x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Război total în familia magnatului condamnat şi refugiat la Londra. Puiu Popoviciu, dator milioane de euro la fosta sa soţie

Război total în familia magnatului condamnat şi refugiat la Londra. Puiu Popoviciu, dator milioane de euro la fosta sa soţie

de Ion Alexandru    |    05 Noi 2018   •   11:43
Război total în familia magnatului condamnat şi refugiat la Londra. Puiu Popoviciu, dator milioane de euro la fosta sa soţie
Sursa foto: DIANA OROS

Situaţie incredibilă în care se află, în România, omul de afaceri Puiu Popoviciu, considerat unul dintre cei mai importanţi magnaţi de după 1989. Condamnat la 7 ani de închisoare în dosarul terenurilor Universităţii de Ştiinţe Agronomice, din nordul Capitalei, refugiat la Londra şi pe cale să-şi lichideze toate afacerile pe care le mai deţine în Bucureşti, pe numele mamei sale octogenare sau ale unor interpuşi, Puiu Popoviciu este dat în judecată şi executat silit în mai multe dosare chiar de către fosta sa soţie, Doina Nadia Dincă, pentru că nu a respectat o tranzacţie notarială, parafată în anul 2012, când cei doi au divorţat. Mai mult, Doina Dincă şi-a dat în judecată şi fosta soacră, cerând, de asemenea, executarea silită a acesteia, după ce, în urmă cu şase ani, a achiziţionat de la aceasta jumătate din acţiunile firmei care deţine Restaurantul Casa Doina. Săptămâna trecută, Puiu Popoviciu a pierdut, definitiv, şi procesul prin care a încercat să suspende provizoriu executarea silită, astfel încât executorii judecătoreşti urmează să treacă la indisponibilizarea şi valorificarea bunurilor deţinute de acesta, care nu sunt supuse sechestrelor penale, pentru recuperarea unei sume iniţiale de 1,8 milioane de euro.

 

În data de 30 octombrie, la Secţia a II-a Civilă, pentru Minori şi Familie, a Judecătoriei Sectorului 1, avocaţii omului de afaceri Aurel Gabriel Popoviciu, cunoscut sub numele de Puiu Popoviciu, au formulat o cerere, în numele clientului lor, de suspendare provizorie a executării silite, instituită prin decizie judecătorească, în favoarea fostei soţii a magnatului, Doina Nadia Dincă. Procesul s-a judecat chiar a doua zi, într-un singur termen, fiind soluţionat pe data de 1 noiembrie, când magistratul judecător a decis să respingă, fără cale de atac, cererea lui Puiu Popoviciu.

Tot la Judecătoria Sectorului 1 şi tot în data de 30 octombrie, Puiu Popoviciu a formulat o contestaţie la executarea unui titlu învestit cu formulă executorie de instanţă în favoarea aceleiaşi foste soţii Doina Nadia Dincă. Dosarul nu a fost încă repartizat pentru un prim termen de judecată.

 

Penalităţi de 0,1% pe zi

Atât Puiu Popoviciu, cât şi mama acestuia din urmă, octogenara Ligia Popoviciu, pe numele căreia omul de afaceri şi-a trecut toate companiile pe care încă le mai deţine în România, au fost daţi în judecată, anul acesta, de către Doina Nadia Dincă, pentru executarea unor obligaţii prevăzute în cadrul unei tranzacţii autentificate notarial, în luna septembrie a anului 2012, când soţii Popoviciu au divorţat, după 30 de ani de căsnicie.

În primul dosar, înregistrat la aceeaşi Judecătorie a Sectorului 1 din Bucureşti, sub numărul 26932/299/2018, din data de 2 octombrie 2018, cel chemat în judecată a fost chiar omul de afaceri Puiu Popoviciu. Cauza, soluţionată în data de 5 octombrie, a avut ca obiect încuviinţarea executării silite. Atunci, instanţa a admis cererea de încuviinţare a executării silite formulată de Doina Nadia Dincă, prin Biroul Executorului Judecătoresc Niculescu Dinu Mihai, în dosarul de executare nr. 71 din 2018. Judecătoria Sectorului 1 a încuviinţat executarea silită cu privire la obligaţia cuprinsă în titlul executoriu reprezentat de o Tranzacţie, autentificată sub numărul 1.049 din data de 24 septembrie 2012, la Biroul Notarilor Publici Asociaţi Fidelis, privind-o pe Doina Nadia Dincă, în calitate de creditor, şi pe Gabriel Aurel Popoviciu, în calitate de debitor, “pentru recuperarea sumei de 1.800.000 de euro, echivalent în lei, la data recuperării efective”, la care se adaugă penalităţi în cuantum de 0,1 la sută pe zi de întârziere de la scadenţă şi până la data efectuării plăţii efective.

