x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete IGPR și-a tras unitate „Big Brother”. Te vezi cu prietenii pe camerele web? Și poliția o să te vadă!

IGPR și-a tras unitate „Big Brother”. Te vezi cu prietenii pe camerele web? Și poliția o să te vadă!

de Ion Alexandru    |    11 Mai 2020   •   07:37
IGPR și-a tras unitate „Big Brother”. Te vezi cu prietenii pe camerele web? Și poliția o să te vadă!

Poliția Română a achiziționat, la sfârșitul săptămânii trecute, echipamente informatice pentru recunoașterea facială a persoanelor. Conform documentelor care au stat la baza acestei achiziții, polițiștii vor putea, de acum, să extragă, să prelucreze, să introducă în bazele de date și să identifice imagini ale persoanelor fizice preluate inclusiv de pe camerele web (instalate pe laptopuri sau PC-uri), de pe camerele telefoanelor mobile inteligente, din rețelele de camere de supraveghere sau ale televiziunilor cu circuit închis sau de la ATM-urile bancare, precum și cele postate pe rețelele de socializare. Acest „Big Brother” va fi utilizat – atenție – pentru „identificarea suspecților care săvârșesc fapte penale”, dar și pentru identificarea celor „care urmează să comită fapte penale sau antisociale”. Bazele de date cu aceste imagini urmează să fie interconectate cu alte structuri polițienești, și nu numai, din Uniunea Europeană, contractul fiind finanțat din fonduri UE. Firma care a primit pentru această afacere un contract de peste 1,18 milioane de euro a mai asigurat o soluție tehnică asemănătoare și Ministerului Afacerilor Interne, însă este un client fidel al contractelor instituțiilor de forță ale statului, printre care regăsim Poliția de Frontieră, Jandarmeria, SRI sau DNA. De asemenea, compania a fost contarctată, în mai multe rânduri, chiar de Secretariatul General al Guvernului.

 

Sistemul de spionaj de tip Big Brother despre care vorbim a fost cumpărat, prin licitație publică, de către Inspectoratul General al Poliției Române cu fix o săptămână înainte de expirarea Decretului Prezidențial nr. 240/2020, prin care a fost prelungită instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul României. Interesanta cumpărătură poartă denumirea de „soluție informatică pentru recunoaștere facială în cadrul proiectului «Dezvoltarea sistemului de identificare și recunoaștere facială și interconectarea acestuia cu autoritățile de aplicare a legii din Uniunea Europeană, prin intermediul sTESA»”. În acest sens, IGPR a achiziționat nu doar soluția pentru recunoașterea facială, ci și training în acest domeniu.

Conform anunțului de atribuire postat, la sfârșitul săptămânii, pe SICAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice, soluția „Big Brother” este formată dintr-un software pentru identificare și recunoaștere facială cu minimum două milioane de entități, licențierea sistemelor de operare tip server, soluție de baze de date și soluție de replicare a bazelor de date, soluție de virtualizare, un cluster pentru servere pentru operațiuni „mission critical”, servere „blade”, precum și soluții de stocare. În afara acestor componente, s-a mai comandat training pentru recunoașterea facială a 250 de persoane, training pentru soluție de virtualizare pentru 10 persoane și training pentru sistemele de operare ofertate pentru 10 persoane.

Criteriile de atribuire a acestui contract au fost împărțite. 30 la sută a reprezentat prețul ofertei, 30 la sută a reprezentat eficacitatea algoritmului de recunoaștere facială pe baza seturilor de testare, iar câte zece la sută au cântărit în ceea ce privește capacitatea RAM a clusterului pentru servere, a serverelor „blade”, capacităților de stocare tip SSD și DAS.

 

Filare preventivă

Contractul, care, potrivit documentației de atribuire, are o durată de 250 de zile, a fost încheiat, în data de 8 mai 2020, cu societatea SC Dataware Consulting SRL, din București, la un preț de 4.779.000 de lei fără TVA, respectiv de 5.687.010 lei cu TVA inclusă (1.184.739,8 euro). Achiziția se referă la proiectul finanțat din fonduri UE denumit „Dezvoltarea sistemului de identificare și recunoaștere facială (NBIS) și interconectarea acestuia cu autoritățile de aplicare a legii din UE, prin programul sTESA”.

