x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete "Puiu" Şoric ciugulea în curte la Mararu

"Puiu" Şoric ciugulea în curte la Mararu

de Gabi Golea    |    19 Noi 2010   •   18:29
"Puiu" Şoric ciugulea în curte la Mararu

Care este relaţia vardiştilor cu cămătarii de la Piatra Neamţ? O fotografie făcută în primăvara acestui an şi trimisă nouă de către o sursă care a dorit să-şi păstreze anonimatul de teama represaliilor este una dintre puţinele probe cu privire la relaţia celor doi vecini, comisarul-şef Aurelian Vasea Şoric, şeful Inspectoratului de Poliţie al judeţului Neamţ, şi cămătarul Gheorghe Mararu, ucis în urmă cu câteva zile într-o cafenea din mijlocul oraşului Piatra Neamţ.

Şeful inspectoratului a susţinut tot timpul că doar o coincidenţă nefericită a făcut ca Măraru să-i devină vecin gard în gard. Fotografia vine să ilustreze că Mararu nu i-a fost doar vecin şefului poliţiştilor nemţeni. BMW-ul parcat în curtea de pe Strada Liliacului, numărul 38, aparţine chiar şefului Inspectoratului. Proprietatea este însă a lui Gheorghe Cătălin Mararu.

O altă fotografie vine să explice situaţia. În faţa casei lui Şoric, pe aceeaşi stradă, la numărul 40, era parcată o maşină aparţinând IPJ. Din lipsă de loc în propria curte, comisarul-şef a apelat la bunăvoinţa vecinului său. La momentul la care a fost surprinsă această fotografie, corpul de control al ministrului de Interne tocmai îl verifica pe Şoric pentru că s-ar ocupa de protejarea interlopilor Mararu.

Relaţia celor doi bărbaţi aflaţi, teoretic, de o parte şi de alta a legii pare să fie însă una mult mai complicată. "Puiu” Şoric, cum este cunoscut comisarul printre apropiaţi a făcut presiuni asupra subordonaţilor pentru a nu-i mai supăra pe fraţii Gheorghe şi Bogdan Mararu. Cei care au acceptat regulile şefului şi-au văzut liniştiţi de treabă şi au mâncat o "pâine albă" vreme de patru ani, de când Şoric este şef la IPJ Neamţ. Cei care nu acceptau regulile şefului erau ameninţaţi şi chiar supuşi acţiunilor de intimidare şi anihilare profesională. Mai multe documente intrate în posesia noastră ilustrează cazul a doi dintre subordonaţii lui Şoric.

Comisarul Constantin Nechita, comandant al Poliţiei Roznov în acea perioadă a trimis anul trecut mai multe informări către şeful Poliţiei, Petru Tobă, ministrului de Interne, Vasile Blaga şi chiar premierului Boc, explicând cu ce se confruntă de la momentul la care în fruntea IPJ Neamţ a ajuns "Puiu" Şoric. Şeful Poliţiei Roznov, anterior ofiţer în cadrul Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Poliţiei, l-a acuzat pe Şoric că i-ar fi divulgat identitatea de ofiţer care a lucrat la mai multe dosare cu privire la cazul Mararu. Ba mai mult, şeful IPJ nu s-a ferit să-i ceară direct lui Nechita să-i lase în pace vecinii. "(...)

La solicitarea lui Mararu Gheorghe, inspectorul- şef Şoric V. Aurelian a acceptat şi dispus prin exercitarea funcţiei sale acte şi dispoziţii abuzive împotriva mea, în scopul satisfacerii dorinţei de răzbunare a interlopului Mararu Gheorghe, pentru activitatea desfăşurată de mine anterior", a acuzat comisarul Constantin Nechita. Acesta a descris situaţia în care se afla ca urmare a unui denunţ făcut de un om de afaceri local, Petru Vinca, pretext pentru ca Şoric să încerce îndepărtarea lui Nechita din funcţie. Relaţia dintre Vinca, pe de o parte, şi Şoric şi Mararu, pe de altă parte, a fost acuzată de comisarul Nechita ca fiind una directă, omul de afaceri fiind furnizorul materialelor de construcţie folosite de şeful IPJ şi de interlop la construirea celor două vile vecine.

Un alt subordonat al lui "Puiu" Şoric l-a acuzat pe acesta că îl "lucrează" din cauză că îi amendează în trafic pe fraţii Mararu şi pe membrii grupării acestora. Subofiţerului Adfrian Anton i-a fost desfăcut contractul de muncă ca urmare a unei acuzaţii de hărţuire sexuală. Poliţistul s-a apărat spunând că totul este o înscenare pusă la cale după ce comisarul-şef i-a cerut să nu-şi mai facă treaba atunci când vine vorba de membrii clanului, iar acesta a refuzat cererea. Anton a câştigat în instanţă dovedind că demiterea a fost una abuzivă, iar denunţătoarea a fos la rândul ei condamnată pentru denunţ calomnios.

Sesizările celor doi ofiţeri nu au sensibilizat însă pe nimeni din rândul conducerii Poliţiei sau ministerului, corpul de control trăgând concluzia că afirmaţiile poliţiştilor nu se susţin. Trimişii ministrului au făcut însă abstracţie de principala dovadă cu privire la protecţia asigurată de Şoric Mararilor: respectiv, pentru a nu trimite dosarele care se constituiau împotriva acestora ca urmare a plângerilor, de fiecare dată când se făcea o nouă sesizare, poliţiştii o conexau celor vechi, astfel dosarele trenând ani buni. În acelaşi timp, se împlineau şi termenele de prescripţie ale eventualelor fapte penale cercetate în urma sesizărilor "vechi". Aspectul putea foarte uşor fi documentat din înscrisurile IJP.