Astfel, instanţa a autorizat executorul judecătoresc să treacă la executarea silită, prin toate modalităţile de executare prevăzute de lege, a lui Puiu Popoviciu, sentinţa pronunţată în data de 5 octombrie 2018 fiind una fără cale de atac şi prin punerea minutei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

 

Procese pe bandă rulantă

Iar lucrurile nu se opresc aici în ceea ce priveşte litigiul financiar existent între foştii soţi Popoviciu. În data de 28 septembrie 2018, Doina Nadia Dincă s-a adresat Secţiei a III-a Civile a Tribunalului Bucureşti cu o cerere de pretenţii în contradictoriu cu Puiu Popoviciu, dar şi cu mama acestuia din urmă, Ligia Popoviciu, care au, în această cauză, calitatea de pârâţi. Noul dosar, care a fost înregistrat sub numărul 32489/3/2018, a primit ca prim termen de judecată data de 26 noiembrie 2018.

Nu este foarte clar ce anume clauze au fost încheiate între foştii soţi Popoviciu, în 2012, atunci când au divorţat, la notariat. Cert este că, din datele existente, este vorba de două obligaţii prevăzute în Tranzacţia autentificată sub numărul 1.049, din data de 24 septembrie 2012, la Biroul Notarilor Publici Asociaţi Fidelis, obligaţii neonorate de omul de afaceri, motiv pentru care, pe rolul Biroului Executorului Judecătoresc Niculescu Dinu Mihai sunt, în prezent, înregistrate două dosare de executare. Unul este cel cu numărul 71/2018, în care Doina Nadia Dincă a obţinut, luna trecută, în instanţă, executarea silită a titlului executoriu pentru recuperarea sumei de 1.800.000 de euro, plus penalităţile de întârziere, dar şi un alt dosar de executare, având numărul 3/2018. Acţiunea a fost depusă în 1 februarie 2018, la Judecătoria Sectorului 1, iar în 7 februarie 2018, magistratul judecător a decis să respingă cererea de încuviinţare a executării silite, ca fiind neîntemeiată.

Creanţa s-a născut în ziua în care soţii Popoviciu au divorţat

Ambele dosare de executare declanşate de Doina Nadia Popoviciu pe numele fostului ei soţ, Puiu Popoviciu, din care doar unul a fost confirmat în instanţă, dar şi cel declanşat pe numele Ligiei Popoviciu, au legătură cu o tranzacţie notarială parafată în ziua în care soţii Popoviciu au divorţat, în 2012, tot la notariat. Jurnalul a intrat în posesia unui document care priveşte o cesiune de părţi sociale din capitalul social al unei companii controlate de familia Popoviciu şi care atestă că Doina Nadia Dincă este una şi aceeaşi persoană cu Doina Nadia Popoviciu, fosta soţie a lui Puiu Popoviciu. Acelaşi document mai arată că dovada că este vorba despre aceeaşi persoană reiese din Certificatul de Divorţ, având numărul 8.696 din data de 24 septembrie 2012, emis de Biroul Notarial Fidelis, prin notarul public Magdalena Ivănică.

