x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Procurorul haștagist Popescu, de la Caracal, rămâne suspendat din magistratură

Procurorul haștagist Popescu, de la Caracal, rămâne suspendat din magistratură

de Ion Alexandru    |    24 Sep 2019   •   10:50
Procurorul haștagist Popescu, de la Caracal, rămâne suspendat din magistratură

Cristian Ovidiu Popescu, procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal care a așteptat până la ora 6.00 dimineața pentru a pătrunde pe proprietatea lui Gheorghe Dincă, a pierdut procesul cu Inspecția Judiciară și cu Consiliul Superior al Magistraturii. Anchetat penal pentru abuz în serviciu, Popescu rămâne cu sancțiunea suspendării din magistratură, în urma deciziei luate, ieri după-amiază, de către Completul de 5 judecători în materie civilă de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorii nu s-au lăsat impresionați de încercările procurorului de a da vina pe polițiști că nu au intrat în curtea suspectului și i-au respins cererea, ca nefondată. Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei Măceșanu, îl acuză pe Popescu de acțiune criminală și de tupeu, când a aflat ce afirmații a făcut acesta în fața instanței de judecată.

 

Procurorul suspendat a aruncat, ieri, toată vina pentru lipsa de acțiune, în noaptea de 25 spre 26 iulie 2019, pe organele de poliție pentru faptul că nu au pătruns în curtea lui Gheorghe Dincă. „În noaptea respectivă, noi am avut mandatele de percheziție la ora 4.04, iar aprecierea flagrantului s-a făcut pe baza celor raportate de polițiștii care au mers la fața locului. Ei spuneau că acolo arată ca și cum nu ar locui nimeni. Am stabilit, de comun acord, împreună cu primul procuror al Parchetului Judecătoriei Caracal, dar și cu un procuror DIICOT, și cu polițiștii, că riscul era să intrăm la ora 3.00 și probele ridicate să nu mai poată fi folosite în instanță, pentru că nu erau ridicate în mod legal”, a susținut Cristian Ovidiu Popescu în fața magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Acesta a mai adăugat: „Consecințele se pot vedea acum, probele care stau la baza incriminării lui Gheorghe Dincă sunt cele ridicate la percheziția făcută de mine”.

 

Se autocataloghează ca fiind eroul anchetei

Cu mult tupeu, Cristian Ovidiu Popescu aruncă întreaga responsabilitate a eșecului operațiunii de salvare a Alexandrei Măceșanu în spinarea echipajelor de poliție care au supravegheat, la ordinul conducerii IPJ Olt, locuința lui Gheorghe Dincă. „Decizia a fost luată de organele de poliție, o decizie care privea exact activitatea de salvare a victimei, pentru asta nu aveau nevoie de autorizația mea. Chiar poliția a cerut mandat de percheziție, după ce a observat că nu este niciun fel de activitate la locația cu pricina”, mai spune procurorul.

Aceste afirmații, greu de digerat, au fost făcute ieri, la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde Cristian Ovidiu Popescu a solicitat magistraților anularea Hotărârii Secției pentru Procurori de la CSM prin care a fost decisă suspendarea sa din magistratură. Depoziția a fost necredibilă și pentru Complet, care a respins contestația ca nefondată, hotărârea instanței fiind una definitivă.

 

Cumpănașu îl acuză pe procuror de inacțiune criminală

Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei Măceșanu, victima lui Gheorghe Dincă, pe care autoritățile aflate în noaptea respectivă în subordinea și coordonarea directă a lui Cristian Ovidiu Popescu nu au salvat-o, a catalogat, în exclusivitate pentru „Jurnalul”, declarațiile procurorului ca fiind inadmisibile. „Este cea mai clară dovadă de tupeu. Un procuror cu un tupeu unic. Acțiunile pe care le-a întreprins, mai exact pe care nu le-a întreprins, sunt criminale. Cum poate să mintă că polițiștii nu i-au cerut să intre în curtea lui Dincă, din moment ce avem decarații publice ale polițiștilor și un raport oficial în care se arată că poliția i-a cerut imperativ să intre, iar procurorul nu i-a lăsat?! Cât tupeu să ai să spui că datorită percheziției efectuate de tine sunt acum probe care să-l incrimineze pe Dincă”, a răbufnit Cumpănașu. Acesta se mai întreabă, de asemenea, de unde știa procurorul Cristian Ovidiu Popescu, înainte ca Gheorghe Dincă să recunoască faptul că a ucis-o pe Alexandra, că aceasta a fost omorâtă încă de la ora 2.00.

 

Inspecția Judiciară: I-a ascuns judecătorului faptul că Alexandra are viața pusă în primejdie

Reamintim faptul că, la mai puțin de o săptămână de la tragedia de la Caracal, Inspecția Judiciară a solicitat suspendarea din magistratură a lui Cristian Ovidiu Popescu, pentru faptul că, „sesizat fiind despre infracțiunea de lipsire de libertate a unei minore și având, ca atare, obligația de a lua toate măsurile pentru încetarea acestei stări, nu a consimțit la pătunderea anterior orei 6.00 a zilei de 26 iulie 2019 în imobilul suspectului, unde se presupunea că se află victima, ignorând prevederile articolului 27, alineat 2, litera b) din Constituția României, raportat la articolul 20, alineat 2 din Codul Penal”.

Ulterior, Inspecția Judiciară l-a audiat pe judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Olt, care, solicitat fiind de către Cristian Ovidiu Popescu să emită mandatele de percheziție domiciliară, a precizat că nu i-a fost adusă la cunoștință starea de pericol iminent în care se afla minora Alexandra Măceșanu, adăugând că, dacă i-ar fi fost aduse la cunoștință aceste informații, i-ar fi spus procurorului că n-are nevoie de niciun mandat ca să dispună polițiștilor să intre și să-i salveze imediat viața.

De altfel, Popescu mai face obiectul unei cercetări disciplinare a Inspecției Judiciare pentru modul în care a înțeles să comunice, pe un grup privat de WhatsApp, date secrete din dosarul de urmărire penală, despre actele procesuale și procedurale efectuate în cauză, toate aceste informații făcând, ulterior, obiectul unui comunicat de presă remis de către un ONG înființat de procuroarea DNA Carmen Lăncrănjan. Conform raportului Inspecției Judiciare, datele furnizate erau nu doar confidențiale, ci și, în bună măsură, mincinoase. Toate aceste acțiuni i-au adus lui Cristian Ovidiu Popescu nu doar calitatea de suspendat din magistratură, dar și cea de inculpat penal pentru abuz în serviciu, împotriva sa Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție începând, luna aceasta, urmărirea penală.

 

„Este cea mai clară dovadă de tupeu. Un procuror cu un tupeu unic. Acțiunile pe care le-a întreprins, mai exact pe care nu le-a întreprins, sunt criminale” – Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei Măceșanu

 

 

×
Subiecte în articol: Cristian Ovidiu Popescu