x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Prima misiune a lui Aurescu, transferat de la Cotroceni la MAE – blocarea acțiunii lui Dragnea la CEDO

Prima misiune a lui Aurescu, transferat de la Cotroceni la MAE – blocarea acțiunii lui Dragnea la CEDO

de Ion Alexandru    |    18 Noi 2019   •   08:01
Prima misiune a lui Aurescu, transferat de la Cotroceni la MAE – blocarea acțiunii lui Dragnea la CEDO
Sursa foto: DOSSMANN Marc

Proaspăt numit în funcția de ministru al Afacerilor Externe în  Guvernul Orban, fostul consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis, Bogdan Aurescu, a decis ca printre primele măsuri pe care să le ia în această nouă calitate să se numere retragerea observațiilor depuse de fostul agent guvernamental al Guvernului României la CEDO, Viorel Mocanu, în cauza “Dragnea împotriva Românei”. În plină campanie electorală, ministrul susține că poziția oficială a fostului guvern, aceea de admitere a acțiunii lui Liviu Dragnea împotriva statului român, prin modul în care a fost motivată și redactată condamnarea primită, în anul 2016, în dosarul “Referendumului” din 2012, contravine intereselor statului, după ce, anterior, partenera sa de viață, Catrinel Brumar, a pus concluzii de respingere. Catrinel Brumar a deținut 6 ani funcția de agent guvernamental al României la CEDO, deși numirea sa în această calitate nu a fost niciodată publicată în Monitorul Oficial al României, așa cum prevede legislația în vigoare. Fapt ce a și condus, în luna februarie a acestui an, la înlocuirea sa din fncție, prin decizie, de data aceasta, care întrunește prevederile legale, a premierului Viorica Dăncilă.

 

Știrea ultimelor zile, care a fost aruncată într-un con de umbră, din pricina campaniei electorale prezidențiale, este aceea că, la fix șase zile după ce a preluat portofoliul de ministru al Afacerilor Externe, consilierul prezidențial al lui Klaus Iohannis, Bogdan Aurescu, a dispus retragerea observațiilor transmise către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), de fostul agent guvernamental pentru CEDO, în cauza “Dragnea împotriva României” și în cauzele având obiect similar cu respectiva cauză. “Decizia a fost luată pe baza argumentației Direcției Agent Guvernamental din cadrul MAE, întrucât respectivele observații au fost întocmite cu nerespectarea procedurilor de lucru ale direcției de specialitate menționate din MAE, fiind formulate în detrimentul intereselor statului român și cu nerespectarea punctelor de vedere transmise de autoritățile naționale cu competențe în domeniul de referință”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe, emis pe data de 13 noiembrie. Documentul mai precizează că “totodată, Bogdan Aurescu a solicitat CEDO să permită transmiterea de noi observații în aceste cauze, care să reflecte prevederile legale și practica națională în materie”.

Concret, este vorba despre faptul că fostul agent guvernamental la CEDO, avocatul Viorel Mocanu, a pus concluzii de admitere a acțiunii prin care Liviu Dragnea s-a îndreptat împotriva statului român, după ce predecesoarea lui Mocanu, Catrinel Brumar, a solicitat respingerea acțiunii. Catrinel Brumar este, conform unor nenumărate surse deschise, partenera de viață a actualului ministru de Externe Bogdan Aurescu.

Obiectul acțiunii, motivarea din dosarul “Referendumului”

Liviu Dragnea a depus o plângere la CEDO împotriva statului român cu privire la lipsa unui proces echitabil în ceea ce privește procedura contestației la executare, acțiune în cadrul căreia fostul președinte al PSD a invocat, la acel moment, inexistența motivării hotărârii de condamnare din dosarul “Referendumului”. Este vorba despre Decizia nr. 114/22 august 2016, emisă de Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Plângerea vizează neredactarea hotărârii și a imposibilității de a fi redactată și motivată de către judecătorii care au compus completul de judecată, având în vedere faptul că trei magistrați judecători nu mai erau în funcție. Este vorba despre președinta completului, Livia Stanciu, care era și președinta ÎCCJ, și alți doi magistrați care au compus completul de judecată, care s-au pensionat. Deși Dragnea a atacat inițial. tot la ÎCCJ aceste aspecte, acțiunea a fost respinsă și, în paralel, motivarea hotărârii de condamnare a fost redactată cu întârzierea de peste 30 de zile prevăzută de Codul de procedură penală.

