x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete “Răzbunarea” lui Orban pe “statul de drept”. Serie de candidați PNL, la alegerile locale, cu “probleme penale”

“Răzbunarea” lui Orban pe “statul de drept”. Serie de candidați PNL, la alegerile locale, cu “probleme penale”

de Ion Alexandru    |    11 Mar 2020   •   07:08
“Răzbunarea” lui Orban pe “statul de drept”. Serie de candidați PNL, la alegerile locale, cu “probleme penale”

Din 2017, de când PSD a încercat să reglementeze neregularitățile flagrante din Codul penal și de Procedură penală, constatate chiar de către Curtea Constituțională, liberalii conduși de Ludovic Orban au participat activ la mișcările de stradă pentru așa-zisa luptă împotriva corupției, demarată de procurorii Laurei Codruța Kovesi. Orban, el însuși trimis în judecată, la acel moment, într-un dosar de corupție, pentru care procurorii au cerut instanței, fără succes, condamnarea cu executare, a fost prezent la o serie de manifestări de protest în Piața Victoriei. Iar anul trecut, partidul pe care îl conduce a depus toate diligențele posibile pentru a-i asigura lui Kovesi numirea în funcția de procuror-șef european. Guvernul Orban, demis la patru luni de la învestire, prin moțiune de cenzură, și-a trecut în programul de guvernare, ca obiectiv primordial, desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, participând, oficial, prin agentul guvernamental la CJUE, la demonizarea instituțională a acestui organism de parchet a cărui activitate este tocmai tragerea la răspundere penală a abuzurilor săvârșite de sistemul de forță patronat de DNA și SRI. PNL a câștigat, anul trecut, două rânduri de alegeri, făcându-și campaniile electorale tocmai pe promovarea subiectului “antipenali”, pentru ca, la începutul acestei săptămâni, Ludovic Orban să anunțe lista cu candidații validați de PNL pentru alegerile locale din vară. Cel puțin opt nume de pe această listă se referă la personaje cercetate penal sau trimise în judecată, unele dintre acestea chiar de către “Unitatea de Elită” a DNA de la Ploiești, ai cărei procurori, de asemenea “de elită”, sunt urmăriți penal de SIIJ.

 

Prezumția de nevinovăție pare să fi reînviat în conștiința colectivă a PNL, odată cu validarea, în parte, a listei candidaților formațiunii politice conduse de premierul demis și interimar, Ludovic Orban. Lista avizată și prezentată public dă astfel cu tifla dosarelor instrumentate de DNA și de alte unități de parchet sau de poliție și chiar unor decizii definitive ale instanțelor de judecată, aruncând, totodată, în derizoriu inițiativa principalului partener anti-PSD din Parlament, Uniunea Salvați România, referitoare la “Fără penali în funcții publice”. Asta, în condițiile în care liberalii, ai căror lider a fost el însuși victima unui dosar fabricat de Parchetul condus de Laura Codruța Kovesi, a susținut public acțiunile abuzive ale acesteia, chiar dacă, finalmente, multe dintre anchete s-au soldat cu achitări rușinoase în instanțele de judecată.

Biroul politic național al PNL a validat, luni, parțial lista candidaților pentru funcțiile de primari de municipii reședință de județ și a celor care vizează funcția de președinte de consiliu județean. Iar această listă este una mai mult decât interesantă.

 

Candidat condamnat cu suspendare pentru corupție

Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Ilfov a fost validată candidatura liberalului Hubert Thuma. În anul 2014, acesta, în calitate de deputat, împreună cu fostul procuror-șef al Parchetului Judecătoriei Sectorului 6, a fost condamnat de către ÎCCJ, definitiv, la o pedeapsă de șase luni închisoare cu suspendare pentru fapte de corupție. Thuma a fost găsit vinovat pentru folosirea influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în timp ce fostul procuror Betelie a fost găsit vinovat pentru instigare la săvârșirea acestei infracțiuni.

Dosarul a fost deschis de DNA în anul 2012 și a vizat trimiterea în judecată a lui Mihai Betelie, a lui Hubert Thuma, a lui Bogdan Grigorescu, fost secretar în Primăria Sectorului 1, și a avocatului Gheorghe Marin Dobre. În 2013, dosarul a fost disjuns, Thuma și Betelie fiind trimiși în judecată separat.

Pe lista PNL pentru alegerile locale se regăsesc numele lui Iustin Cionca și al lui Sorin Bîlgea. Primul candidează la președinția Consiliului Județean Arad, în timp ce al doilea candidează la funcția de primar al Municipiului Arad. Publicația “Critic Arad” scrie că cei doi sunt cercetați penal de către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Arad, în dosarul penal nr. 2337/P/2018. Cionca a confirmat, în cadrul unei conferințe de presă, această informație, precizând că dosarul este “fabricat de PSD”.

 

Fost PSD-ist de frunte, cu dosar penal

Un alt nume controversat care se regăsește pe listele de candidați a liberalilor este cel al actualului primar de Iași, Mihai Chirica, fost membru al PSD. Principala calitate a lui Chirica pare a fi aversiunea declarată faţă de fostul lider social-democrat Liviu Dragnea și, în ciuda protestelor prim-vicepreședintelui PNL, Rareș Bogdan, dar și a altor liberali, Ludovic Orban l-a validat candidat, după ce însuși Klaus Iohannis a dat semnalul tacit că Mihai Chirica este “valabil”.

Numai că numele lui Mihai Chirica, primarul ex-PSD al Iașiului, apare printre inculpații dintr-un dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecatăria Iași. Concret, Parchetul de pe lângă Judecatoria Iași a înregistrat pe rol un dosar penal ce vizează "scandalul Skoda", de la Primăria Iaşi. Cauza a primit numărul 7254/P/2019 și, potrivit unui răspuns oficial primit de publicația "Ziarul de Iași", a fost înregistrat în data de 13 iunie 2019, ca urmare a unei ordonanțe de disjungere și declinare dispuse de DNA – Serviciul teritorial Iași.

