x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Scandalos. Un traficant de droguri la nunta fiicei lui Băsescu

Scandalos. Un traficant de droguri la nunta fiicei lui Băsescu

de Oana Stancu Zamfir    |    07 Mar 2016   •   17:32
Scandalos. Un traficant de droguri la nunta fiicei lui Băsescu

Traian Băsescu, SRI și SPP au acceptat ca la nunta Elenei Băsescu să participe un traficant internațional de droguri, condamnat în Germania în 2001. În acțiunea pe care a făcut-o la CEDO împotriva statului german, Sorin Săpunărescu a susținut că este informator al SRI, însă acțiunea sa a fost respinsă.

1 septembrie 2012. Traian Băsescu, președintele României, demis prin referendum, salvat de o succesiune de „erate” ale unor judecători de la Curtea Constituțională, își mărită mezina. La nuntă sunt invitați toți liderii PDL, parlamentarii formațiunii, miliardari celebri, beizadele care ocupă prima pagină a tabloidelor, familia Cioabă și... șocant, un traficant de droguri.

Sorin Săpunărescu, în prezent patronul unor restaurante de lux și cluburi de fițe din București, a fost arestat pe 17 iulie 2001 la Frankfurt, după ce a vândut 115.000 tablete de Ecstasy unui informator al Oficiului de Investigații Criminale din Landul Hessa.

Acesta călătorise în România și intrase în contact cu filiera care tranzita drogurile spre și dinspre Europa de Vest. Pentru că a mărturisit, Săpunărescu a fost condamnat la doar cinci ani și trei luni de închisoare. Ulterior, el a acționat statul german în judecată la CEDO, pretinzând că i-au fost încălcate drepturile întrucât identitatea informatorului a fost protejată, de asemenea și cea a altui informator care a depus mărturie împotriva lui Săpunărescu în fața anchetatorilor, nu și a judecătorilor care au permis protejarea celor doi martori întrucât românul i-ar fi amenințat cu „represalii dacă tranzacția se termină prost”.

Toate acestea sunt consemnate în hotărârea CEDO din 11 septembrie 2006 prin care acțiunea lui Mihail Sorin Săpunărescu împotriva statului german este respinsă.

Discoteca Karma este situată pe harta internațională a drogurilor

La începutul anilor 2000, Sorin Săpunărescu, zis Americanul, deținea cele mai tari cluburi din Constanța și București. Parte a anturajului lui Nicu Gheară, Americanul era asociat alături de finul lui Gheară, interlopul Nuredin Beinur, zis și „Spaima litoralului”, în firma de pază și protecție „Milenium-Security”, care păzea fix discotecile Karma și Space din Bucuresti, aparținând grupului.

„Karma” era cunoscută ca locul de întâlnire a consumatorilor de droguri din lumea bună, așa-zisele „gulere albe” și era cunoscută nu doar de consumatori, ci și de autorități. Ba mai mult, numele discotecii a apărut și în investigațiile Serviciului Antidrog American (Drug Enforcement Administration), ca fiind o verigă dintr-o filieră internatională de trafic de narcotice, o rețea funcționând după modelul „French Connection”, arată datele publicate de Rise Project și CJI.

În noiembrie 1999, pe aeroportul „JFK” din New York, polițiștii DEA i-au arestat pe Cristian Ogarca, fost bodyguard în clubul „Office”, și pe Claudia Vasilescu, șefa biroului Tarom de pe Aeroportul JFK. Cei doi aveau asupra lor o încărcătură de Ecstasy în valoare de peste trei milioane de dolari, drogurile fiind aduse de către Ogarca de la București.

După capturarea celor doi, americanii au aflat că întreaga operațiune este condusă din „Karma”- București și că au de-a face cu o rețea care funcționa pe tiparul impus de celebra „French Connection”. Practic, transporturile de Ecstasy erau preluate din Europa de Vest, mai ales din Germania, și introduse în Statele Unite. Investigatorii americani au ajuns la concluzia că rețeaua era dirijată din România de către un anume Sorin „Americanu’”.

Cu toate acestea, în România, Săpunărescu nu a fost niciodată anchetat și condamnat. Asta chiar dacă polițiștii români știau că în „Karma” se consumau droguri, de la marijuana până la Ecstasy sau heroină, practic toată gama stupefiantelor. Dosarul „Cocaină pentru VIP-uri” din 2005 conținea mărturii ale inculpaților despre „Sorin de la Karma”.

SRI? SPP? Tăcere totală

Greu de crezut că prezența lui Săpunărescu la nunta EBEI a scăpat serviciilor de informații și SPP, chiar dacă era vorba de un eveniment privat din viața președintelui României. În cazul Bercea, SRI a anunțat prin vocea lui George Maior însuși că încă din 2009, dinaintea momentului cu salba legată de gâtul primei doamne, președintele a fost informat despre viața și activitatea lui Sandu Anghel.

În plus, e logic de presupus că el nu a aterizat în anturajul Elenei Băsescu direct la nuntă, ci îi lega un trecut care să determine invitarea lui la eveniment. Prilejuri cu care serviciile să-l fi avertizat pe președinte cu cine umblă fiica sa.

În apărarea lui, traficantul a ținut să le spună judecătorilor că este „evreu, informator al SRI și al agenției americane antidrog”.

Reporterii de la Centrul de Jurnalism Independent aveau să vină cu o explicație șocantă: Americanul ar figura ca informator al Agenției Naționale Antidrog, tocmai el, condamnatul din Germania.



Încă unul

În dosarul „Cocaină pentru VIP-uri” mai apare un nume care astăzi se regăsește pe lista de invitați la nunta Elenei Băsescu: Răzvan Pătru. Personajul pe care tabloidele îl descriu ca fiind milionar are conexiuni și un un alt dosar cu scandal, cel al prostituatelor de lux, în care a fost reținută chiar iubita sa, Diana Nicoraș. În anturajul europarlamentarului român Elena Băsescu, să nu uităm calitatea sa oficială de la momentul nunții, se mai numără și verii Caraiorgu din Constanța, patroni de cluburi în Mamaia.

×
Subiecte în articol: Elena Basescu droguri cedo SRI spp