De remarcat este faptul că, la trei luni după autentificarea Tranzacţiei care face obiectul acestor dosare, în data de 19 decembrie 2012, între Ligia Popoviciu şi fosta sa noră, Doina Nadia Dincă, a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare a unui pachet de 2.500 de acţiuni, reprezentând 50 la sută din capitalul social al SC Casa Doina SRL, care deţine restaurantul cu acelaşi nume, din Şoseaua Kiseleff. La acel moment, Doina Nadia Dincă i-ar fi plătit fostei sale soacre, pe aceste acţiuni, suma de 440.000 de lei. Însă, la momentul în care a devenit acţionar în compaie, Doina Nadia Dincă a luat act de faptul că îşi va putea înstrăina aceste acţiuni numai cu respectarea dreptului de preempţiune convenţională stabilit în beneficiul fiicei sale Doina Gabriela Popoviciu, în vârstă de 35 de ani. Astfel, dacă fosta soţie a lui Puiu Popoviciu intenţionează să vândă părţile sociale la Casa Doina, este obligată să notifice în scris, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, care asigură deopotrivă confirmarea textului astfel transmis, pe fiica sa, Doina Gabriela Popoviciu, cu privire la intenţia de înstrăinare. Această scrisoare trebuie transmisă la Cabinetul de Avocatură Andreia Pîslaru, cu sediul în Compexul Băneasa Park & Technology SA, din cartierul rezidenţial Băneasa. Mai mult, notificarea trebuie transmisă cu minimum 45 de zile lucrătoare înainte de data la care se intenţionează a fi înstrăinat propriu-zis pachetul de acţiuni, iar dreptul de preempţiune convenţională este instituit în favoarea Gabrielei Doina Popoviciu la un preţ egal cu cel la care Doina Nadia Dincă (mama acesteia) va intenţiona să înstrăineze pachetul de părţi sociale deţinut la SC Casa Doina SRL.

 

În tot acest timp, companiile magnatului trag, pe rând, obloanele

Toate aceste procese dintre foştii membri ai familiei Popoviciu au loc în timp ce magnatul îşi închide afacerile din România. Reamintim că una dintre companiile controlate de omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost închisă în vara acestui an. Este vorba despre SC Farview Investments SRL, o societate care activează în domeniul imobiliar, controlată de Puiu Popoviciu prin intermediul mamei sale, Ligia, şi printr-un offshore cipriot, care deţinea în proprietate importante imobile şi terenuri, printre care şi celebrele Vile 23 şi 24 din Snagov. De altfel, toate companiile care fac parte din acest grup imobiliar au înregistrat pierderi, începând cu anul 2016, când omul de afaceri a fost condamnat, pe fond, de către Curtea de Apel Bucureşti.

După lichidarea firmei, urma ca, ulterior plăţii eventualilor creditori, întregul patrimoniu al societăţii existent la data radierii acesteia din Registrul Comerţului să fie transmis în totalitate în patrimoniul asociaţilor. SC Farview Investments SRL este deţinută, în proporţie de 51 la sută, de către offshore-ul cipriot Aniruda Limited, înregistrat în Nicosia şi repezentat de un anume Radu Florin Bărbulescu, restul de 49 la sută din părţile sociale aflându-se în posesia mamei omului de afaceri Puiu Popoviciu, Ligia Popoviciu, o femeie în vârstă de 88 de ani.

Luna trecută, o altă firmă din grupul controlat de Popoviciu a tras oblonul. Este vorba despre SC Kiseleff Business Plaza SA, care a deţinut, în chirie, o parte din terenurile Bazei Sportive Tineretului, respectiv locaţia vechiului Ştrand Tineretului, amplasată în zona de nord a Capitalei, lângă Parcul Herăstrău. După ce statul, prin Ministerul Tineretului şi Sportului, a reuşit să recupereze această bază, firma controlată de Popovociu prin intermediul unor companii de tip offshore administrate de omul său de bază, Mihai Andrei Bejenaru, şi-a declarat insolvenţa, iar Tribunalul Bucureşti a hotărât declanşarea procedurii falimentului.

 

Executorii judecătoreşti au două dosare de executare, prin care Doina Dincă vrea să recupereze toate datoriile de la Puiu Popoviciu. În primul dosar, aceasta a pierdut cauza, în luna februarie. În al doilea, instanţa a încuviinţat, luna trecută, executarea silită.

 

Toate bunurile lui Puiu Popoviciu, care nu au alte sarcini civile sau penale instituite pe ele, urmează să fie executate, pentru recuperarea sumei de 1,8 milioane de euro. În paralel, este executată silit şi mama afaceristului, Ligia Popoviciu, o femeie în vârstă de 88 de ani.

 

×
Subiecte în articol: Puiu Popoviciu