x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Plângeri penale „fără număr” pentru fostele vedete ale DNA

Plângeri penale „fără număr” pentru fostele vedete ale DNA

de Ion Alexandru    |    08 Aug 2018   •   07:43
Plângeri penale „fără număr” pentru fostele vedete ale DNA
Sursa foto: Alex Micsik

Foștii procurori anticorupție, deveniți celebri pentru scandalurile în care au fost implicați și abuzurile de care sunt acuzați că le-au săvârșit, Emilian Eva și Mircea Negulescu, zis “Portocală”, vor avea o toamnă plină, la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde pe rol există mai multe dosare în care sunt vizați și în care mai mulți cetăţeni contestă faptul că, împotriva celor doi, parchetele nu au dispus urmărirea penală și nu i-au trimis în judecată. Negulescu, exclus din magistratură și urmărit penal de Secția de urmărire penală din Parchetul General, a pierdut, recent, procesul în care a solicitat ridicarea controlului judiciar instituit împotriva sa. În ceea ce-l privește pe Emilian Eva, fostul procuror DNA care a instrumentat dosarul “ICA”, acesta a fost, deja, condamnat definitiv la 2 ani și 11 luni închisoare cu suspendare, iar plângerile împotriva lui au “curs”, practic, în acest an.

Emilian Eva, fost procuror DNA Iași, fost procuror în cadrul DNA, structura centrală, și fost procuror la Parchetul Tribunalului Iași, a fost condamnat, de către Secția Penală de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în 12 mai 2017, la plata unei amenzi penale de 12.000 de lei, pentru fals în declarații, și la o pedeapsă de 2 ani și 11 luni închisoare cu suspendare, sub supraveghere. Sentința a rămas definitivă, în data de 12 iunie 2017, când Completul de 5 judecători de la ÎCCJ a decis să respingă apelul Direcției Naționale Anticorupție.

De atunci, însă, problemele fostului anchetator anticorupție nu s-au oprit. Pentru că, numai anul acesta, tot la Înalta Curte de Casație și Justiție au fost înregistrate mai multe dosare care îl vizează în mod direct.

Plângeri pentru neurmărirea penală și trimiterea în judecată

La data de 28 iunie 2018, o companie pe nume Unforgiven SRL, prin acționarii săi, au depus la instanța supremă o plângere împotriva soluţiei de neurmărire penală și de netrimitere în judecată a lui Emilian Eva. Nu este foarte clar de ce fapte îl acuză pe fostul anchetator, însă procesul va începe din 25 septembrie. De altfel, compania în cauză a mai făcut o plângere similară împotriva deciziei de neurmărire penală a lui Eva, pe care Înalta Curte a respins-o, ca nefondată, în 14 mai 2018. Tot în septembrie, Înalta Curte trebuie să se pronunțe într-un alt dosar, având același obiect și vizându-l tot pe Emilian Eva, intentat de către fostul prefect al judeţului Iași, Sava Dragomir Tomașenschi. Cauza a fost înregistrată în 25 iunie. Încă din anul 2013, Tomașenschi a depus, la Parchetul General, o plângere, în care acuză că Emilian Eva i-a interceptat ilegal convorbirile. În prezent avocat, fostul prefect de Iași a fost urmărit penal, timp de trei ani, de Eva, într-un dosar de trafic de influență, finalizat cu clasare. Numai că, în timpul anchetei, Emilian Eva a solicitat și obținut autorizații de interceptare a convorbirilor telefonice ale lui Tomașenschi, inducând în eroare judecătorii cu privire la unul dintre numerele de telefon pentru care s-au eliberat aceste autorizații.

Fostul primar din Gorban cere a doua oară ÎCCJ să intervină

Tot în toamnă, fostul procuror DNA Eva mai așteaptă o decizie, pentru că un fost primar, Ioan Leonte, a contestat o altă soluţie de netrimitere în judecată. Plângerea a fost depusă la ÎCCJ în data de 5 iunie 2018 și, după mai multe amânări succesive, instanța a decis continuarea cercetării judecătorești în data de 17 septembrie.

