x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Şefii ANAF s-au dedulcit la zahărul libanez

Şefii ANAF s-au dedulcit la zahărul libanez

de Petru Zoltan    |    26 Iul 2012   •   17:49
Şefii ANAF s-au dedulcit la zahărul libanez

Marile tunuri financiare se dau cu ajutorul angajatilor statului, desi Romania are cele mai multe servicii secrete din toata Uniunea Europeana. Pana si Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala - ANAF are propriul serviciu secret. Mai mult, exista si un Corp de Control in atributiile caruia intra activitatea de anticoruptie in randul angatilor institutiei. Ce au facut aceste organisme in timp ce Sorin Blejnar si clica sa sprijineau contrabandistii de motorina care faceau fraude de peste 15 milioane de euro? Ce masuri au luat in cazul directorului general adjunct, Nicusor Dragan, sau a sefului de la achizitii, Dan Stroe?

Nicusor Dragan a fost uns director general adjunct in subordinea directa a presedintelui ANAF, Sorin Blejnar, la data de 14 mai 2007. Conform fisei postului acesta raspundea de marii contribuabili. In toamna lui 2011, Dragan a intrat in atentia Agentiei Nationale de Integritate – ANI care avea suspiciuni ca omul nu este chiar usa de biserica. "ANI a constatat, in urma procedurilor de evaluare, indicii privind savarsirea de catre domnul Dragan Nicusor, director general adjunct in cadrul ANAF – Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili, a infractiunii de spalare a banilor (...)' Concret, Dragan a efectuat mai multe tranzactii imobiliare cu terenuri in valoare de 542.300 de euro in perioada februarie – iunie 2010. Culmea, unul dintre terenuri a fost vandut la o valoare de 34 de ori mai mare decat pretul real al pietei. Prin aceeasi metoda a vandut si mai multe autoturisme in perioada 2006 -2008, respectiv 2010 – 2011. In urma acestor tranzactii a fost luata la puricat si sotia lui, Alina Roxana Dragan, expert in cadrul Ministerului Finantelor Publice – Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale. Aceasta a fost acuzata de fals in declaratii, pentru ca a uitat sa treaca in declaratia de avere un teren de 1.550 mp situat in Bucuresti, a uitat de un Audi A8 si de niste conturi frumusele din banci: 639.293 euro sI 1,31 milioane lei. Insa a mentionat ca are un teren de 15.000 mp in Ilfov, desi aceasta in acte terenul era de trei ori mai mic. Nicusor Dragan impreuna cu sotia sa au facut avere din mai multe tranzactii imobiliare. In prezent, cei doi detin trei terenuri in Bucuresti, Prahova si Ilfov, doua apartamente in Bucuresti, iar in conturile lui Dragan s-au cuibarat aproape 1,2 milioane euro.

24.07.2012. Parchetul General. In apropierea institutiei, forfota mare. O trupa de vlajgani tatuati din cap pana-n picioare puneau tara la cale. Vorbeau despre iminenta retinere a evazionistilor protejati de catre Nicusor Dragan si de colegul sau milionarul Dan Stroe. In spatele Parchetului dubele Jandarmeriei si ale Politiei de Frontiera soseau cu sirenele aprinse. Din ele se descarcau saci plini cu documente si apoi dispareau. Din cand in cand mai scoteau si cate un martor sau inculpat. Au adus aproape 125 de personae si sute de kilograme de documente de la firmele implicate in reteaua de evazionisti. Ofiterii in civil isi purtau armele la vedere, de parca tocmai se intorsesera de pe front si isi faceau cu greu loc printre oamenii care isi asteptau ingrijorati rudele saltate de mascati. Avocatii isi astepau clientii sa intre la audieri si in timp ce asteptau proptiti de gard sau de masini mai citeau cate un paragraf din codul penal. Asa, sa-si reimprospateze memoria. Cei de la marile case de avocatura aratau de parca tocmai ar fi iesit de la un croitor de lux, pe care-l pacalise sa le faca reduceri la haine pe care le asortau cu genti marca Luis Vuitton. A ajuns si avocatul Marian Nazat, maestrul pe care-l salutau majoritatea celor prezenti. Unii din respect, altii din invidie pentru ca nu stiau ce inculpat va apara. In orice caz, nu unul oarecare. O doamna avocat le-a impartasit celor prezenti ca a reusit sa-si scape clientul de arestul preventiv, desi avea mai multe capete de acuzare decat Al Capone. Reactia celor prezenti nu s-a lasat mult asteptata si au inceput sa-i strige "norocoaso'!.

Pe la miezul noptii, procurorii au inceput sa imparta ordonante de retinere pentru 24 de ore. Libanezul Nicole Saikaly, fostul iubit al Ginei Pistol, a fost acuzat de evaziune fiscala, bancruta frauduloasa si spalare de bani. Acesta figura ca actionar principal la firma Novicio Food & Beverage Srl. Din informatiile de la Finante, firma are o datorie catre bugetul de stat de aproximativ 24.000 de lei. Potrivit procurorilor, in jurul lui Saikaly s-a format o filiera din care faceau parte Sorin si Raluca Gazdac, ginerele si fiica senatorului Cezar Magureanu, dar si opt bulgari. Afacerile lui Saikaly se axau in special pe comertul cu zahar si produse agricole, derulate prin firmele Novicio Food & Beverage si MLS Invest Trading ai carei patroni sunt fiica sa, Mary Lavinia Saikaly, si ginerele sau Michel Aramouni. Acestia erau aprovizitionati cu marfa de mai mai multe filiere ale gruparii. Sorin Gazdac si un amic ii aduceau zahar vrac, pe care il ambala, apoi il vandeau uneia dintre societatile controlate de membrii gruparii. Acestia nu isi plateau darile catre stat, mai mult declarau achizitii si livrari de marfuri intracomunitare fictive.

Mai spre dimineata, a urmat randul lui Octavian Grecu, aliaz Butoane, sa fie retinut pentru 24 de ore. Raluca Gazdac, fiica senatorului Cezar Magureanu, a fost lasata sa plece acasa, fiind gravida in luna a patra, sustin procurorii citati de Mediafax. In schimb, sotul ei nu a avut acelasi noroc, fiind retinut de procurori. In total, au fost retinute aproximativ 40 de persoane care vor fi prezentate judecatorilor.

×