x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Şeful Doi şi-un sfert, legat de corupţi italieni. Soţia directorului DGIPI învârte vânturile pe la Tulcea

Şeful Doi şi-un sfert, legat de corupţi italieni. Soţia directorului DGIPI învârte vânturile pe la Tulcea

de Adrian Mogos    |    Sorin Semeniuc    |    24 Iul 2012   •   19:45
Şeful Doi şi-un sfert, legat de corupţi italieni. Soţia directorului DGIPI învârte vânturile pe la Tulcea

Comisarul-sef Gelu Marin Oltean a fost numit in aprilie 2012 director general al DGIPI. Sotia sa face afaceri cu un controversat om de afaceri italian, fost senator, implicat in scandaluri de coruptie in Italia si Canada, dar si in suspiciuni de evaziune fiscala in Romania. In 2010, pe cand Oltean era director adjunct la Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), fiica sa a primit o sponsorizare de 15.000 de lei pentru gimnastica aerobica de la om de afaceri roman.

Mirela Sanda Oltean, de profesie stomatolog, sotia sefului de la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna din Ministerul de Interne – fostul 0215 – a devenit asociata in ianuarie 2010 la SC Eoliana Energy Millenium SRL, o firma din Pipera infiintata in 2009. Cel care a cedat sotiei sefului DGIPI 5% din aceasta firma este Maurizio Creuso. In aceeasi zi, Creuso a mai cesionat alte zece procente lui Cezar Catalin Marin, fiul fostului general din Directia de Informatii Externe, Dumitru Marin, decedat in 2007. Asociatul majoritar al firmei din Pipera era la momentul tranzactiei: Eoliana Fortore SRL Voluntari, cu acelasi sediu ca Eoliana Energy Millenium. Ceilalti asociati erau doi italieni, Giovanni Velmi si Maurizio Pezzoni, dar si o avocata din Bucuresti: Daniela Elena Agatha Nicolae. Eoliana Fortore SRL a elaborat in acest an un raport privind impactul asupra mediului in vederea construirii unui parc eolian in comunele Mihail Kogalniceanu si Sarichioi din judetul Tulcea. Prognozata a avea 23 de centrale eoliene, investitia, cifrata la mai multe milioane de euro, se va intinde pe 147 de hectare.

Maurizio Creuso are un trecut extrem de controversat. In timp ce era senator al Italiei in perioada 1992-1993, Creuso si-a pierdut mandatul dupa ce autoritatile au declansat o ancheta impotriva sa. El a fost cercetat si condamnat pentru coruptie si dare de mita in cazul construirii unui stabiliment pentru pensionari, a unui spital de cardiologie si a unui depozit. La sfarsitul anilor ’90, Creuso a ajuns in Canada, unde a tinut capul de afis al ziarelor dupa ce a primit cetatenie canadiana si doua contracte cu statul, ambele pe filiera ministrului Lucrarilor Publice, Alfonso Gagliano, care l-a si inclus pe Creuso intr-o delegatie oficiala canadiana care a efectuat o vizita in Polonia. Presa canadiana a scris in repetate randuri ca Gagliano a fost contabilul unui clan mafiot condus de Agostino Cuntrera, fapt negat de ministrul canadian.

Un alt personaj cu care Creuso a facut afaceri in Romania, cedandu-i procente dintr-o firma a sa, este Mirel Gheorghe Tomuta. In iunie 2010, Tomuta a fost trimis in judecata de DIICOT pentru trafic de persoane. Alaturi de concubina unuia dintre sefii clanului Arturi, afiliat organizatiei mafiote ’Ndrangheta, Tomuta ar fi dus la munca fortata si prostitutie in Calabria mai multe persoane. Creuso a facut afaceri imobiliare cu prietenul sau Antonio Scanagatta, aflat in atentia Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor – ONPCSB. In Cluj, cei doi si un alt italian, Antonio Marazzi, fac afaceri cu Gabriel Carlig, aflat si el pe lista neagra a ONPCSB. Creuso nu a fost de gasit, secretara firmei spunand ca vine rar in Romania.

Dupa ce a absolvit Academia de Politie in 1994, Gelu Marin Oltean a fost ofiter de politie la Cluj, unde Creuso era cercetat de Centrul Zonal pentru Combaterea Crimei Organizate si Antidrog, pentru acuzatii privind o presupusa spalare de bani. In perioada 2002-2007, Oltean a fost consilier diplomatic si apoi ofiter de legatura al Ministerului Administratiei si Internelor in Italia. Sotia sa a devenit membru al unei societati medicale cu sediul in Roma, iar dupa intoarcerea acasa a devenit angajata a unei firme cu actionariat italian care distribuia in Romania remorci. Referitor la asocierea cu Creuso am solicitat un punct de vedere atat DGIPI, cat si lui Oltean. DGIPI a precizat ca nu exista nici o problema intr-o astfel de asociere: "Participarea sotiei directorului general la respectiva firma s-a realizat cu respectarea cadrului legal. Referitor la persoanele pe care dumneavoastra le mentionati, facem precizarea ca nu exista nici un fel de legatura a directorului general cu acestea, implicit celelalte aspecte sau suspiciuni ale dumneavoastra formulate in cererea adresata sunt lipsite de fundament si nu corespund realitatii". Pe de alta parte, Oltean ne-a declarat ca sotia sa o cunoaste pe avocata din firma, care i-a propus sa devina partenera pentru ca stia italiana: "Pana la urma, lucrurile n-au mai iesit, asa ca in prezent sotia mea activeaza in domeniul ei de baza, cel de stomatolog", a adaugat Oltean, neuitand sa precizeze ca nu era obligat sa declare ca sotia a intrat in firma si ca el nu s-a gandit sa-l verifice pe Creuso. Si Cezar Catalin Marin, fiul fostului general DIE, a fost evaziv in privinta firmei la care a devenit asociat, dar ne-a declarat ca tatal sau a fost prieten apropiat cu Creuso si ca nu a platit nici un leu pentru procentele achizitionate. "Nu o cunosc pe doamna Oltean si nici pe sotul ei. Si daca e sotia lui, ce, nu are voie sa aiba actiuni la o firma?"
Text integral pe www.crji.org

×