x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Privatizarea, o problemă instituţională în România

Privatizarea, o problemă instituţională în România

de Adrian Mogos    |    02 Apr 2011   •   23:55
Privatizarea, o problemă instituţională în România

O telegramă neclasificată, dar cu menţiunea de a nu fi folosită cu excepţia oficialilor guvernului american, din 19 mai 2005 face o scurtă trecere în revistă a disputelor legate de privatizările din industria românească.

Abordarea pe bucăţi a privătizării din România a dus la nemulţumiri din partea unui număr de investitori străini, îngrijoraţi de procedurile de privatizare inechitabile şi dubioase. Prezentul guvern este la curent cu impactul nociv al disputelor legate de investiţii asupra imaginii României.

Noble Ventures (SUA) a achiziţionat un combinat siderurgic la Reşiţa, România. Noble Venture susţine că apoi guvernul României ilegal a reintrat în posesia acţiunilor companiei. Oficialii din Guvernul României au pretins că din cauza faptului că Noble Venture nu a reuşit să îndeplinească condiţiile din contractul de privatizare, guvenrul avea dreptul să confişte legal acţiunile Noble Venture. Reclamantul a înaintat o cerere de daune materiale de 350 de milioane de dolari la ICSID – Curtea Internaţională de Arbitraj din Washington care ţine de Banca Mondială. În 2003, guvernul a vândul compania unui alt investitor. ( n.r. -  noii investitori sunt oligarhi ruşi)

New Century Holdings (SUA) a achiziţionat 11,66% din acţiunile Constanţa Oil Terminal. În 2001, guvernul României a transferat anumite active ale Oil Terminal în proprietatea statului. Patronii nu au fost compensaţi după acest transfer. Activele expropriate valorau mai mult de 20 de milioane de dolari şi constituiau aproape 80% din capacitatea companiei de a transporta petrol. După expropriere, Oil Terminal a fost forţat să intre într-un contract de concesiune cu guvernul pentru a folosi activele pe care le deţinuse anterior. Bursa de la Bucureşti a suspendat tranzacţionarea acţiunilor Oil Terminal, iar acţiunile au scăzut cu 50%. În 2003, New Century Building a dat statul român în judecată la CEDO.  Ambele părţi au precizat că preferă să cadă la înţelegere decât să ajungă în instanţă.

Cross Lander (SUA). În 2004, compania a cumpărat o uzină de fabricare a maşinilor off-road (n.r. – ARO). Guvernul României a eliberat compania de datorii la buget şi a fost de acord cu contractul de privatizare. Din cauză că datoriile non bugetare au rămas nerezolvate faţă de companiile energetice de stat, firma a intrat în reorganizare judiciară, conform legii insolvenţei. Cross Lander caută o soluţie amiabilă pentru această chestiune, dar se gândeşte şi la posibilitatea de a reclama cazul la Curtea Internaţională de Arbitraj pentru o anumită sumă ce urmează a fi stabilită dacă nu reuşeşte să rezolve problema.


S&T Oil Equipment and Machinery (SUA) a cumpărat pachetul majoritar al unui producător de explozibili şi fertilizatori în noiembrie 2003. (n.r. –Nitramonia Făgăraş) Contractul a avut o precondiţie ca S&T Oil Equipment să achite datoriile companiei către furnizorii de energie. Guvernul a pretins că a primit documentul scris de la S&T legat de precondiţii. În 2005, din cauza datoriilor trecute de termen, compania aintrat în reorganizare judiciară conform legii insolvenţei, iar guvernul a reziliat contractul şi a confiscat acţiunile S&T, pretinzând că S&T a încheiat contractul. Firma a anunţat că intenţionează să facă o petiţie la Curtea de Arbitraj Internaţional a Băncii Mondiale.

Gavazzi Steel (Italia) a achiziţionat în 1999 un combinat siderurgic (n.r. – de la Oţelul Roşu). Compania făcea obiectul unei reorganizări conform legii insolvenţei, se pare că din cauza guvernului care nu a reuşit să reeşaloneze datoriile, aşa cum au fost prevăzute în contractul iniţial de privatizare. În 2004, guvernul a reziliat contractul de privatizare şi a confiscat acţiunile Gavazzi Steel. În 2005, Guvernul a vândul conbinatul siderurgic unei companii ruseşti. Gavazzi a anunţat că va reclama cazul la Curtea Internaţională de Arbitraj.

Jucători economici echeie din actualul guvern al României sunt pe deplin conştienţi că decizia iminentă a Curţii de Arbitraj în cazul Noble Venture are potenţialul de a dăuna reputaţiei guvernului şi a ratingului. În ciuda unor potenşiale consecinţe, guvernul  încă nu a creat un plan sau o strategie pentru a rezolva aceste chestiuni de a se rezolva imediat în chestiuni politice şi economice, dar şi legat de provocările ce rezultă din viitoarea aderare la UE.

×
Subiecte în articol: wikileaks romania