În caietul de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, Inspectoratul General al Poliției Române afirmă: „Având în vedere finalitatea judiciară, identificarea judiciară reprezintă indicatorul macro al eficienței în oricare dintre activitățile Poliției Române, aportul structurilor criminalistice la efortul general de identificare a autorilor de infracțiuni și probarea faptelor antisociale fiind decisive”. În acest context, mai arată autoritatea contractantă, „un sistem de recunoaștere facială care să ofere mecanisme actualizate cu abilitatea de a identifica persoane după caracteristicile faciale în vederea identității persoanei este vitală”.

Ca atare, se mai susține că implementarea unei tehnologii în domeniul recunoașterii faciale va permite Poliției Române să includă această metodă ca măsură în combaterea și elucidarea cazurilor asociate furtului de identitate sau a documentelor pierdute ori furate. Sub această justificare, tehnologia achiziționată va mai servi, spune IGPR, și la identificarea suspecților care comit – și, atenție! – „sau care intenționează să comită fapte de natură penală”. Se exemplifică aici fapte de terorism, infracțiuni violente etc.

 

Cum se va lucra

Iar, din acest punct, lucrurile devin cu adevărat interesante legate de scopul concret în care această „soluție” va fi utilizată de Poliție, Soluția informatică pentru recunoaștere facială va oferi „funcționalități de căutare – verificare – comparare a imaginilor faciale din «repository», „asociate cu cele provenite din diverse surse, cum ar fi CCTV (camera de supraveghere sau televiziuni cu circuit închis – n.red.), WEBCAM (camerele instalate pe calculatoare personale și laptopuri sau tablete), telefoanele mobile, rețelele de socializare și ATM-cam (acele camere care sunt instalate la bancomate)”. Ce dezvăluie această frază? Faptul că Poliția va avea, dacă nu are deja, acces la toate aceste informații.

Mai departe, proiectul IGPR vizează că soluția informatică va introduce fluxuri informative noi ce presupun identificarea facială pe baza imaginilor nou introduse sau existente în baza de date, precum și gestionarea deciziilor operative în legătură cu acestea. Un alt scop este procesarea și corelarea informațiilor prin intermediul soluției de recunoaștere facială, fapt ce va servi ca suport atât în instrumentarea unor dosare penale, cât și pentru „probarea faptelor antisociale”. Datele vor fi folosite în cadrul „activităților informativ-operative” și de cercetare penală și la extinderea cooperării și a acțiunilor de prevenire și de combatere a formelor de criminalitate organizată și terorism, „Totodată, implementarea soluției va genera o creștere a calității serviciului de ordine publică și siguranță publică”. Cu alte cuvinte, filarea cetățenilor prin aceste echipamente informatice se va face și… preventiv!

IGPR susține că, până în prezent, specialiștii și experții criminaliști nu aveau posibilitatea de a procesa solicitări de identificare a persoanelor prin utilizarea instrumentelor informatice de recunoaștere facială, motiv pentru care obiectivul general la care contribuie furnizarae acestor echipamente este reprezentat de creșterea capabilităților de „identificare a persoanelor ce prezintă interes” din punct de vedere judiciar și a căror identitate este necunoscută sau care trebuie confirmată ori infirmată, utilizând imagini faciale ale acestora „ce provin din surse variate”.

 

Firma câștigătoare, client fidel al bugetului MAI

SC Dataware Consulting SRL, care furnizează Poliției Române aceste echipamente „Big Brother”, este o companie din București, care a luat ființă în data de 13 ianuarie 2011. Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania a fost fondată de două persoane fizice – Călin Cristian Georgescu (cu 52% aport la capitalul social) și Constantin Adrian Savu (cu 48% aport la capitalul social). Obiectul de activitate al societății, declarat la momentul înființării, era „activități de consultanță în tehnologia informației. Niciunul dintre cei doi asociați ai SC Dataware Consulting SRL nu figurează ca fiind acționar sau asociat în alte societăți comerciale, potrivit datelor furnizate de ONRC.

