x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Pinalti construiește vile de 500.000 de euro la Nisa

Pinalti construiește vile de 500.000 de euro la Nisa

de Oana Stancu Zamfir    |    23 Noi 2015   •   10:32
Pinalti construiește vile de 500.000 de euro la Nisa

Documente-bombă scot la iveală adevărata avere a primarului de la Piatra-Neamț, Gheorghe Ștefan, zis Pinalti. Fiica sa, Giorgiana, este acționar majoritar al unei companii de construcții la Nisa, parte a unui lanț de firme care construiesc vile și imobile cu apartamente pe Coasta de Azur. Or, în dosarele din România, procurorii scriu negru pe alb că afacerile din țară sunt administrate de fapt de Pinalti, care se folosește de copiii săi. La Nisa, fiica o face afaceri de capul ei?

Cagnes-sur-Mer este un orășel de 17,95 km² în sud-vestul Franței, în regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur. Face parte din aglomerația orașului Nisa. Fix pe promenada la Mediterană, la nr 28 (Promenade de la Plage), își are biroul Giorgiana Ștefan, acționar majoritar și administrator al firmei Albeco SARL. Obiect de activitate: construcții de clădiri. La înaintare este un francez de 66 de ani: Jean Francois Colombani.

Documentele obținute însă de la Registrul Comerțului francez arată că hățurile sunt în mâinile fiicei lui Pinalti. Ea deține 95% din acțiuni, ea conduce ședințele acționarilor, ea este cel mai vechi administrator al firmei, chiar dacă în 29 iunie 2015 decide să-l numească în aceeași funcție și pe Colombani. El este însă administrator, fără acțiuni.

Asociatul „băieților deștepți” din energie

Asociatul doamnei Ștefan este un alt român: Florin Dima. Cu dublă cetățenie, româno-elvețiană, Dima este implicat în afacerile cu energie din România alături de un partener al familiei Ștefan, Lucian Bădescu. Fiu al colonelului SRI Dumitru Bădescu, fost șef al Diviziunii de Contrainformații Economice din cadrul SRI, Bădescu junior a înființat alături de fiul lui Pinalti, Gabriel Ștefan, firma Green Energy, unul dintre „băieții deștepți din energie”: cumpăra ieftin de la Turceni și Rovinari și vindea scump la Rafo.

Ulterior au început să joace în sferele cele mai înalte, așa că au ascuns acțiunile în spatele unei căsuțe poștale din Cipru, Altaria Research Limited, care a înființat în România celebra firmă Rudnap, cea care a primit de la ministrul Videanu un coș enorm de energie pe care să o exporte când în toată zona era secetă, astfel încât să ia cu 37 de euro MWh de la statul român și până la 820 euro MWh, făcând profit și 10 milisă vândă afară cu oane de euro pe zi.

Alte șase firme

La aceeași adresă cu Albeco sunt înregistrate alte șase firme administrate de Jean Francois Colombani sau de Marie Ange Colombani. Toate activând în domeniul construcțiilor: Corea SARL, Alexandra SARL, Cogest, Eurosud Residence, Eurosud Concept, care s-a transformat recent în Eurosud Amanagement, și Les Jardins De Pessicart. Cu cel puțin două dintre ele, Giorgiana Ștefan are o legătură directă, fapt care poate constitui pentru procurorii români motivația de a descoperi dacă nu și în acestea ea este proprietarul, și familia Colombani doar paravanul.

Pe Facebook, Giorgiana cu mânuța ei scrie că „lucrează” la Corea SARL și la Albeco. Iar în complexul construit de Les Jardins De Pessicart locuiește ea însăși. Cât despre rezonanța românească a firmei Alexandra, pe fiica doamnei Ștefan nu o cheamă astfel, ci Luna Elena, în schimb pe tatăl mezinei îl cheamă, da, Alexandru.

Apartamente de sute de mii de euro

Alexandra SARL a construit la Nisa Alexandra Residence. Prețurile apartamentelor scoase la vânzare variază între 120.000 și 438.000 de euro. Asta în timp ce una dintre celelalte societăți, Eurosud Concept, construiește și vinde vile în Nisa și în împrejurimi.

Nici afacerile de la Nisa ale fiicei lui Pinalti, nici cele din energie ale fiului nu au trezit interesul procurorilor români. Cazul Rudnap le-a fost semnalat de Facias încă din 2012. Niciun rezultat. Pentru DNA, Gheorghe Ștefan este un amărât cu un apartament de două camere într-un bloc din București, luat de la ANL.

Pe atât i-au pus sechestru pentru cele 4 milioane de euro pe care vor să le ia de la el în cazul Microsoft. Zilele trecute, în dosarul Poșta i-au pus un nou sechestru pentru 1,4 milioane de euro. Oare tot pe apartamentul ANL?

Preţurile apartamentelor pornesc de la 120.000 de euro şi se opresc la aproape jumătate de milion de euro. O afacere în care nu se poate contesta câştigul.
 

×
Subiecte în articol: gheorghe stefan pinalti afaceri vile nisa bani