Numai că lucrurile, în loc să se clarifice, au creat o și mai mare problemă. Conform acțiunii de la CEDO, se reclamă încălcarea normelor de drept intern, încălcarea articolului 6 din Convenție și sfidarea jurisprudenței CEDO. Conform jurispridenței CEDO, lipsa motivării sau insuficienta motivare a unei decizii prin care se dispune condamnarea penală a unei persoane reprezintă unul dintre elementele pe care Curtea se bazează pentru a aprecia legalitatea condamnării. Iar faptul că o decizie prin care se dispune o condamnare penală nu are nicio motivare poate fi incompatibilă cu principiul protecției împotriva arbitrarului, așa cum se prevede în art. 5 alineat 1 din Convenție. Mai mult, după redactare, Înalta Curte a recunoscut faptul că decizia de condamnare a lui Liviu Dragnea nu reprezintă raționamentul judecătoarelor Livia Stanciu și Luminița Zglimbea, ci doar a trei dintre cele cinci judecătoare care au compus completul. Este vorba despre Angela Dragne, Luciana Mera și Ioana Bogdan.

 

Speță similară cu un proces câștigat contra Sloveniei

Hotărârea de condamnare a fost redactată de magistratul asistent Veronica Junger, care a predat-o membrilor completului de judecată, spre verificare, în data de 29 noiembrie 2016. Decizia a fost definitivată la data de 2 februarie 2017 și a fost semnată de fosta președintă a ÎCCJ, Cristina Tarcea, în locul judecătoarelor Livia Stanciu și Luminița Zglimbea. Stanciu fusese eliberată din funcție, prin pensionare, la data de 13 iulie 2016, iar Luminița Zglimbea nu mai era judecător din data de 1 mai 2016. Iar la finalul motivării redactate de Veronica Jungher, pe ultima pagină, nu apar nici măcar inițialele magistratului asistent și nici numărul de exemplare în care această hotărâre a fost redactată.

Conform plângerii lui Liviu Dragnea la CEDO, în acțiune se invocă jurisprudența CEDO în cazul “Cerobsek și Bozinok versus Slovenia”, în care, pe 7 martie 2017, petenții au câștigat după ce au învederat faptul că procedura penală împotriva lor a fost nedreaptă ca urmare a faptului că judecătoarea care a judecat procesul și care i-a condamnat nu a semnat motivarea pentru decizia sa. În schimb, decizii scrise au fost semnate, trei ani mai târziu, de către alți judecători, care nu au participat la judecarea procesului penal în cauză.

În speța “Referendumului”, CEDO trebuie să decidă dacă, în cazul lui Liviu Dragnea, lipsa semnăturilor de pe motivare ale judecătoarelor Livia Stanciu și Luminița Zglimbea poate conduce la o concluzie similară cu cea din speța care privește Slovenia.

Fostul agent Viorel Mocanu acuză o vendetă personală a ministrului Bogdan Aurescu

La momentul înaintării acestei acțiuni la CEDO de căte Dragea, fostul agent guvernamental al României la Curte, Catrinel Brumar, a transmis un set de observații prin care a încercat să sugereze că această cauză nu este similară cu cea care privește Slovenia. Ulterior, pe 12 august 2019, Catrinel Brumar a fost demisă din funcție, fiind numit un nou agent guvernamental, în persoana avocatului Viorel Mocanu, care, la data de 15 februarie 2019, a cerut CEDO un termen de 3 săptămâni, pentru a-și pregăti comentariile în speța “Dragnea împotriva României”. Pe 11 martie 2019, Mocanu aduce în atenția Curții problema ilegalității constituirii completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte, așa cum a stabilit Curtea Constituțională, astfel încât Guvernul, înțelegând pe deplin gravitatea acestei situații, a asigurat CEDO că vor fi luate măsuri legislative pentru a remedia încălcarea Constituției și a Convenției Europene privind Drepturile Omului.

