x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Prin hotărârea Executivului, RA-APPS îi înlocuiește casa pierdută la Sibiu cu una lângă Herăstrău. Guvernul i-a pregătit lui Iohannis locuința de după

Prin hotărârea Executivului, RA-APPS îi înlocuiește casa pierdută la Sibiu cu una lângă Herăstrău. Guvernul i-a pregătit lui Iohannis locuința de după

de Ion Alexandru    |    12 Sep 2018   •   08:36
Prin hotărârea Executivului, RA-APPS îi înlocuiește casa pierdută la Sibiu cu una lângă Herăstrău. Guvernul i-a pregătit lui Iohannis locuința de după

Cabinetul condus de Viorica Dăncilă a aprobat, săptămăna trecută, un act normativ prin care trei clădiri, cu terenurile aferente, aflate în proprietatea privată a statului și care urmau să fie scoase la vânzare, au fost reintroduse în proprietatea publică a statului și în administrarea Regiei Autonome – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A-A.P.P.S.), pentru a servi drept reședințe oficiale. Destinația acestor imobile urmează să fie stabilită, la cerere, pentru președintele României, primul ministru al Guvernului sau pentru președinții celor două Camere ale Parlamentului, dar și ca locuință oficială ce urmează să fie atribuită “persoanelor care au îndeplinit funcția de șef al statului”. Mai exact, una dintre aceste trei clădiri, toate amplasate în zona zero a Capitalei, lăngă Parcul Herăstrău, îi va fi atribuită lui Klaus Werner Iohannis, după ce acesta nu va mai fi președinte al României. Conform legii, foștii șefi de stat beneficiază, printre altele, cu titlu gratuit, de o reședință oficială, pe viață, după teriminarea mandatului sau mandatelor la Palatul Cotroceni. Cel mai potrivit, conform gusturilor imobiliare destul de greu de mulțumit ale actualului președinte, pare a fi un imobil din strada Cucu Sarastescu,  proprietate care a fost utilizată ca și reședință oficială  a ambasadorului Egiptului la București.

 

Este vorba despre Hotărârea de Guvern nr. 709, adoptată în data de 5 septembrie, privitoare la trecerea unor imobile, aflate în administarea Regiei Autonome - Administrarea Patrimonului Protocolului de Stat, din domeniul privat al statului în domeniul public al statului, în vederea atribuiri lor cu destinația de reședință oficială. Astfel, Cabinetul Dăncilă, prin semnătura primului-ministru, a Secretarului General al Guvernului, Ioana Andreea Lambru, și a ministrului finanțelor publice, Eugen Orlando Teodorivici, a aprobat trecerea a trei imobile din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a statului, imobilele urmând a fi înscrise în inventarul centralizat al bunurilor aflate în domeniul public al statului, aprobat prin HG nr. 1705.2006, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, aceste imobile vor fi înscrise în fondul locativ de protocol și bunuri mobile, aflate în domeniul public al statului și în administrarea Regiei Autonome – Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat

După transferul acestor construcții în domeniul public al statului, Executivul a aprobat atribuirea destinației de reședință oficială a imobilelor în cauză pentru persoanele prevăzute în cuprinsul articolului 2, litera “a”, din Ordonanța Guvernului nr. 19/2002, privind unele măsuri pentru constituirea și utilizarea fondului locativ de protocol și bunuri mobile din domeniul public al statului, aflate în administrarea R.A.-A.P.P.S., ordonanță aprobată cu modificări prin Legea nr. 640.2002, cu modificările și completările ulterioare.

Conform OUG 19.2002, Fondul locativ de protocol este destinat cu titlu de reședințe oficiale pentru Președintele României, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților, primul ministru, dar și persoanele care au avut calitatea de șef al statului. Mai mult, imobilele respective, spune Hotărârea Guvernului de săptămâna trecută, împreună cu dotările aferente, se pun la dispozișia beneficiarilor, de către Regia Autonomă - Administrarea Parimoniului Protocolului de Stat, pe întreaga durată a executării mandatului, iar cheltuielile aferente utilizării clădirilor și terenurilor, precum și a dotărilor aferente, vor fi suportate, conform articolului 3, din OG 19/2002, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, în cazul în care imobilele vor fi atribuite cu titlu de reședințe oficiale pentru președinții celor două Camere ale Parlamentului (Senatul și Camera Deputaților), primului ministru sau pentru președintele României, R.A.-A.P.P.S. va încheia cu instituțiile în care își desfășoară activitatea persoanele beneficiare contracte de închiriere și contracte de prestări servicii cu privire la cheltuielile de întreținere pentru energie, gaze, apă, canalizare, pentru amortizarea și uzura mijloacelor fixe și a obiectelor de inventar, a taxelor și impozitelor pe clădiri și terenuri. Aceste contracte operează permanent, indiferent dacă imobilele în cauză sunt sau nu utilizate, iar chiria legală și cheltuielile aferente utilizării reședințelor oficiale sunt suportate de către instituțiile în care își desfășoară activitatea persoanele beneficiare.

