x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Procurorul “10 august” a pus gând rău și Guvernului Orban

Procurorul “10 august” a pus gând rău și Guvernului Orban

de Ion Alexandru    |    08 Apr 2020   •   10:56
Procurorul “10 august” a pus gând rău și Guvernului Orban

Suspecta achiziție de măști FPP2 și FPP3, atribuită de Oficiul Național al Achizițiilor Centralizate (ONAC), constituie obiectul unei lucrări penale deschise de celebrul deja Bogdan Pîrlog, de la Parchetul Militar București, cel care a anchetat, inițial, și “evenimentele” din 10 august 2018, din Piața Victoriei. Acesta s-a sesizat din oficiu, în data de 27 martie 2020, în legătură cu atribuirea contractului către societatea Romwine & Cofee SRL Giurgiu, companie înființată anul trecut și care are ca obiect de activitate declarat la Registrul Comerțului “comerțul cu produse din tutun și băuturi”.

 

După ce s-a sesizat și a întocmit lucrarea, Bogdan Pîrlog a întocmit o ordonanță de declinare în favoarea Direcției Naționale Anticorupție, precizează surse judiciare. Conform acestei ordonanțe, SC Romwine & Cofee SRL, înființată în urmă cu un an, care are ca principal obiect de activitate comerțul cu produse alimentare, băuturi și produse din tutun, efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe, “existând indicii că funcționari publici au îndeplinit un act defectuos, utilizând o societate fără activitate reală, pentru ridicarea artificială a prețului de achiziție pentru măști de protecție, cauzând, prin aceasta, o pagubă bugetului de stat de peste un milion de euro”.

“Jurnalul” a dezvăluit, luna trecută, că, în cadrul procedurii de achiziție directă inițiată, în 11 martie, de Oficiul Național al Achizițiilor Centralizate, structură aflată în subordinea Ministerului Finanțelor Publice, printre companiile cu care au fost încheiate contracte se numără și SC Romwine & Cofee SRL Giurgiu, aceasta urmând să livreze statului român 1.750.000 de măști chirurgicale de protecție FFP2 și FPP3, la un preț de 26 de lei, respectiv de 38 de lei bucata. Asta, în condițiile în care CN Unifarm, dar și mai multe unități spitalicești au cumpărat aceleași produse la prețuri mult mai mici. SC Romwine & Cofee SRL Giurgiu, patronată de o anume Maria Cristian, din satul Uzunu, comuna Călugăreni, urma să încaseze peste 56 de milioane de lei.

Maria Cristian ar fi, de fapt, o bucătăreasă, angajată a Hanului Călugărenilor, iar SC Romwine & Cofee SRL Giurgiu ar fi, de fapt, un distribuitor al grupului Sanimed International Impex, patronat de omul de afaceri Cătălin Hideg.

×
Subiecte în articol: Bogdan Pîrlog