Însă, în speța dată, Guvernul urma să examineze doar comentariile care priveau prezumtivele încălcări din partea autorităților naționale a obligațiilor lor impuse de articolul 6, alineat 1, din Convenție. Mocanu a atașat adrese, citând jurisprudența Curții Constituționale, conform cărora două articole de lege care conferă magistraților asistenți dreptul de a redacta motivări ale deciziilor judecătorești sunt în contradicție cu normele Codului de procedură penală și afectează major dreptul la un proces echitabil. În acest sens, fostul agent guvernamental a opinat spre admiterea acțiunii lui Liviu Dragnea.

Avocatul Viorel Mocanu, fost agent guvernamental la CEDO, reacţionează la decizia noului ministru de Externe de a retrage observaţiile transmise către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza Liviu Dragnea împotriva României, sub pretextul că ar fi fost formulate „în detrimentul intereselor României”. Mocanu, care a demisionat din funcţia de agent guvernamental în luna august, consideră că gestul lui Aurescu este unul politic, parte din campania electorală, dar şi o vendetă de familie, “ministrul fiind soţul lui Catrinel Brumar”, predecesoarea lui Mocanu în funcţia reprezentant al României la CEDO. În fapt, Catrinel Brumar nu este, oficial, soția lui Bogdan Aurescu, ci doar partenera sa de viață, cu care are o legătură neoficializată. Fapt de notorietate publică, prezentat de mai multe organe de presă, începând cu anul 2015 și care este inserat și într-un raport al “României Curate”.

În legătură cu motivele pentru care Bogdan Aurescu a anunțat că a retras observațiile transmise către CEDO în cauza “Dragnea împotriva României”, Viorel Mocanu arată că “îmi mențin punctul de vedere transmis pe baza analizei și evaluării documentelor primite în luna martie 2019, fiind în deplină consonanță cu situația factuală și normele juridice aplicabile speței. Totododată, observațiile suplimentare transmise Curții Europene a Drepturilor Omului în această speță au făcut obiectul analizei instituționale interne, fiind discutate, examinate și avizate spre transmitere Curții de ministrul de Externe de la acel moment”.

Catrinel Brumar, acuzată că a reprezentat ilegal România la CEDO

În primăvara acestui an, publicația “Q Magazine” a dezvăluit faptul că Catrinel Brumar a fost numită nelegal în funcția de agent guvernamental pentru CEDO, drept pentru care fostul premier, Viorica Dăncilă, a dispus eliberarea sa din funcție și a sesizat Corpul de Control al Prim- Ministrului pentru efectuarea unui control la Ministerul Afacerilor Externe, la Ministerul Justiției și la Secretariatului General al Guvernului.

Conform sursei citate, Catrinel Brumar a fost numită, în anul 2012, ca agent guvernamental al României pentru CEDO, printr-un ordin emis de fostul ministru de Externe, Andrei Marga, deși Hotărârea Guvernului nr. 868/2003 privind organizarea și funcționarea agentului guvernamental pentru CEDO prevede că acesta este numit și eliberat din funcție prin decizie a prim-ministrului. Mai mult, potrivit articolului 19 din Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a Ministerelor, deciziile prim-ministrului se publică în Monitorul Oficial, Partea I, pentru a-și putea produce efectele juridice. Iar Monitorul Oficial a răspuns că nu a primit niciodată spre publicare vreo decizie a prim-ministrului cu privire la numirea lui Catrinel Brumar în funcția de agent guvernamental pentru CEDO.

Ca atare, în data de 6 martie 2019, un petent la CEDO, Andrei Bud, a depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov o plângere penală împotriva lui Catrinel Brumar, pe care o acuză de uzurpare de calități oficiale și de infracțiuni contra autorității de stat, menționând că, pe parcursul a șase ani, aceasta a reprezentat în mod ilegal interesele statului român în raport cu instanța Curții Europene a Drepturilor Omului.

 

Bogdan Aurescu a dispus retragerea observațiilor fostului agent guvernamental la CEDO Viorel Mocanu a observațiilor Guvernului în cauza “Dragnea împotriva României”

 

Conform comunicatului oficial, aceste observații au fost formulate “în detrimentul intereselor statului român”. În realitate, ele contravin viziunii prezidențiale asupra petentului Dragnea, dar și a observațiilor partenerei de viață a ministrului de Externe

×