La sfârșitul săptămânii trecute, președintele PNL Iași, Marius Bodea, și-a prezentat demisia din partid, afirmând că susținerea lui Mihai Chirica pentru Primăria Iași “este un mare pas înapoi pentru PNL, iar această candidatură “este o mare palmă dată liberalilor, votanților și simpatizanților acestui partid”, deoarece “domnul Chirica este exponentul a tot ceea ce detestăm noi mai mult la pesediști: amoralitatea, incompetența, abuzul și sfidarea”.

 

Alți doi candidați, unul anchetat, altul achitat definitiv

Pe lista cu pricina se mai regăsește numele lui Costel Șoptică, acesta vizând funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani. Conform presei locale, Șoptică ar fi cercetat pentru instigare la abuz în serviciu, alături de soţia sa, câțiva colaboratori de-ai săi, dar şi alături de trei funcţionari din Primăria Ştiubieni care au ajuns sub lupa anchetatorilor tocmai pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Concret, în perioada martie 2012- mai 2013, Primăria Știubeni, reprezentată legal de primarul Ionel Sebastian Merticariu, ar fi încheiat cinci contracte de execuție în valoare totală de 386.961,35 lei cu executantul S.C.Top Design SRL Botoșani, cu încălcarea prevederilor ordonanţei Guvernului privind atribuirea contractelor de achiziție publică și cu intenția vădită de a favoriza S.C.Top Design. Conform sursei citate, ancheta a fost instrumentată iniţial sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Săveni, în jurisdicţia căruia se află comuna Ştiubieni, însă, la sfârşitul anului trecut, competenţa a fost declinată către Serviciul Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Pentru funcția de primar al municipiului Botoșani a fost validată candidatura lui Cătălin Flutur, vărul mult mai celebrului Gheorghe Flutur, lider important al PDL, actualmente lider PNL. Acesta a fost achitat definitiv, la sfârșitul lunii februarie, de către Curtea de Apel București, după ce în 2015 a fost pus sub urmărire penală de către DNA, iar în 2017 a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Împreună cu mai muți funcționari ai primăriei, Flutur a fost acuzat de DNA că în perioada 2006-2011 ar fi diminuat ilegal redevenţa pentru terenul pe care s-a construit Uvertura Mall, procurorii vorbind şi despre un presupus prejudiciu de 2 milioane de lei.

 

Un alt candidat, pus sub acuzare de “procurorii de elită” anchetați de SIIJ, pe care PNL vrea să o închidă

Pentru funcția de primar al municipiului Ploiești a fost validată candidatura lui Andrei Volosevici (FOTO) care, în acest moment, se judecă cu DNA Ploiești, într-un dosar în care a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție de către structura condusă, la acel moment, de celebrul Lucian Onea, zis “Lucică”, în prezent inculpat trimis în judecată de SIIJ pentru infracțiuni de represiune nedreaptă.

Fost primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici a fost achitat, la finalul anului trecut, în primă instanță, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu având drept consecință obținerea pentru altul a unui folos necuvenit și trafic de influență. Volosevici a fost trimis în judecată de “Unitatea de Elită” în iunie 2016, fiind acuzat de abuz în serviciu și două fapte de trafic de influență, având legătură cu finanțarea echipei de fotbal locale FC Petrolul Ploiești, dar și cu atribuirea unui contract de lucrări.

Onea a mai trimis-o în judecată și pe fosta șefă a Serviciului Juridic al Primăriei Ploiești, Simona Albu, pentru abuz în serviciu. Procurorii spuneau la acel moment că Volosevici, în calitate de primar al municipiului Ploieşti şi ordonator principal de credite, a iniţiat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Ploieşti cu SC FC Petrolul SA, proiectul constând în finanţarea şi realizarea în comun a unor acţiuni, servicii şi proiecte de interes public local şi având ca obiectiv principal funcţionarea echipei de fotbal FC Petrolul. Mai mult, Volosevici era acuzat că, la data de 3 septembrie 2009, a semnat un contract de asociere între municipiul Ploieşti şi SC FC Petrolul SA Ploieşti, în condiţiile în care, potrivit legii, o instituţie publică nu poate finanţa o activitate lucrativă desfăşurată de un agent economic cu capital privat.

Dosarul se află, în prezent, în fază de apel.

 

Robu, trimis în judecată pentru retrocedări, mai vrea un mandat la Timișoara

Nicolae Robu (FOTO), edil în funcție, este candidatul validat al PNL pentru un nou mandat la Primăria municipiului Timișoara. În luna decembrie a anului trecut, acesta a fost trimis în judecată de DNA, structura centrală, alături de alți opt inculpați, în legătură cu vânzarea frauduloasă și la preţuri modice a 207 imobile din centrul vechi al orașului, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu în formă continuată. Printre colegii de dosar ai lui Robu se află Nicușor Constantin Miuș (fost director al Direcţiei Patrimoniu), Gheorghe Ciuhandu (fost primar), Ioan Cojocari (fost șef al Serviciului Juridic), Dan Aurel Diaconu (fost viceprimar), Traian Constantin Stoia (fost viceprimar), Martin Staia (fost director al Direcției Patromoniu), Simona Vîrlea și Gabriela Iova (juriste).
DNA arată, în rechizitoriu, că prejudiciul total cauzat statului român ca urmare a încheierii nelegale a celor 207 contracte de vânzare-cumpărare ce fac obiectul acțiunii penale este de 42.756.719 lei (9.514.392 euro), iar în vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților.

 

 

×