x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Poponeţ, fiul lui Pinalti şi conturile din Panama

Poponeţ, fiul lui Pinalti şi conturile din Panama

de Adrian Mogos    |    29 Feb 2012   •   21:00
Poponeţ, fiul lui Pinalti şi conturile din Panama

Contractul dintre Green Energy si RAFO a fost semnat din partea rafinariei de Marin Anton, managerul care declara ca negocierea s-a facut direct cu Lucian Badescu. Lucru deloc surprinzator. Atat Anton, cat si Badescu au lucrat pentru Gelu Tofan, patronul fabricii de anvelope Danubiana. Mai spuneam ca una dintre afacerile profitabile ale grupului a fost Cernavoda Power, firma prin care urma sa se dezvolte un parc eolian in Dobrogea. Cernavoda Power avea atunci cand a fost infiintata, in 2003, numele de Celuloza Consult, care avea ca obiect activitati de consultanta. Ea a fost infiintata de Teodor Balan, patronul pensiunii turistice Octopus de langa Piatra-Neamt. In iulie 2007, Celuloza Consult a trecut de la Balan la cei doi interpusi ai lui Lucian Badescu: Ioana-Claudia Finna si Alexandru-Ioan Teodorescu. La un an de la infiintare, Celuloza Consult a devenit Cernavoda Power, fiind detinuta in totalitate de Alykos Ventures Limi­ted, off-shore-ul patronat la randu-i de Paramac si Plenexus, cele doua firme cipriote in spatele carora se afla Lucian Badescu si Silviu Bogdan Mihalcea-Calinescu.

Dupa ce Alykos si-a schimbat numele in RG Renovatio Group, 85% din partile sociale au si fost vandute catre concernul spaniol Nuevas Energias de Occidente SL. RG Reno­vatio Group si o firma necunoscuta din Danemarca impart frateste un alt proiect eolian: Sibioara Wind Farm. Initial, firma i-a avut ca asociati pe Gabriel Stefan, fiul lui Pinalti, care avea 72%; Green Energy si Lucian Badescu. Spuneam ca anul 2007 a fost unul de intensa activitate a grupului pe piata firmelor off-shore si a energiei. In acel an, la sfarsitul lui ianuarie, patronii Sibioara Wind Farm au transferat catre Alykos partile lor sociale pentru fabuloasa suma de 250 de ron, adica vreo 60 de euro. O afacere identica au facut Stefan si Badescu si Green Energy cu un alt proiect eolian: Sacele Wind Farm.

Ciracii lui Vantu
Pe de alta parte, omul lui Badescu, Ioana-Claudia Finna, fusese timp de doi ani pana la 1 ianuarie 2007 singurul asociat si administrator intr-o alta firma implicata in afaceri cu energie: Wind Expert SRL. In aceeasi luna in care fiul lui Pinalti si partenerul sau vindeau Sibioara si Sacele, Finna a transferat cate 33,3% din capitalul social al Wind Expert catre Romacapital Invest SA si 911 Crisis&Image Communication SA, firma care ulterior a devenit 911 Communication SRL. In mai acelasi an, Romcapital Invest si-a vandut partea catre Ice Blink Consulting. Mai apoi, in luna noiembrie 2007, si 911 Communication si-a vandut procentele din Wind Expert catre Alykos. Dupa aproape un an, Ice Blink Consulting detina 95%, iar Finna 5% care au ajuns la Nuevas Energias de Occidente SL.

In 2005, Badescu, ca unic asociat la Ice Blink, a decis sa vanda 25% catre Solexim S.à.r.l, dar afacerea pare sa nu-i fi multumit pe cei de la Solexim, pentru ca in 2007 asociatii erau Mihalcea-Calinescu si Lucian Badescu. Solexim a fost infiintata in 2005 la Geneva si avea ca reprezentant pe Florin Dima. Acesta din urma figura intr-o firma din Londra, Petrochem Limited, ca asociat impreuna cu Ion Maticiuc, care impreuna cu beizadeaua sa de Dorobanti, Codin Maticiuc zis Poponet, erau strans legati in SSIF Unicapital de Valeriu Vasile Velciu, fost director in Comertul Exterior inainte de ’89. Velciu a fost director la Automatica, una dintre firmele lui Maticiuc, care a fost implicata intr-un contract de negociere directa cu Nuclearelectrica pentru cumpararea de energie de la Reactorul 2 de la Cernavoda. Un alt partner al lui Maticiuc a fost Filip Teodorescu, fostul sef al Directiei 3 Constraspionaj din Securitate. SSIF Unicapital a fost infiintata de Constantin Iavorski, fost ministru al Energiei din Republica Moldova, ale carui afaceri cu Bogdan Buzaianu, mogulul energiei, sunt arhicunoscute. Ice Blink (o alta aventura a lui Lucian Badescu, Silviu Bogdan Mihalcea-Calinescu si RG Renovatio Group) aparea in structura Tofan Agro Investments SA. La Ice Blink era administrator Adrian Preda, care, pe langa Domenia Credit si Romexterra Bank, a gravitat si in jurul Petromservice, fiind in consiliul de administratie al Delta Asigurari, unde mai figura si Bogdan Radu Negrutzi, un alt om de-al lui Sorin Ovidiu Vantu. Negrutzi era asociat la Global Video Media, la randu-i actionar la Realitatea SA. 911 Communication este firma care in octombrie 2008 cumpara de la Realitatea Media 75% din M&C Strategy Development SRL, fosta Panorama RCG Media.

Din Cipru in Elvetia
Asa cum spuneam, RG Renovatio Group, chiar daca isi schimbase numele din Alykos, avea ca asociati aceleasi firme dinainte de modificarea survenita: Paramac Limited si Plenexus Limited. In decembrie 2007, Plenexus era asociat cu 50% la o firma din Luxemburg, Primafina Holding S.à.r.l, jumatatea cealalta fiind detinuta de Sentono Limited din Nicosia, Cipru. Primafina Hol­ding fusese infiintata in noiembrie 2011 si avea ca asociati doua firme din Luxemburg aflate la aceeasi adresa din bulevardul Royal: Seline Participations SA si Eurolux Ma­nagements SA, ambele avand certificate de actionar la purtator din partea unei firme din Panama, Atlantic Capi­tal Invest SA. In 2008, Plenexus si Sentono ajungeau sa detina Primafina Holding.

Una dintre cele mai intersante afaceri care-i leaga pe Lucian Badescu, Stefan Gabriel si Green ENergy de personaje mai mult decat interesante din Serbia, Muntenegru, dar si de off-shore-uri implicate in traficul de arme se numeste Altaria Research Limited. In 2005, Badescu, Stefan si a lor Green Energy au infiintat in Bucuresti Global Logistics Services SRL. In martie 2007, Badescu si-a vandut catre Altaria Research Limited, infiintata in iunie 2006 in Nicosia, cele 24% pe care le detinea la Global Logistics pentru suma de 2.400 de ron, iar fiul lui Pinalti cele 72% pentru 7.200 de ron. Dupa ce Green Energy si-a vandut si ea partile sociale catre Altaria Research, aceasta a devenit singurul asociat al Global Logistics. Altaria a infiintat in iunie 2008 la Bucuresti firma Rudnap SRL din Bucuresti, la care avea 99%, iar Almaco Imobi­liare SRL 1%.

Va urma

×