x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Povestea de afaceri din spatele palatului de pe Lacul Snagov

Povestea de afaceri din spatele palatului de pe Lacul Snagov

de Oana Stancu Zamfir    |    25 Apr 2016   •   17:32
Povestea de afaceri din spatele palatului de pe Lacul Snagov
Sursa foto: Foto: Agerpres

În spatele domeniului Truică, Lacul Snagov o cotește discret printre hectare de pădure. Câteva vile luxoase, poziționate răzleț, apoi minute în șir în care barca se pierde pe un canal subțire, prin sălcii plecate și nuferi care abia scot capul. Un cuplu de rațe o zbughește deasupra apei spre primul ascunziș. Pădure pe dreapta, sălcii pe stânga. Nimic altceva. Un gard micuț anunță încheierea călătoriei. Deasupra lui un palat modern, întins pe un hectar de grădini amenajate luxos. Canalul este unul privat, explică autoritățile. Proprietarii sunt cei care au dragat și amenajat, e canalul lor. Două proprietăți pe dreapta, una dintre ele palatul. Cine să fie proprietarii care își permit nu doar astfel de construcții, ci și un canal privat?

 

În 2008, în plin boom imobiliar, aveau să înceapă fastuoasele lucrări de pe Lacul Snagov. Ei i se spune Regina asfaltului. Pentru că ea, Cornelia Cazacu, a fost senator PD și apropiată a lui Traian Băsescu. Soțul, Dănuț Cazacu, a fost consilier municipal în mandatul de primar al lui Băsescu. Făcea asfaltări în București încă dinainte de alegerea lui Băsescu, însă afacerea i-a explodat o dată ce Primăria a încăput în mâinile fostului președinte.


În 2006, Grupul pentru Investigații Politice dezvăluia caracatița de interese și contracte de zeci de milioane de euro dintre Primăria condusă de Băsescu și firma familiei Cazacu, Ralexim, devenită apoi EUROVIA INTERNATIONAL CONSTRUCT SA. În acte, proprietarul firmei era septuagenara mama a senatoarei Cazacu, care locuiea în Urlati. În altă firmă a familiei Cazacu, REMIX-ROM 2000, pentru a nu fi supărare între soacre, era patroană mama domnului Cazacu, de 76 de ani.


În 26 octombrie 2005, după publicarea Raportului de monitorizare al Comisiei Europene, preşedintele Traian Băsescu anunţa: "Voi continua să veghez ca în jurul Guvernului să nu se instaleze grupuri de interese care ar putea să compromită lupta împotriva corupţiei".

 

Cel care făcea declarația patronase deja, ani în șir, propriul grup de interese! Cu Udrea – Cocos – Bittner si Grupul "Golden Blitz" (Dan Besciu – Sorin Vulpescu), cu Silvian Ionescu, cu Cășuneanu, cu firmele lui Cazacu.  


Danut Cazacu a devenit cunoscut în ianuarie 2002 în urma publicării rezultatelor anchetei Corpului de Control al primului-ministru referitoare la afacerile pe care consilierii locali le făceau cu Primăria Municipiului Bucureşti. Potrivit Raportului, "domnul Consilier PD Cazacu Dănuţ este asociat/acţionar a două societăţi: DACON SRL şi RALEXIM SA.

Firma RALEXIM SA este specializată pe lucrări de drumuri (covoare asfaltice şi reparaţii). Cea mai mare parte din veniturile realizate de aceasta societate au provenit din relaţiile cu Administraţia Străzilor, subordonată Primăriei. Lucrările au fost preluate prin licitaţie sau prin atribuire directă.

Idee în textul de mai sus:  In total, societatea domnului Cazacu Danuţ a contractat lucrări de 63 miliarde lei (aproximativ 2.165.000 dolari, la cursul de la acea vreme, n.n.)".

Strategie imbatabilă în business

Urmare a anchetei Corpului de Control al primului ministru, Danuţ Cazacu a demisionat din funcţia de consilier municipal. La fel au procedat şi alţi consilieri PD care se imbogăţiseră din afaceri cu Primăria, ca de pildă fostul securist Silvian Ionescu, actual comisar general al Gărzii de Mediu. Au scăpat de expunerea funcției publice și au continuat afacerile.


Dupa plecarea din Consiliul General, afacerile lui Cazacu cu Primăria Capitalei au cunoscut o adevarată explozie. Acesta a desfiinţat, mai întâi, firma RALEXIM, al cărei nume aparea în Raportul Corpului de Control al primului ministru. RALEXIM a fost absorbită de o altă firmă, EUROVIA INTERNATIONAL CONSTRUCT SA, aceasta din urmă devenind una dintre marile beneficiare ale contractelor cu bani publici acordate de administratia Băsescu pentru repararea străzilor din Bucureşti.


Astfel, EUROVIA INTERNATIONAL CONSTRUCT SA a asfaltat Bulevardul Unirii, Splaiul Unirii, DN1 Bucuresti – Ploiesti, Bulevardul Libertatii, Calea 13 Septembrie, Piata Constituţiei, Bulevardul Drumul Taberei, Bulevardul Bucureţtii Noi s.a.m.d. Aceeaşi EUROVIA INTERNATIONAL CONSTRUCT SA a realizat reparaţii curente la bulevardele, străzile şi intersecţiile importante din Sectorul 6.


Afacerile EUROVIA INTERNATIONAL CONSTRUCT SA cu Primăria Capitalei au continuat să înflorească şi în mandatul lui Adriean Videanu, un alt coleg de partid al senatorei Cazacu.

Multe plombe şi covoraşe

În 15 decembrie 2005, Primăria Capitalei anunţa ca EUROVIA INTERNATIONAL CONSTRUCT SA a încheiat lucrările de intreţinere şi reparaţii curente (plombe şi covorase) la bulevardele, străzile şi intersecţiile importante din Sectorul 5 (Bulevardul Elisabeta, Bulevardul Eroilor, Bulevardul Kogalniceanu, Piata Operei, Calea Ferentari, Soseaua Giurgiului s.a.m.d.).

Totul a culminat cu contractul în valoare de circa 21.000.000 euro, primit de EUROVIA INTERNATIONAL CONSTRUCT SA pentru gestionare şi intreţinere post garanţie a unor străzi din Bucureşti, contract semnat în 30 august 2005 la Primăria Capitalei.


Asociați în firmele soților Cazacu sunt și Ilie Dan Cristescu și soția sa Niculina Daniela, respectiv cumnatul și sora Corneliei Cazacu.

Cornelia Cazacu


Uniți în afaceri, sunt uniți și în domeniul de pe Lacul Snagov. Celor aproape 8000 de metri pătrați ai soților Cazacu li se învecinează proprietatea mai modestă, de doar 2000 de mp, a familiei Cristescu. Cu ei, povestea proprietarilor canalului privat se închide.


Povestea în afaceri continuă însă într-un mod interesant. După pierderea guvernării de către Băsescu și ai lui, soții Cazacu și-au găsit o intrare perfectă în cercul lui Victor Ponta. Dan Ilie Cristescu l-a nășit pe unul dintre intimii lui Ponta, deputatul Mircea Drăghici, trezorier al PSD, cel care l-a inițiat pe Ponta în cursele de mașini. Semn, din nou, că nicio camarilă nu are culoare politică, iar cum mafia Bittner Petrache Cocoș a trecut de la Năstase la Băsescu, circuitul poate fi făcut și invers.

 

×
Subiecte în articol: snagov lacul snagov remul truica ancheta