x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Romsilva, viitor mogul imobiliar.

Romsilva, viitor mogul imobiliar.

de Petru Zoltan    |    23 Mai 2011   •   21:00
Romsilva, viitor mogul imobiliar.

Regia Nationala a Padurilor "Romsilva" a dat startul constructiilor in re­zervatia naturala "Parcul dendrolo­gic Hemeiusi", unde va fi amenajat un sediu de lux pentru Directia Silvica Bacau, a carui valoare depaseste un milion de euro.

Satui de aglomeratia din buricul ora­sului Bacau, directorii care s-au pe­rindat pe la conducerea Directiei Silvice au preluat unul de la altul misi­u­nea de a construi un nou sediu ad­ministrativ, tocmai in rezervatia den­dro­logica de la Hemeiusi. Departe de ochii si urechile curiosilor. Visul lor s-a implinit cu doua zile inainte de Cra­ciun, cand Romsilva a anuntat ca pune la bataie peste un milion de euro pentru construirea noului sediu. Pen­tru acest proiect grandoman, ad­mi­nistratorul parcului, Institutul de Cer­cetari si Amenajari Silvice (ICAS), si-a dat acordul tacit pentru ca Romsilva sa imprejmuiasca un te­ren de 6.200 de metri patrati din re­zer­­vatia naturala. La schimb, ICAS a pri­mit un petec de pamant tocmai in Si­naia. Directorul ICAS, Dumitriu Gheorghe, a precizat ca, pe langa acest troc, Institutul se va alege si cu re­­pa­rarea si amenajarea unui laborator aflat in rezervatie. Seful Romsilva, Valerian Solovastru, sustine ca te­re­nul cu pricina este proprietatea pu­blica a statului, aflat in administra­rea Regiei Nationale a Padurilor.

Licitatia pentru adjudecarea lu­cra­rilor a fost finalizata la jumatatea lunii aprilie, cand societatea Conextrust SA din Bacau a fost declarata cas­tigatoarea potului de peste un mi­li­on de euro. Potrivit Registrului Co­mer­tu­lui, actionarul majoritar al acestei societati este o alta firma, Rustrans, detinuta de bacauanul Viorel Rusu. Presa locala a sustinut in re­pe­tate randuri ca afaceristul bacauan este unul dintre sponsorii Partidului Democrat Liberal – filiala Bacau. Drept urmare, firmele controlate de el au obtinut mai multe contracte de lucrari publice de la institutiile mana­ge­riate de PDL-isti bacauani. Viorel Rusu a declarat pentru Jurnalul Na­ti­o­nal ca licitatia a fost castigata co­rect, pentru ca nu face politica si nu a donat bani partidelor politice. Legat de viitorul sediu al Directiei Silvice, Rusu a precizat ca amprenta la sol a cla­dirii va avea 800 de metri patrati: "Va fi o cladire futurista, in forma de se­micerc, cu doua etaje. E o cons­truc­tie speciala la care se vor folosi foar­te multe materiale ecologice". Ast­­fel, Romsilva va pune la dispozitia ca­­torva silvicultori, angajati ai Di­rec­ti­ei Silvice Bacau, un spatiu de apro­xi­­mativ 2.000 de metri patrati. Degea­ba am incercat sa luam legatura cu se­ful Directiei Silvice Bacau, Gheor­ghe Manaila, pentru ca acesta nu a vrut sa dea explicatii cu privire la acest proiect futurist.

Despre cum va afecta acest pro­iect imobiliar rezervatia naturala cu sta­tut special nimeni nu sufla o vorba. Doar directorul ICAS a incercat sa mi­ni­malizeze efectele, precizand ca pe amplasamentul pe care urmeaza sa fie ridicata constructia se afla ba o pepiniera, ba ruinele unei foste cladiri. Din punctul lui de vedere. Se pare ca rezervatia nu va fi afectata. In schimb, sefa rezervatiei, Tatiana Blaga, a declarat ca constructorul a pus deocamdata doar niste panouri. "Nu ma intrebati pe mine cum va afecta aceasta constructie parcul, pentru ca eu am niste sefi la Bucuresti care au decis acest lucru. Daca sefii nostri asa au dispus, noi chiar nu avem cum sa ne opunem", a replicat nervoasa Tatiana Blaga. La randul lui, Viorel Rusu a spus ca ordinul pentru inceperea lucrarilor a fost dat in urma cu aproximativ o saptamana: "Nu e treaba mea daca constructia va afecta parcul. Eu am un contract si trebuie sa il execut". Totusi, Vale­rian Solovastru a declarat ca zona constructiei va fi separata de parc prin panouri metalice, astfel incat lu­crarile cu organizarea de santier, dar si cele de construire nu vor afecta in nici un fel colectia dendrologica. Din toa­ta aceasta afacere de hacuire a Par­cului dendrologic, cel mai castigat pare a fi primarul comunei Hemeiusi, Mi­haila Constantin, care isi freaca bucuros mainile si asteapta fi­na­li­zarea constructiei pentru a incasa mai multi bani la bugetul local din taxele si impozitele platite de Directia Silvica Bacau. Cat despre parc, numai de bine.

130 de ani de istorie, tavaliti cu buldozerul
Parcul dendrologic Hemeiusi se in­tinde pe o suprafata de aproximativ 50 de hectare, fiind catalogat drept monument istoric, rezervatie stiin­ti­fi­ca si parc natural. Acesta se afla pe Valea Bistritei, la o distanta de aproximativ 10 kilometri de mu­ni­ci­piul Bacau. Pana in anul 1879, Lucia Schonburg-Waldenburg a apelat la serviciile specialistului german Cristian Adolf, absolvent al Academiei din Eseen, pentru ca acesta sa innobileze speciile de rasinoase aflate pe domeniul administrat de ea. Un an mai tarziu a luat nastere parcul dendrologic in care se aflau mai mul­te specii de rasinoase exotice, dar si o colectie de trandafiri. Potri­vit Directiei Judetene de Cultura Bacau, dupa anul 1885 au inceput sa fie introduse noi specii de fo­ioa­se, dar si specii indigene, actiune care a continuat pana in 1913. In­ce­pand cu anul 1955, parcul a fost trecut in proprietatea Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice, care a luat masuri de intretinere si re­fa­ce­re, devenind o baza de cercetare pentru climatizarea speciilor exoti­ce de interes forestier. Arboretumul Hemeiusi reprezinta o valoroasa co­lec­tie dendrologica. Dintre ra­si­noa­se sunt intalnite 178 de specii, care provin din America de Nord – 76 de specii, din Asia – 50 de specii, si din Europa – 48 de specii. In anul 2003, Parcul dendrologic a fost plimbat de la ICAS la Romsilva, iar ulterior inapoi la ICAS.

×
Subiecte în articol: romsilva