x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Primăria liberalului Falcă, în afaceri grele cu “penalii” lui Mazăre

Primăria liberalului Falcă, în afaceri grele cu “penalii” lui Mazăre

de Ion Alexandru    |    27 Noi 2017   •   13:10
Primăria liberalului Falcă, în afaceri grele cu “penalii” lui Mazăre

Trimis în judecată într-unul dintre dosarele de corupție ale lui Radu Mazăre și cercetat penal în al doilea dosar, pentru evaziune fiscală, fostul deputat PSD Eduard Stelian Martin a primit, luna aceasta, de la primăria condusă de celebrul liberal Gheorghe Falcă un contract de peste 32 de milioane de lei. Firma lui Martin, implicată în două dosare instrumentate de DNA, a fost selectată, fără licitație, pentru a prelua în concesiune serviciul public de gestionare a serviciilor de colectare și transport al deșeurilor menajere din Municipiul Arad. Asta, în timp ce, la București, conducerea centrală a PNL a anunțat că se alătură acțiunilor de stradă organizate de mișcarea #rezist, care militează “împotriva corupției”.

 

În data de 8 noiembrie, Primăria Municipiului Arad a încheiat cu firma constănţeană SC Polaris M Holding SRL un contract în valoare de 32.057.956, 2 lei cu TVA inclus (7.123.990,3 euro), pentru concesionarea prin delegare a serviciului public de salubrizare menajeră în oraș. Contractul are, teoretic, o valabilitate de cinci ani, și a fost atribuit prin încredințare directă. SC Polaris M Holding SRL Constanța a fost singurul agent economic care a negociat cu Primăria lui Gheorghe Falcă, iar valoarea inițială a contractului, așa cum reiese din anunțul de atribuire publicat pe SEAP, este aceeaşi cu valoarea finală a contractului atribuit.

De ce doar teoretic acest contract are o valabilitate de cinci ani? Pentru că, în fapt, valabilitatea lui va expira în momentul în care va începe, de facto, derularea unui contract încheiat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară în cadrul Programului Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor a Județului Arad, cu SC Retim Ecologic Service SA, contract care cuprinde și Zona 1, din care face parte și Municipiul Arad. Astfel încât, dacă acest contract va intra în vigoare, înainte de expirarea termenului, contractul cu SC Polaris M Holding SRL Constanța urmează să fie reziliat de drept, fără plata vreunei despăgubiri.

 

La prima licitație nu s-a prezentat nimeni

Mai mult, Primăria Arad susține că, în data de 1 noiembrie 2017, a organizat o licitație deschisă pentru atribuirea acestui contract, însă nimeni nu a depus vreo ofertă. Astfel încât a ales calea negocierii directe, fără publicarea unui anunț de participare, condiție în care SC Polaris M Holding SRL Constanța a fost selectată imediat.

Compania constănțeană urmează, așadar, ca până la lămurirea situației contractului județean, să încaseze de la utilizatorii (beneficiarii) din Arad ai serviciului de salubritate atât contravaloarea serviciului de colectare și transport al deșeurilor, cât și contravaloarea eliminării finale a acestor deșeuri, prin depozitarea lor la depozitul de deșeuri ecologice. Suma pe care SC Polaris M SRL o va încasa ca urmare a depozitării va fi virată, ulterior, în contul Primăriei Municipiului Arad.

Tarifele pe care SC Polaris M Holding SRL Constanța le va încasa la Arad sunt de 168,6 lei pe tonă, fără TVA, pentru colectarea și transportul deșeurilor, 4,10 lei fără TVA de persoană, pe lună, pentru precolectarea și colectarea deșeurilor de la persoanele fizice, și 58,97 de lei fără TVA pe metrul cub, pentru persoanele juridice.

 

Compania, controlată de un inamic politic

SC Polaris M Holding SRL, firma agreată de Primăria Aradului, a luat ființă în anul 1999 și, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), în data de 9 ianuarie 2017, compania avea doi asociați persoane fizice. Este vorba despre o anume Monica Maria Latea, domiciliată în Constanța, care controlează 75 la sută din capitalul social, și Eduard Stelian Martin, domiciliat în Techirghiol, care deține un pachet de 25 la sută din părțile sociale ale SC Polaris M Holding.

La sfârșitul anului trecut, cei doi asociați au decis încetarea mandatelor celor patru administratori ai companiei și numirea, pentru o perioadă de un an, ca administrator, a lui Eduard Stelian Martin. Acesta din urmă este nimeni altul decât vicepreședintele organizației PSD Constanța și fost deputat PSD în Parlamentul României, în legislatura 2012-2016.

 

Patronul - judecat pentru corupție, cercetat pentru evaziune fiscală

Încheierea, de către Primăria Arad, a contractului cu SC Polaris M Holding SRL din 8 noiembrie vine în flagrantă contradicție cu discursurile liderilor PNL de la București, axate pe “anticorupție” și “anti-PSD”. Iată de ce.

În 9 decembrie 2015, Direcția Națională Anticorupție i-a trimis în judecată pe fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, și pe omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, pentru luare de mită, abuz în serviciu și conflict de interese. În același dosar, au mai fost trimiși în judecată și Eduard Stelian Martin, care, la acea dată, era deputat, precum și societatea SC Polaris M Holding SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu și dare de mită. Concret, DNA susține că, în perioada 2008-2014, cu ajutorul omului de afaceri Sorin Strutinsky, fostul primar PSD al Constanței Radu Mazăre a primit de la SC Polaris M Holding SRL mită de peste 7 milioane de euro pentru ca primăria să încheie cu societatea respectivă un contract de concesiune a gestiunii serviciului public de salubritate. Contractul a fost parafat în 2008, pentru o perioadă de 25 de ani.

În 4 octombrie 2017, DNA a decis să mai deschidă un dosar penal pe numele lui Eduard Stelian Martin, dar și împotriva actualului președinte al CA al SC Polaris M Holding SRL, Marius Daniel Banaga, pentru evaziune fiscală. Dosarul are legătură cu primul și procurorii susțin că, între 2006 și 2017, principala sursă de venituri a SC Polaris M Holding SRL a fost executarea contractului de salubrizare încheiat cu Primăria Constanța. Însă, deși veniturile erau mari, constând în sume de până la un milion de euro pe lună încasate, patronii companiei s-au sustras de la plata TVA și a impozitului pe venit datorate statului, creând un prejudiciu de 32.647.878,53 lei. O sumă identică aproape cu valoarea contractului încheiat cu Primăria Arad. Evaziunea fiscală ar fi fost produsă prin încheierea de către SC Polaris M Holding SRl a unor contracte fictive de presătri servicii cu alte nouă companii, din care şase sunt controlate de același Eduard Stelian Martin. Sumele aferente au fost, ulterior, extrase din contabilitatea companiei.

 

Eduard Stelian Martin, fost deputat PSD, a încasat, anul trecut, de la firma contractată luna aceasta de Primăria Municipiului Arad, dividende în valoare de 1.756.200 de lei

×