x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Primăria lui Boc depăşeşte recordul. Încă un contract de achiziţie a unor bănci de la aceeaşi firmă de casă

Primăria lui Boc depăşeşte recordul. Încă un contract de achiziţie a unor bănci de la aceeaşi firmă de casă

de Ion Alexandru    |    25 Iul 2018   •   11:29
Primăria lui Boc depăşeşte recordul. Încă un contract de achiziţie a unor bănci de la aceeaşi firmă de casă

Nu au trecut nici două luni de la ultimul contract încheiat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca cu furnizorul etern de tobogane, leagăne şi aparate pentru sporturi în aer liber, că instituţia condusă de Emil Boc a mai parafat o afacere cu aceeaşi companie. Dupex SRL, din Sebeş, urmează să livreze municipalităţii bănci stradale în valoare de peste 680.000 de lei. Asta după ce, anul trecut, între aceleaşi două entităţi a mai fost încheiat un contract care avea ca obiect, printre altele, furnizarea unor bănci. Întâmplarea face ca, începând cu anul 2012, la societatea care încheie pe bandă rulantă contracte cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca să lucreze soţul lui Carmen Ileana Gabor, aceasta din urmă ocupând un post de referent chiar în cadrul instituţiei conduse de Emil Boc. Băncile comandate de municipalitate vin după ce, în luna mai, Primăria a mai încheiat cu Dupex SRL un contract, în valoare de 12,9 milioane de lei, pentru livrarea de piese de schimb aferente instalaţiilor montate în locurile de joacă pentru copii.

La începutul anului trecut, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a făcut o serie de achiziţii pentru spaţiile şi locurile de joacă sau de agrement din aer liber. Foarte multe loturi ale acestei achiziţii au fost atribuite companiei sebeşene SC Dupex SRL. Printre bunurile comandate s-au aflat şi diferite modele de bănci stradale, printre care bănci cu cadru din aluminiu, cu braţ de sprijin şi spătar, pentru care municipalitatea a alocat un buget de 20.072,5 euro cu TVA, bănci cu cadru fix, fără braţ, dar cu sprijin spătar, pentru care au fost alocaţi 12.840 de euro cu TVA, bănci simple cu cadru dur din aluminiu fără braţ şi sprijin spătar, în valoare de 6.913 euro cu TVA, bănci pentru balansoar duble, care au beneficiat de un buget de 176.122 de euro cu TVA, şi bănci inscripţionate, cu spătar, în valoare de 70.350 de euro cu TVA. Aceste sume reprezintă bugetul maxim alocat pentru fiecare dintre aceste loturi în parte, adjudcate de către SC Dupex SRL Sebeş.

„Jurnalul” a dezvăluit această afacere încă de anul trecut. Iată însă că, la doar un an şi o lună de la atribuirea acestui contract vizând băncile, Primăria Municipiului Cluj-Napoca scotea la mezat, în data de 9 martie 2018, un nou contract prin care îşi anunţa intenţia de a achiziţiona alte bănci necesare pentru mobilarea stradală a parcurilor şi locurilor de joacă din oraş. Concret, autoritatea contractantă dorea să achiziţioneze trei tipuri de bănci, împărţite pe trei loturi diferite, respectiv bănci cu cadru în forma literei „H”, bănci cu cadru în forma literei „K” şi bănci cu cadru din ţeavă, bugetul total alocat acestei afaceri fiind stabilit la nu mai puţin de 995.000 de lei fără TVA.

Au rămas doar două loturi, din trei

În cele din urmă, Primăria a renunţat pentru moment la ultimul tip de bănci prezentate în caietul de sarcini şi s-a axat pe modelele celelalte. La începutul acestei luni a fost organizată o licitaţie deschisă, unde principalul criteriu de atribuire a fost „preţul cel mai scăzut”. Pentru primul lot, vizând băncile cu cadru din fontă în forma literei „K”, a fost depusă o singură ofertă, considerată şi admisibilă, în timp ce pentru lotul al doilea, care vizează achiziţia de bănci cu cadru din fontă în forma literei „H”, au fost depuse două oferte, dar numai una a fost declarată admisibilă. Astfel încât, în cursa pentru ambele loturi, a rămas doar compania SC Dupex SRL din Sebeş, abonată la toate contractele de acest gen puse la bătaie de primăria condusă de Emil Boc.

