x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Raportul DLAF despre Gala Bute: actele sunt varză în contabilitatea lui Rudel

Raportul DLAF despre Gala Bute: actele sunt varză în contabilitatea lui Rudel

de Elena Stan    |    Vali Blanaru    |    17 Mai 2012   •   20:20
Raportul DLAF despre Gala Bute: actele sunt varză în contabilitatea lui Rudel

Firma lui Rudel Obreja, Europlus Computers, nu a reusit sa furnizeze inspectorilor Departamentului pentru Lupta Antifrauda – DLAF documente justificative care sa permita stabilirea, cu precizie, a faptului daca cheltuielile prevazute prin bugetul contractului cu MDRT au fost efectuate pentru prestarea serviciilor de promovare, in conditiile stabilite prin contract.
In urma verificarii actelor puse la dispozitie, DLAF a stabilit ca 'Europlus Computers a efectuat in mod concret cheltuieli pentru prestarea serviciilor de promovare a Romaniei ca destinatie turistica si a brandului turistic national, in valoare de 91.535,78 lei (cu TVA), echivalentul a 21.700,10 euro (cu TVA)“. Suma respectiva reprezinta doar 1,13% din cele 8.116.800 de lei (cu TVA) platite de Minister.

66% din cheltuieli, fara documente justificative

Pentru mai multe categorii de servicii de promovare in valoare totala de 1.026.000 euro (fara TVA), reprezentand 66,64 % din valoarea serviciilor receptionate de MDRT, firma lui Rudel Obreja nu detine nici un document justificativ!!!!
Europlus Computers nu a putut sa prezinte DLAF documente justificative pentru cheltuieli uriase: promovare pe elementele arenei – 590.000 euro (fara TVA), promovare pe echipamentul boxerilor romani si al membrilor echipelor acestora – 100.000 euro (fara TVA), amenajare standuri de informare – 21.000 euro (fara TVA), expunere media la televiziunea Show Time si Pro TV International – 125.000 euro (fara TVA), expunere pe cel putin 2 televiziuni din pietele tinta ale MDRT – 140.000 euro (fara TVA), expunere in presa scrisa – 50.000 euro (fara TVA).
Toate aceste categorii de servicii, in valoare totala de 1.026.000 euro (fara TVA), au fost receptionate de MDRT ca 'indeplinite“ si prin urmare au fost acceptate la plata.
Din datele transmise de Directia Generala Turistica din cadrul MDRT, a reiesit ca oamenii Elenei Udrea nu au solicitat si nici nu detin documente privind cheltuielile efectuate de Europlus pentru prestarea serviciilor de promovare deoarece 'nu au fost considerate necesare pentru evaluarea indeplinirii serviciilor de promovare“. Concluzia DLAF este insa fara echivoc: 'MDRT, in calitate de autoritate contractanta, avea obligatia de a solicita de la prestatorul Europlus Computers si a detine aceste categorii de informatii pentru a asigura accesul publicului la acestea, garantand, in acest fel, transparenta in utilizarea fondurilor de publicitate“.
Cu toate acestea, reprezentantii MDRT – Directia Dezvoltare Turistica si Marketing au receptionat ca 'indeplinite“ servicii de promovare in valoare totala de 1.539.574 euro (fara TVA) si au refuzat la receptie servicii in valoare totala de 390.426 euro (fara TVA).

Logica lui Obreja: promovarea e posibila pentru s-a organizat evenimentul
In timpul controlului, Europlus a invocat cheltuieli in valoare totala de 1,46 milioane de lei (cu TVA), reprezentand 18,10% din valoarea efectiv platita de MDRT. DLAF a stabilit ca aceste cheltuieli nu sunt in legatura directa cu prestarea serviciilor de promovare, ci au legatura cu organizarea de ansamblu a evenimentului sportiv.
Culmea tupeului: Rudel recunoaste ca aceste chetuieli nu au legatura cu promovarea!!! Europlus a comunicat DLAF urmatoarele: 'Cheltuielile efectuate sunt reprezentate de costurile galei. Expunerea brandului turistic a fost posibila tocmai pentru ca Europlus a organizat acest eveniment“.
Cu alte cuvinte, cheltuielile efectuate de Europlus pentru prestarea serviciilor de promovare ar fi, de fapt, costurile cu organizarea reuniunii de box profesionist. Aceasta sustinere demonstreaza ca, in realitate, bugetul contractului de servicii a fost conceput astfel incat sa acopere costurile cu organizarea reuniunii si nu a fost construit pe baza costurilor efective pe care le-ar fi implicat prestarea serviciilor la care sa se adauge o anumita rata a profitului.

Fara numar pentru Obreja
Europlus a considerat ca a indeplinit in totalitate obligatiile asumate si a emis factura catre MDRT la intreaga valoare a contractului, respectiv 10.175.168,44 lei (din care TVA in valoare de 1.969.387,44 lei) si a incercat sa obtina de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului aceasta suma integral. Obreja a omis sa anunte ministerul ca a subcontractat o parte a serviciilor de promovare si ca o parte a cheltuielilor pentru promovare au fost suportate de catre Federatia Romana de Box.
'Prin acest tip de atitudine reprezentantii Europlus au creat conditiile pentru a pretinde plata integrala a sumei de 2.393.200 euro (cu TVA), echivalentul a 10.175.168,44 lei (cu TVA). Totodata, in urma incalcarii prevederilor contractuale si a dispozitiilor legale, Europlus a determinat acceptarea de catre MDRT la plata a sumei de 1.909.071,66 euro (cu TVA), echivalentul a 8.116.800 lei (cu TVA).

