x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Poliţişti şi militari români - pe lista fondatorilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Vezi cum au ajuns susţinători ai lui Tőkés

Poliţişti şi militari români - pe lista fondatorilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Vezi cum au ajuns susţinători ai lui Tőkés

de Robert Veress    |    08 Aug 2011   •   16:54
Poliţişti şi militari români - pe lista fondatorilor Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Vezi cum au ajuns susţinători ai lui Tőkés

Mircea Vasile Ion, subofiter la Politia Transporturi din Ramnicu Valcea, este unul dintre miile de cetateni romani carora le-au fost falsificate semnaturile pentru a le aparea numele pe listele de adeziune ale Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), cunoscut drept partid al europarlamentarului László Tokés.

Mircea Vasile Ion a fost contactat de avocatul si amicul sau, Adrian Draghici, care l-a descoperit, cu mirare, pe listele de adeziune. 'Cand m-a sunat, nu mi-a venit sa cred. I-am si spus: cum sa semnez asa ceva, doar stii ca noi (politistii – n.r.) nu putem fi membri de partid si nici nu ne putem implica in politica!'. Draghici a facut plangere penala impotriva celor care s-au folosit abuziv de identitatea sa. El sustine ca alte cadre din Politie si Armata sunt in aceeasi situatie. 'Nu ii cunosc, dar am fost mai multi la audieri, la tribunal', precizeaza subofiterul.

Avocatul Adrian Draghici a fost angajat de Buta Levente. Dl. Buta este un cetatean roman de nationalitate maghiara, care a initiat demersuri in vederea obtinerii cetateniei maghiare.

In cererea de interventie depusa la Tribunalul Bucuresti, in dosarul cererii de acordare a pesonalitatii juridice partidului lui László Tokés, Levente precizeaza ca s-a adresat Centrului de Democratie din Targu Mures. Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), care acum incearca sa se transforme in PPMT, a obtinut de la Guvernul Ungariei o finantare de 800.000 de euro pentru crearea a 20 de 'Centre de democratie', unde doritorii pot primi consiliere in vederea indeplinirii formalitatilor necesare obtinerii cetateniei maghiare.

La centrul din Targu Mures, lui Buta Levente i s-a sugerat ca ar fi bine sa semneze pe listele de sustinere a infiintarii si inregistrarii PPMT. Buta spune ca a refuzat, dar ca, ulterior, s-a regasit, totusi, pe listele de sustinere, cu semnatura falsificata.

In cazul Buta Levente este limpede ca datele de identificare (adresa, serie si numar de buletin, cod numeric personal) au fost obtinute din dosarul aplicatiei pentru cetatenia maghiara.

Nu putem decat specula cum au fost obtinute datele personale reale ale altor cetateni, cum este cazul subofiterului Mircea Vasile Ion. Acesta opineaza ca e posibil ca cineva dintre cei care au intocmit listele cu sustinatorii PPMT sa fi avut acces la Registrul de evidenta a populatiei.

Jurnalul National a descoperit noncordante intre numele persoanelor din listele de sustinatori ai infiintarii PPMT din Bucuresti si adresele acestora. Astfel, in cursul zilei de vineri, 29 iulie, am verificat, prin sondaj, cateva din adresele care figureaza in fotocopiile listelor cu semnaturile de adeziune primite anterior la redactie.

Avand in vedere ca, in decursul zilei de joi am descoperit ca marea majoritate a listelor de semnaturi depuse de PPMT la Tribunalul Bucuresti erau falsificate, liste intregi fiind semnate de aceeasi persoana, aveam banuiala ca vor exista neconcordante intre numele din liste si adresele de domiciliu trecute in dreptul acestora.

Banuiala ne-a fost confirmata. Cu o singura exceptie, la niciuna dintre adresele verificate nu au locuit, vreodata, persoanele din liste. Iar exceptia este un domn care a locuit la adresa respectiva in urma cu peste un deceniu.

Jurnalul National si Új Magyar Szó (cotidian national de limba maghiara) au dezvaluit ca Erdélyi Magyar Néppárt – Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), cunoscut drept partid al europarlamentarului László Tokés si-a falsificat listele cu semnaturile de adeziune.

La data de 5 mai 2011, Toró Tiberiu, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Romania, mana dreapta a lui Tokés si imputernicit cu inregistarea formatiunii, a depus la Tribunalul Bucuresti 20 de bibliorafturi, continand 4.396 de foi cu 29.268 de semnaturi din 19 judete si din Municipiul Bucuresti.

La redactiile Jurnalul National si Új Magyar Szó (cotidian national de limba maghiara) au ajuns fotocopii ale catorva liste de semnaturi. La o prima vedere, semnaturile difera intre ele, insa, observate mai atent, se poate constata limpede, chiar si de catre o persoana fara expertiza grafologica, ca grupuri mari de semnaturi apartin aceleiasi persoane, avand aceeasi grafie.

Jurnalisti de la cele doua publicatii au primit acceptul conducerii Tribunalului Bucuresti de a analiza listele de semnaturi, fara a le putea fotocopia sau xeroxa si fara a avea acces la informatiile cu caracter personal (adresa, date de identificare).

Constatarea principala: aproape toate listele de semnaturi sunt falsificate GROSOLAN. In multe liste, grafia semnaturilor este si mai clar asemanatoare prin comparatie cu cea din fotocopiile primite la redactie.

Tribunalul Bucuresti a respins cererea de inregistrare a PPMT, motivat de faptul ca acesta nu este o formatiune care sa militeze, statutar, pentru interesul national, fapt impus de legea partidelor politice.

PPMT a formulat recurs, care urmeaza sa fie judecat de Curte de Apel Bucuresti.

Ca si Mircea Vasile Ion, Buta Levente si altii au formulat plangeri penale pentru fals, uz de fals si instigare la fals si uz de fals impotriva celor care au intocmit si s-au folosit de listele de sustinere a infiintarii PPMT. Dosarele sunt in diverse faze de cercetare la parchetele din tara.

×