x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete România, tomberonul de gunoi al Italiei. Lafarge arde deşeurile italienilor la Medgidia. Agenţia pentru Protecţia Mediului protejează mafia gunoaielor?!

România, tomberonul de gunoi al Italiei. Lafarge arde deşeurile italienilor la Medgidia. Agenţia pentru Protecţia Mediului protejează mafia gunoaielor?!

de Petru Zoltan    |    10 Feb 2013   •   21:07
România, tomberonul de gunoi al Italiei. Lafarge arde deşeurile italienilor la Medgidia. Agenţia pentru Protecţia Mediului protejează mafia gunoaielor?!
România a ajuns groapa de gunoi a Europei şi nu numai. Printre ţările exotice care preferă să exporte deşeuri în România se află Tanzania, Zimbabwe, Guatemala, Uganda sau Mozambic. În anul 2011, 40 de state ne-au trimis o cantitate de aproape 850.000 tone de deşeuri. Iar, în 2012, cantitatea de deşeuri ajunsă pe teritoriul României a atins cota de 2,23 milioane tone. Deşeurile au intrat în ţară cu acordul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, condusă de preşedintele cu rang de secretar de stat Mihai Fâcă.

Dar România a rămas principala destinaţie pentru deşeurile italienilor. La începutul lunii ianuarie, mirosul înţepător al deşeurilor i-a făcut pe inspectorii Corpului de Control al Ministerului Mediului să solicite ajutorul Gărzii Naţionale de Mediu şi Agenţiei Naţioanle pentru Protecţia Mediului (ANPM) pentru a-i lua urma. Pe 8 ianuarie a.c. mirosul i-a condus până în danele 19 şi 20 ale Portului Medgidia. Nu mică le-a fost mirarea când au văzut tonele de deşeuri importate din Italia pentru a fi folosite pe post de combustibil în procesul de fabricare a cimentului de către gigantul francez Lafarge Ciment. 

Gunoi italian
Inspectorii de la Mediu au luat la puricat deşeurile găsite în Portul Medgidia, timp de patru zile. La finalizarea controlului, au constatat că în portul Medgidia există două transporturi de deşeuri transferate în vederea valorificării prin co-incinerare: transport de anvelope scoase din uz, respectiv transport de deşeuri combustibile. Totodată, reprezentanţii ANPM au prelevat probe din baloţii de deşeuri compactate identificate pe platforma danei 19 a portului Medgidia şi în vecinătatea acesteia. “Prelevarea de probe a fost realizată în prezenţa reprezentanţilor SC Lafarge Ciment (România) SA şi SC Romtruck Logistic SRL, urmând întocmai etapele procedurii de prelevare de deşeuri care a fost aprobată. În urma analizelor de laborator se va stabili dacă deşeurile municipale tratate mecanic provenite din Italia sunt conform notificării, în sensul în care corespund codului sub care au fost înregistrate”, a precizat Garda Naţională de Mediu pentru Jurnalul Naţional. Până la finalizarea analizelor de laborator, compania Lafarge a fost amendată cu suma de 40.000 lei pentru că nu a înregistrat în rapoartele privind deşeurile recepţionate şi valorificate, deşeurile rămase din transportul naval anterior celui din 29 decembrie. O altă societate deţinută de grupul Lafarge, Eco Gest SA, a fost amendată cu 100.000 lei pentru că în data de 10 ianuarie nu a respectat prevederile din Autorizaţia de mediu nr. 497 din 08.11.2010 referitor la notificarea autorităţii competente pentru protecţia mediului privind apariţia unor elemente noi în desfăşurarea activităţii. Potrivit Registrului Comerţului, această societate este deţinută în proporţie de 99,997% de Lafarge Ciment România SA, restul acţiunilor fiind în proprietatea cetăţeanului francez Paul Eric Richard Vu Huy Dat, care deţine funcţia de director financiar în cadrul grupului Lafarge.

Pentru a vedea cum au ajuns deşeurile municipale din Italia în România, am făcut o solicitare în baza Legii 544/2001, privind accesul la informaţiile publice, către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, pentru că această instituţie aprobă sau refuză importurile de deşeurile în România. Numai că preşedintele Mihai Fâcă a încercat să ascundă gunoiul sub preş, transferând responsabilitatea către Ministerul Mediului. La fel a procedat şi când a fost întrebat de cantitatea totală de deşeuri care intră anual în România. Cu chiu cu vai, a spus că anul trecut, în România au intrat peste 2,23 milioane tone de deşeuri. Aproape de trei ori mai mult decât în anul 2011.

Într-un final, Ministerul Mediului a precizat că Lafarge a importat deşeurile direct din Italia, de la firma Deco SpA. “Referitor la importurile de deşeuri din Italia către România, şi anume de la SC DECO SpA Italia către SC Lafarge Ciment România, există două notificări, una în septembrie 2011 pentru o cantitate de 30.000 tone (realizate până în prezent 16.492 tone) şi una în luna decembrie 2012 pentru o cantitate de 25.000 tone (realizate până în prezent 2.000 tone).” Potrivit presei din peninsulă, patronul firmei Deco SpA, Rodolfo Di Zio, a fost arestat la domiciliu în 2010 pentru corupţie, delapidare şi abuz în serviciu de către autorităţile din Pescara. Alături de Di Zio au mai fost anchetaţi senatorii Paolo Tancredi şi Fabrizio Di Stefano, dar şi fosta consilieră Daniela Stati, primarul din Teramo Maurizio Brucchi, Paolo Bellamio (component al Colegiului Sindical al Team) şi Vittorio Cardarella (fost administrator delegat al Team). Acestora li se adaugă consilierul Venturoni, Ettore Di Zio, Giovanni Faggiano (fost administrator delegat al Enerambiente), Sergio Saccomandi (fost preşedinte al Team), Ottavio Panzone. “Potrivit primelor informaţii ar fi vorba de una dintre cele mai importante anchete efectuate vreodată în Abruzzo şi de parchetul din Pescara. Anchetaţii, toţi legaţi între ei, potrivit anchetatorilor încercau să realizeze un incenerator în Abruzzo. În urma acestei anchete a fost apoi demarată investigaţia asupra grupului Stati”, susţin jurnaliştii italieni. Şi totuşi de ce îi este frică preşedintelui Mihai Fâcă de la Agenţia pentru Protecţia Mediului să răspundă unor întrebări legate cine aduce gunoiul în România?

×
Subiecte în articol: deşeuri