x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Poprită într-un dosar de executare silită, o companie deţinută de mama lui Puiu Popoviciu îşi majorează capitalul

Poprită într-un dosar de executare silită, o companie deţinută de mama lui Puiu Popoviciu îşi majorează capitalul

de Ion Alexandru    |    19 Apr 2019   •   13:39
Poprită într-un dosar de executare silită, o companie deţinută de mama lui Puiu Popoviciu îşi majorează capitalul
Sursa foto: DIANA OROS

În timp ce unele dintre companiile pe care omul de afaceri Puiu Popoviciu le mai deţine, încă, în România, prin intermediul mamei sale, în vârstă de 89 de ani, trag oblonul, o altă societate din siajul magnatului îşi majorează capitalul social. Tot prin intermediul octogenarei Ligia Popoviciu. Este vorba despre compania Meteor Investiţii Imobiliare SA, urmărită prin instanţe, în calitate de terţ poprit, de către fosta soţie a lui Puiu Popoviciu, Doina Dincă, societate care, printre altele, deţine un pachet de acţiuni la vestita Comnord SA, patronată de asociatul lui Popoviciu, omul de afaceri Sorin Creţeanu. De la care, în urmă cu mai mulţi ani, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, Ioana, a achiziţionat celebrul penthouse în cartierul rezidenţial de lux Băneasa. Interesant este faptul că, dacă anul trecut, o parte din companiile lui Popoviciu au început să se lichideze, mai ales după ce omul de afaceri, condamnat la 7 ani de închisoare, a pierdut, în România, toate căile de atac, anul acesta, după ce s-a soluţionat, pe fond, şi latura civilă a acestui dosar, prin obligarea restituirii integrale a celor 224 de hectare de teren care fac obiectul cauzei “Băneasa”, familia lui Puiu Popoviciu se reimplică în finanţarea afacerilor din Bucureşti.

Ieri, la sediul companiei Meteor Investiţii Imobiliare SA urma să aibă loc o Adunare Generală a Acţionarilor, convocată încă de acum o lună, în care să se decidă majorarea capitalului social. Concret, cei doi acţionari principali ai societăţii, off-shore-ul cipriot Alverley Investments Limited (fostă Bladon Enterprises Limited), pe de o parte, şi Ligia Popoviciu, pe de altă parte, mama magnatului Puiu Popoviciu, erau invitaţi să aprobe operaţiunea privind majorarea capitalului social al SC Meteor Investiţii Imobiliare SA, în vederea obţinerii fondurilor necesare pentru finanţarea planurilor de afaceri ale societăţii, conform documentului de convocare intrat în posesia “Jurnalul”.

Concret, propunerea vizează majorarea capitalului social cu suma de 3.600.689,1 lei, de la 600.114,9 lei, la 4.200.804,3 lei, prin emisiunea unui număr de maximum 3.273.554 de acţiuni noi nominative, ordinare şi în formă dematerializată, cu valoarea de 1,1 lei per acţiune. Majorarea urma să se facă fie prin aducerea de noi aporturi în numerar de către acţionarii înregistraţi în Registrul Acţionarilor societăţii, fie prin conversia unora sau mai multor creanţe certe, lichide şi exigibile asupra societăţii ale acţionarilor existenţi.

Din acelaşi document mai reiese faptul că această majorare a capitalului social se realizează cu acordarea dreptului de preferinţă al acţionarilor existenţi, proporţional cu cotele de participare deţinute de aceştia, iar perioada în care se pot subscrie acţiunii în cadrul exercitării dreptului de preferinţă este de o lună de la publicarea hotărârii AGA în Monitorul Oficial al României.

 

Război cu fosta noră

Majorarea capitalului social al SC Meteor Investiţii Imobiliare SA, la care participă, în calitate de acţionar, aşa cum reiese din dcumentul citat mai sus, şi mama omului de afaceri Puiu Popoviciu, are loc în condiţiile în care Ligia Popoviciu face obietul unei cereri de executare silită, formulată în instanţă de către fosta sa noră, Doina Nadia Dincă, iar societatea a cărei AGA urma să aibă loc ieri are calitatea de terţ poprit. Astfel, la data de 10 decembrie 2018, pe rolul Secţiei I-a Civilă a Judecătoriei Sectorului 1, Biroul Executorului Judecătoresc Niculescu Dinu Mihai, în calitate de petent, şi Doina Nadia Dincă, în calitate de creditor, au formulat o cerere de validare poprire împotriva debitoarei Ligia Popoviciu şi a terţului poprit SC Meteor Investiţii Imobiliare SA.

