x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Restauratorul „Republicii Procurorilor”, partener de afaceri cu un adversar al mitingurilor #rezist care susțineau sistemul

Restauratorul „Republicii Procurorilor”, partener de afaceri cu un adversar al mitingurilor #rezist care susțineau sistemul

de Ion Alexandru    |    27 Ian 2020   •   09:43
Restauratorul „Republicii Procurorilor”, partener de afaceri cu un adversar al mitingurilor #rezist care susțineau sistemul

Alianță de business mai mult decât neobișnuită, cu puțin timp înainte ca PNL să preia, în forță, guvernarea, prin dărâmarea guvernului PSD. În luna august a anului trecut, actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, cel care vrea să închidă SIIJ, care a ales persoane din cercul zero al Laurei Kovesi pentru a prelua șefia marilor Parchete și care, practic, lucrează intens la restaurația „statului paralel” dezvoltat în timpul lui Traian Băsescu, a fost cooptat într-o companie deținută de un adversar al acestui stat paralel. Este vorba despre omul de afaceri Cătălin Beciu, fost vicepreședinte ALDE, care a părăsit partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu în luna februarie a anului 2017, chiar în timpul protestelor de stradă ale grupărilor #rezist, ațâțate de președintele Iohannis împotriva așa-zisei intenții a guvernului PSD de la acel moment de a adopta un act normativ de amnistie și grațiere. Beciu nu a demisionat pentru că ar fi fost de partea acestor protestatari, ci, dimpotrivă, pentru că a considerat că ALDE a fost, la acel moment, mult prea apatic ca partid politic față de aceste proteste și i-a numit, la acel moment, pe participanții la mișcările de stradă drept naziști. Asocierea dintre un adversar al sistemului care a beneficiat de aceste mișcări de protest cu un factor important al partidelor care au construit și care vor să reînvie acest sistem este cu atât mai interesantă.

 

„Jurnalul” a intrat în posesia unui document întocmit de Oficiul Național al Registrului Comerțului, din care rezultă că, în data de 7 august 2019, asociatul unic al companiei QIIZE.COM SRL, Narcis Cătălin Beciu, a decis să primească în structura acționariatului acestei companii noi parteneri. Și nu orice fel de parteneri, ci unii de calibru. Primul dintre aceștia este nimeni altul decât Cătălin Marian Predoiu, născut la Buzău, în 27 august 1968, și domiciliat într-un apartament din centrul Capitalei, date de identificare care arată, fără nicio urmă de îndoială, că este vorba despre una și aceeași persoană cu actualul ministru al Justiției din Guvernul condus de Ludovic Orban.

Alături de Cătălin Predoiu, în compania QIIZE.COM SRL au mai fost cooptați, în aceeași zi, oamenii de afaceri Ștefan Varfalvi și Elisabeta Menadi, dar și compania QIIZAPP Tech SRL, potrivit aceluiași document emis de Oficiul Național al Registrului Comerțului. În urma acestei modificări a capitalului social, SC QIIZE.COM SRL are o structură a acționariatului care arată în felul următor: Narcis Cătălin Beciu deține 63,29 la sută din acțiuni, SC QIIZAPP Tech SRL controlează 17,09%, Cătălin Predoiu deține 6,96 de procente, în timp ce asociații Ștefan Varfalvi și Elisabeta Menadi controlează câte 6,33 la sută din capitalul social.

Manifestanții anti-PSD din 2017, catalogați drept „naziști”

