x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Primăria lui Boc lovește din nou în afacerea toboganelor. Peste 3 milioane de euro pentru piese de schimb

Primăria lui Boc lovește din nou în afacerea toboganelor. Peste 3 milioane de euro pentru piese de schimb

de Ion Alexandru    |    06 Iun 2018   •   11:37
Primăria lui Boc lovește din nou în afacerea toboganelor. Peste 3 milioane de euro pentru piese de schimb
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Afacerile cu locurile de joacă ale Primăriei Cluj-Napoca, la cârma căreia se află fostul democrat-liberal Emil Boc, nu au luat pauză nici anul acesta. Municipalitatea a făcut, recent, o nouă achiziție prin care urmează să verse în conturile a două companii peste 3,1 milioane de euro. Este vorba despre contractarea unor așa-numite piese de schimb pentru aparatele de joacă amplasate pe raza Clujului, care vor fi livrate, în principal, de către societatea sebeșeană Dupex SRL, veșnicul client al Primăriei Cluj-Napoca în acest domeniu, firmă la care lucrează, așa cum „Jurnalul” a dezvăluit, anul trecut, soțul unei salariate a instituției conduse de Emil Boc. În ultimii ani, Primăria Cluj-Napoca a încheiat contracte în valoare de câteva zeci de milioane de euro pentru locurile de joacă din oraș, dar și pentru aparatele de fitness montate pe domeniul public. Compania Dupex SRL lucrează pentru autoritatea contractantă, în acest sens, încă din anul 2010.

La sfârșitul lunii septembrie a anului trecut, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a postat, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), un anunţ de participare, prin intermediul căruia a adus la cunoștință faptul că intenționează să facă o importantă achiziţie de piese de schimb pentru aparatele de joacă amplasate pe raza orașului. Mai exact, urma să se încheie un acord-cadru, împărțit pe unsprezece loturi, suma pe care instituția condusă de Emil Boc era dispusă să o cheltuie fiind de 33.959.940 de lei, fără TVA.

Afacerea a ajuns la final, luna trecută, când autoritatea contractantă a organizat o licitație deschisă, pentru atribuirea fiecăruia dintre cele unsprezece loturi. Procedura s-a derulat în zilele de 3, respectiv 7 mai 2018, fiind atribuite doar zece loturi, la o valoare totală de 14.100.474 de lei, cu TVA inclus (3.133.438,7 euro).

Unul dintre loturi, referitor la achiziţia de platforme pentru locurile de joacă, a fost adjudecat de către compania Raioch Play SRL, pentru suma de 948.600 de lei, fără TVA, potrivit anunțului de atribuire. Este vorba despre platforme confecționate din metal, din țeavă rectangulară, decapate și vopsite cu vopsea rezistentă la coroziune, acoperite cu un strat din material antiderapant, care să elimine riscul alunecării. Aceste platforme sunt de două tipuri, dreptunghiulare și triunghiulare cauciucate, în contract intrând și furnizarea de trepte cauciucate. Din caietul de sarcini, rezultă că Primăria Municipiului Cluj-Napoca intenționează să intre în posesia a minimum 9 bucăţi de astfel de piese de schimb și a maximum 18 bucăți.

10 din 11 loturi, adjudecate de firma din Sebeș

În schimb, toate celelalte loturi, cu excepția lotului al șaselea, care nu a fost atribuit, au fost adjudecate de către compania SC Dupex SRL, cu sediul în Sebeș. Firma despre care vorbim a fost înființată de doi membri ai aceleiași familii, Ioan și Vasile Dura, în anii 90, iar în martie 2003, asociatul Vasile Dura i-a cesionat partenerului Ioan Dura toate părțile sociale, astfel încât acesta din urmă a devenit asociat unic al companiei, aceeași structură a acționariatului regăsindu-se și în prezent.

Astfel, Dupex SRL va livra Primăriei Municipiului Cluj-Napoca balustrade, tobogane, coliere de prindere, panouri de protecție, scaune pentru leagăne, capace de închidere, turnuri pentru acoperișuri, figurine pentru balansoare și ansambluri de figurine pentru carusele, pentru care, în datele de 3 și 7 mai 2018, au fost încheiate contracte în valoare totală de 12.971.640 de lei cu TVA inclus.