De remarcat este faptul că achiziția făcută de Inspectoratul General al Poliției Române cu privire la aceste echipamente de identificare a persoanelor nu este singurul de acest gen încheiat de societatea în cauză cu instituțiile statului român. Chiar în plină instituire a stării de urgență pe teritoriul României, mai exact în data de 10 aprilie 2020, Ministerul Afacerilor Interne, condus de celebrul Marcel Vela, a încheiat cu SC Dataware Consulting SRL un contract în valoare de 787.500 de lei fără TVA, pentru achiziția unui echipament privind modernizarea sTESA din proiectul „Dezvoltarea structurii de identificare și recunoaștere facială”.

De altfel, Ministerul de Internea mai derulat și alte două contracte cu aceeași companie. În 27 mai 2019, instituția a plătit firmei în cauză suma de 70.560 de lei fără TVA, pentru achiziția de imprimante multifuncționale, iar, la data de 18 martie 2020 a plătit 5.851.613,04 lei fără TVA pentru furnizarea de echipamente informatice aferente utilizării Aparatului Central și structurilor subordonate.

 

Contracte de 35,6 milioane de lei cu statul, în ultimii doi ani

Jurnalul a identificat că, începând cu anul 2018, SC Dataware Consulting SRL a derulat nu mai puțin de 30 de contracte cu statul, valoarea acestora ridicându-se la 35.624.098,23 de lei cu TVA inclusă (aproximativ 7.600.000 de euro).

  • Inspectoratul General al Poliției Române a încheiat șase astfel de contracte cu societatea în cauză. În afară de contractual „Big Brother”, IGPR a acordat, la 10 decembrie 2018, un contract de 606.661 de lei fără TVA pentru achiziția unui echipament de procesare a datelor, la 23 martie 2019, un contract de 205.000 lei fără TVA pentru achiziția unui sistem de mesagerie electronică. La 26 martie 2020, un contract de 1.415.056 de lei fără TVA pentru achiziția unei aplicații pentru dotarea structurilor de criminalitate informatică în cadrul proiectului „Identificarea infracționalității informatice și analiza probelor digitate”, la 21 aprilie 2020, un contract de 1.150.880 de lei fără TVA pentru achiziția de echipamente criminalistice specializate în copierea – protecția datelor informatice, precum și la data de 15 aprilie 2020, un contract de 649.600 de lei fără TVA, pentru stocare pachete criminalistice de specializare în extragerea, analiza, decodarea, criptarea și recuperarea datelor informatice.
  • Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a încheiat cu SC Dataware Consulting SRL două contracte. Primul a fost parafat la data de 12 decembrie 2018, are o valoare de 653.811 lei fără TVA și constă în achiziția de echipament IT. Al doilea a fost încheiat la data de 17 decembrie 2019, are o valoare de 217.136 de lei fără TVA și a constat în achiziționarea unei soluții software de virtualizare.
  • Secretariatul General al Guvernului a încheiat cu societatea în cauză patru contracte, în valoare de 2.131.979 lei fără TVA.
  • Camera Deputaților a încheiat cu aceeași firmă două contracte, în valoare de 819.965 de lei fără TVA.
  • Oficiul Național pentru Jocurile de Noroc a atribuit SC Dataware Consulting SRL un contract de 514.023,8 lei fără TVA.
  • Jandarmeria Română a încheiat cu societatea respectivă un contract în valoare de 321.984,65 de lei fără TVA.
  • Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu Jiu a derulat un contract de 99.381 de lei fără TVA.
  • ANRE a derulat cu firma în cauză două contracte în valoare de 1.185.973 de lei fără TVA.
  • Ministerul Finanțelor Publice a încheiat cu SC Dataware Consulting SRL un contract de 584.371 de lei fără TVA.
  • Regia Națională a Pădurilor a încheiat cu un consorțiu din care face parte aceeași companie un contract în valoare de 7.839.600 de lei fără TVA.
  • CFR Călători a atribuit societății în cauză un contract în valoare de 634.015 lei fără TVA.
  • Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a derulat cu firma respectivă un contract de 1.349.600 de lei fără TVA.
  • Direcția Națională Anticorupție a atribuit SC Dataware Consulting SRL un contract de 14.288 de lei fără TVA.
  • Serviciul Român de Informații a încheiat cu aceeași firmă un contract de 53.224,5 lei fără TVA.
×