Narcis Cătălin Beciu, cel care a înființat această societate și care l-a invitat, cu două luni înainte de lovitura politică din toamna anului trecut, pe fostul PDL-ist Cătălin Predoiu să facă parte din firma sa, este un om de afaceri din Ploiești, implicat în politică, dar în tabăra opusă celei din care face parte actualul ministru al Justiției. Cătăin Beciu a făcut parte din guvernul condus de Victor Ponta, în 2015 fiind numit în funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei. Este fondator al partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu – Partidul Liberal Reformator, devenit ulterior, ALDE, în care a ocupat, până în luna februarie a anului 2017, calitatea de vicepreședinte la nivel național. Atunci, Beciu a părăsit partidul, pe care l-a acuzat că a reacționat foarte slab față de atacurile la adresa Guvernului PSD-ALDE ale lui Klaus Iohannis și ale protestatarilor #rezist, pe care președintele României i-a instigat și încurajat să ocupe străzile Bucureștiului. Încă înainte de emiterea efectivă a celebrei OUG 13/2017, când Iohannis lansa în spațiul public zvonul că Guvernul vrea să dea un OUG pentru amnistie și grațiere avându-i ca beneficiari pe „corupți”, Cătălin Beciu a luat poziție față de mișcările de stradă care au debutat la scurt timp după câștigarea alegerilor de adversarii Palatului Cotroceni. Pe 19 ianuarie 2017, Beciu a scris, pe pagina sa de Facebook: „Ieri a avut loc prima manifestație nazistă, din ultimii șaptezeci de ani, în România”. În postarea care ulterior a fost ștearsă, dar care a fost reprodusă de presa apropiată lui Iohannis, actualul partener de afaceri al lui Cătălin Predoiu a mai scris: „Au ieșit niște cretini care vor tortura în locul privării de libertate și lagăre de exterminare în locul închisorii. Mai vor și încălcarea Constituției, care garantează dreptul la demnitate și la tratament uman. Animalelor, mi-e scârbă de voi. De toți ăia care ați fost pe stradă, aseară. Atât de scârbă încât aș ieși împotriva voastră, tot acolo, în stradă. Doar că vreau să fiu sigur că pot să respect Constituția, care vă garantează dreptul la viața... Astăzi, nu sunt sigur. Fac spume când văd naziști. Multe spume. Jos Kovesi, Iohannis, Mungiu și, în general, jos cretinii și naziștii! (…) Editez: A, știu că limbajul nu-i politic. Și? Sunt om de afaceri”.

A demisionat din ALDE ca să poată lupta mai eficient împotriva lui Iohannis

La începutul lunii februarie a anului 2017, când protestele la care Cătălin Beciu făcea referire s-au accentuat, omul de afaceri a renunțat la postare, însă nu și la principiile enunațe. Acesta a relatat, pentru portalul PSnews.ro, că reacția ALDE în legătură cu protestele antigrațiere și împotriva modificării Codului penal a fost una slabă. Tot atunci, Cătălin Beciu a tras un semnal de alarmă cu privire la o posibilă pace între PSD-ALDE și adversarii coaliției de guvernare și și-a anunțat participarea la contramitingurile anti-Klaus Iohannis organizate la Palatul Cotroceni.

Totodată, Cătălin Beciu și-a informat colegii de partid că demisionează din ALDE și din toate pozițiile pe care le deținea în cadrul acestei formațiuni politice. „Motivele nu mai contează, fiindcă oricum nu le analizează nimeni. Astăzi, ALDE este un partid oarecare, fără curaj, depășit de situație și cu toate obiceiurile specifice mediului politic românesc. Nu semănăm. Închei, fiindcă voi pleca la manifestația de la Cotroceni. Mă duc să mă bat pentru lucrurile în care cred. Cele bune”, mai avertiza, la acel moment, actualul partener de business al lui Cătălin Predoiu.

 

 

Companie cu contracte interesante

QIIZE.COM SRL, compania deținută de Cătălin Narcis Beciu în care a fost cooptat Cătălin Marian Predoiu, a luat ființă în luna martie a anului 2018 și se ocupă, conform informațiilor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, cu activități ale portalurilor web, prelucrarea datelor, administrea paginilor web și activități conexe.

Recent, Cătălin Beciu a încheiat, la Londra, cu Alexander Nix, fondator al Cambridge Analytica, un protocol de colaborare pentru dezvoltarea și promovarea aplicațiilor pentru telefoanele inteligente produse în România. Conform presei economice, aceste aplicații sunt realizate de forma QIIZE.COM și sunt promovate în străinătate prin campanii de marketing derulate sub supravegherea lui Alexander Nix.

Cătălin Beciu figurează ca asociat în mai multe companii. Conform datelor culese de „Jurnalul”, actualul partener de afaceri al lui Cătălin Predoiu deținea, în 2002, alături de tatăl său, Ion, dar și de fratele său, Bogdan Adrian, compania Selas SRL Ploiești, societate care se regăsește și în declarația de avere a lui Cătălin Narcis Beciu, din 2015, din perioada în care deținea funcția de secretar de stat în Ministerul Energiei, sub Guvernul Ponta. Ulterior, Ion Beciu a părăsit structura acționariatului, cedându-și părțile sociale către fiii săi. În 2010, frații Beciu decid divizarea companiei, luând ființă SC Selas SRL și SC Selas Traffic SRL.

