x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Prinţul Paul dă cu tifla DNA: lovitură în plin proces penal

Prinţul Paul dă cu tifla DNA: lovitură în plin proces penal

de Ion Alexandru    |    21 Sep 2016   •   16:03
Prinţul Paul dă cu tifla DNA: lovitură în plin proces penal
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Manevre incredibile, de ultimă oră, au loc pe marginea afacerii penale referitoare la cele două retrocedări pentru care aşa-zisul prinţ Paul Phillipe al României şi afaceristul Remus Truică au fost trimişi în judecată. Societatea lui Paul Phillipe a obţinut într-o instanţă civilă recunoaşterea unui antecontract de vânzare-cumpărare prin care firma lui Remus Truică, Reciplia SRL, care a achiziţionat, în 2007, de la “prinţ” drepturile litigioase, s-ar fi obligat să-i revândă lui Paul 70 la sută din Pădurea de la Snagov şi 20 la sută din Ferma Regală Băneasa. Tribunalul Ilfov a admis, în luna aprilie, cererea lui Paul Phillipe, emiţând o hotărâre judecătorească ce va ţine loc de contract de vânzare-cumpărare pentru 24,64 hectare de pădure la Snagov. A refuzat, însă, să admită solicitarea privind recunoaşterea promisiunii de vânzare-cumpărare dintre firma lui Remus Truică şi cea a lui Paul Phillipe referitoare la o suprafaţă de 12,71 hectare de teren din Ferma Regală Băneasa. Mâine, Curtea de Apel Bucureşti urmează să se pronunţe în apelul formulat de “prinţ”, care doreşte să i se recunoască inclusiv dreptul de proprietate asupra terenurilor din Băneasa.

Operaţiunea are loc în condiţiile în care toate aceste suprafeţe de teren, ale căror tranzacţii au fost autentificate de Tribunalul Ilfov, se află sub sechestre penale instituite de Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul în care Remus Truică, Paul Phillipe al României şi alte persoane au fost trimise în judecată pentru obţinerea ilegală a retrocedărilor.

O victorie cât un act oficial

În februarie 2015, cu zece luni înainte ca lotul Truică-Paul Phillipe să fie reţinut de DNA, societatea “prinţului”, Lot Invest SRL, a acţionat în judecată firma Reciplia SRL, controlată de Remus Truică, solicitând Secţiei Civile a Tribunalului Ilfov să emită o hotărâre care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare, dar şi o cerere de ajutor public judiciar pentru achitarea taxei de timbru aferente acestui proces. Este vorba despre terenuri ce s-au aflat în posesia statului, pe care Paul Phillipe, cu ajutorul lui Remus Truică, le-a “recuperat”, nu înainte ca toate drepturile litigioase să fie transferate de către “prinţ” companiei Reciplia SRL.

Ei bine, în data de 20 aprilie 2016, după declanşarea anchetei DNA cu privire la aceste retrocedări, cu Remus Truică şi Paul Phillipe în arest la domiciliu, instanţa Tribunalului Ilfov a găsit de cuviinţă să recunoască tranzacţiile. Completul îndrituit să judece fondul cauzei a admis, în parte, cererea de chemare în judecată formulată de societatea Lot Invest SRL, controlată, în proporţie de 60%, de către Paul Phillipe, “constatând că între părţi s-a semnat antecontractul de vânzare-cumpărare, autentificat sub numărul 2.765 din data de 23 iunie 2011, la BNPA Costescu, Stroe şi Asociaţii, prin care SC Reciplia SRL, în calitate de promitent vânzător, şi SC Top Invest SRL, în calitate de promitent cumpărător, s-au obligat să vândă, respectiv să cumpere cota indiviză de 70,3% din terenul situat pe raza comunei Sagov, judeţul Ilfov”.

 

Terenurile recunoscute de tribunal, sub sechestru penal

 

Despre ce terenuri este vorba? Despre Pădurea Snagov, aflată sub ancheta penală a DNA şi pe care au fost instituite sechestre asigurătorii penale. Astfel, instanţa civilă a Tribunalului Ilfov recunoaşte, cu alte cuvinte, promisiunea de vânzare pe care SC Reciplia SRL, firma lui Remus Truică, a făcut-o către Lot Invest SRL, firma “prinţului” Paul Phillipe al României în legătură cu un teren în suprafaţă de 68.300 de metri pătraţi (identificat în tarlaua 5, parcela 96, înscris în Cartea Funciară sub numărul 7.138, având numărul cadastral 5.825), un alt teren în suprafaţă de 67.393 metri pătraţi (identificat în tarlaua 6, parcela 97, înscris în Cartea Funciară sub numărul 7.979, având numărul cadastral 5.827/4/2) şi un alt teren în suprafaţă de 110.682 metri pătraţi (identificat în tarlaua 5, parcela 96, înscris în Cartea Funciară sub numărul 7.449, având numărul cadastral 5.830/4).  “Prezenta hotărâre ţine loc de contract de vânzare-cumpărare”, notează magistratul Secţiei Civile a Tribunalului Ilfov.

