x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Procurorul care a arestat-o pe graţiata lui Băsescu, pedepsit

Procurorul care a arestat-o pe graţiata lui Băsescu, pedepsit

de Dan Constantin    |    Petru Zoltan    |    02 Apr 2014   •   19:48
Procurorul care a arestat-o pe graţiata lui Băsescu, pedepsit
Sursa foto: GRIGORE POPESCU/Agerpres

Graţierile “uitate” de Traian Băsescu se transformă într-un scandal cu rădăcini în afacerile imobiliare ale mafiei retrocedărilor. De multe ori numele primarului Traian Băsescu a fost invocat în legătură cu dosare suspecte de retrocedare şi de “împroprietăriri” pe baza unor acte dubioase. Ele nu au fost însă niciodată cercetate de instituţiile statului. Iată însă că lui Traian Băsescu îi ies “scheleţii”din dulap şi “amintirile ne dor”, vorba cântecului. Preşedintele a vrut să scape cu o minciună de subiectul graţierii lui Becali, spunând că nu a acordat în al doilea mandat nimănui o asemenea clemenţă. A ieşit însă la iveală că preşedintele a graţiat-o pe Nicoleta Constantin Mărăcine, o avocată care a “lucrat” cu spor pentru mafia imobiliară. Băsescu a graţiat-o chiar de două ori! Primăria Capitalei condusă de Băsescu nu s-a constituit parte civilă în procesul împotriva escrocilor din dosarul în care “graţiata”, o judecătoare şi o notăriţă au pus mâna pe o vilă din Strada Pictor Rosenthal din Bucureşti.
Mai mult, după ani, George Bălan, procurorul general de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care a avizat în perioada 2000-2005 mai multe rechizitorii care trimiteau înspre instanţă câteva figuri celebre ale mafiei retrocedărilor, a fost înlăturat din CSM în urma unei acţiuni DNA. Mulţi cred că este “răsplata” primită din partea mafiei care găsea clemenţă la Cotroceni.

Într-un rechizitoriu avizat de George Bălan, procuroul de caz Cătălin Popescu arată:
“Este de notorietate constituirea şi funcţionarea, în perioada anilor 1998-2000, a unor structuri organizate pentru revendicarea şi dobândirea în baza unor înscrisuri oficiale sau sub semnătură privată falsă, mărturii mincinoase şi substituiri de persoane a unor imobile (terenuri şi construcţii) amplasate în zonele de interes ale municipiului Bucureşti.
Această activitate infracţională a avut un impact public deosebit, formând obiectul mai multor campanii de demascare prin mijloacele mass-media a reţelelor de falsificatori de documente având ca scop dobândiri ilegale de imobile.
Cercetările efectuate ca urmare a acestor semnale din presă sau a sesizării din oficiu a organelor de urmărire penală au condus la constatarea circumstanţei că aceste structuri infracţionale erau alcătuite dintr-un număr apreciabil de persoane, având roluri precise şi prestabilite”.

Prin rechizitoriul 690/P/2001 din data de 05.06.2002, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti dispune trimiterea în judecată a inculpaţilor Stoican Georgeta, Mărăcine Nicoleta şi Constantin Petrică Bogdan. Prin rechizitoriul 1006/P/2001, din data de 20.09.2002, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti dispunea trimiterea în judecată a inculpatului Stan Costel, iar prin rechizitoriul din dosarul 354/P/2000 din data de 13.06.2002, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică erau trimişi în judecată inculpaţii Stoican Georgeta, Constantin Alexandru, Lilea Cristinel, Drăgan Silviu Laurenţiu, Vlasov Serghei, Bundă Gabriela, Ghelbănoiu Mare Daniela, Nicolescu Ioan etc.

George Bălan, procurorul general al Curţii de Apel Bucureşti, a devenit ţinta DNA într-o operaţiune cu multe semne de întrebare privind probele. Bălan a fost înlocuit din funcţie după 2005, iar în mandatul ministerial al Monicăi Macovei a avut numeroase ciocniri cu aceasta.
Motive suficiente să credem că Bălan a fost vânat la ordin atât de mafia imobiliară, cât şi de sprijinitorii din mediul politic al uriaşei afaceri a retrocedărilor frauduloase.
___________________


Judecătoarea Georgeta Stoican a fost condamnata la o pedeapsă de un an şi şase luni
Realizatorul emisiunii “Sinteza Zilei”, Mihai Gâdea, a dezvăluit luni, 31 martie 2014, cazul avocatei Nicoleta Constantin, condamnată în două dosare penale pentru infracţiuni ce ţin de mafia imobiliară – cumulând pedepse de 5 ani şi 2 luni de închisoare – care a fost graţiată tot de două ori de preşedintele Băsescu.