De asemenea, Cătălin Beciu împreună cu fratele său, Bogdan Adrian, au mai fondat compania Top Logistik International Services SRL. În 2012, Cătălin Beciu se retrage din această societate, cesionând părțile sociale către un om de afaceri pe nume Robert Gabriel Blasius. O altă companie se numește SC Technipress Trust SRL, în care, în 2016, Cătălin Beciu a decis să-l coopteze pe un anume Bogdan Alexandru Nemeș.

 

 

Colega de firmă a ministrului vindea BNR un pian de sute de mii de lei

Așa cum arătam mai sus, SC QIIZE.COM SRL, compania în care, în august 2019, a fost cooptat și actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, are și un asociat persoană juridică. CS QIIZAPP Tech SRL este o firmă care a fost înființată în 2019 și care îi are drept patroni pe Carmen Liliana Ciocoiu, domiciliată în Canada, la Toronto, și pe un anume Liviu Mihai Corbea, care și administrează societatea.

De asemenea, tot asociat în SC QIIZE.COM SRL mai este și femeia de afaceri din Constanța Elisabeta Menadi. Numele acesteia este implicat într-o afacere din 2013 a Băncii Naționale a României, care a achiziționat, de la compania Senia Company 999 SRL, un pian în valoare de 565.000 de lei. Instrumentul muzical, produs de Steinway, a fost cumpărat prin licitație. Senia Company 999 SRL o avea, la acel moment, asociat unic și administratror pe Elisabeta Menadi și a mai livrat instrumente muzicale către Opera Maghiară din Cluj-Napoca, către Societatea Română de Radiodifuziune, către Filarmonica Oltenia, către Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj, către Universitatea Spiru Haret, către Filarmonica Banatul, către Universitatea de Arte George Enescu, către Teatrul Național I.L. Caragiale din București sau către Direcția pentru Sport a Județului Constanța. La acel moment, BNR a justificat achiziția prin faptul că, anual, banca centrală organizează concerte în cadrul Zilelor culturale ale BNR.

 

 

Un alt partener neobișnuit, dar politic, al lui Predoiu s-a deconspirat la sfârșitul săptămânii trecute

Cătălin Beciu, adversarul sistemului de forță sprijinit de Cătălin Predoiu, nu este singurul partener-surpriză al actualului ministru al Justiției. Zilele trecute, un alt personaj important, așteptat de o parte a societății românești să vină cu un mesaj nou de peste Ocean, proaspătul ambasador al SUA, Adrian Zuckerman, se dovedește a avea o poziție similară cu cea a ex-ambasadorului Hans Klemm.

Zuckerman a acordat Ziarului de Iași un interviu, în cadrul căreia l-a lăudat pe Cătălin Predoiu. „Sunt sigur, după ceea ce am văzut în ultimele câteva săptămâni, că noul Guvern, cu președintele Iohannis și prim-ministrul Orban tratează subiectul corupției într-un fel cu totul serios”, a spus diplomatul american. Zuckerman a mai afirmat că una dintre prioritățile colaborării româno-americane în domeniul justiției va fi combaterea traficului de persoane, chestiune în care „în ultimii patru ani lucrurile au mers într-o direcție proastă”.

Diplomatul a folosit chiar și un termen ofensator când a vorbit despre România, țară pe care o consideră „cunoscută ca având o cultură endemică a corupției. Asta nu ne place. Țările europene și SUA au fost foarte critice din cauza acestei culturi a corupției. Noi i-am promis ministrului de Justiție Cătălin Predoiu că o să îl ajutăm în tot ce ne cere, ca să combată corupția la toate nivelurile. Am început să facem un astfel de program comun cu ministrul Predoiu și nu vom avea nicio toleranță pentru corupție”. Potrivit DEX, termenul „endemic” de referă la caracterul regional al unei boli. Și, în opinia reprezentantului administrației Trump în România, „acest guvern, condus de prim-ministrul Orban, alături de președintele Iohannis, să încerce să rezolve problemele legate de corupție, să îndrepte economia. Sper din toată inima că oamenii o să le dea o șansă să continue acest progres și o să vadă că fac un lucru bun și că aceștia, la rândul lor, vor oferi speranța că viitorul o să fie mai bun și că românii vor avea o parte în acest viitor”.

 

 

Actualul coasociat al lui Cătălin Predoiu din societatea QIIZE.COM SRL critica aspru manifestările antiguvernamentale din 2017 și cerea demisia Laurei Codruța Kovesi și a lui Klaus Iohannis

 

Cătălin Beciu considera că partidul din care făcea parte – ALDE – avea un mesaj prea firav față de manifestările violente ale grupărilor #rezist din București

 

×
Subiecte în articol: Cătălin Predoiu