianu, a făcut anunțul că, de anul viitor, va fi înființat un nou partid politic în România. “Acest partid se va desprinde din Platforma România 100 și va fi prezentat în lunile următoare, fiind deschis să colaboreze cu opoziția parla­mentară”, a spus Dacian Cioloș.

Platforma România 100, din care se desprinde această forma­țiune politică, este condusă de fostul premier tehnocrat și a luat ființă în luna februarie a acestui an. Există, în prezent, potrivit paginii oficiale de internet a organizației, un număr de 54 de membri fondatori, pe listă regă­sind mai mulți foști miniștri, consilieri sau secretari de stat în Cabinetul lui Dacian Cioloș. În mod deosebit, ne-au atras atenția 24 dintre ei.

Joburi multe și bine plătite

Unul dintre membrii Asociației Platforma România 100 se numește Alin Cristian Mituță, fost director de cabinet și fost secretar de stat la Cancelaria premierului, ex-director de cabinet al fostului şef al Cancelariei, Dragoș Tudorache. Mituță a lucrat la Comitetul Economic și Social European, de unde a încasat, potrivit ultimei declarații de avere, un salariu de funcționar european de 53.408 euro. De la Guvernul României a încasat un salariu de 60.959 de lei. Ei bine, pe lângă salariul de la Guvern, Alin Cristian Mituță a mai încasat, anul trecut, 21.000 de lei drept indemnizație de membru delegat de Cancelaria Primu­lui-Ministru în Comisia pentru coordonarea pro-cesului de privatizare a Societăţii de Producție a Energiei Electrice Hidrocentrale – Hidroelectrica SA București, dar și 26.670 de lei indemnizație de membru delegat al Cancelariei Primului-Ministru în Comisia pentru coordonarea procesului de vânzare a acțiunilor nou-emise în cadrul strategiei de privatizare a Socie­tății Complexul Energetic Oltenia SA.

Pe aceeași listă a membrilor se regăsește și fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Vasile Voiculescu, acesta deținând, în cadrul Guvernului Cioloș, și calitatea de fost director de cabinet al ministrului Finanţelor, Anca Dragu. Voiculescu a încasat, în calitatea de director, 31.949 de lei, în cea de ministru, 107.976 de lei, dar, pe lângă acești bani, a mai încasat și suma de 19.706 lei de la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. În același registru, îl regăsim pe aceeași listă și pe actualul purtător de cuvânt al Partidului Național Liberal, Ionel Dancă. Acesta a ocupat, anul trecut, funcția de consilier de stat al premierului Dacian Cioloș, cu un salariu de 51.100 de lei. De altfel, Dancă a deţinut și calitatea de membru sau consilier în consiliile de administraţie de la Loteria Română, consiliul de supraveghere al AAAS (fosta AVAS), Conversmin SA, Electrica Serv SA și Oltchim SA, de unde a încasat indemnizații cuprinse între 8.600 de lei și 16.200 de lei, pentru perioade cuprinse între 4 și 6 luni de activitate.

Legături directe cu organizațiile finanțate de George Soros

Pe lângă funcțiile deținute la stat, în timpul guvernării Cioloș, acești membri ai Asociației Platforma România 100 au colaborat sau colaborează strâns cu fundațiile finanțate de Soros. Pe lângă miniștrii consacrați ai perioadei tehnocrate, cum ar fi Dragoș Pîslaru, Raluca Prună sau Dragoș Tudorache, pe lista actualilor membri ai organizației înființate de Dacian Cioloș se regăsesc personaje care au lucrat îndeaproape cu aceștia.

Prezentăm, în continuare, numele câtorva colaboratori și membri ai Asociației a căror activitate se intersectează și cu organizațiile finanţate de miliardarul George Soros.

Mai mulți membri ai organizaţiei lui Cioloș, inclusiv fostul premier, s-au alăturat protestelor de stradă antiguvernamentale Pe lista membrilor se regăseşte și actualul purtător de cuvânt al PNL, Ionel Dancă. Din declaraţia de avere a acestuia, rezultă că a încasat bani frumoși de la stat

O parte dintre membrii Asociației Platforma România 100 sunt foști componenţi ai Guvernului Tehnocrat

Simona Mădălina Adam este fost director al cabinetului secretarului de stat Valeriu Nicolae, la Cancelaria lui Cioloș, și fost director în cadrul Ministerului Muncii.