Graţiere cu repetiţie
Astfel, în data de 26 mai 2009, Traian Băsescu a emis Decretul nr. 867, privind graţierea individuală a Nicoletei Constantin, fostă Mărăcine, care avea de executat o pedeapsă de cinci ani şi două luni pentru fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, sentinţă rămasă definitivă printr-o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Din acest decret rezultă clar că persoana condamnată nu a executat închisoarea pentru că, dacă ar fi făcut-o, aproape că şi-ar fi ispăşit pedeapsa sau ar fi fost de mult eliberată condiţionat, precizează publicaţia online avocatura.com.
Graţierea a fost acordată, aşadar, cu puţin timp înaintea alegerilor europarlamentare din 2009. Şocant este faptul că în luna decembrie a aceluiaşi an imediat după ce a fost reales în funcţia de preşedinte al României, Traian Băsescu a găsit de cuviinţă să o graţieze încă o dată pe fosta avocată.
Al doilea decret de graţiere care avea numărul 1890 şi a fost emis în 22 decembrie 2009, care privea un rest de pedeapsă de un an de închisoare rămas neexecutat.
Băsescu declara atunci că a graţiat-o pe fosta avocată din motive umanitare, pentru că avea mulţi copii mici şi că oricum “nu prea a stat încarcerată, pentru că a tot făcut cereri pe la instanţe să îi fie întreruptă pedeapsa”.

Cu ce se ocupa avocata
În anul 2003, magistratul Georgeta Stoican, de la Judecătoria Sectorului 1, avocata Nicoleta Mărăcine (divorţată, între timp, reluându-şi numele de fată Constantin) şi Liliana Tica au fost condamnate la închisoare. Stoican a primit un an şi şase luni pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, avocata Nicoleta Mărăcine a primit iniţial un an şi patru luni pentru fals material în încrisuri oficiale şi uz de fals, iar grefiera Liliana Tica a fost condamnată cu suspendare.
Cele trei fuseseră trimise în judecată în anul 2002 de Parchetul Curţii de Apel Bucureşti pentru restituirea frauduloasă a unui imobil naţionalizat. Avocata Mărăcine a fost judecată în lipsă, pentru că era de negăsit.
Prin hotărârea pronunţată în dosarul 3119/1998 al Judecatoriei Sectorului 1 Bucureşti, încălcând reguli de procedură şi bazându-se pe probe despre care cunoştea că sunt false, judecătorul Georgeta Stoian a restituit fraudulos un imobil din strada Pictor Rosenthal, cauzând astfel o pagubă de peste 1,5 miliarde lei vechi Primăriei Bucureşti.
Dar, curios, primăria condusă de Băsescu Traian a “uitat” să se constituie parte civilă în proces.
În dimineaţa zilei de 11 iunie 2003, poliţiştii au organizat o acţiune pentru reţinerea avocatei Nicoleta Mărăcine, pe numele cărei exista un mandat de arestare preventivă. Aceasta a fost găsită într-o locuinţă din Sectorul 6, unde locuia împreună cu mai mulţi membri ai familiei sale. La vederea poliţiei, familia urmărită a opus rezistenţă prin blocarea porţii de acces în curtea imobilului, agresarea verbală şi fizică a membrilor echipajului de poliţie şi împiedicarea punerii în mişcare a autoturismului în care se afla Mărăcine Nicoleta, se specifică într-un comunicat al Poliţiei Capitalei.

Jocul graţierilor
Într-o declaraţie făcută pe 11 martie 2014 la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu, omiţând gestul pe care l-a făcut în favoarea avocatei Nicoleta Constantin, a afirmat că toate graţierile pe care le-a acordat datează din primul său mandat. Pentru a întări afirmaţia, preşedintele a subliniat că în cel de-al doilea mandat nu exista nici măcar o graţiere pe motive umanitare: “Eu am un aviz negativ cu privire la graţierea domnului Becali de la ministrul Justiţiei, aviz care este facultativ, dar vă rog să plecaţi de la următoarea realitate: nu am făcut multe graţieri în primul meu mandat. Dacă veţi urmări, toate graţierile sunt în primul mandat. În al doilea mandat, nu există nicio graţiere, nici măcar pe motive umanitare. (...) Preşedintele poate să facă foarte mult rău, prin atribuţiunile
lui, justiţiei; prin abuzul de graţieri, prin neînţelegerea efectelor sociale ale unor hotărâri ale judecătorilor şi, de aceea, am fost extrem de reţinut şi în primul mandat, iar în al doilea mandat am eliminat, din activitatea mea, funcţia graţierii”.


×