x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Prost să fii, noroc că eşti!

Prost să fii, noroc că eşti!

de Mara Raducanu    |    Carmen Dragomir    |    26 Ian 2011   •   20:19
Prost să fii, noroc că eşti!
Sursa foto: /Thinkstock

148397-thinkstock95056152.jpgO pensionară din Ploieşti deţinea un milion de euro. Lucru greu, prea greu de crezut de poliţişti, care s-au uitat la ea chio­râş. Doamna de 60 de ani a adus însă hâr­tii doveditoare. Până să-i de­po­ziteze într-o casă goală, îi plimba într-un geamantan vechi: la piaţă, la rude. Doi hoţi au dat lovitura. Găinari spărgători de case. I-a lo­vit norocul în cap. Unul nu ştie să nu­mere cât de tare, pentru că e semi­anal­­fabet. El numără în cărămizi, du­pă principiul "grămada asta ţie, gră­ma­da asta mie. Norocul nu l-a ţinut mult. Altul l-a bătut şi i-a luat banii, l-a mai prins şi Poliţia şi-l paşte pâr­naia. Celălalt, norocos până la capăt, e bun dus în Italia, cu bani cu tot.

Să fii hoţ în România nu presupune prea multe complicaţii. E simplu şi, în ultima perioadă – pe fondul vremurilor de restrişte pe care le trăim –, a devenit sportul preferat al românilor. Căci, vorba proverbului "cine fură azi un ou mâine fură un bou", iar poimâine un milion... de euro, am adăuga noi. Nu îţi trebuie un CV beton şi nici recomandări. Ai nevoie doar de câteva "ponturi" bune ca să ajungi la locul potrivit. Există totuşi o singură problemă. Să fii un hoţ bun a început să devină o raritate! Exemplu concret: cazul mili­o­nului de euro furat dintr-o casă nelocuită din Ploieşti.

Povestea milionului începe cu a fost odată ca niciodată...
16 ianuarie 2011. Un furt care ar putea concura jaful secolului a fost reclamat la Poliţia din Ploieşti. Potri­vit primelor informaţii, mai mulţi hoţi au dat lovitura, spărgând o casă din Bariera Bucureşti, de unde au furat un milion de euro. Şeful IJP Prahova, chestorul Sorin Oprea, confirmă pentru Jurnalul Naţional informaţia, precizând că o femeie în jurul vârstei de 60 de ani s-a prezentat la Poliţie şi a sesizat dispariţia unei sume foarte mari de bani dintr-o casă nelocuită. Primele date: Aceasta este pensio­na­ră şi are în jur de 60 de ani. Banii proveneau dintr-un cont bancar pe care femeia l-a lichidat în 2008, de teamă ca băncile să nu intre în faliment. În urma unor tranzacţii cu terenuri pe care le deţinea, aceasta a obţinut în jurul a două milioane de euro, sumă din care a cheltuit între timp jumătate. Milionul de euro rămas a fost pus într-un geamantan şi târât iniţial prin toate locurile pe unde femeia avea treabă: la piaţă, în vizite, la plimbare. Ulterior, s-a gândit să ascundă geamantanul sub scara interioară a unui imobil nelocuit pe care-l deţinea. "Este foarte ciudat, vrem să vedem de ce a ţinut atât timp o sumă de bani imensă în modul acesta şi mai ales, dacă au existat banii, cum au dispărut. În momentul acesta sunt foarte multe neclarităţi", preciza, imediat după depunerea reclamaţiei, chestorul Sorin Oprea.

Se formează o echipă operativă, care efectuează cercetarea la faţa locului. Nu se poate elucida deocamdată dacă banii au existat, cum au fost ţinuţi şi modul de operare folosit de potenţialii suspecţi. Ulterior, în echipa de cercetare au fost angrenaţi specialişti din cadrul formaţiunilor de investigaţii criminale, criminalistică, investigarea fraudelor, ordine publică, apelându-se şi la structurile informative din zonă.

20 ianuarie 2011. După trei zile de la reclamaţia făcută de persoana păgubită, furtul sumei exorbitante ajunge la urechile presei. Şeful Poliţiei prahovene recunoaşte că a fost creat un cerc de suspecţi şi că s-au făcut deja câteva descinderi în mai multe locaţii. Nu este încă stabilit dacă suma declarată furată a existat în întregime.