La termenul care a fost judecat în 15 ianuarie 2019, instanţa a admis excepţia netimbrării cererii de chemare în judecată, anulând ca netimbrată cererea de validare a popririi. Însă soluţia nu este definitivă, iar cererea reprezintă doar una dintre etapele acesui conflict pecuniar dintre mama lui Puiu Popoviciu, pe de o parte, şi fosta sa soţie, deoarece, tot la Judecătoria Sectorului 1, în 12 noiembrie 2018, Ligia Popoviciu a depus o contestaţie la executare în acelaşi dosar, solicitând instanţei acordarea unui ajutor public judiciar. Concret, pe 5 decembrie, instanţa a admis, în parte, cererea de acordare a ajutorului public judiciar formulată de contestatoarea Ligia Popoviciu şi a dispus eşalonarea plăţii taxei de timbru, stabilită la suma de 183.664,287 de lei, pe termenul a 48 de rate lunare, începând cu luna ianuarie a anului curent, fiecare tranşă fiind în cuantum de 3.826,34 lei. Judecătoria Sectorului 1 dispunând, totodată, comunicarea deciziei către organele fiscale, pentru a urmări execuţia obligaţiilor fiscale de către Ligia Popoviciu. Procesul a continuat, însă la termenul care a avut loc în 19 martie, cauza a fost amânată până pe 9 aprilie, “având în vedere comunicatul din data de 27.02.2019 al Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Sectorului 1, prin care s-a dispus suspendarea activităţii de judecată, în perioada 28.02.2019 – 20.03.2019, ca formă de protest faţă de adoptarea OUG 7/2019”. Iar pronunţarea pe fond urmează să aibă loc pe data de 22 aprilie.

 

Miza “înţelegerea” de la divorţ

“Jurnalul” a dezvăluit, anul trecut, că atât Puiu Popoviciu, cât şi mama acestuia, Ligia Popoviciu, au fost daţi în judecată, în 2018, de către Doina Nadia Dincă, pentru executarea unor obligaţii prevăzute în cadrul unei tranzacţii autentificate notarial, în luna septembrie a anului 2012, când soţii Popoviciu au divorţat, după 30 de ani de căsnicie. Este vorba despre o Tranzacţie, autentificată sub numărul 1.049 din data de 24 septembrie 2012, la Biroul Notarilor Publici Asociaţi Fidelis, litigiul privind-o pe Doina Nadia Dincă, în calitate de creditor, şi pe Gabriel Aurel Popoviciu, în calitate de debitor, “pentru recuperarea sumei de 1.800.000 de euro”, echivalent în lei, la data recuperării efective.

De remarcat este faptul că, la trei luni după autentificarea Tranzacţiei care face obiectul acestor dosare, în data de 19 decembrie 2012, între Ligia Popoviciu şi fosta sa noră, Doina Nadia Dincă, a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare a unui pachet de 2.500 de acţiuni, reprezentând 50 la sută din capitalul social al SC Casa Doina SRL, care deţine restaurantul cu acelaşi nume, din Şoseaua Kiseleff.

 

Conexiuni cu firma lui Creţeanu şi cu terenurile din Băneasa

Legăturile familiei Popoviciu cu societatea Meteor Investiţii Imobiliare SA nu se opresc doar la faptul că Ligia Popoviciu are calitatea de acţionar aici. Conform datelor oficiale puse la dispoziţie de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, compania în cauză se află pe lista acţionarilor cunoscutei firme de construcţii Comnord SA, în 2017 având o cotă de participaţie la aceasta cu 19,66 la sută. Comnord SA este controlată de omul de afaceri Sorin Creţeanu, partener vechi de business cu Puiu Popoviciu, societatea fiind cea care i-a pus Ioanei Băsescu la dispoziţie, în anul 2008, apartamentul de lux din cartierul Băneasa. Comnord a dezvoltat zona rezidenţială a cartierului din nordul Capitalei, operaţiune în urma căreia firma lui Creţeanu, din care face parte şi compania mamei lui Popoviciu, a primit din partea proprietarului, Băneasa Investment, bani şi mai multe apartamente pe care le-a comercializat. Unul dintre aceste apartamente este cel care a intrat, în condiţii neelucidate complet până în prezent, în proprietatea societăţii Creative Business Point, firmă deţinută de Ioana Băsescu.