În acest sens, între Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi SC Dupex SRL a fost încheiat, în data de 12 iulie, contractul 334.422/2018 vizând primul lot. Valoarea iniţială, fără TVA, pe care municipalitatea era dispusă să o cheltuiască pe acest lot a fost de 200.000 de lei, în timp ce oferta Dupex a fost de 178.000 de lei fără TVA. Mai departe, în data de 18 iulie, între aceleaşi două entităţi a fost încheiat contractul 342.843/2018 în valoare de 395.000 de lei fără TVA, în condiţiile în care preţul maxim anunţat de autoritatea contractantă a fost de 475.000 de lei fără TVA. În total, Dupex SRL Sebeş şi-a adjudecat, prin câştigarea acestor loturi, un contract care se ridică la 681.870 de lei cu TVA inclusă.

Nu este foarte clar câte bănci, aferete fiecărui lot, urmează să intre în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca. Conform caietului de sarcini, pentru băncile cu cadru din fontă, în forma literei „K”, se intenţiona a fi achiziţionate între 50 şi 200 de bucăţi, iar pentru băncile cu candru din fontă, în forma literei „H”, între 50 şi 500 de bucăţi.

Cine este firma şi care este legătura cu primăria din Cluj

Despre SC Dupex SRL Sebeş, compania care primeşte din partea municipiului Cluj-Napoca aceste contracte, de ani buni de zile se ştie doar că este o societate înfiinţată de doi membri ai aceleiaşi familii, Ioan şi Vasile Dura, în anii 90. În martie 2003, asociatul Vasile Dura i-a cesionat partenerului Ioan Dura toate părţile sociale, astfel încât acesta din urmă a devenit asociat unic al companiei, aceeaşi structură a acţionariatului regăsindu-se şi în prezent.

Pe lângă aceste contracte, între Primărie şi furnizor mai există, totuşi, o legătură indirectă. Anume că unul dintre salaraţii Dupex SRL Sebe este căsătorit cu o angajată a instituţiei conduse de Emil Boc. Conform datelor oficiale, la Primăria Municipiului Cluj-Napoca lucrează, începând cu anul 2012, în calitate de referent, o anume Carmen Ileana Gabor. Aceasta a ajuns la Primărie după ce, din 2010, activa tot ca referent în cadrul Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Cluj-Napoca. Carmen Ileana Gabor este căsătorită, potrivit declaraţiilor de avere depuse în ultimii opt ani, cu Marius Ioan Gabor. Acesta a fost şomer în anul 2010, iar începând cu anul 2012 a devenit salariat al SC Dupex SRL Sebeş. Din ultima declaraţie de avere reiese că SC Dupex SRL contribuie, prin salariul acordat soţului, cu aproape jumătate din bugetul anual al familiei, în condiţiile în care, pentru perioada 2016 - 2017, Carmen Ileana Gabor a realizat venituri salariale, de la Primărie, în cuantum de 21.855 de lei, iar Marius Ioan Gabor a câştigat, în aceeaşi perioadă, un salariu de la Dupex în valoare de 20.168 de lei.