Actualul președinte își poate reface fondul imobiliar, A șasea casă, de la stat

Se poate observa că unul dintre beneficiarii prevăzuți în aceste acte normativ este persoana care își exercită, în prezent, mandatul de președinte al României. Cum, însă, Klaus Iohannis beneficiază deja de o reședință oficială, el nu mai poate ocupa, atâta timp cât este președinte, o a doua. În schimb, el poate beneficia de unul dintre aceste imobile după ce nu va mai fi președinte. În OG 19/2002, la care face trimitere HG-ul adoptat, săptămâna trecută, de către Cabinetul Dăncilă, se arată că cele trei imobile despre care se face vorbire sunt destinate inclusiv persoanelor prevăzute în Legea nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului.

Singura persoană care se încadrează, în prezent, la această categorie, este actualul președinte al Romăniei, Klaus Werner Iohannis, care, în cazul în care, în toamna anului viitor, nu va căștiga un al doilea mandat cu ocazia scrutinului electoral prezidențial, va fi nevoit să părăsească reședința oficială pe care o utilizează, împreună cu soția, în acest moment. În acest sens, Guvernul este obligat, conform Legii 406/2001, să-i pună la dispoziție, în cazul în care este solicitat expres acest lucru, o reședință oficială din fondul locativ de protocol al statului. În acest caz, locuința de protocol este atribuită cu titlu gratuit fostului președinte și familiei acestuia, numai pe durata de viață a titularului iar cheltuielile necesare sunt suportate de ordonatorii principali de credite, sumele cu această destinație fiind alocate, anual, prin legea bugetului de stat, potrivit instrucțiunilor emise în acest sens de către Ministerul Finanțelor Publice. Reamintim că fostul președinte, Traian Băsescu, a primit, în 2015, după ce și-a terminat mandatele de la Cotroceni, o astfel de locuință, în zona de nord a Capitalei, cu toate că are în proprietate personală o locuință în București. Mai mult, Băsescu mai beneficiază și de un spațiu cu destinație de birou.

Cele trei proprietăți nu mai sunt de vânzare

Despre ce imobile este vorba? Actul normativ precizează faptul că Hotărârea Guvernului nr. 60 din 2005, privind organizarea și funcționarea Regiei Autonome – Administrarea Patrmoniului Protocolului de Stat, cu modificările și completările ulterioare, se modifică, în sensul că, la Anexa 3, a listei bunurilor imobile aflate în domeniul public al statului și în administarea R.A.-A.P.P.S. se introduc trei noi numere. Numărul 55 indice 3 se referă la un imobil și garaj aplasat în strada Nicolae Starastescu Cucu, la nr. 6,  din Sectorul 1, cu un teren aferent în suprafață de 1.343 de metri pătrați. Numărul 55 indice 4 se referă la un imobil și garaj, cu teren aferent, amplasat în strada Emile Zola (fosta Eugen Lovinescu) nr. 2A, cu un teren aferent de 541 de metri pătrați. Numărul 55 indice 5 se referă a Apartamentul nr. 1, amplasat la parterul imobilului situat în strada Mareșal Constantin Prezan nr. 4, din Sectorul 1, cu un teren aferent de 289,81 metri pătrați.

În acest sens, imobilele au fost introduse în Anexa 4 a aceluiași act normativ, cu privire la lista imobilelor aflate în domeniul public al statului, aflate în administarea R.A.-A.P.P.S. Aceste trei imobile figurau la Anexa 3, cu privire la lista imobilelor din domeniul privat al statului, aflate în administrarea R.A.-A.P.P.S. și a imobilelor proprietate proprie în vederea vânzării, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 101/2011, care se abrogă.