21-22 ianuarie 2011. Oamenii legii continuă descinderile atât în Ploieşti, cât şi în Comuna Valea Călugărească – sat Rachieri, după ce obţinuseră indicii că în aceste localităţi s-ar ascunde principalii suspecţi. Poliţiştii prahoveni dau în consemn la frontieră mai mulţi suspecţi identificaţi drept complici.


23 ianuarie 2011. O zi bogată în evenimente pentru poliţiştii prahoveni. Surse din Poliţie afirmă că, după informaţiile deţinute până la acea oră, indiciile arată că autorii furtului ar fi doi copii de etnie romă, care au acţionat la pont. Oficial, este recunoscută doar identificarea autorilor. În aceeaşi zi, patru persoane, doi bărbaţi şi două femei, cu vârste cuprinse între 24 şi 32 de ani, care circulau într-un autocar şi voiau să fugă în Italia, au fost reţinute la vama Nădlac şi duse în aceeaşi seară la audieri la poliţia prahoveană. 
La controlul specific de la frontieră, oamenii legii au depistat că unul dintre indivizi, Viorel G., în vârstă de 39 de ani, era căutat de Poliţia din Prahova, fiind suspect de furt. Mai mult, aceştia au găsit asupra celor patru suma de 8.000 de euro.
Poliţia stabileşte că persoanele reţinute sunt doar complici ai furtului, nu autorii direcţi.

24 ianuarie 2011. Surse din poliţie confirmă informaţia potrivit căreia sunt implicaţi şi minori, dar susţin că nu aceştia ar fi autorii direcţi, după ce în zilele trecute indiciile mergeau exclusiv către doi copii care aparţineau unei familii de romi.

25 ianuarie 2011, ora 19:30. Alexandru T., de 17 ani, din comuna Valea Călugărească, este reţinut de poliţişti. La urechile acestora ajunseseră informaţii că un minor aflat la o nuntă "a spart" 2.000 de euro oferindu-le lăutarilor. Poliţiştii au mers la domiciliul acestuia şi au avut parte de o surpriză de proporţii: în zidul casei au descoperit suma de 25 de mii de euro şi peste 100 de mii de euro aflaţi în posesia lui.

"Povestea banilor e puţin mai complicată şi, deocamdată, facem eforturi să recuperăm toată suma de la mai mulţi suspecţi pe mâinile cărora au ajuns banii ulterior. Băiatul de 17 ani este semianalfabet, iar la el banii se măsoară în cărămizi. Nu ştie cu exactitate ce sumă a furat, pentru că a fost tâlhărit de un alt individ, Viorel G., reţinut la vama Nădlac şi adus la audieri", au declarat surse din Poliţia prahoveană.

Ulterior s-a stabilit că acesta l-a jefuit pe minor de suma de 10-15 mii de euro. Alexandru T. nu a acţionat de unul singur. Împreună cu o altă "cunoştinţă", recunoscuţi amândoi în lumea interlopă drept doi găinari spărgători de case, au intrat prin efracţie în imobilul nelocuit în care se afla depozitat mi­lionul de euro. S-a stabilit că nu au acţionat la pont. Cel mic a intrat în casă, iar complicele său, în vârstă de 24 de ani, a rămas "de şase". Alexandru a reperat dintr-un ochi geamantanul şi l-a scos afară fără a se uita ce e în el. L-au deschis amândoi mult mai târziu şi au împărţit banii, probabil, după princi­piul "grămada asta ţie, grămada asta mie", având în vedere că cel puţin unul dintre ei era semianalfabet. Complicele minorului a reuşit să fugă în Italia, iar poliţiştii se chinuiesc şi acum să-l găsească.

Până în acest moment anchetatorii au recuperat doar 150 de mii de euro dintr-un milion. După furt, banii au ajuns la rude, prieteni, cunoştinţe, iar o parte au fost furaţi de la Alexandru în ziua când a fost tâlhărit. Recuperarea banilor este o operaţiune dificilă după ce banii au fost împrăştiaţi ca seminţele în vânt.

În acest moment, din cercul de suspecţi format din 17 persoane, opt dintre acestea au fost aduse la audieri, iar nouă au fost identificate şi urmează a fi aduse în faţa poliţiştilor.

Autorul furtului a primit mandat de arestare pentru 19 zile.

×
Subiecte în articol: furt