x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Poliţia Omoruri caută piesa dispărută din reţeaua SRI

Poliţia Omoruri caută piesa dispărută din reţeaua SRI

de Dan Constantin    |    30 Mai 2012   •   17:11
Poliţia Omoruri caută piesa dispărută din reţeaua SRI

O retea de interese tesuta in timp si consolidata prin casatorii, cumetrii, nasii, amantlacuri apare la suprafata o data cu disparitia lui Codrut Marta. Fostul sef de cabinet al sefului ANAF, Sorin Blejnar, este cautat de anchetatorii de la "Omoruri", ceea ce arata greutatea cazului, dar si suspiciunea unui deznodamant tragic al acestui caz.

Pe baza informatiile publice existente desenam o schema a cercului de interese in care se invartea Codrut Marta si in care, desigur, anchetatorii cauta informatii. Chiar si un amanunt legat de obiceiurile lui Manta, locurile pe care le frecventa, prietenii mai vechi sau mai noi pot ajuta la elucidarea disparitiei incarcate de enigme care zguduie la varf institutii ale statului.

Pe Sorin Blejnar si Codrut Marta ii leaga o prietenie de o viata. Sunt nascuti in Savarsin (Arad), au fost colegi de scoala si apoi au studiat la Timisoara la aceeasi Universitate. La Timisoara, in aceeasi perioada cand Blejnar debuta ca functionar in slujba statului, ca agent incasator (1996), la un alt serviciu al Primariei se afirma Horatiu Tica. El va avea un rol important in ascensiunea lui Blejnar.

Tica este adus (cum?) la Primaria Generala a Capitalei, unde urca rapid treptele. Priceput la Timisoara in contractele de publicitate ale municipalitatii, ajunge la Bucuresti, la Directia de Relatii Internationale a Primariei si din 2000 intra in politica, fiindu-i sprijin de nadejde lui Traian Basescu. Se casatoreste, partida buna, chiar cu sefa de cabinet a primarului Basescu, Adela Maria, cunoscuta sub numele de "Vrabiuta".

Cuplul Tica avea o cunostinta de afaceri, devenita si o stransa prietenie – Andreea Buzabrici- Filipescu. Era fiica unui fost ofiter de militie, sef al Economicului la Constanta si nascut intr-un loc devenit celebru acum si pe Coasta de
Azur – comuna vasluiana Tanacu.

Andreea Buzabrici este asociata in Tetacon SRL cu Horatiu Tica si desemnata sa administreze firma. Horatiu si Adela gasesc un baiat bun si de perspectiva pentru prietena lor dornica si ea de o casnicie trainica. Este chiar ardeleanul nostru cinstit; Sorin Blejnar, trimis la Bucuresti, in conducerea ANAF. Cei doi se plac rapid si urmeaza o casatorie in lumea asa-zis buna a portocaliilor, asezati temeinic la putere sub Basescu.

Andreea Buzabrici vrea sa fie condusa la altar de un prieten bun de familie si afaceri din Constanta, Dan Moldoveanu. El va fi ales de Traian Basescu, mai apoi sa conduca la Cotroceni un departament cheie – Comunitatea Nationala de Informatii. Cu asemenea nas, Blejnar era de neclintit la sefia ANAF, unde il plantase pe post de sef de cabinet pe Marta, disparutul de acum. Blejnar leaga la Bucuresti si o alta stransa prietenie, cu Elan Swarzenberg, om de afaceri care avea sa ajunga patron al grupului media Realitatea.

In calitatea lui de patron, o instaleaza la presedintia grupului pe Irina Chirica. Putin vizibila, Irina are si ea o legatura de inima cu Vasile Camarascu, ofiter superior SRI, aflat la comanda la Bucuresti si Giurgiu.

Camarascu are si el prietenii de o viata, cea mai pretioasa fiind intr-o institutie a ierarhiilor mereu schimbatoare, cea care il leaga de prim-adjunctul serviciului, Florian Coldea de loc cu tatal, din Giurgiu. Si uite asa se inchide bucla superioara a lantului de legaturi care ii plaseaza pe Blejnar si pe Marta sub umbrela tinuta de sefi ai serviciilor de informatii. Dl Tica inchide si el un alt lant pe linie de partid.

Incepe sa fie vazut tot mai des in compania Anei Maria Topoliceanu, prietena la catarama si asociata cu Elena Udrea. Topoliceanu este numita de Udrea la sefia Companiei Nationale de Investitii, institutie aflata acum sub ancheta MAI pentru
lamurirea contractelor uriase incheiate in mandatul dnei Topoliceanu.
In acest timp, dna Tica, harnica "Vrabiuta", dupa plecarea lui Videanu din Primarire, ajunge subordonata lui Blejnar si colega cu Marta. Conduce un birou cu informatii sensibile – returnari TVA comunitara. Credeti ca se poate misca un fir de
par cuiva din aceasta schema construita cu greu dar aruncata sub reflectoare de "defectiunea Marta"?

Presupun ca cei de la "Omoruri" vor termina mai repede ancheta daca vor vorbi cu colegii lor tacuti din SRI.
--------------------------------------------------------------


Mister in toata regula
Codrut Marta a fost vazut pentru ultima data in Bucuresti, in apropierea Casei Scanteii (unde are sediul postul Realitatea TV), in seara zilei de 21 mai. Era de Sfintii Constantin si Elena, iar el confirmase unui prieten, in cursul acelei zile, ca urmeaza sa sarbatoreasca onomastica fostei sale sotii. Ultima persoana care ar putea confirma ca l-a vazut inaintea disparitiei este, potrivit surselor noastre, bunul sau prieten si nas Elan Schwartzenberg. Abia vineri, pe 25 mai, fosta sotie a anuntat la IGPR disparitia sa. Luni, anchetatorii Directiei investigatii criminale, coordonati de un procuror din Parchetul General, l-au audiat pe Elan, dar si pe Sorin Blejnar. S-a dispus darea in urmarire generala a disparutului Codrut Marta. Miercuri dimineata, masura a fost completata cu darea in urmarire internationala. Presa a formulat diverse supozitii privind circumstantele disparitiei, insa niciuna nu a fost confirmata pana la inchiderea editiei. Sursele noastre ne-au precizat un amanunt. In ziua disparitiei, Codrut Marta a lasat telefoanele in masina si i-a cerut soferului sau sa se plimbe prin oras. La locuinta sa din Bucuresti a fost gasit ulterior unul dintre telefoane. Este posibil ca telefonul sa fi fost dus acasa de sofer, sau ca Marta insusi sa fi trecut pe acasa (dupa ce a plecat de la intalnirea cu Elan) inainte de a disparea.

×