x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Se îngroașă gluma. Conflict de interese în afacerile lui Barna pe fonduri UE cu Consiliul Județean Alba

Se îngroașă gluma. Conflict de interese în afacerile lui Barna pe fonduri UE cu Consiliul Județean Alba

de Ion Alexandru    |    21 Oct 2019   •   10:01

Consiliul Județean Alba aproba, în 2013, înființarea unui ONG care să se ocupe de implementarea de proiecte și de programe pentru domeniul de la Sâncrai, devenind unul dintre acționarii acestei organizații. Coasociat al CJ, un alt ONG care l-a împuternicit să participe la prima ședință AGA pe însuși Dan Barna. Asociația care l-a împuternicit o are drept membră fondatoare pe Magdalena Bene, salariată a Consiliului Județean și managerul celor trei proiecte pe fonduri europene care vizau incluziunea pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, proiecte administrate de firma privată a lui Dan Barna. Iar ca lucrurile să fie și mai clare, ONG-ul nou format era prezidat de aceeași Magdalena Bene. Operațiunea se înscrie perfect în prevederile articolului 309 Cod penal, care incriminează fapta de conflict de interese, conform specialiștilor în drept. „Jurnalul” prezintă, în cele ce urmează, documentul oficial, adoptat de Consiliul Județean Alba, chiar în timp ce consultantul Dan Barna derula implementarea respectivelor trei proiecte finanțate din fonduri europene care fac, în prezent, obiectul investigațiilor Departamentului pentru Luptă Antifraudă (DLAF).

 

Documentul la care ne referim poartă denumirea de Hotărârea Consiliului Județean Alba, cu numărul 99, emisă în data de 30 mai 2013, privind aprobarea asocierii județului Alba, prin Consiliul Județean Alba, pentru constituirea Asociației ROSEA, în cadrul proiectului „Incluziune socială și pe piața muncii, prin întreprinderi sociale”. Prin vot, consilierii județeni de la vremea respectivă aprobă această asociere și dispun alocarea sumei de 200 de lei, reprezentând aportul asociatului Consiliul Județean Alba la patrimoniul inițial al Asociației ROSEA. Totodată, consilierii își dau votul pentru atribuirea în folosință gratuită a imobilului compus din construcții și teren situat în localitatea Sâncrai, județul Alba, în vederea utilizării de către asociația nou-înființată ca sediu.

Prin aceeași Hotărâre, semnată de președintele de atunci al Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, și de secretarul județului, Mariana Hurbean, au fost desemnați, din partea instituției publice, Dan Mihai Popescu – reprezentant în Adunarea Generală a Asociaților al Asociației ROSEA, respectiv Aitai Marian Florin, în Consiliul Director. Consilierii l-au împuternicit, cu acest prilej, pe președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, să semneze actul constitutiv.

Acest act constitutiv al Asociației ROSEA prezintă asociații noului ONG. Aceștia sunt: Consiliul Județean Alba, prin președintele Ion Dumitrel; Asociația Centrul de Inițiative pentru Economie Socială (CIES), al cărei președinte era Mariana Bene (managerul de proiect al proiectelor pe fonduri UE dezvăluite de portalul RISE Project); Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj, prin directorul general Liliana Lucia Tomoioagă; secretarul județului Alba, Mariana Hurbean, precum și persoanele fizice Ștefan Wagner, olandezul Erwin Kolstern și Ștefan Olariu. Capitalul social inițial al Asociației ROSEA era de 1.400 de lei, fiecare dintre cei șapte acționari contribuind la acesta cu suma de 200 de lei.

 

Pe cine a împuternicit Bene în AGA? Pe Barna!

Conform aceluiași act constitutiv, Asociația ROSEA are ca scop al înființării sale identificarea, inițierea, susținerea și implementarea de proiecte și programe care să contribuie la dezvoltarea durabilă a domeniului de la Sâncrai, în contextul promovării economiei sociale și a inițiativelor în domeniul dezvoltării sociale și comunitare. Organele de conducere ale asociației sunt, în ordinea importanței, Adunarea Generală a Asociaților, Consiliul Director, președintele de onoare și cenzorul.

Astfel AGA este organul de conducere al Asociației ROSEA și, conform actului constitutiv, „sunt numiți, în calitate de membri ai primei Adunări Generale a Asociaților” Dan Mihai Popescu, reprezentant al Consiliului Județean Alba, Barna Ilie Dan, împuternicit pentru a reprezenta Asociația Centrul de Inițiative pentru Economie Socială (CIES), Ariana Hurbean și alții.

Cu alte cuvinte, CIES, prezidată de Magdalena Bene, care era manager de proiecte europene pentru afaceri derulate de SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, patronată de Dan Barna, îl împuternicea pe Dan Barna să reprezinte CIES în AGA a Asociației ROSEA, unde acționar era autoritatea de management a respectivelor proiecte pe fonduri europene, mai exact Consiliul Județean Alba. De ce nu a fost împuternicită chiar Magdalena Bene să reprezinte acționarul CIES în AGA al Asociației ROSEA? Pentru că, potrivit actului constitutiv, Magdalena Bene a fost numită, pentru o perioadă de patru ani, în funcția de președinte al Consiliului Director al Asociației ROSEA.

 

Și consultant al CJ, și reprezentant al CIES la ROSEA

Aceste lucruri se întâmplau în toiul episoadelor descrise, în investigația care a cutremurat campania electorală prezidențială a lui Dan Barna, de către publicația Rise Project. Mai exact, atunci când SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, unde patroni erau Dan Barna și Dragoș Jaliu, derula cu Consiliul Județean Alba trei proiecte pe fonduri europene. Este vorba despre proiectul „Punți Comunitare”, de proiectul „SES-am Deschide-te!” și despre proiectul „Biblioteca Bunelor Practici”. Manager de proiect în toate aceste trei cazuri era nimeni alta decât Magdalena Bene.