Aceasta a lucrat la Fundația Synergetica, organizație care conlucrează îndeaproape cu Fundația pentru o Societate Deschisă (fostă Fundaţia Soros). Synergetica este o organizaţie înfiinţată de Sanda Pralong, prima colaboratoare a lui Soros din România, actual consilier prezidenţial.

Violeta Alexandru este fostul ministru pentru Consultare Publică și Dialog Social al Guvernului Cioloș. În anul 2001, Violeta Alexandru a fondat Institutul pentru Politici Publice (IPP), care, începând cu anul 2002, a primit finanțări importante de la Fundația pentru o Societate Deschisă.

Soțul Violetei Alexandru este ofițer în cadrul UM 08135 București – Forțele Aeriene Române.

Adrian Baboi Stroe a fost secretar de stat la Ministerul Justiției, în mandatul Ralucăi Prună, unde a dezvoltat „strategia națională anticorupție” și unde „a organizat Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate”. Baboi Stroe a lucrat, în trecut, la Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, apropiată, de asemenea, organizaţiilor finanţate de Soros.

Andra Teodora Bucur și-a început activitatea la Consiliul Național Român pentru Refugiați și a continuat la Fundația pentru o Societate Deschisă.

Cătălin Drulă este în prezent deputat USR. În 2016, a fost consilier de stat la Cancelaria premierului Cioloș. Anterior, a activat ca director executiv în cadrul Asociației ProInfrastructură Cluj, parteneră a Asociației pentru o Românie Curată.

Maria Gheorghiu, fost consilier de stat la Cancelaria lui Cioloș, este co-fondator și director executiv al Asociației OvidiuRo.

Cristian Ghinea, fost ministru tehnocrat al Fondurilor Europene, actual deputat USR, este fondator al Centrului Român pentru Politici Europene.

Fără activități neautorizate

Asociaţia Platforma România 100 a fost înființată, potrivit unei încheieri de la Judecătoria Sectorului 4 București, în data de 1 februarie 2017. Atunci, instanța a admis cererea și a dispus înregistrarea acestei entități în registrul asociațiilor și fundațiilor din România. Judecătorul care a pronunțat această hotărâre a pus în vedere fondatorilor Platformei România 100 dispozițiile articolelor 14, 33 și 34 din Ordonanţa de Guvern nr. 26/2002. Articolul 14 al acestui act normativ prevede că, dacă asociația, prin natura scopului sau obiectivelor propuse, încearcă să desfășoare activități pentru care, potrivit legii, sunt necesare autorizații administrative prealabile, aceste activități nu vor putea fi iniţiate, sub sancţiunea dizolvării pe cale judecătorească, decât după obținerea autorizațiilor respective. Această prevedere este una deosebit de importantă, mai ales că Dacian Cioloș și mai mulți membri fondatori ai asociației prezidate de acesta au participat la protestele de stradă fără autorizație, derulate sub denumirea de „#rezist” în Piaţa Victoriei, din București.

Conform informațiilor publicate pe site-ul Asociaţiei Platforma România 100, organizația lui Cioloș a primit, până în luna noiembrie, aproximativ 1.000 de donații.

 

Șefa Comisiei de Tăiat Hârtii și un consilier prezidențial, pe lista Asociației

Aminteam mai sus că pe lista membrilor Asociației lui Dacian Cioloș se află o anume Andra Teodora Bucur. Aceasta a preluat, în 2016, coordonarea unei comisii guvernamentale, denumită Comisia de Tăiat Hârtii din cadrul Cancelariei Primului-Ministru. Această comisie a luat ființă, în 24 februarie anul trecut, la iniţiativa lui Cristian Ghinea. Dacian Cioloș declara, la acel moment, că această platformă urma să identifice, prin relaționarea cu cetățănii, “acele lucruri care pot fi îmbunătățite, iar eforturile de a reduce birocrația trebuie făcute în interesul cetățenilor”. Pentru coordonarea acestei activităţi, Andra Teodora Bucur a încasat, potrivit declarației de avere, anul trecut, venituri salariale de la Guvernul României în valoare de 42.913 lei.

Unul dintre colegii Andrei Teodora Bucur, atât la Guvernul României, cât și în Asociaţia Platforma România 100 se numește Luca Ciubotaru. Între noiembrie 2015 și ianuarie 2017, acesta a ocupat funcția de consilier al ministrului pentru Consultare Publică și Dialog Social, iar din februarie anul acesta, Luca Ciubotaru activează în funcţia de consilier la Departamentul de Reformă Instituţională și Constituțională, în cadrul Administrației Prezidențiale.

×
Subiecte în articol: dacian ciolos