x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Şeful ANI îşi scoate părinţii la înaintare. Horia Georgescu are o leafă prea mică pentru a-şi putea justifica maşina de lux şi imobilele

Şeful ANI îşi scoate părinţii la înaintare. Horia Georgescu are o leafă prea mică pentru a-şi putea justifica maşina de lux şi imobilele

de Oana Stancu Zamfir    |    16 Noi 2012   •   00:09
 Şeful ANI îşi scoate părinţii la înaintare. Horia Georgescu are o leafă prea mică pentru a-şi putea justifica maşina de lux şi imobilele
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

După mai bine de două săptămâni în care a evitat să dea explicaţii despre propria avere, şeful ANI, Horia Georgescu, a ieşit ieri la rampă. Nici de data aceasta nu a fost prea darnic cu informaţiile, trimiţându-i pe cei care au dubii asupra averii sale să sesizeze Consiliul Naţional de Integritate (CNI), organism care supraveghează activitatea ANI şi care are competenţa de a-i verifica averea. "Îndemn pe oricine are o problemă cu averea mea să sesizeze CNI pentru a putea face verificări", a declarat ieri şeful ANI într-un interviu acordat gândul.info.

Cum îşi justifică averea
La începutul acestei săptămâni, Jurnalul Naţional a arătat cum averea lui Horia Georgescu nu se regăseşte în câştigurile sale reale. În anul 2007, într-o singură lună, el şi-a cumpărat trei imobile: o vilă în centrul Braşovului (356 mp), un apartament de 140 mp tot în centrul Braşovului şi un apartament ultracentral pe Bdul Magheru din Bucureşti. Aproape jumătate de milion de euro este suma declarată în contractele încheiate cu vânzătorii care sunt chiar părinţii şefului ANI. În prima declaraţie de avere de după achiziţii, dl Georgescu nu simte nevoia să justifice nimic. Trece casele şi atât. Cu totul interesant este faptul că această declaraţie nu figurează pe site-ul ANI şi nu mai poate fi găsită deloc pe internet. Abia în 2008 apar şi cele două împrumuturi care să justifice investiţiile: 150.000 de euro de la bancă şi 300.000 de euro de la naşii săi. Cu totul de neexplicat este termenul în care dl Georgescu se angaja să returneze banii naşilor: cinci ani.  Şi asta în condiţiile în care Horia Georgescu a lucrat şi lucrează ca angajat la stat. "O situaţie familială pe care nu vreau să o explic", declara presei la vremea respectivă preşedintele ANI. Ieri, şeful ANI a dat cam aceleaşi explicaţii. "Imobilele le-am cumpărat în 2007. Împreună cu părinţii mei am luat această decizie pentru ca eu să pot să cumpăr aceste bunuri din cauza unor probleme private de familie care pot apărea în orice situaţie de genul ăsta. E o problemă privată de familie, care ţine strict de viaţa privată, şi eu am făcut un credit şi am luat nişte bani împrumut de la nişte persoane foarte apropiate mie, care sunt de 20 de ani în mediul privat şi au câteva companii foarte profitabile", a declarat pentru gândul. info Horia Georgescu. În urmă cu trei ani, ziarului Cotidianul îi declara aşa: "Casa şi cele două apartamente le-am cumpărat de la părinţii mei, cu acte notariale. Cei 300.000 de euro mi-au fost împrumutaţi de naşii mei, Marian şi Carmen Petcu. Pentru a le returna împrumutul naşilor mă mai ajută şi părinţii mei cu bani". Aşadar, a cumpărat de la tata cu bani de la naşu’ pe care îi dă înapoi de la tata???

Horia Georgescu a explicat şi cum a ajuns să aibă la scară o maşină scumpă, un BMW  X5, o maşină al cărei preţ în funcţie de dotări este între 40.000 şi 100.000 de euro, cu număr de Braşov, înmatriculată pe firma Imperial SRL, la care şeful ANI a fost acţionar alături de mama sa. "Este o maşină aflată în proprietatea unei firme private la care părinţii mei sunt acţionari. Nu cred că este nimic greşit să folosesc o maşină a părinţilor mei din când în când. Este o realitate, nu am nici o altă problemă din această perspectivă. E o companie mică. Părinţii mei sunt în domeniul privat de mai mult de 16 ani şi cred că pot să justifice cumpărarea unei maşini. Este maşina părinţilor mei, înregistrată pe o firmă privată care nu are nici o datorie la bugetul de stat, nu are contracte cu statul sau alte beneficii de la entităţi publice", a explicat Georgescu. În 2008, anul achiziţionării limuzinei – firma declară 4.350 de lei pierderi şi datorii totale de 458.698, potrivit site-ului Ministerului de Finanţe. În 2007, cu un an în urmă, 70.464 pierderea şi 487.342 datoriile. În 2011, data depunerii ultimului bilanţ, datoriile au crescut la 989.596 de lei.

Relaţia şefului ANI cu părinţii săi nu pare să fie însă deloc una proastă. Tata dă bani nu doar cu împrumut, ci şi cu factură. Asta pentru că tata, Marian Georgescu, fost director al Penitenciarului Codlea, este preşedintele Consiliului de Administraţie al Universităţii Dimitrie Cantemir din Braşov, care a închiriat vila deţinută de şeful ANI la Braşov şi pentru care a achitat 16.724 lei în 2007, 31.401 lei în 2008, 20.404 în 2009 etc . Şi casa în care locuieşte în Bucureşti şeful ANI este tot a părinţilor.  Imobilul se află în centrul Capitalei, pe Strada Puţul cu plopi, are patru niveluri şi figurează în acte pe numele mamei lui Horia Georgescu.

Despre relaţia cu Băsescu
Cât priveşte acuzaţiile că este "omul lui Traian Băsescu", Horia Georgescu a susţinut ieri că a vorbit cu preşedintele o singură dată, când a fost invitat la un simpozion la Cotroceni pe tema Mecanismului de cooperare şi verificare. "Nu am nici o comunicare cu Administraţia prezidenţială. Nu am vorbit cu preşedintele Traian Băsescu niciodată decât în situaţii în care am fost confruntaţi cu probleme instituţionale. În 2009 a fost o reuniune la Palatul Cotroceni raportat la MCV, atunci am fost şi eu invitat, am vorbit pentru câteva minute cu preşedintele şi atâta tot. Nu ştiu când am fost omul lui Traian Băsescu, noi am gestionat şi multe cazuri din partidele, în general, din partidele aflate la putere", a spus şeful ANI. Întrebat de apariţia sa în stenograme alături de fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, preşedintele ANI a spus că a vorbit cu acesta din urmă la telefon, încercând să ajute un jurnalist care investiga un caz care nu era de competenţa ANI.

×
Subiecte în articol: stenograme horia georgescu