Concret, societatea va livra balustrade confecționate din țeavă galvanizată, vopsită cu vopsea acrilică, având suprafeţe netede. Este vorba despre 11 tipuri de balustrade pentru care, în caietul de sarcini, autoritatea contractantă a menţionat că va avea nevoie de minimum 56 de bucăți și de maximum 112 bucăți. Valoarea totală a balustradelor pentru care s-a încheiat contract este de 1.080.900 de lei fără TVA. Aceeași firmă va mai livra, pentru 6.169.000 de lei fără TVA, tobogane confecționate din polietilenă, cu muchii rotunjite, prevăzute cu nervuri. Acestea sunt de patru tipuri, lungi drepte, scurte drepte, spiralate și gemene scurte. Cantitatea minimă prevăzută în caietul de sarcini este de 61 de bucăți, iar cea maximă - 121 de bucăți.

Un al patrulea lot adjudecat de firma Dupex SRL, în valoare de 274.000 de lei fără TVA, vizează livrarea de coliere de prindere, prezentate sub forma a șapte modele, confecționate din cauciuc, aluminiu sau poliamidă. Primăria estimează că are nevoie de cantităţi cuprinse între 60 și 575 de bucăţi. Aceeași firmă va livra și panouri de protecție, pentru tobogane, confecționate, de asemenea, din polietilenă. Contractul aferent acestui lot valorează 576.000 de lei fără TVA și vizează cantităţi cuprinse între 20 și 40 de bucăți.

Figurine de 860.000 de lei, fără TVA

Tot Dupex SRL Sebeș va livra Primăriei Municipiului Cluj-Napoca între 12 și 40 de scaune de leagăn cu sau fără spătare. Valoarea lotului aferent, atribuit prin contract, se ridică la 274.000 de lei fără TVA. La aceştia se adaugă alți 190.000 de lei fără TVA pentru achiziția de capace de închidere pentru stâlpi și pentru șuruburi (între 20 și 200 de bucăți).

O sumă aproximativ egală, 196.000 de lei fără TVA, a fost atribuită pentru livrarea de turnuri pentru acoperișuri. Confecționate din polietilenă, acestea sunt de formă pătrată sau octogonală, iar, potrivit caietului de sarcini, Primăria Cluj-Napoca  urmează să intre în posesia a minimum trei și maximum șase astfel de „piese de schimb”.

Figurinele pentru balansoare, comandate de municipalitate, valorează, conform contractului încheiat cu SC Dupex SRL, nu mai puțin de 588.000 de lei fără TVA. Iar cantităţile necesare sunt de minimum două și maximum zece bucăți. Aceste figurine reprezintă animale montate pe balansoare sau pe carusele, în zona centrală.

Primăria Municipului Cluj-Napoca va mai primi de la aceeași societate, în schimbul sumei de 285.000 de lei fără TVA, între două și zece ansambluri figurină pe carusele, confecționate din poliester armat cu fibră de sticlă, prevăzute cu ghidon de susținere.

Angajata primăriei, soţie de salariat la firma contractată

„Jurnalul” a publicat, în luna februarie a anului trecut, o amplă anchetă cu privire la achizițiile similare făcute de Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Pentru că, în centrul afacerilor s-a aflat aceeași companie SC Dupex SRL din Sebeș, am descoperit că, doar cu o singură excepție, contractele derulate de această societate cu autorităţile publice au avut drept beneficiar exclusiv Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Tot atunci, dezvăluiam faptul că în cadrul autorității contractante lucrează, ca și referent, o anume Carmen Ileana Gabor, a cărei ultimă declarație de avere a fost depusă în data de 23 martie 2016. Soțul acestei salariate a primăriei lui Emil Boc se numește Marius Gabor, care, potrivit declarațiilor de avere depuse de Carmen Ileana Gabor, este salariat al… SC Dupex SRL Sebeş, adică al firmei care dotează, pe banii primăriei, municipalitatea cu aparatură de joacă și de fitness.

Carmen Ileana Gabor lucrează la Primăria Municipiului Cluj-Napoca începând cu anul 2012. În perioada 2009-2012, aceasta a activat, tot ca referent, în cadrul Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Cluj-Napoca.