Afacerea în urma căreia a luat naştere acest cartier rezidenţial de lux, dar şi zona comercială cu acelaşi nume, a condus, în 2017, la condamnarea definitivă a lui Puiu Popoviciu la 7 ani de închisoare cu executare. Abia anul trecut, însă, instanţa de fond, respectiv Curtea de Apel Bucureşti, a soluţionat şi latura civilă a acestei cauze penale, dispunând confiscarea celor 224 de hectare de teren din nordul Capitalei şi reintroducerea acestora în proprietatea statului. Iar, până la soluţionarea definitivă a laturii civile, instanţa a instituit sechestre asigurătorii. Puiu Popoviciu a contestat această măsură la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pe lângă terenurile în sine, a fost pus sechestru asigurător inclusiv pe conacul care găzduieşte sediul biroului notarial al Ioanei Băsescu, dar şi pe suprafaţa de teren pe care se află, astăzi, sediul Ambasadei SUA la Bucureşti.

În ceea ce priveşte sediul notarial, acesta este clasificat ca fiind clădire de patrimoniu, dobândită de statul român prin Decret Regal nr. 2746 din 31 iulie 1929, conform contractului de donaţie cu afectaţiune încheiat între statul român şi Maria Bibescu.

 

 

Şi-a pus pe butuci alte două companii

Mişcarea făcută de SC Meteor Investiţii Imobiliare SA, privind majorarea capitalului social, intră, astfel, în contradicţie cu acţiunile pe care Puiu Popoviciu le-a întreprins în cursul anului trecut. Concret, SC Farview Investments SRL, societate care activează în domeniul imobiliar, controlată de Puiu Popoviciu prin intermediul mamei sale, Ligia, şi printr-un offshore cipriot, care deţinea în proprietate importante imobile şi terenuri, printre care şi celebrele Vile 23 şi 24 din Snagov. De altfel, toate companiile care fac parte din acest grup imobiliar au înregistrat pierderi, începând cu anul 2016, când omul de afaceri a fost condamnat, pe fond, de către Curtea de Apel Bucureşti.

După lichidarea firmei, urma ca, ulterior plăţii eventualilor creditori, întregul patrimoniu al societăţii existent la data radierii acesteia din Registrul Comerţului să fie transmis în totalitate în patrimoniul asociaţilor. SC Farview Investments SRL este deţinută, în proporţie de 51 la sută, de către offshore-ul cipriot Aniruda Limited, înregistrat în Nicosia şi repezentat de un anume Radu Florin Bărbulescu, restul de 49 la sută din părţile sociale aflându-se în posesia mamei omului de afaceri Puiu Popoviciu, Ligia Popoviciu.

În octombrie 2018, o altă firmă din grupul controlat de Popoviciu a tras oblonul. Este vorba despre SC Kiseleff Business Plaza SA, care a deţinut, în chirie, o parte din terenurile Bazei Sportive Tineretului, respectiv locaţia vechiului Ştrand Tineretului, amplasată în zona de nord a Capitalei, lângă Parcul Herăstrău. După ce statul, prin Ministerul Tineretului şi Sportului, a reuşit să recupereze această bază, firma controlată de Popoviciu prin intermediul unor companii de tip offshore administrate de omul său de bază, Mihai Andrei Bejenaru, şi-a declarat insolvenţa, iar Tribunalul Bucureşti a hotărât declanşarea procedurii falimentului.

 

Acţionarii Meteor Investiţii Imobiliare SA, Ligia Popoviciu şi căsuţa poştală Alverley Investments Limited, îşi majorează capitalul social cu 800.000 de euro. Atât acţionarul român, cât şi societatea sunt în litigiu cu fosta soţie a lui Puiu Popoviciu, Doina Dincă.

 

Firma în cauză deţine 16,99% din compania Comnord, controlată de omul de afaceri Sorin Creţeanu, cea care a construit apartametele de lux din nordul Capitalei. Unul dintre penthouse-urile complexului a fost achiziţionat de fiica lui Traian Băsescu, Ioana.

×
Subiecte în articol: Puiu Popoviciu