Aspecte de natura penala
Dupa aproape un an de verificari efectuate de Departamentul de Lupta Antifrauda privind contractul incheiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, condus de Elena Udrea, cu firma Europlus Computers, administrata de Rudel Obreja, inspectorii au transmis o nota catre Directia Nationala Anticoruptie ce contine cinci fapte de natura penala.
Utilizarea unor documente inexacte, cererea spre decontare de la MDRT a unor sume pentru servicii pe care nu le-a prestat niciodata si prezentarea unor date necorespunzatoare adevarului sunt doar cateva dintre faptele penale retinute in sarcina lui Rudel Obreja de inspectorii DLAF.
Astfel, inspectorii DLAF au aratat ca firma lui Rudel Obreja a obtinut contractul de la MDRT e baza unor 'documente inexacte“, ceea ce intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazuta in art. 13 din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare. Inspectorii DLAF mai noteaza ca, din fericire, bugetul general al UE nu a fost afectat datorita verificarilor, care au dus la suspendarea procesului de rambursare din FEDR a sumei platita de MDRT, respectiv 8.116.800 RON (cu TVA).
De asemenea, inspectorii DLAF au aratat ca Obreaja s-a folosit de pozitia sa de presedinte al FRF pentru a obtine de la companii de stat sponsorizari in valoare totala de 1.742.830 lei (echivalentul sumei de 420.932,13 euro), care au fost folosite in beneficiul Europlus Computers, in care acesta detinea calitatea de asociat unic si administrator. Si aceasta fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazuta in art. 13 din Legea nr. 78/2000.
In plus, cei de la DLAF au constatat ca Obreja a cerut de la minister 50.000 de euro pentru niste servicii pe care firma sa chiar nu le-a prestat. Aceasta fapta intruneste elementele constitutive ale infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata, prevazuta in art. 290 din C. pen, potrivit DLAF. Mai mult, Obreja a prezentat ministerului 'date necorespunzatoare adevarului in legatura cu monitorizarea televiziunilor din strainatate la care au fost difuzate imagini de la gala de box profesionist, monitorizarea expunerii outdoor a galei si date care atesta, in mod nereal, prestarea serviciilor de expunere a brandului prin intermediul unui numar de 5 unitati de panotaj mobil“. De asemenea, DLAF condamna fapta lui Pierre de Hillerin, membru al Biroului Federal al Federatiei Romane de Box, care a votat pentru emiterea licentei nr. 7/2011 de organizator de reuniuni de box profesionist si a autorizatiei nr. 1 din 14.04.2011, in favoarea Europlus Computers, chiar daca au fost incalcate prevederile Regulamentului privind organizarea boxului profesionist. Fapta lui Pierre de Hillerin intruneste elementele constitutive ale infractiunii de primire de foloase necuvenite, prevazuta in art. 256 C. pen. Pentru 'favoarea“ facuta de Pierre de Hillerin, Obreja i-a dat 85.750 lei, sub forma prestarii de servicii de consultanta sportiva, care nu pot fi identificate si verificate.

Udrea se vede curata ca lacrima si paseaza vina la Obreja
Desi Udrea cauta sa arunce 'pisica“ in curtea lui Obreja, lucrurile nu stau chiar roz nici pentru echipa din minister care a lucrat la promovarea 'frunzei“ in cadrul galei de box din Romania. Udrea a scris ieri pe blog despre cum Bute nu ar fi boxat in Romania fara sprijinul ei, acordat in calitate de ministru al Turismului.
'Nimeni, nici o persoana fizica si nici o institutie nu au fost in stare vreodata sa il aduca pe Bute sa boxeze in Romania! Ceea ce a facut ministerul este si corect, si util, si binevenit. Daca exista probleme la firma celui care a organizat gala, in speta domnul Obreja, acesta este cel in masura sa le lamureasca“, noteaza Udrea pe blog. Aceasta nu sufla o vorba despre cum a efectuat plata in contul BDR chiar inainte de a pleca de la conducerea ministerului. De asemenea, nu scrie nimic despre cum inspectorii DLAF au constatat cum salariatii din cadrul MDRT au efectuat plata catre BRD fara a verifica documentele depuse de Obreja.
'Reprezentantii MDRT trebuiau sa verifice gradul concret de realizare a fiecarui indicator al contractului si sa accepte la plata valoarea integrala alocata fiecarei categorii de servicii de promovare, numai in masura in care toti indicatorii erau pe deplin realizati“, potrivit notei transmise catre DNA. In plus, inspectorii DLAF noteaza ca 'reprezentantii MDRT au precizat in documentele de receptie faptul ca anumite categorii si tipuri de servicii de promovare au fost «indeplinite», acceptand la plata intreaga suma alocata acestora, nu se poate verifica, pe baza unor criterii certe si verificabile, cum au ajuns la aceasta concluzie“.

×