Relație veche de opt ani, întreținută cu bani frumoși

Cu doar câteva luni înainte ca Primăria Cluj-Napoca să anunţe intenția de a achiziționa aceste piese de schimb, instituția condusă de Emil Boc scotea la licitație, pe 8 februarie 2017, un contract referitor la achiziția unor servicii de reparații și întreținere a spațiilor de joacă și a dotărilor urbanistice de pe raza localității. Principalul criteriu de atribuire a fost prețul cel mai scăzut, iar la procedură au fost depuse două oferte, ambele considerate admisibile de către autoritatea contractantă. Câştigătoare a fost aceeași firmă Dupex SRL, din Sebeş, care a oferit un preț de 7.073.419,5 lei cu TVA inclus (1.607.595,3 euro), în condițiile în care Primăria Cluj-Napoca era dispusă să cheltuiască maximum 7.790.018,15 lei fără TVA pentru acest contract. Și nu este pentru prima dată când SC Dupex SRL se ocupă de locurile de joacă din Cluj-Napoca. Începând cu octombrie 2010, societatea sebeșeană a derulat o serie de contracte similare. Astfel, în 29 noiembrie 2010, Primăria Cluj-Napoca a atribuit acestei societăţi un contract în valoare de 1.078.739,9 lei cu TVA (269.685 euro), de asemenea pentru repararea și întreținerea aparatelor de joacă și a dotărilor urbanistice existente pe raza Municipiului Cluj-Napoca. Asta, după ce, în 7 octombrie 2010, aceeași firmă a încasat nu mai puțin de 45 de loturi ale unei lucrări complexe contractate de aceeași instituţie, în valoare totală de 6.667.778,7 lei cu TVA inclus. Este vorba de o parte a unui acord-cadru referitor la achiziția de echipamente de joacă, piese de schimb, aparate de fitness în aer liber și alte dotări urbanistice.

Contractele au explodat după ce Boc a revenit la Cluj

Seria afacerilor SC Dupex SRL Sebeș cu Primaria Cluj-Napoca a evoluat inclusiv după ce Emil Boc a părăsit Palatul Victoria, revenind în funcția de edil al urbei. Următorul contract atribuit de municipalitate firmei lui Ioan Dura a fost încheiat în 28 mai 2013, având ca obiect achiziția de servicii de reparare și întreținere a acestor aparate de joacă și de întreținere corporală, livrate de aceeași companie cu trei ani înainte. Valoarea acestui contract s-a ridicat la suma de 2.429.426,6 lei cu TVA, adică 539.872,6 euro.

Două luni mai târziu, respectiv în data de 9 iulie 2013, Primăria Cluj-Napoca încheie un nou contract cu SC Dupex SRL, în valoare de 1.809.160 de lei cu TVA (452.290 de euro), pentru furnizarea și montarea de pavele, dale și borduri din granule cauciucate pentru dotarea locurilor de joacă. Peste alte încă două luni, la data de 30 septembrie 2013, se încheie un nou contract între aceleași părți, în valoare de 526.752 de lei cu TVA (120.000 de euro), pentru furnizarea unui nou lot de bănci pentru municipalitate. În anii 2014 și 2015, SC Dupex SRL a primit de la Primăria Cluj-Napoca doar câte un singur contract. Primul, în valoare de 342.240 de lei cu TVA (76.053 euro), a avut ca obiect furnizarea unor alte echipamente de fitness în aer liber și a fost încheiat în data de 26 noiembrie 2014. Cel de-al doilea, parafat la 13 mai 2015, a avut ca obiect achiziția unor alte echipamente de joacă și a scos din bugetul Primăriei Cluj-Napoca suma de 2.006.134 lei fără TVA (455.939.5 euro).

Client fidel al contractelor Primăriei Cluj-Napoca, compania Dupex din Sebeș va încasa în urma acestei ultime afaceri 12,97 milioane de lei, din totalul de 14,1 milioane puse la dispoziție de administrația locală.

În cei opt ani de relație contractuală, societatea în cauză a derulat cu primăria lui Emil Boc contracte care vizează locurile de joacă și de agrement în valoare de două milioane de euro.

×