Toate aceste terenuri aveau, la momentul în care instanţa a recunoscut tranzacţionarea lor, sarcini penale. Respectiv, DNA a instituit sechestru asigurător pe conturile Reciplia SRL deschise la BRD şi Cec Bank, în vederea confiscării până la concurenţa sumei de patru milioane de euro, dar şi pe cotele indivize de 1/1 din terenurile în suprafaţă de 67.393 metri păraţi, 110.682 metri pătraţi, respectiv de 68.300 metri pătraţi, aflate în proprietatea societăţii şi amplasate, în regim “extravilan – pădure”, în localitatea Snagov, judeţul Ilfov.

 

Contracte fictive de vânzare-cumpărare

 

În dosarul prin care atât Paul Phillipe, cât şi Remus Truică au fost trimişi în judecată, procurorii anticorupţie reţin faptul că “prinţul” i-a promis afaceristului o cotă parte cuprinsă între 50% şi 80% din valoarea bunurilor pe care le-a revendicat infracţional, ulterior transferându-le pe măsura obţinerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare, încheiate cu SC Reciplia SRL. În schimbul acestor tranzacţii fictive, Truică şi asociaţii său trebuiau să intervină pe lângă funcţionari publici implicaţi în procedurile de retrocedare, ca urmare a relaţiilor pe care le aveau în lumea politică, în justiţie, la cel mai înalt nivel, în presă şi la nivelul caselor de avocatură de top, astfel încât aceştia să determine, în mod nelegal, obţinerea pe nedrept a bunurilor revendicate de Paul Phillipe al României.

Ulterior, spun procurorii, Paul Phillipe, împreună cu Remus Truică, au ascuns natura ilicită a înţelegerii şi, în data de 1 noiembrie 2006, au încheiat un contract de cesiune cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de retrocedare. “În concret, acest contract, redactat de avocatul Robert Roşu, de la SCA Ţucă Zbîrcea şi Asociaţii, prevede că Paul Phillipe al României, în calitate de cedent, transmite/ cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care se află şi Ferma Regală Băneasa, nu un teren de 28,63 hectare, dar şi Pădurea Snagov, cu un teren forestier de aproximativ 30 de hectare). Reciplia SRL se obliga, prin acest contract, să plătească în anumite condiţii o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire”, se arată în rechizitoriu. “Ulterior, ca urmare a contractului de cesiune, Paul Phillipe al României a semnat alte înscrisuri, denumite contracte, prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei ilicite a unor bunuri ce urmau a fi retrocedate, între care şi acte adiţionale încheiate în 20 martie 2007, vizând 12 imobile, printre care şi Palatul Peleş, domeniul regal Balcic, imobile, terenuri agricole, forestiere şi clădiri amplasate în Sinaia şi Bucureşti, dar şi antecontracte privind promisiuni de vânzare-cumpărare”, susţin procurorii în actul acuzării.

 

Vrea şi recunoaşterea contractului privind Ferma Regală Băneasa

 

Tot în actul acuzării se afirmă faptul că, după dobândirea Pădurii Snagov şi a Fermei Regale Băneasa, acestea au fost transferate de Paul Phillipe al României, prin contracte de vânzare-cumpărare, către SC Reciplia SRL, la preţuri mult subevaluate, disimulându-se, astfel, natura ilicită a provenienţei. Reciplia SRL a vândut, mai departe, bunurile în cauză altor persoane, fără a încasa vreo sumă de bani.

Deşi hotărârea Tribunalului Ilfov, pronunţată în luna aprilie a acestui an, a recunoscut, în parte, pretenţiile firmei lui Paul Phillipe, “prinţul” nu este deloc mulţumit, pentru că nu a obţinut şi recunoaşterea pretinsei tranzacţii de întoarcere a unei părţi din Ferma Regală Băneasa. În cererea de chemare în judecată formulată de Lot Invest SRL s-a mai solicitat şi emiterea unei hotărâri care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare pentru o cotă indiviză de 20% din terenul situat în strada Gheorghe Ionescu Siseşti, din Municipiul Bucureşti, în suprafaţă de 127.138 metri pătraţi, înscris în cartea funciară sub numărul 91.087, având numărul cadastral 26.041/2/2. Această solicitare a fost respinsă de Tribunalul Ilfov, ca neîntemeiată.