Fost primar al comunei Gorban, Leonte a acționat în mai, anul trecut, în judecată Direcția Națională Anticorupție, contestând, la Înalta Curte de Casație și Justiție, durata procesului în care l-a acuzat pe fostul procuror DNA, Emilian Eva, de abuz în serviciu și cercetare abuzivă. În 8 septembrie, ÎCCJ a decis să admită contestația fostului primar și, printr-o decizie definitivă, a stabilit un termen de opt luni în care procurorii DNA Iași să rezolve cauza privind Dosarul nr. 18/P/2017. Încă din anul 2015, Ioan Leonte a înaintat o plângere Laurei Codruța Kovesi, în care îl acuza pe Emilian Eva de faptul că, în timp ce îl ancheta într-un dosar privind achiziționarea, printr-o societate comercială - Pescăruș 2005 SRL, a unei suprafețe de 282,5 hectare de teren în localitatea Gorban, procurorul a exercitat presiuni asupra lui pentru a-l determina să facă denunțuri penale împotriva fostului prefect de Iași, Dragomir Tomașenschi, dar și împotriva fostului președinte al Tribunalului Iași, Radu Tărniceru.

Negulescu, zis “Portocală”, într-o situație similară

A doua fostă vedetă a DNA, Mircea Negulescu, zis “Portocală” , de la “unitatea de elită” din Ploiești, așteaptă, la rândul său, să vadă dacă Înalta Curte de Casație și Justiție va decide să infirme o soluţie de neurmărire penală și de netrimitere în judecată formulată de fosta judecătoare de la Judecătoria Sinaia, Ruxandra Popescu. Aceasta a mai reușit, anul trecut, să redeschidă această anchetă, tot prin intermediul instanţei. De această dată, noua cerere a fost depusă la data de 14 iulie 2018 și a primit un prim termen de judecată în data de 10 septembrie.

Mircea Negulescu a mai compărut, la instanța supremă, în 9 mai 2018, când judecătorii au confirmat redeschidrea unui dosar pe numele său de către DNA – Secţia de Combatere a Corupției. Mai mult, suspendat și exclus din magistratură, Negulescu face obiectul unui dosar penal instrumentat de Parchetul General, fiind pus, împreună cu fostul său șef, Lucian Onea, sub urmărire penală pentru modul cum a fabricat probe și martori într-un dosar vizându-l pe Sebastian Ghiță. “Jurnalul” a dezvăluit, într-una din edițiile precedente, că “Portocală” a avut zeci de dosare pe rolul instanțelor în care diverși cetăţeni se plângeau de faptul că acesta nu este cercetat și trimis în judecată.

Camelia Bogdan, patru procese cu CSM în așteptare

Și fosta judecătoare-vedetă de la Curtea de Apel București, exclusă de două ori din magistratură, prin decizii ale CSM, are o toamnă plină la Înalta Curte de Casație și Justiție. La sfârșitul lunii trecute, mai exact în 31 iulie, aceasta a depus recurs împotriva deciziei CSM de excludere din profesie, dosarul urmând să primească un termen de judecată. În 19 iulie, aceeași fostă judecătoare a acționat în judecată Inspecția Judiciară, de asemenea, dosarul urmând să fie alocat pentru judecată.

Camelia Bogdan mai are un proces, intentat CSM și Inspecţiei Judiciare, pe care l-a înaintat, tot la Înalta Curte, în 9 iulie 2018, având ca obiect “litigiu privind magistraţii”. În 26 iunie, Bogdan a mai formulat o contestație împotriva deciziei CSM de excludere din magistratură. Nici acest dosar nu a primit încă un prim termen de judecată.

Mai multe dosare, având ca obiect plângeri împotriva ordonanțelor parchetelor prin care Emilian Eva și Mircea Negulescu nu au fost puși sub acuzare și nu au fost deferiți justiției, urmează să fie soluționate de ÎCCJ.

 

×
Subiecte în articol: Emilian Eva Mircea Negulescu