Imobilul din Strada Starastescu, cel mai potrivit pentru actualul președinte

Cea mai spectaculoasă proprietate care va avea destinația de reședință oficială și care i se potrivește cel mai bine lui Klaus Iohannis, în situația în care va solicita, la finalul mandatului, o asemenea locuință, este imobilul cu garaj, din strada Starastescu nr. 6, din sectorul 1 al Capitalei. Acest imobil a fost utilizat ca locuință oficială de către ambasadorul Egiptului la Bucrești, și este compus dintr-o clădire dispusă pe subsol, parter, un etaj și o mansardă, cu o suprafață construită la sol de 386 de metri pătrați. Terenul are o suprafață de 1.343 de metri pătrați.

Construcția de aici are o valoare de inventar de 1.381.929,56 de lei, în timp ce terenul aferent are o valoare de inventar de 6.359.676,57 de lei.

Potrivit documentației oficiale, Regia Autonomă - Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat a făcut, deja, în această proprietate investiții în sumă de 42.810,71 de lei și mai are preconizate investiții în curs în valoare de 4.026.532,31 de lei. O sumă destul de consistentă.

Fostul apartament folosit de Băsescu, pe lista Guvernului

Al doilea imobil din lista celor trei se referă la Apartamentul cu numărul 1, de la parterul blocului de protocol din strada Constantin Prezan, nr. 4, Sectorul 1 București. Apartamentul în cazuă este compus din trei camere și dependințe, cu suprafața totală de 350,66 metri pătrați, suprafața utilă a locuinței fiind de 278,45 metri pătrați. La aceasta se adaugă și un teren aferent în suprafață de 289.81 merti pătrați.

Valoarea de inventar a apartamentului este evaluată la 679.847,59 de lei, în timp ce valoarea de inventar a terenului este de 716.887,29 de lei. Regia a efectuat aici, deja, investiții în valoare de 214.364,79 de lei, iar alte investiții aflate în curs sunt anunțate la 247.862,13 lei.

Apartamentul la care ne referim a fost utilizat de Traian Băsescu, pe vremea cănd a fost ministru al Transporturilor. Ulterior, aici s-a mutat Nicolae Văcăroiu, cănd a deținut funcția de președinte al Senatului.

Un al imobil de protocol, amplasat lăngă fostul sediu al PRM

Ultimul imobil din această listă este clădirea, cu garaj și cu terenul aferent situat în strada Emile Zola nr. 2A, lipită de fostul sediu al PRM, folosit, în acest moment, de afaceristul Claudiu Florică. La etaj, construcția are o suprafață de 116 metri pătrați, compusă dintr-un hol (29,97 mp), o boxă garderobă (2,36 mp), cameră depozit (5,48 mp), o sufragerie (21,18 mp), o cameră de serviciu (16,28 mp), două bă (de 4,56 mp, respectiv 0,92 mp), un duș (1,55 mp), o bucătărie (4,99 mp), dormitor (15,47 mp), dormitor (15,54 mp), la care se adaugă o terasă și o logie (6,41 mp).

La parter, în suprafață de 114,12 metri pătrați, se află un hol (5.96 mp), vestibul (5,36 mp), hol (15,05 mp), garderobă (1,86 mp), WC de serviciu (1,48 mp), cameră de serviciu (8,99 mp), living (32,90 mp), sufragerie (16,79 mp), oficiu (3,37 mp), bucătărie (9,02 mp), hol (3,50 mp), hol (1,24 mp), hol (1,17 mp), baie (3,72 mp), dormitor (7,01 mp) si alt dormitor (5,31 mp).

La subsol, pe o suprafață de 99,02 metri pătrați, se regăsesc: depozit (5,91 mp), central termică (13,65 mp), uscătorie (9,47 mp), depozit (4,82 mp), depozit (5,8 mp), coridor (4,89 mp), spălătorie (8,47 mp) depozit (11,47 mp), depozit (18,53 mp) și depozit 15,72 mp).

Terenul aferent acestei construcții este de 541 metri pătrați. Valoarea de inventar a clădirii se ridică la 416,817,30 de lei, a terenului este de 2.577.033,82 de lei, iar R.A.-A.P.P.S susține că are investiții în curs aici de 15.958,58 de lei.

Proprietățile au fost scoase din domeniul privat al statului și introduse în domeniul public al statului, prin Hotărâre de Guvern. Clădirile și terenurile urmează să fie folosite ca locuințe de protocol

Klaus Iohannis va beneficia, la cerere, de o locuință oficială de la stat, după ce nu va mai fi președinte. El va putea utiliza această proprietate pe întreaga durată a vieții, portivit legii

×
Subiecte în articol: reședința protocol Iohannis