x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Reţeaua ANL – PDL din nordul Moldovei, magnet pentru milioane de euro de la stat

Reţeaua ANL – PDL din nordul Moldovei, magnet pentru milioane de euro de la stat

de Ion Alexandru    |    13 Iul 2015   •   14:16
Reţeaua ANL – PDL din nordul Moldovei, magnet pentru milioane de euro de la stat

Până în vara anului 2012, nordul Moldovei era controlat de două familii influente la nivelul Partidului Democrat Liberal. Judeţul Suceava şi municipiul Botoşani, pe de o parte, erau conduse de fraţii Gheorghe şi Cătălin Flutur, în calitate de preşedinte de consiliu judeţean, respectiv de primar.

Pe de altă parte, municipiul Piatra-Neamţ s-a aflat sub talpa unui alt fost democrat-liberal, Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti”. La Bucureşti, un alt fost lider PDL, de la Vrancea, Jean Vraciu, a ocupat, pentru o perioadă, funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, din cadrul ministerului condus de Elena Udrea.

Această filieră a reprezentat, ani de zile, un adevărat robinet prin care contractele de construcţie de locuinţe ANL din cele patru judeţe au fost făcute „cadou” unor firme de partid, controlate de omul de afaceri botoşănean Victor Mihalachi, devenit şi el, în 2011, membru cu acte al fostului partid de guvernare.

Jurnalul Naţional prezintă reţeaua de interese care a gravitat în jurul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe în zona Moldovei, în special în fieful controlat, până în 2012, de fraţii Gheorghe şi Cătălin Flutur, dar şi de Gheorghe Ştefan, zis „Pinalti”.

Monopolul firmelor patronului FCM Dorohoi
Victor Mihalachi este un prosper om de afaceri din nordul Moldovei. Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), acesta controlează clubul de fotbal FCM Dorohoi, dar deţine sau a deţinut mai multe societăţi comerciale abonate la contractele pe bani publici. Una dintre aceste societăţi comerciale se numeşte Consproiect M SRL, firmă din acţionariatul căreia fac parte fraţii Victor şi Radu Mihalachi, precum şi soţia lui Victor, Luminiţa Mioara Mihalachi. Victor Mihalachi este acţionar, însă, în firma Victor Construct SRL, societate care deţine, de asemenea, acţiuni în SC Victor L.D.C. Imobiliare SRL şi la SC Cateris Trans SRL. Omul de afaceri Mihalachi deţine recordul contractelor încheiate cu ANL, pe vremea guvernării PDL, pentru construcţia de blocuri, din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Lucrări de 28,4 mil. euro, în an electoral Cele mai multe contracte au fost adju-decate în anul electoral 2009, când PDL strângea fonduri pentru finanţarea campa-niei lui Traian Băsescu. Astfel, la 11 decem-brie 2009, Victor Construct SRL a primit o lucrare privind construcţia de locuinţe pentru tineri în comuna Givrov, judeţul Neamţ, pentru care a încasat 2.083.681,7 lei. La 26 octombrie 2009, societatea a mai încasat de la ANL un contract în valoare de 8.915.270,6 lei pentru o lucrare similară în municipiul Sibiu. Aceeași firmă a încheiat, la 29 octombrie 2009, un contract în valoare de 15.463.921,5 lei pentru construcţia unui bloc ANL în Bacău. În 26 octombrie, Victor Construct a primit un alt contract, de 4.616.840 lei, în vederea construirii de locuinţe pentru tineri destinate închirierii, în comuna Gorund, judeţul Harghita.

Cum se adunau banii publci din mai multe județe
Firma lui Mihalachi a mai câștigat, tot de la ANL, în data de 28 decembrie 2009, o lucrare de 2.283.918,2 lei, în municipiul Rădăuţi, judeţul Suceava. ANL a încheiat, la 27 noiembrie 2009, un acord-cadru pentru realizarea, proiectarea și execuţia de locuinţe pentru tineri în munici-piul Botoșani, cu Victor Construct SRL și SC Nord Proiect SA, la o valoare de 11.757.408,6 lei. În 28 aprilie 2010, Victor Construct a mai încheiat cu ANL un contract în valoare de 7.206.726,7 lei, pentru construcţia de locuinţe în orașul Gura Humorului, judeţul Suceava, iar, în data de 3 martie 2010, împreuă cu Nord Proiect SA, mai încheie un contract de 7.015.563,3 lei pentru o lucrare similară în Dorohoi, judeţul Botoșani. În aceeași zi, ambele firme ae lui Mihalachi, Victor Construct și Consproiect M SRL, au semnat cu ANL un contract de 9.372.009,2 lei pentru o altă lucrare în municipiul Sibiu. Tot împreună, cele două firme au parafat, în 3 martie 2010, o afacere finanţată de ANL cu 5.572.975,9 lei, pentru o lucrare în Cristuru Secuiesc, judeţul Harghita, dar și un contract de 8.117.660 lei pentru construirea de locuinţe pentru tineri în Alba Iulia.