Contracte fără număr

Nu este pentru prima dată când SC Dupex SRL primeşte contracte grase de la Primăria din Cluj-Napoca. Instituţia condusă de Emil Boc scotea la licitaţie, pe 8 februarie 2017, un contract referitor la achiziţia unor servicii de reparaţii şi întreţinere a spaţiilor de joacă şi a dotărilor urbanistice de pe raza localităţii. Câştigătoare a fost aceeaşi firmă Dupex SRL din Sebeş, care a oferit un preţ de 7.073.419,5 lei cu TVA inclusă (1.607.595,3 euro). Şi nu este nici pentru prima dată când SC Dupex SRL se ocupă de locurile de joacă din Cluj-Napoca. Începând cu octombrie 2010, societatea sebeşeană a derulat o serie de contracte similare. Astfel, în 29 noiembrie 2010, Primăria Cluj-Napoca a atribuit acestei societăţi un contract în valoare de 1.078.739,9 lei cu TVA (269.685 euro), tot pentru repararea şi întreţinerea aparatelor de joacă şi a dotărilor urbanistice existente pe raza Municipiului Cluj-Napoca. Asta după ce, în 7 octombrie 2010, aceeaşi firmă a încasat nu mai puţin de 45 de loturi ale unei lucrări complexe contractate de aceeaşi instituţie, în valoare totală de 6.667.778,7 lei cu TVA inclus. Este vorba despre o parte a unui acord-cadru referitor la achiziţia de echipamente de joacă, piese de schimb, aparate de fitness în aer liber şi alte dotări urbanistice. Următorul contract atribuit de municipalitate firmei lui Ioan Dura a fost încheiat în 28 mai 2013, având ca obiect achiziţia de servicii de reparare şi întreţinere a acestor aparate de joacă şi de întreţinere corporală, livrate de aceeaşi companie cu trei ani înainte. Valoarea acestui contract s-a ridicat la suma de 2.429.426,6 lei cu TVA, adică 539.872,6 euro.

Două luni mai târziu, respectiv în data de 9 iulie 2013, Primăria Cluj-Napoca încheie un nou contract cu SC Dupex SRL, în valoare de 1.809.160 de lei cu TVA (452.290 de euro), pentru furnizarea şi montarea de pavele, dale şi borduri din granule cauciucate pentru dotarea locurilor de joacă. Peste alte încă două luni, la data de 30 septembrie 2013, se încheie un nou contract între aceleaşi părţi, în valoare de 526.752 de lei cu TVA (120.000 de euro), pentru furnizarea unui nou lot de bănci pentru municipalitate. În anii 2014 şi 2015, SC Dupex SRL a primit de la Primăria Cluj-Napoca doar câte un singur contract. Primul, în valoare de 342.240 de lei cu TVA (76.053 euro), a avut ca obiect furnizarea unor alte echipamente de fitness în aer liber şi a fost încheiat în data de 26 noiembrie 2014. Cel de-al doilea, parafat la 13 mai 2015, a avut ca obiect achiziţia unor alte echipamente de joacă şi a scos din bugetul Primăriei Cluj-Napoca suma de 2.006.134 lei fără TVA (455.939.5 euro).

În mai, Boc a lovit din nou în afacerea „toboganelor”, cu 3,1 milioane de euro

Municipalitatea a făcut recent, mai exact în prima jumătate a lunii mai, o altă achiziţie prin care urmează să verse în conturile a două companii peste 3,1 milioane de euro. Este vorba despre contractarea unor aşa-numite piese de schimb pentru aparatele de joacă amplasate pe raza Clujului, care vor fi livrate, în principal, de către societatea sebeşeană Dupex SRL, veşnicul client al Primăriei Cluj-Napoca în acest domeniu.

Astfel, Dupex SRL va livra Primăriei Municipiului Cluj-Napoca balustrade, tobogane, coliere de prindere, panouri de protecţie, scaune pentru leagăne, capace de închidere, turnuri pentru acoperişuri, figurine pentru balansoare şi ansambluri de figurine pentru carusele pentru care, în datele de 3 şi 7 mai 2018, au fost încheiate contracte în valoare totală de 12.971.640 de lei cu TVA inclusă.

Cel puţin 100 de bănci noi, cumpărate de Primăria Cluj, vor fi montate în parcurile şi locurile de joacă din oraş. Municipalitatea viza chiar achiziţia a până la 700 de astfel de piese de mobilier stradal

Furnizorul este, şi de această dată, compania Dupex SRL din Sebeş, abonata frecventă a contractelor scoase la licitaţie de instituţia condusă de Emil Boc. Preţul băncilor cumpărate luna aceasta se ridică la 681.870 de lei cu TVA

 

×
Subiecte în articol: primăria lui Boc