Specialiștii în drept consultați de „Jurnalul” sunt de părere că aceste fapte se circumscriu prevederilor articolului 301 Cod penal, care arată că „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a împlinit un act ori a participat la luarea unor decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial (…) pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani (…) se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Primul parteneriat al companiei de consultanță a lui Dan Barna cu Consiliul Județean Alba, denumit „Incluziune socială pe piața muncii a persoanelor vulnerabile și cu dizabilități”, viza înființarea a cinci centre de consiliere profesională și trei întreprinderi sociale și a avut o valoare de 3,5 milioane de euro. Conform RISE Project, SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL a pus mâna pe 250.000 de euro pentru ca să administreze proiectul regional în numele Consiliului Județean Alba.

 

Managerul proiectelor implementate de Barna, președinte la ambele asociații

Primul proiect a fost implementat începând cu anul 2011, deci cu trei ani înainte ca Dan Barna să fie împuternicit de Magdalena Bene în AGA a Asociației ROSEA, iar celelalte două au fost implementate începând cu 2014, la un an după același episod. În ceea ce privește fondurile alocate proiectelor, „SES-am Deschide-te” a avut alocată suma de 9.090.135.17 lei, iar „Punți Comunitare”, 7.950.091 lei. RISE Project spune că firma lui Dan Barna a administrat 4.378.983 de lei din aceste sume.

Conform ultimei declarații de interese depuse de Magdalena Bene, în calitate de economist al Consiliului Județean Alba, din data de 29 ianuarie 2015, aceasta notează că deținea calitatea de asociat în cadrul Asociației ROSEA, unde ocupa și funcția de președinte, dar și al Asociației Centrul de Inițiativă pentru Economie Socială (CIES), unde era membru fondator.

 

DLAF răspunde insinuărilor prezidențiabilului USR

Afacerile cu fonduri europene derulate de Consiliul Județean Alba în cadrul celor trei proiecte administrate de compania lui Dan Barna sunt investigate de DLAF. Prezidențiabilul USR contestă calitatea DLAF de a efectua aceste verificări, deoarece departamentul se află în subordinea premierului interimar Viorica Dăncilă, „competitorul său electoral” și cere ca dosarul să fie transferat la… DNA. DLAF i-a răspuns lui Barna prin intermediul unui comunicat de presă din care rezultă că acțiunea de control referitoare la proiectul „Punți comunitare”, cod SMIS 56760, al cărui beneficiar este Consiliul Județean Alba, a fost declanșată anterior publicării informațiilor de către Rise Project și fără legătură cu demersurile jurnalistice. „Verificările preliminare cu privire la proiectele «SES-am Deschide-te!», al cărui beneficiar este Consiliul Județean Alba și «Biblioteca Bunelor Practici. Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural», al cărui beneficiar este Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, au fost demarate ca urmare a informațiilor apărute în mass-media privind posibile încălcări ale legii ce pot afecta interesele financiare ale UE în România, demers procedural obișnuit în activitatea instituției”, se arată în comunicat.

DLAF precizează că etapa verificărilor preliminare este premergătoare unei acțiuni de control și are drept scop evaluarea primară a informațiilor sesizate și analiza necesității deschiderii unei acțiuni de control în sensul Legii nr. 61/2011. Aceasta se desfășoară în toate cazurile de sesizare a DLAF sau de sesizare din oficiu. „Atât în etapa verificărilor preliminare, cât și în etapa acțiunii de control, DLAF analizează modul de respectare a legii în proiectele verificate, stabilind, după caz, doar la finalul demersului DLAF, prin Nota de control, care sunt persoanele fizice sau juridice implicate în derularea proiectului și dacă au fost identificate suspiciuni de fraudă care ar putea duce la urmărirea lor penală de către Parchetul competent. Acțiunile de control se desfășoară cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor, precum și a garanțiilor procedurale statuate de lege, inclusiv a prezumției de nevinovăție recunoscute în cadrul procesului penal. Deși DLAF este, din punct de vedere organizatoric, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, instituția beneficiază, prin lege, de autonomie funcțională și decizională, independent de alte autorități şi instituţii publice și acționează ca atare. În consecință, șeful departamentului nu solicită şi nu primește instrucțiuni de la nicio autoritate, instituție sau persoană în realizarea atribuțiilor sale referitoare la declanșarea şi desfășurarea controalelor ori la întocmirea şi valorificarea actelor de control. DLAF respinge categoric orice asociere sau încercare de asociere a activității sale cu alte evenimente din spațiul public și reasigură opinia publică și partenerii săi, naționali sau europeni, de respectarea legii și a procedurilor în vigoare, în îndeplinirea atribuțiilor sale de protejare a intereselor financiare ale UE în România”, conchide instituția.

 

Începând cu 2011, dar și din 2014, firma lui Dan Barna administra trei proiecte pe fonduri UE, beneficiarul fiind Consiliul Județean Alba. Toate proiectele o aveau drept manager pe angajata CJ Magdalena Bene

 

În mai 2013, Magdalena Bene, președinte al Asociației CIES, acționar în Asociația ROSEA, alături de Consiliul Județean, îl împuternicește pe Dan Barna să participe la prima AGA a acestei entități. Pentru că șefa Bene era președintele Asociației ROSEA

×
Subiecte în articol: Dan Barna Magdalena Bene