Sponsor al lui Traian Băsescu, partener la ridicarea de blocuri
La data de 22 martie 2010, în cercul de afaceri derulate de Victor Mihalachi cu ANL a intrat societatea Lefter Construct SR Focşani, firmă care, potrivit Monitorului Oficial, a sponsorizat campania electorală a lui Traian Băsescu din 2009, cu 15.000 lei. Societatea, împreună cu Coctor Costruct, Star Construct Invest SRL Focşani, SC Arhiplus SRL Focşani şi Ţăpuşi Construct SRL Bucureşti au adjudecat un contract de 7.026.950 lei petru construirea unui bloc ANL în Odobeşti, judeţul Vrancea. În 1 aprilie 2010, Lefter Construct, Victor Construct şi Arhigrafic SRL au mai primit o lucrare de 6.515.479,6 lei pentru construirea unui bloc în Tecuci, judeţul Galaţi.

Victor Mihalachi, prin cele două firme ale sale, a mai încheiat cu ANL, la 14 decembrie 2011, un contract în valoare de 3.727.371,8 lei, pentru o lucrare în Bicaz, judeţul Neamţ, iar la 23 decembrie 2011 a mai primit o lucrare similară, în valoare de 4.185.651 lei, în Fălticeni, judeţul Suceava. Chiar şi după părăsirea puterii de către PDL, firmele lui Mihalachi au reuşit să mai încheie cu ANL, la data de 15 decembrie 2012, un contract de 4.306.455,5 lei, pentru o lucrare în Vatra Dornei, judeţul Suceava.

Victor Mihalachi a devenit oficial membru PDL în 2011
Este de notorietate faptul că patronul acestui grup de firme, Victor Mihalachi, a fost în ultimii ani un apropiat al Partidului Democrat Liberal, în special al fostului şef al filialei Botoşani, Cătălin Flutur. Relaţia dintre Mihalachi şi partid a devenit oficială abia la sfârşitul lunii februarie a anului 2011, când omul de afaceri s-a înscris cu adeziune şi carnet de membru în Partidul Democrat Liberal. Anunţul a fost făcut, în cadrul unei conferinţe de presă, chiar de către primarul din Botoşani, Cătălin Flutur, care a precizat că Mihalachi urma să conducă Departamentul Oamenilor de Afaceri din Partidul Democrat Liberal.

De la Primăria Botoşani, contracte de 3,65 milioane de euro
Relaţia apropiată a lui Victor Mihalachi cu primarul Botoşaniului, Cătălin Flutur, fratele lui Gheorghe Flutur, a fost sudată în ani, ca urmare a contractelor pe care firma Victor Construct le-a încheiat cu Primăria Botoşani sau cu diverse instituţii aflate în coordonare sau în colaborare cu aceasta. Aceeaşi relaţie a suferit un proces de extindere şi pe zona de influenţă a fratelui primarului Cătălin Flutur, în judeţul Suceava, „patronat” de către fostul ministru al Agriculturii şi vicepreşedinte al PDL, Gheorghe Flutur.

Astfel, în perioada iunie 2007 – august 2009, firma Victor Construct SRL primit contracte în valoare de 3.650.018,6 lei cu TVA pentru diverse lucrări, cum ar fi amenajarea Căminului Indagro din Botoșani, imobil aflat în programul de protecţie socială, amenajarea spaţiilor destinate comercializării cărnii și produselor din carne, dar și a halei pentru lactate, în Piaţa Centrală a orașului, sau amplasarea de utilităţi apă și canal pentru locuinţe destinate închirierii, finanţate de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe, în cartierul Bucovina.

Alte lucrări adjudecate de firma lui Mihalachi au vizat consolidarea și reparaţii capitale la sediul Primăriei Municipiului Botoșani sau modernizarea și reabilitarea zonelor de acces pietonale și a carosabilului, precum și executarea de lucrări de iluminat arhitectural pe raza municipiului Botoșani. Acest ultim contract a fost parafat la data de 7 martie 2011, în condiţiile în care Victor Mihalachi s-a înscris în PDL la data de 25 februarie același an.
 

×
Subiecte în articol: anl PDL