Familia Şoric are o listă întreagă de istorii care au umbrit uniforma poliţienească. Mai întâi, Dumitru Şoric, tatăl comisarului-şef, a părăsit instituţia în 1998, după mai multe scandaluri. Astăzi, Şoric senior prestează servicii de consiliere juridică pentru mai multe primării de judeţ, activitatea asigurată cu acoperire politică. Aceeaşi activitate o întreprinde astăzi şi Costel Şoric, fost ofiţer în cadrul biroului de filaj al Securităţii din Iaşi. Unchiul comisarului-şef de la Neamţ a părăsit SRI în 1995, tot ca urmare a unor abateri disciplinare. Informaţiile au relevanţă atâta vreme cât cu lacrimi în ochi, şi după ce a spus de trei ori "Dumnezeu să-l ierte!" (pe proaspătul decedat Mararu) într-o transmisiune televizată, şeful comisariatului Neamţ a invocat respectabilitatea familiei sale. Surprinzător, şeful IPJ i-a luat apărarea lui Mararu: "De ce e interlop Mararu? Pentru că dădea bani la oameni şi le lua camătă?!". Şoric a afirmat că "sunt procurori care dau bani" şi chiar a nominalizat unul, "Bădiţa Alexa". Fostul şef al Parchetului Militar din Iaşi este mort şi nu întâmplător l-a nominalizat Şoric tocmai pe acesta. Procurorul Alexa este chiar cel care l-a anchetat pe Dumitru Şoric, tatăl comisarului azi îndoliat nevoie mare.

Şoric s-a apărat invocând succesul realizat de angajaţii din subordine care l-au prins pe asasinul lui Mararu în 24 de ore. Comisarul-şef nu a scos nici un cuvânt despre lupta interlopilor din Piatra Neamţ, care nu a încetat nici o clipă. Chiar autorul asasinatului, Cristian Chilat şi Gheorghiţă Mararu au fost anterior "eroii" unor fapte de violenţă care au mers până la incendierea unor autoturisme. În plus, poliţia nu a aflat nici astăzi cine a tras cu gloanţe în plină stradă asupra lui Dumitru "Puiu" Mironescu, un apropiat al ieşeanului Tiberiu Cristodorescu. Fost asociat al basarabeanului Vasile Rodideal, naşul lui Mararu, Cristodorescu ar fi trebuit să fie ţinta unui asasinat comandat de afaceristul basarabean. Când în toamna lui 2006 lui Mararu i-au fost incendiate trei autoturisme la Piatra Neamţ, acesta l-a acuzat pe Puiu Mironescu. La câteva zile, asupra lui Mironescu s-a tras cu foc automat dintr-o maşină în plină stradă. Lovit ca prin minune doar de două gloanţe, Mironescu le-a oferit poliţiştilor mai multe informaţii cu privire la atacatori, inclusiv numărul de înmatriculare a maşinii din care s-a tras. Dar autorii au rămas necunoscuţi.

 

Ce a căutat maşina lui Şoric în curte la Mararu

Relaţiile neprincipiale dintre şeful IPJ Neamţ şi fraţii Mararu sunt de o no­to­rietate pe care doar cei în cauză o mai pot contesta. În luna aprilie a acestui an, o echipă de reporteri a Jurnalului Naţional a plănuit filmarea unuia dintre epi­soa­dele clasice şi obişnuite ale acestei relaţii: cafeaua de di­mi­nea­ţă. Martori implicaţi au povestit că cei doi, cămătarul şi comisarul-şef, îşi beau cafeaua împreună în aproap­e fiecare dimineaţă, la o măsuţă aşe­za­tă în curte. Reporterii au rugat una dintre persoanele implicate şi foarte bine cu­nos­că­toa­re ale cauzei să realizeze câteva fotografii-martor care să ajute la identificarea unei posibilităţi de a filma un astfel de moment de amiciţie între vecini. Cei de la faţa locului le-au explicat reporterilor că aşa ceva nu este posibil, planul locului nepermiţând o astfel de realizare, ba, mai mult, locul fiind chiar unul atent supravegheat cu ajutorul camerelor de luat vederi. Oricine se apropia risca să fie luat în colimator. Condiţiile neprielnice pentru un astfel de flagrant jurna­lis­tic au fost confirmate. Totuşi, de­mersul a avut un rezultat concret care astăzi este edificator. Să expli­căm! Pe 10 aprilie 2010, între 19:10 şi 19:13, sursa Jurnalului Naţional a făcut mai multe fotografii cu cele două curţi vecine şi gemene – chiar şi un nespecialist poate observa că cele două imobile au fost construite de aceeaşi "mână" şi cu aceleaşi materiale. La scurt timp, reporterii Jurnalul au fost informaţi că pe ca­dre­le respective poate fi observată maşina lui Aurelian Vasea Şoric par­cată chiar în curtea interlopului Gheorghiţă Mararu. Fotografiile de­monstrau că un eventual flagrant jurnalistic este aproape im­po­sibil, dar aduceau o probă în plus a "incestului" profesional executat cu neruşinare de comisarul-şef Şoric.

×
Subiecte în articol: piatra neamţ asasinat vasile Şoric