De altfel, prin ordonanţa DNA, şi acest bun imobil aflat în proprietatea Reciplia SRL a fost pus sub sechestru penal. Paul Phillipe a atacat cu apel decizia instanţei de fond, procesul urmând să fie soluţionat în cursul zilei de joi, la Secţia a V-a Civilă a Curţii de Apel Bucureşti.

 

Cum a pus mâna pe Pădurea Snagov


Potrivit rechizitoriului, ca urmare a înțelegerii avute cu Paul Phillipe, Nela Păvăloiu i-a promis acestuia că, prin influența avută la nivelul funcționarilor publici cu atribuții în retrocedarea Pădurii Snagov, îi poate determina să acționeze conform intereselor acestuia. Astfel, aceasta a făcut demersuri la Primăria Snagov și la Instituția Prefectului Ilfov, a redactat cereri, memorii, a pus la dispoziția funcționarilor publici înscrisuri și, prin intermediul primarului Mușat Apostol, cu care are o relație apropiată, beneficiind de sprijinul unor persoane din conducerea unor partide politice, și-a exercitat influența asupra funcționarilor publici din cadrul comisiei locale Snagov și comisiei județene de fond funciar Ilfov, determinându-i să valideze retrocedarea către inculpatul Al României Paul a suprafeței de 46,78 ha teren forestier, deși acesta nu a depus cerere în mod valabil, nu a făcut dovada titlului lui Carol al II-lea sau drepturilor sale succesorale după acesta. În schimb, Nela Păvăloiu urma să primească 30% din valoarea bunului ce urma a fi retrocedat.


Concret, în perioada septembrie-noiembrie 2005, la Primăria Snagov s-a înregistrat o cerere și o revenire prin care Paul Phillipe solicita restituirea a 47 ha pădure, teren situat în localitatea Snagov. La data de 9 martie 2006, s-a întocmit procesul-verbal al comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din cadrul Primăriei Snagov, care a constatat că “prinţul” îndeplinește condițiile pentru restabilirea dreptului de proprietate pentru 46,78 hectare de teren.

 

Acelaşi tip de vânzare către un alt “sprijinitor”

 

În realitate nu a avut loc o ședință a comisiei, ci la insistențele secretarului localității, Dima Niculae, un funcționar a semnat anexa 37, care a fost înaintată apoi comisiei județene pentru validare pentru 46,78 hectare de pădure. Atât procesul-verbal, cât și anexa 37 au fost semnate de primarul Mușat Apostol și de secretarul Dima Niculae și înainte spre validare comisiei județene constituite la nivelul Instituției Prefectului Ilfov. “La dosarul de restituire nu au fost depuse înscrisuri din care să rezulte că inculpatul Al României Paul Phillipe este persoană îndreptățită, că antecesorul său a deținut un titlu pe acel teren, suprafața de teren și faptul că deținea pădurea la momentul exproprierii”. După emiterea hotărârii de validare, s-a acționat apoi pentru punerea efectivă în posesie. În acest sens, demersuri au fost făcute cu sprijinul primarului Mușat Apostol, dar și de Remus Truică, care a apelat la persoane din cadrul Direcției Silvice Ilfov, singura instituție care putea dispune punerea în posesie. Ulterior, la datele de 26.06.2007 și 15.08.2007, inculpatul Al României Paul Phillipe a fost pus în posesie cu suprafața totală de 46,78 hectare de pădure în localitatea Snagov. Din suprafața retrocedată, inculpata Păvăloiu Nela a primit o parte de 78.792 metri pătraţi. Urmărind să ascundă proveniența ilicită a terenului primit la Snagov (dobândit prin infracțiuni de corupție menționate mai sus), pentru care în anul 2008 a încheiat contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL în numele societății sale, Ilko Star SRL (contractul de vânzare-cumpărare nr. 7/08.01.2008 și contractul de vânzare-cumpărare nr. 266/21.02.2008), Păvăloiu Nela a transferat întreaga suprafață de teren, de 78.792 metri pătraţi, pe numele unei societăți comerciale, Mercure Commerce International SRL, înființată în 28.09.2015, ca aport la capital. Respectiva societate este controlată în fapt de inculpată, fiind deținută și administrată de fiica sa”, se mai arată în rechizitoriu.

 

Tranzacţia autentificată de Tribunalul Ilfov în favoarea “prinţului” Paul vizează 24,6 hectare din Pădurea Snagov aflate sub sechestru penal instituit de Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru recuperarea unui prejudiciu de patru milioane de euro.

 

Judecătorul Secţiei Civile care a ponunţat hotărârea a redus, în octombrie anul trecut, taxa de timbru pe care firma Lot Invest, controlată de Paul Lambrino, trebuia să o achite, de la 107.591,41 lei, la 60.000 de lei.

×
Subiecte în articol: printul paul dna proces penal tifla