x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete PSD şi PNL au pierdut alegerile prezidenţiale din cauza lipsei de bani

PSD şi PNL au pierdut alegerile prezidenţiale din cauza lipsei de bani

de Adrian Mogos    |    03 Apr 2011   •   00:11
PSD şi PNL au pierdut alegerile prezidenţiale din cauza lipsei de bani
159540-mr-20091206202746004.jpgAdjunctul Misiunii diplomatice SUA la Bucureşti, doamna Jeri Guthrie-Corn a trimis o telegramă pe 10 decembrie 2010, ora 12.11 pm, Departamentului de Stat al SUA. Confidenţial. Social-democraţii se vaită de fraude, îi ascultă cineva?

PSD a afirmat că fraudele electorale au avut loc sistematic, la scară naţională. Conform unor supărări ale unor "insider” din PSD şi a partenerilor lor de coaliţie PNL, preşedintele Băsescu, guvernul interimar condus de Emil Boc şi PDL au comis fraude sustematice. Conform datelor, Băsescu l-a învins pe Geoană la limită cu 0,6%.

Conform PSD, mai mult de 136.000 de voturi au fost compromise de activităţi ilegale.  Plângerea PSD la Curtea Constituţională a inclus: voturi multiple ale persoanelor din România şi din străinătate; modificarea şi falsificarea rapoartelor birourilor electorale; emiterea de cărţi de identitate false de Bucureşti cetăţenilor Republcii Moldova; folosirea numelor fictive pe listele de votanţi; acceptarea voturilor pentru geoană ca invalise; şi voturilor "celor din morminte”. (PSD a dat doar un exemplu).

Votul din diaspora pare să fi fost un factor decisiv în alegeri şi de aceea ‘a rămas ca obiectiv principal în atenţia noastră”. Surprinzător de mare a fost numărul voturilor din afara României, aproape 1400.000 în 6 decembrei comparativcu 25-60.000 la alegerile precedente.

Conform calculelor oficiale, Băsescu a pierdut alegerile interne cu 15.000 de voturi, dar a câştigat în străinătate cu aproape 85.000, cca. 80% din buletinele de vot. PSD a afirmat că aproape 10% din voturile din străinătate au rezultat din votul multiplu., arătând că din 115 români care au votat în Italia, 11 mai votaseră încă o dată.

Şansele PSD nu nu arată bine. Oficialii PSD au anunţat că vor ataca rezultatul alegerilor  la Curtea Constituţională. PSD acuză că membrii parlamentarii PDL care reprezintă diaspora au coordonat o "operaţiune de turism electoral”  la scară mare.

În acelaşi timp, când Băsescu a avut în vedere voturile din diaspora în timpul mandatului său şi a avut o campanie şi în afara României, PSD şi PNL au admis amândouă că nu au trimis delegaţi în acelesecţii de votare din cauza lipsei de fonduri.

×
Subiecte în articol: wikileaks romania